Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 7

  • 10 268
  • 277
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 98
Здравейте, някой дали си е купувал конвектомат за дома и доволни ли сте от него? Препоръки за марка? Благодаря!
Доста се рових за конвектомат, да речем непрофесионален, но не успях да намеря. Може и търсенето ми да не е било правилно. Излизаха ми само конвектомати за професионални кухни. Затова реших да вземем тази фурна -BOSCH HRG7784B1 Поръчана е и я чакаме да пристигне. Нямаме отзиви все още. Но мисля, че покрива доста функции на конвектомата. Едва ли ще може да се сравни с професионалния конвектомат но и в къщи не сме професионалисти а обикновенно домакинство, така че мисля е добър избор. И въпреки високата и цена, пак е доста под цената на конвектоматите.

# 91
  • на Мелмак
  • Мнения: 11 068
Ще останете доволни, особено от парата Simple Smile

# 92
  • София
  • Мнения: 1 565
Здравейте, някой дали си е купувал конвектомат за дома и доволни ли сте от него? Препоръки за марка? Благодаря!
Доста се рових за конвектомат, да речем непрофесионален, но не успях да намеря. Може и търсенето ми да не е било правилно. Излизаха ми само конвектомати за професионални кухни. Затова реших да вземем тази фурна -BOSCH HRG7784B1 Поръчана е и я чакаме да пристигне. Нямаме отзиви все още. Но мисля, че покрива доста функции на конвектомата. Едва ли ще може да се сравни с професионалния конвектомат но и в къщи не сме професионалисти а обикновенно домакинство, така че мисля е добър избор. И въпреки високата и цена, пак е доста под цената на конвектоматите.

„Конвектомат“ е просто дума, навлязла в жаргона на професионалните готвачи, за да отличават един вид фурна от друг. Техните фурни или са класически, които пекат само отгоре и отдолу, или са „конвектомати“, които работят само с конвекция и пекат на много нива.

В света на домакинската техника няма такова разделение и съответно това понятие няма смисъл. Затова и не се използва. Домакинствата най-често имат само една фурна, а тя често е мултифункционална, т.е. има и класическо печене, и конвекция, плюс грил и др., т.е. тя е много повече от конвектомат.

Професионалните конвектомати, дори и тези с пара, имат много по-малко функции от модерните домашни фурни. В най-добрия случай, освен да пекат с конвекция, те могат да добавят влажност и да работят като парна фурна (full steam).

Може би поради тази причина, някои хора отнасят понятието „конвектомат“ към мултифункционалните фурни с пара. Само че домашната мултифункцинална фурна може да прави много повече неща от конвектомата, често ги прави по-добре, и има повече екстри и удобства от него. Освен това, тя е пригодена за работа в дома.

Конвектоматите в заведенията се мият с маркуч, а екстри като пиролиза при тях не съществуват. Конвектоматите с пара нямат контейнери за вода и изискват свързване към водопровода. Всичко това ги прави не особено подходящи за домашни условия.

Единственото, в което професионалният конвектомат превъзхожда домашната фурна, е количеството храна, което той може да сготви наведнъж.

Последна редакция: ср, 21 фев 2024, 15:38 от Vilemina

# 93
  • Мнения: 771
Здравейте, някой дали си е купувал конвектомат за дома и доволни ли сте от него? Препоръки за марка? Благодаря!
„Конвектомат“ е просто дума, навлязла в жаргона на професионалните готвачи, за да отличават един вид фурна от друг. Техните фурни или са класически, които пекат само отгоре и отдолу, или са „конвектомати“, които работят само с конвекция и пекат на много нива.

В света на домакинската техника няма такова разделение и съответно това понятие няма смисъл. Затова и не се използва. Домакинствата най-често имат само една фурна, а тя често е мултифункционална, т.е. има и класическо печене, и конвекция, плюс грил и др., т.е. тя е много повече от конвектомат.

Професионалните конвектомати, дори и тези с пара, имат много по-малко функции от модерните домашни фурни. В най-добрия случай, освен да пекат с конвекция, те могат да добавят влажност и да работят като парна фурна (full steam).

Може би поради тази причина, някои хора отнасят понятието „конвектомат“ към мултифункционалните фурни с пара. Само че домашната мултифункцинална фурна може да прави много повече неща от конвектомата, често ги прави по-добре, и има повече екстри и удобства от него. Освен това, тя е пригодена за работа в дома.

Конвектоматите в заведенията се мият с маркуч, а екстри като пиролиза при тях не съществуват. Конвектоматите с пара нямат контейнери за вода и изискват свързване към водопровода. Всичко това ги прави не особено подходящи за домашни условия.

Единственото, в което професионалният конвектомат превъзхожда домашната фурна, е количеството храна, което той може да сготви наведнъж.
Прощавайте, но в написаното от Вас почти няма нещо, което да отговаря на истината. Конвектоматът е уред, който предлага различни режима на готвене и парата е задължителна, но можете и да печете и неща, които да бъдат хрупкави и с коричка. Конвектоматине имат система за самоизмиване, която е в пъти по-ефективна от пиролизата и се ползват таблетки. Конвектоматите имат зададени стотици програми и възможност да създадете още стотици свои. Всяка програма може да се състои от много на брой стъпки като определяте режимите и времето. Освен това към всяка програма може да добавите своя собствена снимка и лесно да намирате ястието. Така може да започнете със задушаване на продукт и да го запечете до коричка. Освен това имат температурна сонда, която още повече улеснява процеса на печене. Конвектоматът може да се свързва с интернет, да прави актуализация на софтуер, е дори фирмата, която го е продала да следи кога и какво сервизно обслужване е нужно да му се прави.
Нито една домашна фурна не можеда се сравни функционално с един конвектомат. Нито една! Дори най-малките конвектомати изискват свързване към вода, канал и имат голяма трифазна мощност. Единици фирми от бранша предлагат малки, монофазни конвектомати, които могат да се ползват в домакинството. Позволяват си ги обикновено хора с възможности, които често имат една “официална” кухня - луксозна и лъскава за пред хората и една “черна”, в която реално се готви.

Последна редакция: пт, 23 фев 2024, 00:24 от Di Soleil

# 94
  • Мнения: 771
Здравейте, харесах си този модел фурна https://www.bosch-home.bg/bg/mkt-product/cooking-baking/cookers- … n-ovens/HBA5360W0 , но не мога да се ориентирам в описанието дали може да пече стандартно: отгоре и отдолу, само едно от двете и на вентилатора. Дали някой може да ме ориентира?
Извинявам се за тъпият ми въпрос, но съм много боса в избирането на уреди😀😊
Да, може. Вижда се на дисплея, пише го в инструкцията. Втората позиция ако въртите ключа на ляво. Индикация правоъгълник с горна и долна чертичка - символизира двата нагревателя горе и долу.

# 95
  • София
  • Мнения: 1 565
Прощавайте, но в написаното от Вас почти няма нещо, което да отговаря на истината...
Прощавам, разбира се, аз не се сърдя, когато някой се самоизтъква на мой гръб. Освен това, не мисля, че знам всичко и за мен винаги е вълнуващо да науча истината по даден въпрос от някой запознат с нея.

Още повече, че в крайна сметка потвърдихте това, което казах още в началото:
...понятието е доста условно и с него хората наричат най-различни неща.
Иначе, беше ми полезно да науча, че „Конвектоматът може да се свързва с интернет“, въпреки че първата фурна наречена „Конвектомат“ е произведена повече от 20 години преди интернетът да излезе от научните лаборатории и да стигне до заведенията за хранене.

# 96
  • Мнения: 771
Прощавайте, но в написаното от Вас почти няма нещо, което да отговаря на истината...
Прощавам, разбира се, аз не се сърдя, когато някой се самоизтъква на мой гръб. Освен това, не мисля, че знам всичко и за мен винаги е вълнуващо да науча истината по даден въпрос от някой запознат с нея.

Още повече, че в крайна сметка потвърдихте това, което казах още в началото:
...понятието е доста условно и с него хората наричат най-различни неща.
Иначе, беше ми полезно да науча, че „Конвектоматът може да се свързва с интернет“, въпреки че първата фурна наречена „Конвектомат“ е произведена повече от 20 години преди интернетът да излезе от научните лаборатории и да стигне до заведенията за хранене.
Изобщо нямам намерение да се изтъквам на Ваш гръб. Мога да си позволя и по-скромен образ.

# 97
  • София
  • Мнения: 452
Имам въпрос към потребителите на фурни с пиролиза: Слагахте ли допълнителна изолация между фурната и плота и ако да, то каква?
Питането ми е заради инструкциите, които чета в момента на новата си фурна SMEG, където пишат, че трябва да се монтира дъска между двата уреда. Чакам утре майстор да свърже фурната и отсега си знам, че човекът няма да носи дървени дъски и ще е също толкова изумен, колкото и аз, че ще трябва да слага такова нещо. От една страна, звучи разумно и логично, от друга, аз съм със стандартна височина на долните шкафове и нямам предвидени такива разстояния между плота и новия уред, където да вместя и дъска.

Фурната е тази:
https://smegbg.com/furni/1465-smeg-sop6900tn.html#/cvyat-cheren
Ето и снимки от монтажните схеми:
Скрит текст:

# 98
  • Мнения: 507
Аз нямам такава дъска,но имам разстоянието от 2 см/може и повече/ между двете. Освен това фурната е с доста добра изолация и не съм забелязала да затопля шкафовете отстрани.Така,че едва ли нагрява много и котлона отдолу.

# 99
  • София
  • Мнения: 452
Bgroza, всички фурни с пиролиза имат по-добра изолация и по-дебели ламарини. То затова и фурната е близо 40 кила. Очаквах, че тази изолация си е достатъчна и се изненадах от прочетеното в ръководството да се поставя дъска!?!
Затова и питам - някой друг правил ли е допълнителна изолация между фурна и плот или това е някакво презастраховане само при SMEG? Изобщо, при другите марки, имало ли го е като изискване при монтажа? При всички положения, изглежда ми странно и неизпълнимо.

# 100
  • Мнения: 507
Medy, в нашето ръководство не пишеше за подобно изискване.

# 101
  • Мнения: 41 490
Нищо нестандартно не е имало при мен.

# 102
  • София
  • Мнения: 1 565
Bgroza, всички фурни с пиролиза имат по-добра изолация и по-дебели ламарини. То затова и фурната е близо 40 кила. Очаквах, че тази изолация си е достатъчна и се изненадах от прочетеното в ръководството да се поставя дъска!?!
Затова и питам - някой друг правил ли е допълнителна изолация между фурна и плот или това е някакво презастраховане само при SMEG? Изобщо, при другите марки, имало ли го е като изискване при монтажа? При всички положения, изглежда ми странно и неизпълнимо.

Всеки производител има различни изисквания, няма общо правило. Някои искат материалът на шкафовете да е устойчив на температури над 120 градуса, други - на под 95 и т.н.

Хубаво е да се придържате към инструкциите, доколкото това е възможно. Ако разстоянието позволява, монтирането на една плоскост не е чак такъв проблем. В строителните хипермаркети могат да ви я направят по зададени от вас размери.

# 103
  • Мнения: 6 340
В Икеа продаха такова нещо, но зависи при вас шкафът с каква дълбочина е и дали ще пасне. Иначе отивате в строителен магазин Практикер, Баухаус или подобен, където режат на момента и давате размер вътрешен на дъската, която Ви трябва. Майсторът я монтира и сте готови.

# 104
  • София
  • Мнения: 452
Благодаря на всички за мненията! Май утре няма да се монтира фурната и ще трябва да почакам докато се уредя и с дървения материал 🤯

Общи условия

Активация на акаунт