ДОМАШНИТЕ МЕЗЕТА

  • 171 881
  • 740
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 5 001
Да се вмъкна в темичката, че ми е любима  Hug


Още малко да застудее и с мъжа ми купуваме прасето и почваме производството  Mr. Green

И затиснатото мезе на Валентора ще пробвам, много лесно ми изглежда.

АдЕ беееее.....дЕ се загубихме по трасето.....  ooooh!  липсваааш ейййй  Laughing.....
 Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug

# 61
  • София
  • Мнения: 10 858
Слънце, мое  Hug Hug Hug
Лошо ми се отразява готварския, много лошо  Embarassed
Затова вече само мезенцата гледам  Joy
ЕГН, кво да го праЙш  Hug Hug Hug

# 62
  • Мнения: 2
Здравейте,

За първи път пиша в форума но следя темите от доста време. Реших да споделя и моите мезета.
Свинско контра филе срязано по дължина и след това през средата, 18ч завито в морска сол (при 24ч ми идва солено). подправките са домашен червен пипер и чубрица.

Преди закачането.


Вече закачени на тавана (в дясно трите парчета са от свински шол).


Консумацията с домашно Вино - мерло.

# 63
  • София
  • Мнения: 10 858
На мен също ми идват свръх солени като се киснат 24 часа. На 12 часа са ми идеални  Peace
Иванганев - страхотна продукция!

# 64
  • Мнения: 5 001
ivanganev  newsm10

Екстра Филе Елена си спретнал!

# 65
  • Sofia
  • Мнения: 155

TheNMaster, благодаря за отговора Simple Smile

# 66
  • Мнения: 2
TheNMaster & Вивиан благодаря

ето и продукцията опакована преди да бъде поставена в зимен сън (във фризера)


тук имаме малко суджук на течение в таванската стая , съотношение 70 свинско / 30 телешко (поради финансови причини). за първи правя и поради липсата на оборудване ги оставих в месарския магазин и срещу 5 лева ми ги напълниха и завързаха. следващата партида ще бъде само с мое участие и оборудване.

# 67
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 852
Готови сме с първата серия пушено месо за тази година.

# 68
  • България
  • Мнения: 431
Здравейте,

И аз съм от тези, който също предпочита домашни мезета. Една моя колежка ме запали. Днес купих 1 кг. контра филе. Сега го сложих в разтвор по рецептата на Valentor.
Valentor след колко време може да се яде месото? Аз досега съм го правила по рецепта - покрито 24 часа месо със сол. След това го измивам, изсушавам, овалвам го с подправки и суша на балкона.
Приятна вечер!

# 69
  • Мнения: 9 123
Току що заложих 1 кофа. Резултата - след 2 седмици, както сочи времето на големите, на малките - след 10 дни.

# 70
  • Мнения: 51
Тука местноста Кайсери е прочута със пастърмата си

процедурата за пастърмата правена там е горе долу така;

изчистване от ципи и сухожилия,
нарези по место само от едната страна за по добре поемане на сол,
първо осоляване от едната страна,
после второ осоляване от другата,
изплакване във обилна вода за остраняване на излишната сол,
следва първо изсушаване,
след това следва първо уравновесяване(вънка на студено върху бетон или мозаична плоскост се нарежда един-два... три-четири... реда месо и отгоре напречно други един-два... три-четири... реда, и така до свършване. най отгоре широка дъска, после напречен дебел прът отгоре закачен в краищата със 200-300кг тежест и така 12часа,
следва второ изсушаване(изпотено му викат),
следва второ топло уравновесяване,
после следва трето изсушаване на сянка,
па после следва кайзероване със сминдухаова каша
четвърто последно изсушаване и готово  ooooh!

===========домашната я правят накъсо така============

парчетата месо се слагат в специални дървени корита, покриват се със сол и се изчакват така 24ч. изваждат се от солта измиват се и се пресоват със 40кг. Месото се изсушава в продължение на 10дена. в края на 10те дена месото се потапя в чеснова саламура(вода плюс чесън) за 24ч изсушава се и цоп във сминдуховата каша

кайзероването блокирва развитието на нежеланите бактерии. не позволява да изсъхне много месото, предепазва от нежелани гости, подпомага узряването на месото, блокирва съприкосновението със кислород което също така не позволява да граняса сланината... и още много други свойства.
на 50 единици смлян сминдух(trigonellafoenum graecum) се добавят 35единици чесън, 15 единици червен пипер и вода до консистенция по гъста от боза. някои добавят сол и чер пипер, кимион също и олио/зехтин за да не се разпука обвивката. смления сминдух се разбърква със водата и се оставя да се утаи . през тов време скилидките чесън се разбъркват със сол и се начукват много добре. след като сминдуха се утаи на дъното се отделя/премахва водата, добавят се подправките и начукания чесън, смесва се много добре до гъста каша, ако има нужда от вода се добавя внимателно от отделената. полуизсъхналото месо се намазва със кашата и се оставя вътре в кашата от 12ч до 36ч. Дооформя се покритието от сминдухова каша върху месото като се внимава да не останат непокрити със каша места и се изсушава

това е  Hug

# 71
  • Мнения: 45
Здравейте, …Valentor след колко време може да се яде месото? ….

Пеп4о отговори, амЪ нъл питанката е срещу мен , от съображения за уважение, казвам :
КОГАТО СТАНЕ ГОТОВО
Кво шЪ рече т`ва ли :
Отвън да е твърдо , а вътре да е меко. Усеща се като се стисне с ръка.
Кога ?
Божа работа- ориентировъчно в сроковете на Пеп4о , и все пак си зависи от външната температура.
Сушим, нЪл ?= изпаряваме вода.
То е сходно на сушенето на пране. През лятото за 3 часа през зимата за 3 денЯ.
Нъл тъй ?

# 72
  • Мнения: 5 462
Никъде не откривам видео за това как се транжира и от коя част на животното какво и как се приготвя ?
На първа страница не намерих някакво такова видео /линкове към такова/ или изобщо инфо .
А мисля , че е важно за незнаещите които тепърва са решили да си приготвят нещо такова.
Сигурно има такива от вас които няма да отидат от месарницата да си купуват готово транжирано месо , а ще го купят от някоя баба от село ?
Моля , старите от тази тема ако могат да сложат някой друг линк с подобно инфо ?! Praynig Hug

# 73
  • Мнения: 9 123
без мен. въпреки че ми предстои скоро такова. Веднъж пуснах снимка как си транжираме прасето и ме обвиниха в жестокост към животните.  Може би някои си мислят, че пържолите се отглеждат в разсадник.

# 74
  • Мнения: 45
табла-поднос


върху нея втори ред



върху тях - тежест



и после , на сутринта, на сушилката



следва същата процедура

Общи условия

Активация на акаунт