Суровоядство - втора тема

  • 86 207
  • 759
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
  • Мнения: 691
Аз тези, които употребявам последните 1-2 седмици са заради смутитата Simple Smile , с 2 ябълки си правя сок за разреждане на смутито, току-що си изконсумирах едно невероятно вкусно смути с листа от цвекло, магданоз, копър, 1 авокадо, 1 круша и сок от 2 ябълки  Laughing  - какво ви е мнението много ли са плодовете в него ?
Също така имам една пълна фруктиера, която всеки ден ми я допълват , в която плодовете се развалят и гледам да ги изконсумирвам по-бързо  Laughing

# 16
  • Мнения: X
Здравейте и в новата тема!    bouquet
Сутринта направих две чаши шейк от 1 банан, 1 ябълка, МSМ, 3 фурми, кефир и вода.
До довечера най-вероятно ще изям още поне 1 ябълка.
Не знам коя статия точно визирате, явно съм я пропуснала, но от това, което съм чела, голямо количество  плодове не са полезни, защото повишават доста кръвната захар, от там и инсулина скача, а високият инсулин води до проблеми и болести.

# 17
  • София
  • Мнения: 873
аз плодове , особено лятото, консумирам неограничено количество. Обожавам диня, череши и кайсии.
Сега съм наблегнала на малините, нищо че вече са на свършване:)

# 18
  • Мнения: 1 709
току-що си изконсумирах едно невероятно вкусно смути с листа от цвекло, магданоз, копър, 1 авокадо, 1 круша и сок от 2 ябълки  Laughing  - какво ви е мнението много ли са плодовете в него ?
Според мен не са много Simple Smile
Мисля, че в статията става въпрос за прекаляването с плодове /например 5 банана за закуска/ и завишеното консумиране на готови продукти, съдържащи фруктоза /сокове, студен чай, газирани напитки/. Също така е от значение и как се приемат плодовете - цели или на сок, а и какво е здравословното състояние на човек.
Аз преди време се замислих дали не прекалявам с плодовете, но ако завиша консумацията им, то това става само през топлите месеци.
В момента консумирам 1 праскова, 1 чепка грозде, 1 банан на ден, като бананът е може би един-два пъти в седмицата. Не ми се ядат много плодове като е студено.

# 19
  • Мнения: 23
Момичета искам да ви споделя за един мой проблем.Мисля,че съм си разширила стомаха,защото цяло лято,а и сега продължавам да ям доста големи салати и често крем супи от зеленчуци,от които пак изяждам големи купи.После се подувам разбира се.Според мен май съм си разширила стомаха,защото понякога, въпреки че съм се подула пак имам апетит  ooooh! Какво бихте ме посъветвали да направя?Напоследък се старая да намаля салатите и да хапвам по-малко и по-начесто.Предполагам,че постепенно трябва да намаля количествата и да се надявам един ден да се свие.Иначе си спортувам почти ежедневно,корема ми е стегнат.Принципно преди година ми установиха спастичен колит и знам,че многото зеленчуци го дразнят,но аз с тях наистина не мога да спра лесно,най-вече с краставиците.Понякога съм си изяла салатата и после пак си режа още някоя  Sad

# 20
  • Мнения: 1 273
Десинка, би могла да пробваш с пробиотици, евентуално ензими. Като можеш да се поразтърсиш в кои храни ги има, освен под формата на хапче или капсула.

# 21
  • Мнения: 8 163
Десинка, нормално е стомахът ти да се подува след ядене на салати, защото целулозата увеличава количеството полезни бактерии в стомашно-чревния тракт. Това води до образуването на газове.

Добрата новина е, че стомахът постепенно привиква към приема на салати и подуването намалява. Опитай да намалиш количеството зеленища за сметка на белтъчините (яйца или крехко месо). Можеш също така да обърнеш внимание на това колко пъти дъвчеш храната си и да внимаваш да не гълташ допълнително въздух по време на ядене.

Ако смяташ, че стомахът ти се е разширил, просто намали порциите и увеличи честотата на хранене.

Деси, благодаря за рецептата! Ще пробвам и ще се отчета.

Краси, плодовете са с бавно разграждаща се захар, следователно повишаването нивото на инсулина при консумация на плодове би било почти незначително. Тя би станала бърза захар, ако се махне целулозата, както се случва при правенето на плодови сокове.

Последна редакция: пн, 07 окт 2013, 22:34 от Фея Кръстница

# 22
  • Мнения: 5 713
Фруктозата като цяло, дори и от плодовете, е проста захар.
Тя няма директна връзка с инсулина, но има с черния дроб т.е. той я преработва. Има връзка и с триглицеридите. И с по-нататъшна евентуална инсулинова резистентност.

http://lubomirivanov.com/3094/
http://lubomirivanov.com/3149/

И все пак не става дума трайно да не се ядат плодове.
За мен лично има неприемливи комбинации и количества; неприемливи разтоварвания с плодов сок.

При проблем бих ги изключила, както съм и правила.
Също така съм и прекалявала с плодове, което отчитам като грешка.

# 23
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 874
Фруктозата като цяло, дори и от плодовете, е проста захар.
Тя няма директна връзка с инсулина, но има с черния дроб т.е. той я преработва. Има връзка и с триглицеридите. И с по-нататъшна евентуална инсулинова резистентност.
 прекалявала с плодове, което отчитам като грешка.
Вери, не си права. Има връзка, и то доста голяма.
Между другото неусвояването на плодовата захар е един от първите сигнали за проблеми с инсулинът ( боря се с този проблем от години). Всъщност инсулинът е един от хормоните контролиращи кръвната захар.

# 24
  • Мнения: 5 713
Плодът не е единствено и само фруктоза, нали така?! Simple Smile Съдържа и глюкоза и пектин и фибри; мазнини, протеин...
Фруктозата се обработва от черния дроб и не стимулира секреция на инсулин. Това го пише бегло в статиите на Любомир Иванов, в стаии и на английски. Затова и написах, че няма директна връзка с инсулина. Но със сигурност вече като стабилно сме натоварили черния дроб, ще страдат и други органи.
Интересна е и връзката фруктоза лептин.

Ето още инфо:
http://www.bb-team.org/articles/3639_plodovete-i-plodovata-zahar

И в тази тема намирам логика, нищо че не спазвам този начин на живот:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=740950
1-я информативен постинг

Инсулинът е в основата на много неща.
Що годе съм запозната с него. Имаме диабетици в семейството за жалост и то тип 1.

# 25
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 874
Не ми се спори, но от повече от 10 години съм диагностицирана с този проблем. Организмът ми не разгражда плодовата захар, едно от първите неща, за които ме предупредиха беше инсулинът, и кои плодове да изключа ако искам нещата да са под контрол.
Говоря за истински изследвания, а не за блога на този и онзи или пък за популярни сайтове на български

# 26
  • Мнения: 5 713
Аз не споря.
И в pubmed  да се отиде, същото ще се прочете.

# 27
  • Мнения: 56
Тони, сетих се, че можем да сложиш в началния пост линк към старата тема!
Десинка, защо не пробваш да хапваш преди салатата няколко супени лъжици ферментирало зеле? Мисля че ще ти помогне с подуването и избягвай много фиброзните зеленчуци.
Относно статията за фруктозата в плодовете,  и на мен ми дойде в повече и въобще не я дочетох. Ако човек няма проблеми с инсулин, плодовете са една от най-натуралните храни за човека, но трябва да се консумират грамотно  и разбира се в неголеми количества - на празен стомах и по възможност само 1 вид плод. Ако вече има установен проблем с кръвната захар е добре да се приемат под формата на зелен шейк - плодове със зеленолистни, но да се избягват напълно не мога да го разбера. Друг начин е като се приемат с малко накиснати ядки или авокадо и по този начин също няма да се покачи кръвната захар.
Относно соковете, трябва да се пият само зелени сокове - тоест трябва да има в тях спанак, селъри, краставица, някакъв цитрус. Макар че аз от време на време като съм на вън си позволявам и портокалов фреш.
А иначе за стабилизиране на инсулина може да се приема за определен период МСМ /органична форма на сяра/. Тя помага при такива състояния.
В тази връзка миналата седмица си правих кръвни изследвания и кръвната ми захар беше на долната граница, а лятото консумирах доста плодове /около 1 кг на ден/ . Сега започнах да ги намалявам  /пия 1 зелен сок и около 500 грама грозде на ден/ и зимата са само 2-3 плода на ден.

Последна редакция: вт, 08 окт 2013, 11:08 от desi82

# 28
  • Пловдив
  • Мнения: 691
Заформи се интересна малка дискусия. Винаги съм си мислела, че фрешовете са много полезни и гледам да наблягам на тях , особено когато минавам покрай някой фреш бар не пропускам да забия някое фрешче .
  Да споделя, че след вчерашното вкусно смути, за което писах с авокадо и тнт...  получих доста неприятна реакция, стана ми много тежко и ми се образуваха киселини  Rolling Eyes , може би трябваше да изпия само половината, защото се получи към 500мл. и наистина доста тежичко стана май. За първи път ми се случва.

  На каква машина и колко зеленолистни изтисквате за  да се получи 100мл. сок например ? Машинката, която ползвам е кухн. робот (Vital Center) и не е от най-подходящите за целта, за това ги меля в блендера.По-нататък мисля да инвестирам в някоя специализирана , гледам че има и някакви ръчни.., делят ги на пресоващи и центрофужни...  , аз обаче искам да инвестирам само в единия вид... но не мога да се ориентирам кой, можете ли да ми дадете препоръка?

# 29
  • Мнения: 56
Ан, може в повече да ти е дошло авокадото в шейка. Някои хора не добавят мазнини в тях. Пробвай следващия път без и виж как ще ти се отрази, а може би е по-добра идея да консумираш само 1 вид плод без да го смесваш с каквото и да е. Човек трябва да пробва и да прецени кое как му се отразява.
А относно зеления сок, аз слагам 2 стръка селъри, 1/2 голяма връзка спанак, 2 зелени ябълки и 1 обелен лимон или портокал както и малко парче джинджифил и получавам 500 мл сок. Витал център не е добър за такъв вид сокове. По принцип най-хубави за зелени сокове са "дъвчещите" или бавни сокоизтисквачки, но моята е центрофужна на Филипс. Такава си купих преди 3 години когато все още не бях наясно, но пак си е добра и за зеленолистни и за плодове и зеленчуци.

Общи условия

Активация на акаунт