няколко въпроса за елдата...

  • 2 809
  • 17
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 3 927
За мен елдата на зърна се оказа супер удачна работа Simple Smile .
Варя, подправям и готово. Фината на Фамилия Никола така и не успях да я докарам да прилича на каша.

Ето моята рецепта:

4 л. от ад. мляко (идеална мерна еденица са тез лъжички Bulb ) ги измивам и слагам да се варят с вода, която след кипването изхвърлям - ето така се "убива" специфичната миризма и слагам нова - 120 мл. отговарят точно на тези 4 лъжички. Варя не повече от 10 минути, то си личи кога е готова, но бъркам чат-пат. Не пасирам изобщо, ама ние сме големи. За по-малки бебоци ще е добре да се пасира, защото има люспи!!!! Подправям с масло и сирене или банан, в началото слагах 1 л. ад. мляко. Варианти всякакви.....

За захранването използвах готова каша от елда на Беби. Предпочетох така, защото зърнените култури в кашите са специално разградени, за да могат да се усвояват по-добре от бебчетата...

Брашно от елда не съм ползвала.

# 16
  • Мнения: 967
Дими много обича каша от елда. newsm47Въведох я към средата на 6ти месец. Приготвям я като варя елда на зърна с вода - на котлона за около 15мин или в микровълновата първо кипвам водата и после прибавям елдата за около 5мин. Като поемат водата и омекнат пасирам и сервирам. По-бързо става с фините елдени ядки на фамилия Никола. Не спазвам особени пропорции вода-елда или пък минути на варене. всичко правя на око.   food002   Сама ще свикнеш колко време е необходимо за количеството, което слагаш. Имай предвид само, че елдата поема мноооооого вода и като се свари ако не се изяде веднага допълнително още се сгъстява, та слагай повечко водичка, за да не е прекалено гъста за бебчо. Като въвеждах елда първо я дадох с морков, защото Дими много обича моркови и така лесно я възприе, но сега я давам чиста или с плод - банан, круша, ябълка.
Успех в приготвянето и дано ви хареса, защото е много полезна - съдържа протеини, желязо и витамини - все съставки много нужни за къснозахранваните деца, които още не ядата месо. Аз давам елда задължително през 2 дни. Имай предвид също че ако даваш много често елда (през ден или пък всеки ден) може да алергизира.

# 17
  • София
  • Мнения: 3 912
Варя елдата на зърна. Слагам я в студената вода. Горе-долу 100 гр. елда в 500 мл. вода. Като се разпукат зърната, я пресипвам в каната на робота. Смилам я докато стане на пюре. Наливам я в бурканчета, затварям и ги оставям обърнати, за да дръпнат капачките. После ги съхранявам в хладилника 3-4 дни спокойно. Като изстине кашата се желира, но като я подгрееш пак става на пюре. Смесвам с банан ( Боби друг плод освен банан и райска ябълка не признава) в съотношение 1 бурканче и 1 неголям банан. Каквото остане го дояждам аз, защото банана се окислява и кашата почрнява.

Като му беше паднало желязото на разбойника, ядеше елда всеки ден повече от месец. Вдигна му се без сиропа, който му бяха изписали и който плюеше веднага. Не се е алергизирал.

Общи условия

Активация на акаунт