Паеля е най-прочутото испанско ястие. Името му произхожда от плоския кръгъл съд, в който се приготвя, но може да ползвате и обикновена тенджера
Продукти
500 гр ориз
400 гр морски дарове
2 бр. яйца
40 гр моркови
40 гр пиперки зелени
60 гр пиперки червени
50 гр грах
50 гр царевица сладка
40 гр лук кромид стар
50 мл олио
Приготвяне
Запържете ориза в сгорещеното олио
От време на време разбърквайте с дървена лъжица
Пържете докато оризът стане прозрачен
Изсипете го в подходящ съд и в същия тиган изпържете яйцата (бъркани)
Смесете ги с ориза и добавете нарязаните на кубчета моркови и пиперки
Добавете грахта и царевицата
След като се поизпържат, залейте с вода - 1-2 пръста над повърхността
Варете няколко минути
Докато оризът е още твърд прибавете лука
Накрая сипете морските дарове, като отделите скаридите (тях сложете последни)
Подправете ястието на вкус със сол, черен пипер, куркума и шафран
Сервирайте паелята топла със соев сос на масата.