Домашни вафлички. Пълнежи и кремове за тях.

  • 37 749
  • 95
  •   1
Отговори
# 30
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Krische, това дето съм го показала не е по-хубаво от вафлените кори.
аз в началото не знаех какво е и го чоплех с нокти и споменавах наум майките на пекарите,
дето са оставили хартията за печене под сладките hahaha
представи си какъв вкус е имало, за да си мисля, че е хартия  Joy

иначе облатена се прави само от вода и брашно и много ми прилича
на хляба за причестяване дето католиците взимат...

аз правя Linzertorte без облатен или вафлена кора.
това е любимия ми сладкиш, че няма яйца и мляко Crazy

# 31
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777

Наталина, много апетитно изглеждат с кондензираното мляко и искам да те попитам какво точно имаш предвид в следващия постинг, където казваш, че "следващият път, ще ги направя с две кутии кондензирано мляко, но варено в кутиите." На водна баня ли в кутията да варя? А до кога? на каква температура?

Руми, тя Иринка ти е отговорила добре, само да прибавя, сложи някаква кърпа на дъното на тенджерата, за да не ти трака(звука е ужасен иначе). И да, като заври, остави да бълбука леко и от време на време доливай топла вода, тъй като се изпарява.

# 32
  • Мнения: 185
Rumya - снимах вафлените "историйки" от близкия магазин във Виена, а такива, каквито Ванчето  на първа страница показва, ги има в големите МОЛ-ве /ейнкауфцентрове/ и мисля че струват 2,50 евро

 А тортата линцер http://www.linz.at/tourismus/722.asp  -/надолу с мишката/
била едно от най-старите познати торти в Света, за първи път е спомената през 1653 год. Най старата рецепта е от 350 год от една готварска книга.../няма да превеждам всичко/ Та според тази книга оригиналната рецепта за линцерторте е

Ein Rezept "Original Linzer Torte":
150 g Butter - масло
250 g Mehl (700) - брашно
150 g Staubzucker - пудра захар
100 g geröstete Haselnüsse -фъстъци смлени
1 Ei - яйце
Gewürze (Vanille, Zitrone, Zimt, Nelkenpulver)-ванилия, лимон, канела,карамфил
10 g Backpulver бакплувер                                                                             
300 g Ribiselmarmelade рибиселмармеладе

Die Butter und den Zucker verkneten. Das gesiebte, mit dem Backpulver vermischte Mehl, Nüsse, Eier und Gewürze dazukneten.
Den fertigen Teig kalt stellen, nach einiger Zeit aus dem Kühlschrank nehmen und vierteln. Dreiviertel des Teiges auf ca. 1,5 cm ausrollen (Tortendurchmesser ca. 22 cm), die Ribiselmarmelade aufstreichen. Den restlichen Teig zu Rollen formen und als Gitter und Rand auf die Marmelade auflegen. Mit Ei bestreichen, am Rand mit gehobelten Mandeln bestreuen.
Backzeit 40-45 Minuten bei ca. 190 Grad Celsius.
Маслото със захарта се меси,прибавя се брашното+бакпл.+ядките+яйцето+подправките.Готовото тесто се оставя на студено и след известно време се изважда и се разделя на части.3/4 от него се разточва в тортена форма 22 см, мармалада се намазва.Останалото тесто се разточва и се оформя като мрежа отгоре.Намазва се с яйце, а отстрани с бадеми .Пече се 40-45 мин при 190 градуса.
Gutes Gelingen!

ето и др рецепти http://www.oetker.at/wga/oetker_at/html/default/debi-6tudc6.de.html
http://www.artm-friends.at/am/rezepte/Linzer_Torte.html
http://fred.zimmer.name/vap/4/Db/p34/i292/s11/linzertorte.html   ...

# 33
  • Мнения: 555
Van4eeee, 
имаш от мен тази рецепта за крема с жълтъците на водна баня (сега като го преписвах - не е на водна баня , но доста трябва да се бърка иначе загаря)- дано да е същата  Peace Hug

Последна редакция: вт, 21 окт 2008, 19:24 от Тedy

# 34
  • Мнения: 122
Здравейте и от мен, и аз изпробвах вафлените кори с рецептата на Джемма. Кремчето стана много хубаво, но не съм слагала въобще захар, беше си достатъчно сладко от халвата и шоколада. Взех три от корите , разрязах ги наполовина и ги наредих кора-крем-кора и така докато свършиха. Получиха се 6 кори една върху друга, много вкусно стана, но според мен е малко количеството крем за толкова кори. Ще Ви покажа и снимки но в четвъртък, че сега няма кой да ми ги свали на компютъра. Другия път ще пробвам с 2 кори нарязани на половинки и пак ще докладвам.
И още веднъж   bouquet   bouquet   bouquet  на Ванчето.

# 35
  • София
  • Мнения: 2 671
Natalyna, Kaninova, благодаря ви!



# 36
  • Мнения: 1 965
Ураааааааааааааааа,  newsm44
Намерих онази прословута рецепта!!!! Довечера ще я забъркам и след като престои една нощ по правилата, ще похапнем и ще докладвам. Ето  и рецептата......
5 кори
5 яйца
2 чаши захар
2 ванилии
250 гр. масло
орехи - минимум 1 1/2 чаша

 Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем. Слагат се в двоен съд /аз ползвам млековарка/ и се варят на водна баня докато се сгъстят на крем. След като изстинат до около 50 градуса /идея си нямам как ще ги докарам градусите/, се добавя маслото и ванилията. Бърка се до пълното стопяване на маслото. Добавят се млените или нацълцани орехи.
Редят се корите с големите квадратчета отгоре. Пълнят се клетките и трябва да има и около 2 мм крем отгоре. Последната кора се захлупва с големите клетки надолу.
Малко хумор: в тефтера на майстора пише: ДА СЕ ЗАТИСНАТ С 15 СПИСАНИЯ БТА ПАРАЛЕЛИ И ДА ПРЕНОЩУВАТ НА ХЛАДНО, НО НЕ В ХЛАДИЛНИК  Joy
Рецептата е за кори 25 на 25, което ще рече, че или ще ползвам 4 кори или ще увелича крема.
Теди - сега върнах темата отначало и виждам че си преправила поста си. Рецептата е същата. Не преправяйте постовете назад, че така се губи ценна информация. Аз например, никога не връщам да чета стари неща, освен ако не търся нещо конкретно.

Последна редакция: пт, 24 окт 2008, 10:28 от van444eto

# 37
  • Мнения: 2 803
Krische, разбрах те!
А за вафлените кори, които показа Канинова - виж в Пикадили, на мен нещо за там ми се върти, но не съм се заглеждала специално.

В нашето Пикадили търсих, няма.

# 38
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Канинова, Hazelnuesse е лешници, фъстъци са Erdnuesse  Peace, сори, нямам умлаут Embarassed Simple Smile ...
Ribiselmarmelade - мармалад от червени боровинки. И със сини става  Peace.



Ето мойте убавици Laughing. Малко грубички станаха, с тези орехи обърках работата, нямах търпение да ги начукам по-наситно Embarassed Simple Smile. За тези ненагледни вкусотии, осем на брой, отиде половин кило турски локум и половин консерва руска подсладена сгущенка, а също така около 100 гр. масло. Не посмях да слагам още мляко и масло да не станат прекалено сладки или пък мазни Rolling Eyes. А, и една шепа орехи  Simple Smile.
Такива вафли обожавах като малка, но бяха с някакъв по-прозрачен локум, не такъв карамелен, тези са по-добри. Благодаря Наталина, върна ме в детството   bouquet...

Последна редакция: сб, 25 окт 2008, 04:23 от eli_c

# 39
  • Мнения: 1 965
eli_c - Ама че вкусно изглеждат.......
Аз, след трите големи чинии с три различни пълнежа - сега съм на кексчета...... почивка от вафлите за няколко дни....

# 40
  • у дома
  • Мнения: 1 581
да не остана по назад и аз, та ето какво сътворих от 2 вафлени кори (30/30)  Mr. Green



за пълнежа смесих:

1 кутия карамелизирано кондензирано мляко, 100г счукано кашу, 150~200г меко масло и 100~200гр разтопени бял и кафяв кувертюр  Crazy

корите разрязах на две, получиха се 4 парчета 15/30. 3 от тях слепих с амалгамата и оставих да стяга. четвъртото разрязах на още две и него слепих. после нарязах на вафлички и полях с разтопен кафяв кувертюр и мъничко олио.  Mr. Green

# 41
  • Мнения: 122
Здравейте и от мен, ето обещаните снимки с малко закъснение. Всеки който ги пробва остана възхитен и сега питат за още.  http://media.snimka.bg/1142/008539638.jpg    http://media.snimka.bg/1142/008539641.jpg

# 42
  • Мнения: 1 965
Всички сте си отворили жълтите кори..... Sad, само аз си карам на розови.... обачееееееее...... тия дни ще тествам кремчето и аз. Само да намеря доброволец тук, да ми изчисти орехите че хич не обичам...... Twisted Evil

# 43
  • Мнения: 7 420
Ураааааааааааааааа,  newsm44
Намерих онази прословута рецепта!!!! Довечера ще я забъркам и след като престои една нощ по правилата, ще похапнем и ще докладвам. Ето  и рецептата......
5 кори
5 яйца
2 чаши захар
2 ванилии
250 гр. масло
орехи - минимум 1 1/2 чаша

 Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем. ....................
    Аз  правя шоколадова вафлена торта  почти със същия крем,само че с една чаша захар и с няколко лъжици какао  на прах.Задължително към крема прибавям и алкохол(ром,водка и т.п..)Получава се страхотно! thumbsup

# 44
  • Банкя
  • Мнения: 1 291
Ванче кога ще купиш пак кори? Моля

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт