За нова пакистанска тема ред е вече- да я изпишем заедно със малкото човече

  • 42 006
  • 738
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 113
Алвера
Като бях в техникума и като ходехме на практика ни даваха да ядеме шоколад и винаги си тръгвах от там преяла и ми беше втръснал шоколада,ама като минат 2-3 дена и  пак ми се ядеше  Blush Laughing

За фамилията аз взех тази на мъжа ми и се кефя на дългото си име  Grinning То всъщност това не е истинската му фамилия...някъде като подал документи му сбъркали името и за фамилия му написали името на баша му ...та на хего после не му се занимавало да го сменя и си останало така...И фактически аз сега нося името на баща му  hahaha

За думички на урду  аз сега нали съм на бебешка вълна и ми харесва като казват на мойта :
шотке
чиндже
бони
иначе друго което ми харесва е назар(поглед),чоти(малък/о) и шаади(сватба)  Laughing

За чая аз като го пия всичко миксирам и слагам на котлона и задължително  с кардамом - много ми харесва неговия аромат....но свекъра го пие по друг начин - първо се вари чая  във вода,после се топли млякото и като седне да пие си ги смесва.

За рибата много обииичам,не ме е гнус никакво месо да пипам,така че с това няма проблеми.Я кажте като дойдохте тука ядохте ли гърдан( врата на пилето) ?При нас готвят често и особено с ориз става много вкусно.В Бг не бех яла таково нещо.

mama-magi
аз затова започнах да си готвя отделно - те слагат много люто в манджата и аз не искам да ям Laughing пък и слагат сурах мерч (лютив червен пипер),което е изключително вредно за стомаха,може да направи язва...

# 691
  • Мнения: 0
Мама Маги, честито ти райс кукър. Аз нямам такъв, защото няма да го ползвам изобщо. Моят мъж никак не обича white plain rice, ами иска да е кафяв. Като казвам кафяв, нямам пред вид този здравословния пълнозърнест, макар че де да беше така.

Ето рецепта за кафяв ориз. Който не го е правил да опита, много вкусно става.

зехтин или слънчогледово олио (аз не ползвам ghee)
2 чаши басмати ориз (добре измит и накистнат)
1 голяма глава лук
1 ч. лъжичка зира (cumin seeds) по желание
4 чаши вода или бульон по избор
сол на вкус

Олиото се нагрява. Добавя се зирата, но внимавайте да не я изгорите. Достатъчни са няколко секунди, докато започне да пука. (Аз тази стъпка я пропускам, защото моят мъж не обича със зира). Добавяте ситно нарязания лук и пържите, докато се карамелизира добре. Когато покафенее, но да не е много изгорял, че ще стане горчиво, го заливате с водата или бульончето. Изчаквате да заври, подсолете и сложете ориза. По избор можете да прибавите и черен пипер и парченце канела. Аз обичам да го оставя на силен огън за около минутка-две, да го грабне високата температура, след това го слагам на medium heat, и накрая вече на low. Като го оставите на нисък огън, не го разбърквайте повече. По избор можете да прибавите и черен пипер и парченце канела.
Надявам се да ви хареса:)

Само за кърито искам да уточним, че то като подправка не е люто. Това, която люти в манджата е зеленото и червеното чили. Също така, ако се сложи прекалено много лук и чесън, направо не може да се седи в кухнята. Веднага ти се насълзяват очите и ти потичат сополите. Аз сега се научих на един трик, слагам всичко във food processor-а и не си играя да режа нищо на ръка. Търката става супер. Аз и мъжът ми също не обичаме люто, но това не ни пречи да се наслаждаваме на прекрасната пакистанска кухня, която е хиляди пъти по-вкусна от индийската, нали? Аз слагам абсолютно всичко необходимо без лютите работи и пак си стават страхотни манджи.

Сега за езика. Аз май, за разлика от повечето съфорумки тук, много обичам урду. Може би защото съм изгледала почти всички индийски филми и те все са ми едни романтични, едни поетични такива, затова се и влюбих в езика. Е, никога няма да се науча да го пиша, за съжаление, но поне да мога да го говоря напълно свободно, без да се замислям правилно ли е това, което казвам или не.
Напоследък си правя експерименти. Превеждам си наум и питам мъжа ми дали е така, а той съответно ме поправя там, където греша. Много ми е приятно.

Урду думи, които се използват в българския, макар и повечето да са турцизми:

ден, курбан, душман, кя файда, зор, шиша (шише, стъкло, бутилка), чъшма (чешма), Мактубчето ме подсети за гърдан (гердан, врат), джеб (джоб), камиз (камизолка), муфта, има и други, но сега не се сещам за всички, моля допълвайте списъка, ако ви хрумне нещо.

# 692
  • Мнения: 1
веднъж бях направила списък на такива думи, но май ги бях писала в арабската

джорап - чорап

яхни - яхния

чинАр - дървото чинар

още доста, ама не се сещам

те са през персийски и турски дошли в бг

да не говорим за роднинските термини - по звучене са много подобни до българските но означават нещо друго и е много объркващо


дадо - баба

баба  -баща

баби - зълва

чачо - чичо

лала - батко

оххх, днес много ми изневерява паметта, нищо не мога да се сетя...




# 693
  • Мнения: 48
здравейте момичета как сте?гледам обсъждали сте имената и аз си сложих след мойте имена тире и след това името на мъжът ми.мен ме учат да говоря урду пък да видим кога ще го проговоря. Laughing първият ми мъж никога не ме е учил но сега горе долу се оправям.мисля че перде късмет също са еднакви думи като нашите български. Simple Smile и аз не ям люто но когато бях в пакистан нямаше как ядях не исках заради мене те да си развалят навика да си ядат люто не знам как се оправях навън 40 градуса аз ям ако люто понеже аз бях там през много лошо време лятото а в Лахор през лятото е страшно.той и вторият ми мъж яде много люто но чест му правя когато заживяхме заедно никога не е готвил люто слага цели люти чушки и си ги яде сам.когато бях в Ирландия да се запознаем той решава да ми готви брияни да се покаже какъв готвач е и като вика заради тебе няма да е люто само леко пикантно.леле като хапнах огън а той вика ама как аз заради тебе не го сготвих люто ако сготвя така мойте съквартиранти нямам да го харесат.аз когато се налага ям люто и знам как е ама това беше огън представям си как ли си готви когато ме няма щом това не беше люто.той казва как ще се оправиш в пакистан мойто семейство яде много люто.еми ще му мисля като дойде момента. Joy Joy

# 694
  • Мнения: 1
 не ме бива за  готвач, но често си правя ориз с подправки( многооо)
киселото мляко ми харесва особено с джинджифил - много е прохладно и освежаващо, пия само чай от джинджифил и лимон Simple Smile

# 695
  • Varna
  • Мнения: 2 596
мама-маги- Hug
Значи аз ориза го правя точно като Шахзади- интересна работа newsm78 Но също така го правя и без лук. Във олио и краве масло запържвам оризчето докато стане стъклено и разбърквам. Като стане стъклено добавям бульон. Задължително стлагам бульон и го оставям на ниска температура. Посолявам и го оставям на слаба температура като не го разбърквам много.  И така двайсетина минутки. То се иска майсторлък но не се притеснявай, защото то става със практика. А иначе ориза за китайските ми манджи е само вода и малко сол. Докато се науча да го правя да се дели направо ми се разката цялата бойна слава, ама аз не сЪ давам.. Важното е да се вари на слаба температура.  Към този ориз който приготвям без лука прибавям и предварително препечено  фиде- става розавичко като се запече.
Ще ти пиша на лични някоя рецептичка да не спамя тука
МАКТУБЧЕ-
във България също се готви пилешки шийки със ориз. Става страшно вкусно. Просто не ти се е случвало но тая манджа я знам от дете. Майка ми не я готвеше често на комшийките ни да.

# 696
  • Мнения: 21
Здравейте девойките.Гледам погрижили сте се за материал за четене.Simple Smile
lutenichke  направо онемях от новината ти-и толкова много се зарадвах не мога да ти опиша да знаеш.

За имената-аз съм си с мойта фамилия по чисто финансова причина.Едва ли Home Office тук ще ми се зарадва и да каже айде да ти сменим визата free.Танвир разбира ситуацията и няма нищо напротив

Аз като ходих в Пакистан пътувах с Gulf Air i  Etihad Airways -много доволна съм и от 2.за PIA  чух много лоши отзиви-/ билетите им са по евтини/ затова предпочетох по скъпичък билет но пък пътувах чудесно.и както знаете от мойта история с чичото пътувах 1 класа Simple Smile

 Виждам и за манджички сте писали.Аз моите манджи ги бъркам на око и вкус.Дайте рецепти да пробвам.Семейството на Танвир не яде люто-умерено е всичко на вкус.Като бях там им готвих пиле с ориз по БГ -няма какво да ви обяснявам че никoй не го яде-опитаха го но резултата беше че е много водно.С Танвир обикаляхме по книжарниците в Пешавар да намерим english урду речник за да разбера как се превежда грис.Това остана в семейството им като десерта на Дани:) Да ви разправям -онзи ден реших да правя гулаб ямун.Купих си готовата смеска -уж четох всичко и спазвах всичко по инструкциите-нищоо не се получи.Нямаха вид на топчета и после се разкашкаха в сиропа.Мойто мъж си умря от смях ама каза че кашата била вкусна и я хапна:) Да не става зян.Та така/b]

# 697
  • Мнения: 1
... но това не ни пречи да се наслаждаваме на прекрасната пакистанска кухня, която е хиляди пъти по-вкусна от индийската, нали?

Искам да се хвана за това твърдение и да го предложа за обсъждане!...А ако има индийска тема направо да го хвърлим на тамошните мами като предизвикателство  Mr. Green

Да, всички пакистанци са убедени, че храната им е много по-вкусна от индийската. Логично е, че всяка от двете страни си има регионални вариации на блюдата, освен  това и всеки си има лични предпочитания....НО.....в най-общи линии аз смятам, че това твърдение е вярно. В много от ресторантите предлагащи кърита-мърита храната се нарича 'индийска' по причина, че Индия е много по-известна и популярна страна, но се готви по пакистански тиртип...

На вас коя храна ви харесва повече? Марина има доста познати индийци, чакам впечатления от нея...Делта също може да се допита до баткуту, понеже той е посещавал и двете страни.

Най-добрият приятел на мъжа ми се ожени за индийка и често си готви сам, защото тя все още не може да докарва пакистанския вкус. В интерес на истината нейнте чапатита и ротита не ми харесват, въобще немогат да се сравнят с   вкусотиите, коитоо излизат изпод сръчните пакистански ръце.  chef

Имаме и познато смейство индуси. Жената е стриктно хинду, само вегетариянско готви, мъжът и обаче кръшка и си похапва скришoм месце...та нейните манджи бяха много безвкусни наистина, направо не се ядяха, а не знам защо беше решила, че мъж ми умира за тях, та постоянно му изпращаше по нейния мъж...веднъж даже почти цяла кофа супа беше наготвила специално за моя мъж, а той като си я получи толкова жално погледна,нали все пак от любезност трябваше да яде...

Но...моят опит с индийската храна се изчерпва долу-горе с тези два примера, може и напълно да греша. Хайде, давайте други мнения...

Въпрос: Я кажете, парата става ли със зехтин или друго олио, аз съм правила само с гии в Пакистан, а напоследък толкова ми се е прияла...

Панда, аз двата пъти съм пътувала с Етихад, първия път обслужването беше на ниво, а в Абу Даби и мен ме сложиха в бизнес класа, където пътувах почти легнала, и ме тъпкаха постоянно с храна в истински порцеланови, затоплени чинии !!!!Аз съм го разказвала де, в Абу Даби самолета се напълни с мустакати пакистански работници и направо изпаднах в ужас, но станало някакво дублиране наместата и ме поведоха към предната част на самолета .....

Вторият  път обслужването беше отвратително, накрая самолетът вече тънеше в боклук, стюардесите бяха едни разсеяни и невнимателни...Не знам, но аз като цяло забелязвам спад в нивото на обслужване на много авиокомпании.

PIA, наистина ли са толкова зле? Моя позната ми е разказвала за вътрешен полет в Индия, където имало и правостоящи, и кокошки, и козички...ама на международен полет все пак би трябвало да е доста по-добре положението...Мен лично ме впечатлява колко изобретателни са пакистанците в опаковането на багаж..всякакви видове вързопчета, кашончета овързани с връвки, залепени с тиксо, увити в плат...а най-хитовото са тези мушамени чанти дето в Англия се ходи с тях на обществена пералня...the laundry bags....

Олях се, айде лека нощ   bouquet

Последна редакция: пт, 18 дек 2009, 10:03 от летяща.филия.с.лютеница

# 698
  • Мнения: 482
Ами да, яла съм от творенията на индийските студенти и в индийския ресторант на нашия приятел, наистина не е същата храната, пакистанската ми се струва много, много по-ароматна. А може да има и друго. Те си имат там една гарам масала и си я слагат на всичко, обаче като отворя една от готовите смеси от подправки, които носи мъжът ми, дори ако не съм гладна, много ме изкушава да си сготвя нещо тяхно.
Ако ви е интересно, мъжът ми пътува с полет през Турция на техните авиолинии, на отиване има няколко часа престой, а на връщане даже трябва да тича за полета до Бг.
Мама Маги, като начало можеш да пробваш с лещата на Панда, лесно и бързо се приготвя, а е много вкусна.

# 699
  • Мнения: 113
Лю
защо не пробваш да си направиш паратата с масло(мъккан),мисля че ще стане вкусна и хрупкава и ароматна   Wink

Аз съм пътувала с Qatar airways ,на отиване не мога да си спомня,но на връщане бях в самолет на PIA,самолета беше страшно голям - имаше по 8 места в редица  Crazy и назад насядали многоо многооо брадясали пакистанци  Crazy Преди да излетим на 2 пъти ни изчезна тока  hahaha ,то и в самолета като в държавата....Иначе стюартите постоянно тичаха напред назад да носят храни,чайове и безалкохолни.Полета ми беше 4 часа и мина много спокойно.От Атина до София имаше една българска групичка които бяха доста шумни,но добре че полета беше кратък.

Моя мъж като готви ориз (чавъл) слага сол и задължително олио(телл) за да не залепват зрънцата и като стане готов хвърля водата и в/у тенджерата слага вестник или кърпа и отгоре похлупака да постои така около 10 -15 мин. и ориза става супер  Wink

Делта
наистина не ми се е случило да ям шийки в Бг,даже не бях и виждала преди това,те в магазина пилето (мурхи) ти го дават напълно изчистено,докато тук не е така - дават си и дропчетата и сърцето и вратлето и всичко,само махат мръсотиите и перушината...Много ме кефи като кажех на мъжа ми да донесе пиле  и той като го носи и то още топло топло(гарам гарам),нали сега са го заклали и манджата става вкусна  Grinning

Я да питам сега кой пие айрян (ляси) със захар(чини)  Crazy Като се запознах  с мъжа ми(мера шохер)  и той го пиеше по този начин и много се чудех,ама и аз пропих и сега вече не ми харесва със сол(намак)...

пп.айде нали ще се учиме на урду и съм вкарала повечко думички   Wink

# 700
  • Мнения: 1
Много ме кефи като кажех на мъжа ми да донесе пиле  и той като го носи и то още топло топло(гарам гарам),нали сега са го заклали и манджата става вкусна  Grinning


Ха, ха, аз веднъж го обвиних, че се е моткал цял ден в жегата с пилето, затова е толкова топло и сигурно се е развалило, а той бърза да се оправдае, че току що са го заклали.

Мактуб, твойте уроци по урду на много високо ниво бе, не са за мен...аз частите на пилето и на бг сигурно не ги знам...

# 701
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
  • Мнения: 942
Аз като малка пиех айрана със захар(чини-запомних я тази дума  Laughing). Сега вече го пия само със сол, но пък малката ми щерка го пие със захар.
[наистина не ми се е случило да ям шийки в Бг,даже не бях и виждала преди това,те в магазина пилето (мурхи) ти го дават напълно изчистено,докато тук не е така - дават си и дропчетата и сърцето и вратлето и всичко,само махат мръсотиите и перушината...Много ме кефи като кажех на мъжа ми да донесе пиле  и той като го носи и то още топло топло(гарам гарам),нали сега са го заклали и манджата става вкусна  Grinning
Преди пилетата в БГ ги продаваха с дреболийките вътре в едно пакетче, но вече не- продават сърца, дробчета , шийки отделно. Аз шийките ги обичам много,но най-вече на супа.
А ориза го обичам много разварен и слепнал, иначе имам чувството, че е недоварен и ми тропа из устата  Embarassed

# 702
  • Мнения: 4
Да бе, и аз помня как ги продаваха пилетата с дреболийките в торбички вътре в тях, и мойта майка нали си е чевръста и беше опекла пилето с торбичката, не е погледнала изобщо, че вътре има нещо, та печеното пиленце миришеше на найлон  Sick После години наред не ядях пилешко месо  Mr. Green .
Мактуб, добре си го измислила с уроците по урду, аз като прилежна ученичка ще си купя и тетрадка-речник даже  newsm03

# 703
  • Varna
  • Мнения: 2 596
СЛАДУРКИТЕЕЕЕ Hug
Момичета, виждам, че още сме на манджена тематика. Няма лошо, даже е весело.
Та кака ви Делта днеска готви ориз ама къкъъъв орииииз- Басматиии и то пакистанскиииии. Момичетааааа шЪ ми сЪ пукне шкембетУУУ, страшна вкусотия стнааааа. Значи сложих краве масло и малко олио и задушавах басматито във това. Добавих горещата вода, след това пилешкия бульон защото за гарнитура към ориза- гледатели ко ви казУвам- Гарнитура към ориза- забележете просто- слагам пилешко. При мене гаринитурат е пилешкото Joy След пилешкия бульон сложих сол и го оставих на тих огИн.. Преди да стане готов го дръпнах от котлона, сложих един вестник и аз, върху вестника си има една кърпа за задушаването на ориза и отгоре пляснах капака.  И ориза се задушава. Момичетааа , мечта стана това басмати беее.
А месото го задужавах- запържвах докато се зачерви. Но преди това го бях забравила във маринато от 2 скилидки чесън, може да сложите пудра от чесън, лимон, унисос който е като соя соса, малко винце. И послЯ като стана готово го сложих във една широка чиния, наоколо му тоя искрящобял басмати, даже понеже направих повече ориз покрих и месото със басматито и отгоре наръсих черен пипер.
Аз ориза съм го готвила да не е такъв воден и разарен. Не обичам такъв. Обичам да се дели, да един такъв лъскав и въпреки това не е суров отвътре.
Сега отивам да си направя каЙве и да гладя чаршафи и да гледам ТВ- ТВтУ ми праЙ кУмпания докато върша тая работа
Eй ви Пакистански чай със мляко. И аз обичам чай със мляко. Голямо съм прасе ейй, всичко обичам аааааз
Ей, сега сЪ завърнаха мойте мъжове и дойдоха да ми кажат, че Пакистанскиьо ориз бил -ВЪРХЪТ!!!

# 704
  • Мнения: 0
Делтиичке   Hug Hug Hug. Ако знаеш колко добра ученичка съм всичко прилежно по рецептата ти. Охххххх как мирише само. Сега очаквам да го пробва, нямам търпение за реакцията вече 2 пъти му звъня по телефона кога пристига  #Crazy. Аз не мога да го пробвам сега че постя, но така апетитно ми мирише, че да знаеш май на Коледа ще си го направя и ще се пръсна от ядене  Laughing. Да ви се похваля мойта бременна приятелка вчера роди малкък юнак- Виктор. Тя беше с Лютеничката  заедно като термин, но Викторчо хайде даваййй. Много се измъчи милата 10 ч.  Shocked ама тя е корава българка и отказа всякъкви обезболяващи. Лютеничке на теб ти пожелавам 10 пъти по малко време и мъки бебчо да излезе.  Hug Оставям ви да си напиша домашното докато ми е прясно в главата, че понеделник ми е последен ден в училище за таз година и тоз се побърка да ни дава нови думи и 10 упражнения за домашно  newsm78.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт