Фурна и плот за вграждане - избор на марка и модел. Тема 7

  • 10 097
  • 277
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 124
Не е комбинирана с микровълнова. Модела е HBA372EBO. Сега прочетох пак, оказа се, че това е само за aвтоматичните програми


Което значи ли, че мога да си използвам алуминиеви тави, когато не готвя на тези програми?

# 226
  • София
  • Мнения: 1 565
Благодаря за отговора.
Все пак има и някои по-евтини с електронно управление, те не са добър избор на база марка или има друга причина?
Например тези:
https://zora.bg/product/bosx6747a01bg
https://zora.bg/product/bos6747a01x-77-a-vodno-pochistvane-elektronno

„Електронно управление“ е различно от „електронен контрол на температурата“, а за тези модели не мога да кажа дали имат второто. Изглежда, че имат, възможно е да е така, но няма как да проверим.

Като марка споменахте Бош и затова ви предложих техни модели. Горенье не е непременно лош избор, но все пак най-добре е да посочите някакви рамки на цената, за да може да направим адекватно сравнение на марки и модели.

# 227
  • Мнения: 6 994
Насочих се към Бош, тъй като са най-обсъждани в темата и както споменах, те превишват първоначалния ми бюджет-1000лв. е абсолютен максимум на този етап.

# 228
  • Мнения: 3 502
Не е комбинирана с микровълнова. Модела е HBA372EBO. Сега прочетох пак, оказа се, че това е само за aвтоматичните програми


Което значи ли, че мога да си използвам алуминиеви тави, когато не готвя на тези програми?
За самата  фурна няма разлика дали готвиш по автоматична програма или си печеш агнешкото със собствена настройка, т.е. тя не ползва някаква различна функция при автоматичното готвене, нито различно нагряване, просто и самите ястия в програмите (огледах ги по книжката) са подходящи най-вече за по-дълбоки и по-дебели съдове с капак (за всяко ястие от програмата е предвидено печене под стъклен капак, а обикновено такъв капак имат стъклените съдове) и продължително печене. Негледжосани съдове и пластмаса е ясно защо не са подходящи и това не важи само за автоматичните програми.
Демек, ползвай си тавите, но настройката на самата програма изисква по-дълбок съд и печене под капак и времето и температурата са съобразени с това. Ако имаш термоустойчив стъклен капак на алуминиевите тави и те са с подходяща за конкретното ястие дълбочина, не виждам причина да не ги ползваш. Просто имай наум, че може да се наложи да допечеш ястието на ръчен режим.
За светлия и блестящ алуминий се счита, че отразява част от топлината, която иначе трябва да отиде за ястието (алуминият се нагрява бързо и също така бързо отдава навън топлина) и съответно резултатът от печенето за зададените време и температура по програмата може да не е задоволителен. Стъклото и керамиката не отдават приетата вече топлина навън, а на самото ястие - затова и са по-подходящи за продължително печене на големи парчета месо.

# 229
  • На брега на реката
  • Мнения: 7 727
Аз съм писала и друг път, че печейки в алуминиевите форми за печене /еднократните/, нещата не ми се изпичат добре. За последно пекох козунак. Бях замесила тесто от 1 кг. брашно и станаха 2 правоъгълни форми /не от еднократните/ и понеже беше малко за трета такава, сложих в еднократна. Количеството беше на половина на другите, но ги пекох заедно. Накрая, козунака в металните горми беше идеално изпечен от всички страни, а този малкия беше направо бял, там където е бил във формата. Изпечен беше, но нямаше приятния загар, затова повече няма да правя опити да пека в такива форми.
Явно самият материал е свето и топлоотражателен и печивата не се изпичат добре.
Това го пиша във връзка с въпроса за алуминиевите съдове. Вероятно поради тази причина съветват да не се ползват.
Имам стара тава /алпака/ и при нея положението е същото. Не я ползвам вече.

Фурната ми е хубава /HBG675BS1/ и нямам никакви забележки към нея.

# 230
  • Мнения: 124
Тези дни ще експериментирам с една алуминиева тава, да видя какво ще се получи и ще пиша Hug

# 231
  • София
  • Мнения: 1 565
Насочих се към Бош, тъй като са най-обсъждани в темата и както споменах, те превишват първоначалния ми бюджет-1000лв. е абсолютен максимум на този етап.

Според мен, най-добре е да си позволите този „максимум“, защото промоцията приключва. Май остана само тук:

https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-bosch-hba372es0

Това е фурна, която има всичко необходимо, измислена е перфектно до всеки детайл, изработена е качествено и е много издръжлива. Всичко това ще ви улеснява живота години наред.

Освен това, за 1000 лв ще вземете фурна, чиято редовна цена е 1200 лв. Такива са цените и на конкурентните марки - Електролукс, АЕГ, Тека и др.

Фурните Gorenje „на хартия“ изглеждат чудесни, но на практика по-ниската цена винаги е за сметка на някакъв компромис - с функциите, качеството, надеждността или и трите заедно. Старото им поколение страда от множество дефекти, които скъсяват живота на фурната и късат нервите на потребителите.

За мен, спестените 200 или 300 лв не компенсират нито по-краткия живот на фурната, нито евентуалните ремонти, нито изхабените нерви.

Ако все пак решите да спестите, препоръката ми е поне да си вземете пиролитична фурна. Първо, защото тя със сигурност ще има електронен температурен контрол и второ, защото пиролизата наистина почиства, при това много добре, без търкане и без препарати.

Т.нар. „водно почистване“ е просто евфемизъм за липсата на самопочистване. Абсолютно всяка фурна може да изпари 2 чаши вода, без това да го пише като екстра.

Ето няколко модела с пиролиза на цени около 700 лв - колкото струват и посочените Gorenje с „водно почистване“:

https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-whirlpool-akzm-8480-nb

https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-37309

https://technika.bg/product/36602/furna-za-vgrazhdane-gorenje-bp … ni-garantsia.html

https://www.tehnomix.bg/furna-za-vgrazhdane-gorenje-bps6737e03x

Последна редакция: пт, 10 май 2024, 14:42 от Vilemina

# 232
  • Мнения: 3 502
Аз съм писала и друг път, че печейки в алуминиевите форми за печене /еднократните/, нещата не ми се изпичат добре. За последно пекох козунак. Бях замесила тесто от 1 кг. брашно и станаха 2 правоъгълни форми /не от еднократните/ и понеже беше малко за трета такава, сложих в еднократна. Количеството беше на половина на другите, но ги пекох заедно. Накрая, козунака в металните горми беше идеално изпечен от всички страни, а този малкия беше направо бял, там където е бил във формата. Изпечен беше, но нямаше приятния загар, затова повече няма да правя опити да пека в такива форми.
Явно самият материал е свето и топлоотражателен и печивата не се изпичат добре.
Това го пиша във връзка с въпроса за алуминиевите съдове. Вероятно поради тази причина съветват да не се ползват.
Имам стара тава /алпака/ и при нея положението е същото. Не я ползвам вече.

Фурната ми е хубава /HBG675BS1/ и нямам никакви забележки към нея.
Аз в еднократни пека само лава кексчета. Имам алуминиеви тави с мраморно покритие, които пекат добре всякакви ястия (включително тестени) и в двете фурни, такива са и формите с откопчаваща се стена за торти (моите са тъмно оцветени, но виждам напоследък, че масово продават светли, както едновремешните за кекс), също нямам проблем с изпичането, но все пак при сладкишите се касае за малки количества продукт и тънък слой.   
От друга страна ползвам и стоманени тави с дръжки и стъклен капак - също са светли, огледални буквално, но и в тях ястията се изпичат добре. Може би тестените от повечко тесто (както козунака) да са по-проблемни и капризни откъм съд.

# 233
  • София
  • Мнения: 398
Моля за мнение. Коя фурна е по-добре да избера?
https://www.emag.bg/furna-za-vgrazhdane-samsung-elektricheska-68 … 09&scenario_ID=94
https://www.emag.bg/furna-za-vgrazhdane-gorenje-bo6735e05b/pd/D07419MBM/която е с 5г гаранция
https://www.emag.bg/furna-za-vgrazhdane-hansa-elektricheska-65-l … 405/pd/DGVXZKMBM/ или нещо подобно до около 500лв.
Самсунга няма много функции, но има каталитично почистване, което ме блазни.
Фурната ще е за апартамент под наем, не ми се хвърлят много пари.
Благодаря!

Последна редакция: пт, 10 май 2024, 18:05 от Ивка

# 234
  • София
  • Мнения: 1 565
Моля за мнение. Коя фурна е по-добре да избера?
https://www.emag.bg/furna-za-vgrazhdane-samsung-elektricheska-68 … 09&scenario_ID=94
https://www.emag.bg/furna-za-vgrazhdane-gorenje-bo6735e05b/pd/D07419MBM/която е с 5г гаранция
https://www.emag.bg/furna-za-vgrazhdane-hansa-elektricheska-65-l … 405/pd/DGVXZKMBM/ или нещо подобно до около 500лв.
Самсунга няма много функции, но има каталитично почистване, което ме блазни.
Фурната ще е за апартамент под наем, не ми се хвърлят много пари.
Благодаря!

Имам лош опит с Ханса - много бързо ръждяса и се проби. Разглобихме я и видяхме колко евтино е направена. Икономисвали са буквално от всичко. Вентилаторът е като детска играчка, жичките са като косъм сигурно половин кв.мм, дори винтчетата са възможно най-малките. Ламарината е като станиол, а скарата е супер тънка и бързо ръждяса.

На Гореньето бих му дала шанс, но пък то е доста над 500 лв. На Самсунга каталитичен е само панелът на гърба, което не е голям келепир - не чистиш гърба, но пък трябва да го пазиш от препаратите, с които чистиш останалата част.

Понеже не разбрах вие ли сте в апартамент под наем или давате ваш такъв - ако фурната е за наематели, по-добре да е по-семпла и лесна за управление, защото това я прави по-надеждна. Ако ще си я ползвате вие и обичате повечето функции, тогава вземете Гореньето.

Иначе, приличен вариант за около 500 лв е тази Електролукс:

https://www.emag.bg/furna-za-vgrazhdane-electrolux-elektricheska … 0bx/pd/D553BCMBM/

# 235
  • София
  • Мнения: 398
Vilemina, благодаря! Апартамента аз ще го давам под наем за сега, с идеята синът ми като се дипломира след две години да живее после там.

# 236
  • на Мелмак
  • Мнения: 11 067
Ох, аз взех прекрасна фурна за апартамент под наем. Всеки си знае финансите, но има на изплащане и една фурна, според мен не е за две години. Иначе е скъпо Thinking

# 237
  • Мнения: 124
Здравейте, вчера реших да направя опит и да готвя картофи с пилешко в алуминиева тава. 3 часа го готвих Joy , като картофите доста време си стояха сурови, накрая всичко се сготви, но за тези три часа ястието не успя да придобие никакъв загар, та скоро едва ли пак бих пробвала да готвя в такъв съд.

# 238
  • Мнения: 3 502
Здравейте, вчера реших да направя опит и да готвя картофи с пилешко в алуминиева тава. 3 часа го готвих Joy , като картофите доста време си стояха сурови, накрая всичко се сготви, но за тези три часа ястието не успя да придобие никакъв загар, та скоро едва ли пак бих пробвала да готвя в такъв съд.
В каква фурна и на какъв режим го готви?
И да питам: Някой вземал ли е аксесоари за Бош, които не са фирмени, стават ли?
Такава скара например:  https://techno-slavelia.com/public/index.php/products/5712
Трябва ми допълнителна, а сякаш не намерих тяхна на страницата, което ми се видя странно.

# 239
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 10 836
Точно от този сайт недей. От януари чакам един филтър за сушилнята. Накрая си го поръчах от другаде. Уж има наличност, поръчах, чаках седмица, обадих се. Чакали доставка от Италия. И така около месец. Звънях всяка седмица все едно и също. А цената беше доста примамлива и това ме подведе.
Ако решиш нещо, обади се първо по телефона.

Общи условия

Активация на акаунт