Козунаци 2024

  • 24 666
  • 486
  •   3
Отговори
# 300
  • Варна
  • Мнения: 2 756
Момичета, тъй като сте изключително опитни повечето, а също и помагате много, може ли малко помощ и за мен, че доста се обърках.
Ако тръгнем отпред назад във времето и искам да метна да пека  козунак в неделя около 11 преди обед, а да меся в събота и да ползвам хладилник. Кога да почна месенето в събота, кога да сложа в хладилник, колко да е студено в хладилника, кога да извадя в неделя и кога да оформям? Приблизитено разбира се. Работя с мая, не с квас.

# 301
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
Значи, за да са "степани" - брашното да е повече или да не е втасало тестото добре като тесто най вече. Да удвои минимум - да е леко и пухкаво.  Защото не вярвам да е измесването след 3 пъти програмата.
Печенето след 20мин. на 160 продължава като през 5мин. се проверява, обикновено трябват 5 или 10мин., та не не вярвам това да е проблем.

Момичета, тъй като сте изключително опитни повечето, а също и помагате много, може ли малко помощ и за мен, че доста се обърках.
Ако тръгнем отпред назад във времето и искам да метна да пека  козунак в неделя около 11 преди обед, а да меся в събота и да ползвам хладилник. Кога да почна месенето в събота, кога да сложа в хладилник, колко да е студено в хладилника, кога да извадя в неделя и кога да оформям? Приблизитено разбира се. Работя с мая, не с квас.
Писах малко по назад....
Замесваш вечерта, изчакваш да тръгне ферментацията и прибираш в хладилника, който да е на около 7 градуса. И маята да е 15г жива/5 г суха за 500г брашно.

Последна редакция: ср, 01 май 2024, 22:30 от Morena

# 302
  • Мнения: 3 884
Благодаря на всички за обясненията за втасването в хладилник!
Ще информирам за резултатите

# 303
  • Пловдив
  • Мнения: 3 745
Момичета, някой меси ли с KitchenAid? Как и с какво количество получавате гладко тесто?

Наде, аз меся с KitchenAid по рецепта на Морена с 500 гр. брашно, когато имам време за няколко поредни дози. Пробвала съм и с доза и половина, т.е. със 750 гр. брашно, но ми е по- сложно напасването на останалите продукти, иначе тестото си се измесва перфектно, като по учебник.
1 кг. брашно, обаче, му идва множко на моя миксер. Виждам, че не му е комфортно и ме е страх да не го претоваря. Към споменатите количества почти винаги добавям по още една две супени лъжици сух продукт(брашно), иначе наистина лепне много. Другите продукти ги меря прецизно.

Да бях започнала 🤦♀ с “Група, драго ми е да се присъединя и тази година към вас! Приветствам ви!”

Тъй като и аз като повечето от вас нямам много време през деня, замесих една доза преди малко и  я оставих в хладилника с надежда да не се наложи утре сутрин да остъргвам тесто. Взех от много рекламираното от Джорджевич брашно, с около 13 % протеин, та ще видя… Остава да измисля и някаква плънка…

# 304
  • София
  • Мнения: 10 325
Наде, аз меся с KitchenAid по рецепта на Морена с 500 гр. брашно, когато имам време за няколко поредни дози. Пробвала съм и с доза и половина, т.е. със 750 гр. брашно, но ми е по- сложно напасването на останалите продукти, иначе тестото си се измесва перфектно, като по учебник.
1 кг. брашно, обаче, му идва множко на моя миксер.

Благодаря за отговора, месещия се притесняваше, че с 500гр. брашно е много малко тестото за миксера, под 1кг. имах предвид килограм тесто, та става колкото твоя.
Другата седмица съм им на гости и ще месим заедно, той е толкова отчаян от KitchenAid, хич не е доволен, а аз няма търпение да го пробвам Simple Smile

# 305
  • София
  • Мнения: 11 732
Момичета, някой меси ли с KitchenAid? Как и с какво количество получавате гладко тесто?

Скрит текст:
Наде, аз меся с KitchenAid по рецепта на Морена с 500 гр. брашно, когато имам време за няколко поредни дози. Пробвала съм и с доза и половина, т.е. със 750 гр. брашно, но ми е по- сложно напасването на останалите продукти, иначе тестото си се измесва перфектно, като по учебник.
1 кг. брашно, обаче, му идва множко на моя миксер. Виждам, че не му е комфортно и ме е страх да не го претоваря. Към споменатите количества почти винаги добавям по още една две супени лъжици сух продукт(брашно), иначе наистина лепне много. Другите продукти ги меря прецизно.

Да бях започнала 🤦♀ с “Група, драго ми е да се присъединя и тази година към вас! Приветствам ви!”

Тъй като и аз като повечето от вас нямам много време през деня, замесих една доза преди малко и  я оставих в хладилника с надежда да не се наложи утре сутрин да остъргвам тесто. Взех от много рекламираното от Джорджевич брашно, с около 13 % протеин, та ще видя… Остава да измисля и някаква плънка…
От години само с KA меся козунаци, вече нямам гръб да меся на ръка  и затова само с миксер. Дали стават, да, за мен са разкошни, количество май беше последно до 750 г брашно + всичкото друго и то отива около 1.5 кг. Справя си се добре, меся около 15 минути на най-ниската скорост, ако е 500 г брашно + всичко друго измесвам на средна скорост.. Ето ги - КОЗУНАЦИ И БРИОШ - 57 РЕЦЕПТИ - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%BA%D0%BE% … D0%BD%D0%B0%D0%BA

# 306
  • София
  • Мнения: 10 325

От години само с KA меся козунаци, вече нямам гръб да меся на ръка  и затова само с миксер. Дали стават, да, за мен са разкошни, количество май беше последно до 750 г брашно + всичкото друго и то отива около 1.5 кг. Справя си се добре, меся около 15 минути на най-ниската скорост, ако е 500 г брашно + всичко друго измесвам на средна скорост..
Цялото месене е на ниска скорост 15мин.? Не е ли малко, при мен машината меси 5мин. на ниска и после още 15-20 на висока, този цикъл го повтарям.

# 307
  • София
  • Мнения: 11 732

От години само с KA меся козунаци, вече нямам гръб да меся на ръка  и затова само с миксер. Дали стават, да, за мен са разкошни, количество май беше последно до 750 г брашно + всичкото друго и то отива около 1.5 кг. Справя си се добре, меся около 15 минути на най-ниската скорост, ако е 500 г брашно + всичко друго измесвам на средна скорост..
Цялото месене е на ниска скорост 15мин.? Не е ли малко, при мен машината меси 5мин. на ниска и после още 15-20 на висока, този цикъл го повтарям.
15 минути не е малко измесване, освен това при 750 г брашно + допълнителните съставки става около 1.300 кг общо, това не е малко  тесто, и ако въртя на висока скорост ще прегрее, това си е най-обикновен домакински миксер, не е професионален. Важното е да е събрал продуктите и да ги измеси до топка тесто, ще ти покажа  , как е измесил 800 г брашно - 400 г Манитоба +  400 г - универсално брашно + другите съставки -

# 308
  • Мнения: 219
Леле какъв какви козунаци станаха 🥳😍😎 От няколко години си ползвах една и съща рецепта и все имаше нещо дето не беше ок. Тази година като ново мамче с бебче на почти 9 м реших, че ще пробвам нещо ново и бързо. Значи сега е почти 3 сутринта допреди 15 мин пекох последният козунак по тази рецепта и искам да кажа едно мега Благодаря на Morena за невероятната и изключително сполучлива рецепта 🙌🙌🙌🙌🙌💐💐💐. Незнаех за блога ти определено ще разгледам и други твои рецепти. Евала жена 😄 наистина няма да сгрешите с тази рецепта за козунак !!!!

# 309
  • Пловдив
  • Мнения: 3 745
И аз меся горе-долу колкото marcheva14.  20 минути на ниска скорост са повече от достатъчни, иначе се премесва, а така имам възможност и да добавям малко по малко мазнината.

Моето снощно тесто в хладилник едва е изпълнило половината купа и го изкарах докато пия кафе и почета, малко да се отпусне. Започва да ми харесва тоя метод.

# 310
  • В най - голямото село
  • Мнения: 1 809
И аз меся горе-долу колкото marcheva14.  20 минути на ниска скорост са повече от достатъчни, иначе се премесва, а така имам възможност и да добавям малко по малко мазнината.

Моето снощно тесто в хладилник едва е изпълнило половината купа и го изкарах докато пия кафе и почета, малко да се отпусне. Започва да ми харесва тоя метод.

Редовно меся вечер козунак, слагам в хладилника и сутрин е пълна и препълна купа тесто. Даже съм замразявала тесто и после, като го извадя си е супер. За протокола над 10 г. правя козунака на Венета.

# 311
  • Мнения: 4 770
Как пълните кифличките така, че сладкото/течния шоколад да не излиза, а да си остане вътре в кифличката?

# 312
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
Беатриче, благодаря за доверието и отзива, приятно ми е, че си доволна!

Как пълните кифличките така, че сладкото/течния шоколад да не излиза, а да си остане вътре в кифличката?
Сгъставяш ги малко с паста от ядки или смлени/натрошени бискивити (аз пак да си кажа, намаляйте захарта в тестото, ако плънката ви е толкова сладка Simple Smile... е разбира се ако не си искате всичкото това сладко Simple Smile) и затваряш добре.  
Аз освен това работя с брашно (малко) при оформянето,  понже мазнината размеква и дели тестото...

Последна редакция: пт, 03 май 2024, 08:28 от Morena

# 313
  • Мнения: 2 494
Правих, използвах рецептата на Морена за начинаещи. Смесих три мазнини, но на око и тестото стана някак мазно и никакви мехурчета нямаше. Отделно, след сплитането, втаса неравномерно и получих два леко криви козунака, но вълшебни на вкус!
Благодаря, Моренка, за рецептата!

Последна редакция: чт, 02 май 2024, 19:11 от Elizabeth_

# 314
  • Мнения: 4 770
Овче и краве прясно мляко смес може ли да се използва за замесване на козуначено тесто? Имам 2 л (1,6 краве и 0,4 овче, но е смесено).

Общи условия

Активация на акаунт