Ще се радвам, ако ви хареса!

  • 30 759
  • 61
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 569
   Супа от настъргани тиквички , картоф и спанак



  *2 тиквички
  *2 по- големи картофа
  *1 връзка спанак
  *2 стръка пресен лук
  *1 к.ч. ориз
  *1/2 ч.ч. натрошено сирене
  *няколко стръка прясна мента
  *сол
  *2с.л. зехтин
 
Тиквичките и картофите се настъргват ,а лукът се нарязва на ситно.
Задушават се в тенджера със зехтина,чесъна, сол и малко вода за 10 мин.
Спанака се измива и нарязва на лентички.
Прибавя се към задушените зеленчуци за 2-3 минути- маха се от огънят.
През това време оризът се задушава отделно с 1 с.л. зехтин и 1 1/2 ч.ч. вода и сол.
Зеленчуците се прибавят към ориза , когато е почти готов и се добавят още 2 ч.ч. вода, сол, мента
Супата се вари още 5-7 мин
Накрая може да се добави 1/2 ч.ч. натрошено сирене.
Или да се направи застройка по желание.



Последна редакция: пт, 22 окт 2010, 11:47 от Dina767

# 16
  • Мнения: 569
  Мариновани пилешки шишчета

  
  *1 кг пилешки гърди
  *2 с.л. соев сос
  *1 с.л. лимонов сок
  *3-4 скилидки пресован чесън
  *1ч.л. сол
  *1ч.л. черен пипер
  *1/2 ч.ч. бяло вино
  *1-2 домата
  *1 зелена чушка
  *1 глава лук

Пилешкото месо се нарязва на кубчета. Поставя се в дълбок съд заедно с соевия сос,лимоновия сок,чесъна,солта, черния пипер и бялото вино. Оставя се в хладилника за 4-6 часа.
Зеленчуците се нарязват на кубчета> Нанизват се на шишове редувайки месото със зеленчуци.
Пекат се на скара.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:32 от Dina767

# 17
  • Мнения: 569
   Крем супа от тиква

   *половин  тиква(около 500 гр изчистена и обелена)
   *2 стръка пресен лук
   *1 ябълка
   *1ч.ч. прясно мляко 2 с.л. заквасена сметана
   *сол на вкус
   *1/2 ч.л. черен пипер

Тиквата се изчиства , обелва и нарязва на парчета.
Вари се на пара.
Лукът се нарязва,ябълката се настъргва  и заедно се задушават в малко масло и 1к.ч. вода.
Прибавят се към сварената тиква и се пасират. Добавя се прясното мляко , солта и черния пипер
 и се слага отново на огъня за около 5-7 минути. Малко преди да се свали се добавя сметаната.



Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:33 от Dina767

# 18
  • Мнения: 569
 Пилешки дробчета с ориз и коприва


*250 гр пилешки добчета или смес пилешки дреболии
*1 ч.ч. ориз
*1 морков
*1тиквичка
*1 глава лук
*2-3 скилидки чесън
*1 връзка коприва
* няколко стръка магданоз
*сол
* черен пипер

Най напред пилешките дробчета слагам за няколко минути във вряща вода само за да се обере събралата се пяна на повърхността на водата.
Всички зеленчуци се нарязват на ситни кубчета, копривата на ситни ивички.
Слагам абсолютно всичко без копривата в тенджера под налягане + 2 1/2 ч.ч. вода и 2 с.л. зехтин
Готвя за половинчас , след като отворя капакя , включвам котлона отново и добавям копривата на слаб огън за оче 5-7 мин.
Ако е необходимо добавям още малко вода.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:34 от Dina767

# 19
  • Мнения: 569
  Мариновани лютиви чушки


  *15-20 бр лютиви чушки
  *1к.ч. оцет
  *1ч.л. сол
  *2с.л. зехтин
  *2 сл. мед
  *3-4 скилидки пресован чесън
  *няколко стръка магданоз

Чушките си пекат във фурната или на плоча без мазнина.

Оцета се кипва в малък подходящ съд , добавят се солта , зехтина , чесъна и на по- слаб огън се бърка маринатата за около 2-3 минути.
Чушките се нареждат в по-дълбока купичка и се заливат с маринатата докато е гореща.
Поръсват се със ситно нарязания магданоз.
Престояват няколко часа преди да се сервират.



Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:35 от Dina767

# 20
  • Мнения: 569
     Оризови спагети със зеленчуци


   *1 пакет оризови спагети(нудъли)
   *2 малки тиквички
   *1 морков
   *2-3 стръка пресен лук
   *2с.л. соев сос
   *1/2 ч.л. джинджифил на прах
   *1/2 ч.л. чесън на прах
   *2-3 с.л. зехтин


  Тиквичките и моркова се нарязват на кръгчета.
  2 стръка пресен лук се нарязват на кръгчета леко по диагонал.
  Запържват се с много малко мазнина в тефлонов тиган така , че да останат леко хрупкави за около 8-10 мин.
  Малко преди да са готови се добавя соевият сос , джинджифила , чесъна на прах и сол на вкус-след 1-2 мин се отстраняват от огъня.
  
  Оризовите спагети се поставят във вряща вода за около 10-15 мин ( но аз съм попадала на различни видове , и затова е относително- опитват се).
  Отцеждат се и се поставят в студена вода за 2-3 мин.

  Поставят се в дълбока купа, добавят се зеленчуците , добавя се още сол на вкус и 1-2 с.л. зехтин,
  третият стрък пресен лук се нарязва на тънки ивички и се използва за декорация.


Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:36 от Dina767

# 21
  • Мнения: 569
    Талапия с "Къри" подправки


   *1 средно голяма риба- талапия, треска , кат-фиш
   *сокът от 1 лимон
   *1ч.л. сол
   *1/2 ч.л. чесън на прах
   *1/2 ч.л. къри на прах
   *1/2 ч.л. джинджифил
   *1/2 ч.л. фиш масала
   *1/2 ч.л. чили на прах
   *2с.л. соев сос
   *2ч.л. сусам


Рибата се осолява отвън и отвътре.
Подправките се смесват и се поставят в плоска , чиния.
Рибата се овалва добре от двете страни и след това с останалата част от подправките се отърква и отвътре.

Поставя се в плик за фурна и след това в тавичка.
В чаша се смесват соевият сос , сокът от лимон и чашата се допълва с топла вода-тази течност се изсипва в плика.
Плика се завързва и се правят няколко малки дупки с вилица или остър нож.
Ако предпочитате може да се направи директно в тавичката, като се покрива с фолио.
Пече се в силно загрята фурна за 40 мин.
Сосът от плика може да се сервира в малка купичка и да се залива допълнително рибата с него.
За гарнитура може да се сервират оризовите спагети или ориз на пара.






Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:36 от Dina767

# 22
  • Мнения: 569
  Чийзкейк с ягоди




  
   *1 пакет сухи бисквити
  *2с.л. кафява захар
  *2 с.л. масло (разтопено)
  *2 жълтъка
  *1 п. ванилия

  *250 гр. извара
  *150 гр. сметана
  *3 с.л. захар

  *250-300 гр ягоди

Бисквитите се натрошават и се смилат за да станат на трохи.
В дълбок съд се смесват бисквитите, кафявата захар, жълтъците, маслото, ванилията. Трябва да се получи гъста смес , но ако е прекалено гъста- се добавят 2-3 с.л. прясно мляко.
Изсипва се в тавичка за печене с подвижно дъно.
Пече се на умерена фурна за не повече от 10 мин.

Изварата, сметаната, захарта и 2-3 ягоди нарязани на ситно се смесват.
След като блатът изстине се разстила сметановата смес равномерно.
Ягодите нарязани на половинки се нареждат отгоре и се оставя в хладилника за няколко часа.

  

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:37 от Dina767

# 23
  • Мнения: 569
   Предястие със скариди


   *1/2 пакет замразени готови малки скариди(bаby shrimps)
   *2 с.л. зехтин
   *1/2 ч.л. чесън на прах
   *1 с.л. сок от лимон
   *няколко стръка кориандър

   *1 пакет краkърс

Скаридите се пекат за 5-7 мин на тефлонов тиган или тефлонова скаричка.
Поставят се в купа и към тях се прибавят зехтина , лимоновия сок, чесъна на прах , сол и нарязания на ситно кориандър. Объркват се добре.
В поднос за предястие се нареждат кракърите и върху всяка се поставят  с лъжичка по 2-3 скариди.


Последна редакция: чт, 21 окт 2010, 19:04 от Dina767

# 24
  • Мнения: 569
 Бухти

*1 кофичка кисело мляко
*3 с. л. захар
*3 с. л. олио
* 3 с. л. оцет
*1 яйце  
*брашно - колкото поеме
*сол
*1 ч. л сода за хляб

Брашното се пресява ,  прави се  кладенче в средата и се  добавят яицата и киселото мляко, в което е сложена содата.
Добавят се останялите продукти и се омесва меко тесто. се другите продукти и се омесва меко тесто.
Оставя се да отпочине  10 минути.
Оформят се кругли малко по- големи от орех топчета  и се пържат в силно нагорещено олио.

Поръсват се  с пудра захар.



Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:39 от Dina767

# 25
  • Мнения: 569
  Портокалови мъфини


  Рецептата е на Танита, огромно благодаря- невероятно вкусни и ароматни!

  http://tanitaang.blogspot.com/2010/03/blog-post_16.html

 

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:39 от Dina767

# 26
  • Мнения: 569
   Печен картоф с плънка

  Продукти за 2 картофа:
  
 *2 големи картофа
 *50 гр масло
 *1 консерва риба тон
 *3-4 с.л. царевица от консерва
 *1 печена чушка
 *2-3 кисели краставички
 *черен пипер
 *2 с.л. зехтин
 *меродия
 *малко кашкавал- за отгоре

Картофите се разрязват наполовина , поставят се в подходящ плосък съд , набождат се в сърцевината с вилица , поставя се по 1 кубче масло и се посоляват.
Поставят се в микровълновата печка за около 5 мин.

В средата на голямо праче фолио се поставят картофите.
С лъжица се издълбава малка част от сърцевината им.
Продуктите за плънката се нарязват на ситни кубченца , прибавят се подправките и картофа , който сте отделили от сърцевината , разбърква се добре и се поставя върху всеки картоф по равна част.
Добавя се по половин с.л. зехтин  върху всяка половинка.Фолиото се завива без да притискате.

След 20 мин се отвива  фолиото и се настъргва по малко кашкавал или сирене, поръсва се с меродия и се пече за още 5 мин.Може да се добави по половин лъжица заквасена сметана преди сервиране.




 
  

Последна редакция: чт, 21 окт 2010, 22:13 от Dina767

# 27
  • Мнения: 569
   Вита баница с лук , праз и сирене
        (с пълнозърнесто брашно)

 *1 ч.ч. пълно зърнесто брашно
 *1 ч.ч. бяло брашно
 *1 яйце
 *5 с.л. кисело мляко( Може и заквасена сметана)
 *1/3 ч. ч. олио
 *20 гр прясна мая
 *1ч.л. захар
 *1ч.л. сол
 
 *2 глави кромид лук(средни)
 *1 стрък праз
 *150 гр сирене
 *2 с.л. масло
 *чубрица, риган или мерудия - по ваш вкус

 Маята се слага в малко топла вода заедно с захарта и малко брашно и се оставя покрита с кърпа , докато удвои количеството си.

 Пресятото брашно се поставя в дълбока купа , прави се кладенче и се изсипва сместа с маята, яйцето , киселото мляко , олиото и солта.
 Замесва се меко тесто, което не лепне по ръцете. Оставя се в купа и се покрива с кърпа за около 4о мин , докато удвои размера си.

 През това време в тиган се загрява маслото, лукът се нарязва на тънки полумесци , празът на тънки колелца и се задушават с малко сол за около 10-12 мин , докато омекнат добре.

 Тестото се разточва на тънка по възможност правоъгълна или елипсовидна кора.
 Цялото количество лук+праз се разстила равномерно по кората, отгоре се натрошава равномерно сиренето и се поръсва с чубрица.
  Завива се на руло по дължина и след това внимателно се усуква.Поставя се в кръгла тава , като се навива на охлюв, започвайки от средата на тавата, към стените. Оставя се малко разстояние.
  Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 мин.




Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:40 от Dina767

# 28
  • Мнения: 569
   Кошнички с кайма и зеленчуци
     ( с бутер тесто)

  *1 пакет бутер тесто( за 12 кошнички)
  *300 гр телешка кайма
  *1/2 консерва домати
  *2 с.л. доматено пюре
  *2-3 скилидки чесън
  *1 патладжан-малък
  *1-2 с.л. олио
  *сол
  *1/2 ч.л.черен пипер
  *1/2 ч.л. гьозум
  *1/2 ч.л. кимион

 
В тиган се загрява мазнината.Лукът нарязан на ситно се запържва докато омекне. Каймата се омесва с подправките , доматеното пюре и 2-3 с.л. вода и се добавя към лука. Запържва се за 3-4 мин . Към нея се добавя патладжана нарязан на ситни кубченца и доматите също нарязани на ситно. Добавя се още малко вода и се остава с капак за още 4-5 мин.

Бутер тестото се нарязва на колелца с подходяща чаша , диаметърът на която е малко по- голям от формичките за мъфини , в които ще се пекат кошничките.
Формичките се намазват добре с олио, кръгчетата бутер тесто се поставят и оформят по стените внимателно
Във всяка кошничка се поставя по 2-2 1/2 лъжици от сместа с каймата.Пекат се в предварително загрята фурна докато бутер тестото е готово. Поръсват се с магданоз.



  
  

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:41 от Dina767

# 29
  • Мнения: 569
  Къри от бяло филе риба

За 2 порции:

*4-5 скилидки чесън
*1 главичка пресен джинджифил(не се използва цялата)
*1 люта чушка
*4 супени лъжици олио
*1 голяма глава кромид лук
*1/2 ч.л. млян кимион
*1/2 ч.л. куркума
*1/2 ч.л. рибена масала
*1/2 ч.л. къри
*1 ч.ч. кокосово мляко
*2.с.л. доматено пюре

*250-300 гр филе от бяла риба
*няколко стръка кориандър



Чесъна, джинджифила и чушката  се нарязват на парченца, след което се стриват в хаван или блендер заедно със 100 мл вода до получаване на паста.
Сгорещява се мазнината в подходящ тиган.
Лукът се нарязва на тънки полумесеци. Добавя се  и се пържи около 5-7 минути.
Добавя се  кимиона, турмерика,.масалата и кърито и  се пържи като едновременно се бърка около 30 секунди.
Добавя се  пастата от чесъна, джинджифила и чушката и се пържи още около 2 минути докато течността се изпари.

Добавя се  кокосовото мляко и изчаквате да започне да ври, след което намалявате огъня и оставяте на къкри докато остане наполовина. Добавят се  парчетата риба,  и се оставя за около 4-6 минути до готовност на рибата.
Поръсва се с нарязания на ситно кориандър.

Сервира се  с ориз.




  

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 23:42 от Dina767

Общи условия

Активация на акаунт