Откриване на детски център

  • 2 191
  • 54
  •   1
Отговори
# 45
  • Melmak
  • Мнения: 2 989
О, аз бях разбрала съвсем различно  нещо. Детски център не е ресторант/заведение с детски кът.

Ресторантьорския бизнес не е за всеки и е труден, инвестира се много, персонал едва се намира.

# 46
  • В страната на мечтите.
  • Мнения: 904
В "Кошмари в кухнята" постоянно дават хора, които нямат опит, но отварят ресторанти, даже е имало места които са детски парти центрове с кухня и обикновенно хората нищо не разбират от този бизнес точно, започват да затъват, дълговете са много и се принуждават да извикат Манчев и предването да им помогне, но накрая 90% от тези заведения затварят завинаги, месеци след посещението на Манчев. Тук ми изглежда, че точно до там ще се стигне, освен ако не си намериш сътрудник, който има опит с ресторантите.

# 47
  • Мнения: 1 574
По-лесно е сладкарница с детски кът от ресторант. И то е значително по-лесно, ако всичко се зарежда от вън и само се препродава. Разходите за оборудване, консумативи и персонал също са значително по-малко. Снабдяването и воденето на документацията също е по-малко. Печалбата може и да е по-голяма от ресторант, ако се работи добре.
Ресторантите... да го кажем така, Манчев не е снимал всички кошмари Grinning

# 48
  • София
  • Мнения: 38 498
Аха, значи ресторант с детски кът. И аз разбрах съвсем друго.

# 49
  • Мнения: 58
Може би и аз ве го обясних правилно, защото нямам поглед за такива заведения по големите градове.
В нашия, както казах са 2. Единия мъничък, който е по-предпочитан, защото няма как да я има лудницата със 100 деца. Него гледам за някакъв пример. Ще обясня накратко какво представлява. Има зала около 50кв, където е детския кът, отделена е само с малко стъпало, т.е. има пълна видимост от местата с масите. Там може би повече от 40-50 човека не се събират. При рождени дни се събират на дълги маси, през другото време са малки маси. Кухнята предлага, салати, непретенциозни предястия(картофи, хапки, св.уши и тн), 2 вида паста и сладки палачинки. Когато се звъни за рожден ден ги интересува сацо колко човека ще са и предварително меню за деца и родители, както и дали украсата е от фирма, или твоя, заради мястото, което трябва да оставят около масата за тортата. Техните ангажименти са до там, отиваш по-рано украсяваш, може разбира се да се поръча и нещо допълнително, но основните неща са с предварителна уговорка. След което плащаш и тръгваш. Не разчиташ на никого да ти гледа децата. Отвън има заградена тераса за пушачи, има и двор за лятото, късето има пластмасов дворец. И това е.
И имайки предвид не много особените ястия в менюто и не многото места, ми се струва не толкова страшно.
Извинявам се, че не съм обяснила още в началото точно моето виждане.

# 50
  • Мнения: 1 574
Малко маси, евтино меню и почти или напълно без алкохол, клиентела от която на свободната консумация през деня повечето ще ти висят на по едно кафе или картофи с часове, за да си играят децата, нужда от някакъв персонал... Трябва много внимателно да си прецениш каква прогнозна печалба ще си заложиш и да си съобразиш планираните първоначални разходи с нея с опцията останалото да го довършвате по-късно.

# 51
  • Мнения: 58
Днес намерих не малко фирми за бизнес консултация. Предлагат набор от услуги като бизнес план, оправяне на първоначалната документация и куп други, особено за стартиране на начинаещи. Може ли да им се има доверие?

# 52
  • Мнения: 12 773
Няма как някой да гарантира за непозната фирма. Аз лично консултантска фирма не съм ползвала в моя бизнес, заради образованието ми и защото преди съм работила подобно нещо, само че за чужд човек.
Но ако наистина нямаш представа нито за разходи, разрешения и пр., каквото и да ти кажат, ще е повече от това, което знаеш в момента.

От друга страна ако познаваш счетоводители, може да намериш някой, който води счетоводство на заведения. Такъв човек би могъл срещу заплащане да каже нещо полезно за разходи, впечатления за печалби и прочие.

Наистина тези разходи за консултации може да ти се сторят излишни, но като си помислиш с колко можеш да се "вътриш" от начинанието, ще са ти много полезни.

По повод това, което писа stalia: Имам позната, младо момиче, която работеше като сервитьорка. Оплакваше се точно от клиенти, които дойдат, купят си по една вода и седят после с часове, а накрая не дават и бакшиш. Simple Smile

# 53
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 295
Ще се включа в темата с уговорката, че не познавам отблизо типа бизнес, който искаш да започнеш.

От 9 години живея в чужбина, тук смених радикално професията си и оттогава работя като барман. След 7 години стаж, като през това време бях и помощник- управител, се запознах доста отвътре с бизнеса. Натрупах контакти с доставчици на стоки и услуги. Контакти с потенциални клиенти. И започнах да се оглеждам за мое място. Открих го, изпълняваше почти на 100% изискванията, които имах. Намерих си прекрасен адвокат и счетоводител, без който беше просто немислимо да се оправя. Лицензи, разрешителни, промяна на договори, нови договори, месеци наред копаеш на едно място, докато изобщо заработиш. През това време разходите си текат- наеми, осигуровки, вноски по заема.
Заработихме. Цяла година работих без почивен ден, от 9 до 2-3 сутринта. Децата си не ги виждах, ядяха ресторантска храна( нашата). добре, че бяха вече големи, че и помагаха с работа при нас.  Имаш, нямаш клиенти, ти си там. Разходите продължават да си текат, и се увеличават със започването на плащането на данъците( тук са на всяко тримесечие). Не знаех къде се намирам, не спях, не ядях, отслабнах сигурно 15 кг.
При нас нещата приключиха много рязко. Дойдоха едни хора и ми предложиха една торба пари за това, което притежавахме. И от днес за утре реших, че не искам повече частен бизнес, искам си живота. Продадохме без много да се пазарим.
Мисълта ми от споделеното е, че може да се изненадаш от разминаването между мечти и реалност. Още повече, без да имаш грам представа как се случват нещата. Имаш някаква твоя представа как функционира едно заведение( малко храна, какво толкова), която сигурно не се доближава много до реалността. Аз имах много силен опит в сферата, познавам отблизо функционирането на едно заведение от наемането на помещение, до правенето на графика на персонала. И въпреки опита, действителността се оказа трудна.
Успех, каквото и да решиш. Не целя да те отказвам с този си пост, просто ти представям друга гл.т.

# 54
  • Мнения: 58
Тарталета много ти благодаря за включването, точно такива коментари си представях. Аз съща в следващата си мисъл го виждам така, въпроса е дали и как все пак ще дойде момент на удовлетворение. Началото е ясно, че ще е скапано и много, много трудно, просто момента на задоволство го виждам много мъглив.
Uncommon аз за това и не питам за конкретна, а като цяло за такава дейност. И с мисълта за НЕеднократно използване на услугите им. На повечето първата им консултация е безплатна, което ме навежда на мисълта, че е твърде възможно да ме откажат от раз, което ,може би, би ме върнало в реалността и действало отрезвително.
Наясно съм, че с "много го искам" не става, но пък ме делят и точно по една крачка от двете крайности: да започвам да опитвам да го направя реалност или да си го оставя просто като младежката мечта.

Общи условия

Активация на акаунт