Козунаци 2024

  • 25 934
  • 486
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 2 502
В тази форма пека от години, фурната ми е на три месеца, не е това.
Мая сложих около 25 грама на малко повече от половин килограм брашно.

# 181
  • Мнения: 2 902
Свежата мая, която тук продават, е 50 грама за 1 кг брашно.
Моята мая е полска, също е 50 грама на килограм.
Момичета, изпекох козунаците, не съм доволна! Защо миришат на мая? И защо отдолу стоят по-сурови? Иначе се надигнаха.
Погледнах рецептата и ми направи впечатление, че препоръката за втасване е на 50 градуса във фурна. Така втасва прекалено бързо и маята няма време да се развие в цялото количество тесто, ферментира прекалено бурно и дрождите се вмирсват.

# 182
  • Sofia
  • Мнения: 21 728
Съгласна със Сисли... толкова обратно, на това, което тук говорим от сума време...бавно и непринудено втасване, че си вадя някой заключения, но ще ги оставя за себе си.
Елизабет, а колко време и как печеш?

# 183
  • Мнения: 2 902
Бих посъветвала начинаещите да се допитват преди да изпълнят рецептата, която са си харесали. Когато човек има опит с теста, един поглед е достатъчен за да прецени крайният резултат и евентуално с какъв проблем би могъл да се сблъска, ако я следва точно.

Аз също си харесвам рецепти по снимка, без значение чии са, но като видя нещо, което би ми създало главоболия го променям по моя преценка и вкус, не следвам сляпо.

При условие, че тук има толкова много момичета, които могат да помогнат, не си струва упражнението опит-грешка.
Неприятно е човек да се разочарова още в началото, но пък опит се трупа с месене. Simple Smile

# 184
  • Sofia
  • Мнения: 21 728
Затова все казвам, че за начинаещите при кваса е хубаво формулата да се ползва, вместо следването на рецепти, което (важи  не само за кваса разбира се)... носи разочарование, понеже  може да има разлика в продуктите и   определено в условията на дома.

# 185
  • In transit
  • Мнения: 11 988
Свежата мая, която тук продават, е 50 грама за 1 кг брашно.
Моята мая е полска, също е 50 грама на килограм.
Момичета, изпекох козунаците, не съм доволна! Защо миришат на мая? И защо отдолу стоят по-сурови? Иначе се надигнаха.
Защото са с много мая, високата температура на втасване. Подкрепям и с две ръце написаното от Морена и Сисли.

# 186
  • София
  • Мнения: 11 745
Да се обадя и аз като старата бабачика, че многото мая разваля печивото и ако случайно някоя от вас погледне някоя моя рецепта , независимо коя дали ще е козунак или бриош и се приготвя с мая винаги пиша :  не препоръчвам тестото да се поставя в загрята фурна, това ще доведе до различна консистенция на самото тесто ,  ще доведе до бързото му втасване, може да е във фурната, там е много закътано  и е много подходящо, НО само на осветление от самата фурна,  без градуси, а най-добре е да си втасва на стайна температура.  Освен това поне аз , а и Моренка, Мики работим с малко мая, да ви кажа честно си я измервам на кантарче, 3 грама или 5 грама става въпрос за суха и това е.  В някои рецепти при 500 г брашно пише -  7 грама суха мая, веднага я свалям на 4 грама и съм доволна.
За къде да се бърза, няма смисъл, козунаци се работят цял ден, искаш-неискаш цял ден кухнята ти е в брашно и това си е. Разходките са за следващия ден с хубава филия козунак в ръката, а в другата великденското яйце.

# 187
  • Мнения: 13 424
Обикновено ако се спазва на пакетчето за колко е маята, това е много и може да стане с по-малко количество със сигурност.
7 грама суха за 500г брашно е много нещо, отначало спазвах но преди години като си купих хлебопекарна, се оказа че в рецептите към нея маята беше около тройно по-малко. Много бях скептична, ама много... обаче първите опити реших да са "по книга". И какво мислите? Ставало си много добре и с по-малко Grinning За козунак не е тройно надолу, разбира се, това е тежко и сладко тесто. Но наистина няма нужда от прекалено много мая.
И си права и за форсираното втасване че просто не е същото. Слагат и в загрята фурна, и върху тенджера с гореща вода, и върху електрическа възглавничка, и знам ли къде още, само дето като квачки не го мътят... обаче друго става наистина, не е като да си втаса само.

# 188
  • Мнения: 198
Много полезни съвети давате в тази тема! Поздравления за усилията!
 За втора година се опитвам да правя козунаци. Имам опит с питки, та не съм съвсем боса. И миналата, и тази година се получиха много прилични резултати- вкусни, ароматни, на конци. Тази година прекалих с печенето и стана по-плътен и с по-дебела коричка. Освен това включих и вентилатор, та съвсем го изсуших. Веднага се усетих къде е грешката. Сега се колебая дали да направя едно печене само на долен реотан.
И основният ми въпрос- каква е тайната на леките и въздушни козунаци? Не знам дали ще ме разберете. Мечтая си да направя козунак като купешките и се чудя къде им е тайната - дали яйцата са по-малко или пък мазнината? Как се постига тази лекота на тестото- подобно на бриоша? При питките толкова въздушни ми се получават постните питки с мая. Другите пак са много хубави, на конци, но я няма тази ефирност. Детските ми спомени са точно за такива козунаци и съвсем не говоря за сладък хляб. Баш козунак си беше и оставаше мек по 4-5 дена.
 Колкото и рецепти да пробвам, тестото се получава превъзходно( 12-13 протеин в брашното,  7 гр суха мая на 1кг брашно), но след изпичане ми стои някак плътно. Давам си сметка за наситените вкусове- мляко, масло, захар, но ми се иска да успея да направя “лек” козунак.

# 189
  • Мнения: 6 865
Имам следния въпрос : удачно ли е при печене на козунак да се ползва функция "пара"?
Фурната на дъщеря ми има такава функция и си мислех дали може да се ползва при печене на козунак.

# 190
  • Мнения: 7 177
Bibibon, при предозиране на брашното се получават по-твърди. Да не слагаш повече брашно?

# 191
  • Мнения: 198
Pippi, не. Мисля, че дори съм на границата на приемливо меко тесто.

# 192
  • Sofia
  • Мнения: 21 728
Bibibon, пробвай моята рецепта, ако ти се види различна от това, което си правилаhttps://morrennaa.blogspot.com/2019/04/blog-post.html
Предлагам ти я, точно защото и аз това търсех години и пробвах разни варианти с яйцата, мазнината... накрая ми хрумна любимата ни питка да префасонирам и така се спрях и вече 5години съм си с тази (вече втори Великден с квас, при който са още по ефирни).  За мен се дължи на двата вида мляко, на 3те мазнини и на печенето, но и целия процес по приготвянето е важен...  измесването и втасването до леко и ефирно тесто.

Имам следния въпрос : удачно ли е при печене на козунак да се ползва функция "пара"?
Фурната на дъщеря ми има такава функция и си мислех дали може да се ползва при печене на козунак.
Фортуна, тази функция за хляб с квас е много удачна - да бухне и да се разтвори при парата,  която пречи на образуването на кора, после се допича без нея.  За козунак... не бих казала, иначе отдавна щяхме да печем с пара козунаците, нали не търсим разтваряне, а напротив - само разпъване евентуално и максимално запазване на плетката. Simple Smile

# 193
  • Мнения: 2 902
Структурата на козунака се утежнява от прекалено голямо количество яйца, захар или мазнина. Магазинерските козунаци ги правят с вода, яйчен меланж и подсладител. Няма нищо, което да утежни и втвърди козунака. От там идва и фината структура на конците и познатата лекота, и жилавост.

Премесването също не е добре за тестото. Всичко трябва да е с мярка за да има отличен резултат.

Аз винаги намалявам мазнината и захарта когато ползвам рецепта. Мазнината направо я орязвам до санитарният минимум. Мразя мазни теста. Simple Smile

Ето това са най-въздушните ми козунаци:
Скрит текст:


Тогава за първи път пробвах по мързеливата процедура, без месене и с мноооого търпение. Месих в чужда къща без мерки и теглилки, всичко на око и пекох на абсолютно непозната печка. Simple Smile Но това бяха най-хубавите ми козунаци - с текстурата на купешките, но с неподражаемият домашен вкус и аромат. Simple Smile

Последна редакция: чт, 25 апр 2024, 19:14 от Sysly

# 194
  • Мнения: 198
Морена, непременно ще опитам и този вариант. Виждам, че маята е 8гр за 500 гр брашно. За 1 кг брашно удвояваш ли маята? И още един въпрос. Как се получава така, че не ти лепне тестото , като на клипчетата? При подобни пропорции, с 500 гр брашно, тестото ми става сравнително меко и съответно лепне. Тогава измествам или с още брашно, или с мазнина според рецептата. А при тебе виждам, че е гладко и стегнато, без да е мазно или около него всичко да е набрашнено.

Sisly, много добре ме разбра! Изглеждат точно като това, което търся. Може ли някаква ориентировъчна рецепта?

Последна редакция: чт, 25 апр 2024, 09:04 от Bibibon

Общи условия

Активация на акаунт