Споделени вкусни рецепти

  • 3 437
  • 7
  •   1
Отговори
  • Мнения: 18
Момичета хайде да си споделяме рецепти и така ще ми помагате всеки ден да сготвя нещо вкусно на моя съпруг .
 
Днеска съм решила да сготвя нещо по моя рецепта .

Макарони с малки кюфтенца 
 
за 6 порции
400 г. макарони
400 г. кайма (аз предпочитам телешка)
1 глава лук
1-2 скилидки чесън
магданоз по желание
2 филии хляб
черен пипер
сол
2 кубчета бульон
1/2 л. вода
1 с.л масло
1 с.л брашно

Първо се приготвя сместа за кюфтенцата. Каймата (400 г) се смесва с подправките, ситно нарязаните магданоз (4 стръка) и лук (1 глава), и пресования чесън (1 скилидка). Добавя се хлябът (2 филии), който е предварително накиснат във вода и е отцеден. От сместа се оформят малки кюфтенца. В дълбок тиган се разтопява маслото (1 с.л.). Добавя се брашното (1 с.л.), разбърква се и се запържва за кратко. Добавя се горещата вода (1/2 л.), в която е разтворен бульонът (2 кубчета).
Щом течността кипне, се добавят кюфтенцата и ястието се оставя да къкри под капак на тих огън до пълната готовност на каймата (около 20 минути).
Кюфтенцата се сервират топли върху сварена в подсолена вода паста (400 г), като ястието се полива със соса, получен от сгъстяването на бульона.
Но аз предпочитам друг сос , който правя от доматено пюре но не съм сигурна , че в България го има (ще направя снимка да ви го покажа ) но си мисля , че трябва да стане по същия начин и с нормално доматено пюре , запържвам го малко с чесън и олио и след това слагам вода(по желание) и оставям да поври малко на котлона , заливам и слагам кюфтенцата .
Става превъзходно ядене !

Последна редакция: вт, 06 ное 2012, 22:41 от Petity22

# 1
  • Мнения: 18
Махши или преведено означава нещо пълнено (например пълнени тиквички)

1 кг. тиквички (по-възможност колкото се може по-малки , в арабските държави не са на мода големите зеленчуци)
200-300 г. кайма (аз използвам телешка)
1 ч.ч ориз
3-4 домата без обелките или домати от консерва
копър по-желание
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
магданоз по-жаление  
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
сол (на всеки както му харесва)

Хубаво с кафена лъжичка или по-малък нож изчиствате отвътре тиквичките . Пълните с сместа (каймата , ориза , 1 домат на ситно нарязан , лук и подправките ) , нареждате в тенджерка и заливате  с вода и прибавяте ситно нарязаните останали домати и чесънът .
Оставяте да ври на слаб огън (аз мисля , че около 1 час е нужно за да бъде готово яденето ) .

Ще се опитам да ви кача снимка или ще ви дам линк за да видите как трябва да изглежда .

http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://upload.wikimedia.org/w … p;um=1&itbs=1

# 2
  • Мнения: 18
                                         Картофено руло с кайма

1 кг картофи
   100 г. кайма
   2 яйца
   100 г. гъби от консерва
   1 глава лук
   4 с.л. галета
   1/2 с.л. олио или 1 с.л. масло
   подправките са по-жалание (аз лично използвам микс от много подправки)
   сол

Сваряваме картофите добре и ги намачкваме да станат на пюре , прибавяме яйцата , олиото(маслото) , 4 с.л. галета , подправките и солта и омесваме добре .
В тиган сипваме олио и оставяме да се загрее добре , прибавяме лукът и гъбите за да се задушат малко в мазнината след това прибавяме каймата , сол и подправките . Изпържваме добре сместа . Омазняваме добре тавичка(аз слагам малко брашно на дъното за да не залепва много) , вземаме едно правоъгълно парче найлон и слагаме картофената смес , разтиламе добре(около 1 см. да бъде) и прибавяме по средата плънката , поръсваме с подправки и оформяме рулото с помоща на найлона и след това махаме найлона и печем на около 220 градуса .
Добър апетит !

Ето и линк към моят блог и как трябва да изглежда рулото .
http://mandjichkata.blogspot.com/

# 3
  • Мнения: 18
                                            Паниран карфиол

1/2 голяма глава карфиол
2 яйца
галета
1 с.л. брашно
черен пипер
сол
олио

Измийте карфиола и го накъсайте на розички.
Сложете на котлона вода с 1 с.л. сол и оставете да заври. Пуснете розичките в врящата вода и оставете 5 мин. След това оставете да се отцеди добре.
В купа разбийте яйцата , солта и черният пипер. Първо овалвате в галетата и брашното и след това добре потапяте в сместа. Пържите в добре сгорещено олио .

Ето и линк към моят блог където можете да видите снимка .
http://mandjichkata.blogspot.com/

# 4
  • Мнения: 18
                                      Чеснови хлебчета
 
Продукти за около 6 хлебчета:
Около 400 гр. брашно
1 ч.ч вода (250 мл.)
1/2 пакетче мая
2 яйца
20 гр. масло
1/2 ч.ч прясно мляко(аз ги правя без млякото)
сол
червен пипер
копър
черен пипер
чесън
масло за намазване(може и олио)

Омесвам тестото да е меко и го оставям да втаса 20-на минути. След това намазнявам добре средно-голяма тавичка и поръсвам с брашно , правя не много големи топки . Пече се в умерена фурна (около 180 - 200 градуса ). Няколко минути преди да извадим хлебчетата от фурната , разтапяме маслото като прибавим нарязания или пресован чесън , копър , червен и черен пипер . Изваждаме от фурната хлебчетата и с помоща на лъжица намазваме добре хлебчетата(поливаме) с сместа. Оставяме ги да се задушат с помоща на хартия и кърпа.

Бележка на автора: Ако предпочитате по-солено , прибавете в сместа за намазване 1/2 ч.л сол .

Ето ви и линк към блогът ми как трябва да изглеждат:
http://mandjichkata.blogspot.com/

# 5
  • Мнения: 18
                          Пилешко филе с картофки на фурна

Около 4-5 пилешки филета
7-8 средно големи картофа
1 глава лук
сол
олио
подправки по вкус (аз използвам винаги микс от много подправки)

За марината
3 домата
4-5 скилидки чесън
олио
подправки

От предната вечер намазваме добре пилешките филенца с подправките , нарязваме на ситно чесънът и в тенджерка добавяме около 500 мл. вода , доматите , олиото и отново подправки , варим около 10-15 мин и прибавяме към подправките , чесънът и филенцата (да бъде изстинало) . Оставяме филенцата в марината през нощта. На следващия ден нарязваме на средно големи кубчета картофките , прибавяме нарязания лук , филенцата , и марината в която са стояли , сол , олио и отново подправките . Печем в средно загрята фурна около 200 - 220 градуса.

Ето и линк на блогът ми за да видите снимка как изглежда:
http://mandjichkata.blogspot.com/

# 6
  • Мнения: 18
                                Много вкусна пица

Тестото е някъде за 3 пици , но зависи кой как ги прави - тънки или дебели .
Около 500 г. брашно
1 яйце
1/2 бучка мая
2 чаши топла или хладка вода
сол
 
За плънката
сирене
телешки салам
домати
пипер
гъби от консерва
кашкавал
доматена паста за пица (става и само доматено пюре или доматен сок от шише)
подправки

Забърквам тестото по много мързелив начин да стане гъста каша (но много гъста) и намазнявам тавичките добре и поръсвам пак добре с брашно дъното им. Прибавям тестото и с помоща на лъжица го разтилам като прибавям малко от доматената паста за да стане по бързо и по добре , след като приключим слагаме още 2 лъжици от доматената паста , подправките , сиренето , саламчето , доматите и пипера нарязани на колелца , гъбките и отгоре кашкавала . Печем на умерена фурна около 200 - 220 градуса .

Ето и линк към блогът ми за да видите как изглежда:
http://mandjichkata.blogspot.com/

# 7
  • Мнения: 18
                                         Пилешки бутчета с бира

4 долни бутчета
330 мл бира без алкохол (използвам такава защото с съпруга ми не пием алкохол, но става нормална)
6-7 домата
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
галета(може и без нея)
сол
подправки
масло

Предварително сварявам добре бутчетата в вода с бульон или подправки , когато е готово оставям малко да изстине и в една купа го намазвам добре с червен пипер и други подправки , нарязвам на колелца чесънът и го нареждам добре върху месото и отгоре поливам добре с бирата. Оставям в хладилника за 2-3 часа(може и повече ако имате възможност) . След това в тавичка нарязвам на колелца доматите и на едро лукът , прибавям пилешкото като слагам чесънът от месото в тавичката при доматите и лукът. В тиган прибавям маслото и червен пипер докато се разтопи добре , намазвам добре бутчетата с маслото , намазвам с малко галета и изливам останалата смес от купата и посоляваме. Пече се на умерена фурна около 200-220 градуса.

Бележка на автора:
Аз сервирам пилето с доматите и лукът(стават превъзходни от бирата и чесънът) и пълнен пипер с ориз .

Ето и линк на блогът ми за да видите снимка:
http://mandjichkata.blogspot.com/

Общи условия

Активация на акаунт