Православни пости - 6 тема

  • 68 583
  • 694
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 2 545
Без черпня няма да мине Wink!

# 31
  • София
  • Мнения: 7 923
Без черпня няма да мине Wink!

Черпнята я изядоха. Баница с тиква, ябълки, стафиди и орехи и тригуни. Тоя път щото сме двама Тодоровци (и зетя ми) много не се приготвяхме, че всеки си посреща отделно.

# 32
  • Dope Reach
  • Мнения: 4 049
В pravoslavieto пише, че мазнина не се яде от понеделник до събота включително. А в табличката в първия пост съботният ден не е вписан по този начин. Някой има ли разяснение по темата?


http://www.pravoslavieto.com/docs/post/postite_v_BPC.htm

# 33
  • Мнения: 1 840
Една добра идея за постно ястие е т.нар. "надупени картофи" - много вкусни стават, а в същото време са много лесни и бързи за приготвяне. Ето рецептата: http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpab … =Nadupeni-kartofi

# 34
  • по пътя
  • Мнения: 2 360
В pravoslavieto пише, че мазнина не се яде от понеделник до събота включително. А в табличката в първия пост съботният ден не е вписан по този начин. Някой има ли разяснение по темата?


http://www.pravoslavieto.com/docs/post/postite_v_BPC.htm

"първите 5 дни от първата седмица на Великия пост се пази строг пост (растителна храна без олио)."
Нещо не съвпадат нещата им с таблицата, която са дали.Според нея втората седмица сряда и петък е строг пост, третата седмица цялата е строг пост-разминава се с календара в началото  newsm78
Т.е. на 4- ти и 6-ти трябва да е строг пост, както от 9-до 13 също.

Последна редакция: сб, 28 фев 2015, 23:20 от Lunno momi4e

# 35
  • На острова
  • Мнения: 1 275
Честит имен ден на дядо Хаджия! /знам, че излиза, че е 1-ви март, но при мен още е 28-ми  Simple Smile, и Честита Баба Марта в такъв случай/.

Simpatikonia, ти ли беше писала в предната тема нещо за хранителната мая? Опитах се да потърся, но не намерих или съм подминала. Понеже днес си купих и утре ще изпробвам на някакви макарони/спагети, но може ли да споделиш какво друго приготвяш?

Купих си и пресен босилек, та ще си направя песто. Днес бях в един разкошен магазин за храни - всякакви био-мио, постни, вегански, вегетариански, семена, ядки, абе в рая бях  Crazy Купих си само хранителната мая, кокосово масло, хубав соев сос и конопено семе.

Днес щом нахраних мъжа ми със сандвичи с хумус, краставичка, маслина, чушка и кълнове, значи всичко е на шест  Laughing Добре се справя с поста, много съм доволна.

Последна редакция: нд, 01 мар 2015, 00:29 от ~Миа~

# 36
  • София
  • Мнения: 2 992
Честита Баба Марта!
Скрит текст:


дядо Хаджия, Честит имен ден на патерица!

# 37
  • по пътя
  • Мнения: 2 360
Честита Баба Марта!
Един въпрос
"При постите съществуват шест степени на строгост:

всичко, освен месо (Месни заговезни);
вкусване на риба;
гореща храна с растително масло;
гореща храна без мазнина;
студена храна без мазнина и без топли напитки (т.нар. сухоежбина);
пълно въздържане от храна."

Кога според вас е т.нар сухоежбина, пълното въздържание е ясно, но кога се разгарничават гореща и студена храна без мазнина? Дали не беше, че през пролетния пост е студена храна строгия пост, а през зимата да е с топла? Поправете ме ако греша. newsm78
Сега като се замисля май изобщо не може гореща храна през строгия пост, т.е. съм била права да карам на салати и плодове миналата седмица. 

Последна редакция: нд, 01 мар 2015, 08:59 от Lunno momi4e

# 38
  • София
  • Мнения: 7 923
В pravoslavieto пише, че мазнина не се яде от понеделник до събота включително. А в табличката в първия пост съботният ден не е вписан по този начин. Някой има ли разяснение по темата?


http://www.pravoslavieto.com/docs/post/postite_v_BPC.htm

Разяснението е дадено в устава (Типика) на Българската православна църква. Извадки от него първо съм преписал в първия пост на темата, а след това са дадени и фотокопия от самия документ. Копирам дословно и тук:

„б. В понеделник, вторник и сряда на Страстната седмица и първите 5 дни от първата седмица на Великия пост се пази строг пост (растителна храна без олио). ...“
 
[Допълнено !]  Сега разгледах страницата, която вие давате и оставам с впечатлението, че Валентина (авторката на сайта) вероятно е направила компилация от два различни материала, защото в първата част тя дава преписите от Типика (които и аз ви цитирах тук) и там също пише това, което аз съм ви написал. По-надолу пък е цитирана друга информация, която в известна степен противоречи на първата.

Simpatikonia, ти ли беше писала в предната тема нещо за хранителната мая? Опитах се да потърся, но не намерих или съм подминала. Понеже днес си купих и утре ще изпробвам на някакви макарони/спагети, но може ли да споделиш какво друго приготвяш? ...

Какво съдържа тази хранителна мая и за какво точно ще я използвате ?


*     *      *

Още един път много благодаря на всички за поздравленията по повод именния ми ден.

Бог да ни благослови всички с много години живот, здраве и благоденствие ! Амин !

Последна редакция: нд, 01 мар 2015, 10:21 от дядо хаджия

# 39
  • Мнения: 1 319
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА !!!!

Много здраве, радост и щастие!!

За празниците приготвих Зелеви сърми и Пай.

Ето и рецептата за Пая, може добре да се оползотвори някое изостанало сладко.

Продукти:
1 ч. ч. = 200 мл

За тестото:
2 – 2,5  ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
0,5  ч.ч. олио
0,5  ч.ч. гореща вода
щипка сол

Приготвяне:
Брашното се смесва с бакпулвера и солта.
Чашата се напълва до половината с олио и се допълва с горещата вода. Разбърква се, постепенно се налива в брашното и с лъжица се замесва тесто. Оставя се да почива покрито около половин час или докато се приготви плънката


Ако тестото стане по-твърдо (използват се 2,5 ч.ч. брашно) и се меси с усилие, след като почине, става еластично, добре се точи, държи форма и не пропуска сока от плодовете.
Ако се замеси по-меко, с по-малко брашно ( около 1,5 - 2 ч.ч.), то може да се тегли, сладкишът от него става мек и нежен. Подходящо е за направата на руло.

При използване на пресни и по-сочни плодове  или замразени плодове, тестото се поръсва с галета, отгоре се поставят плодовете и се поръсва със захар.

Тестото се разточва на кръг с диаметър около 40 см /2 педи/. Най-добре е да се разточи върху хартия за печене, за да може след това по-лесно  да се прехвърли в тавичката за печене.

Плънката се слага в средата на тестото, на около 20 см в диаметър /1 педя/. Разпределя се равномерно. Свободните, ненамазани краища на тестото се загъват (загръщат) върху плънката (ориентировъчно се получава ширина около 8-9 см, т.е. четири пръста на ръката). Тази ширина не трябва да бъде по-малка, иначе след изпичане, при разрязване и поднасяне, плънката може по-лесно да изпадне. Загъва се свободно - получават се по-малки или по-големи гънки. В центъра остава непокрита плънка.

 
Горната, прегънатата част на тестото, се намазва леко с вода и се поръсва със захар (евентуално сол и подправки).
Пече се в предварително загрята фурна, на умерена температура – 180 – 190 градуса С, около 30 минути.
Ако е необходимо се покрива с фолио – само плънката или целия пай.

Това постно  тесто го копнах и стана любимо на цялото семейство. Може да се използвам, не само по време на пости.
Има много предимства –
-      малко продукти, които може да се намерят във всеки дом и по всяко време;
-      удобно за работа тесто;
-      богато разнообразие  на плънки;
-      подходящо за хора, които по една или друга причина не могат да ползват масло, яйца;

В зависимост от плънката, се получава солен пай или сладкиш. Освен това от нея зависи дали е постен или не  (например кайма за тези, за които това не е проблем).
Може да се оформи и на няколко по-малки по размер пайове, на руло, на кифлички.

Плънка: сладка или солена по желание. Някои предложения:
Сладки
- конфитюр, мармалад, сладко; шоколад; халва; локум; извара - подсладена или смесена с плод, конфитюр, мед; пресни или замразени плодове; пюре от ябълки; пюре от тиква и т. н.
Солени
- сирене; сирене и яйце; извара - солена; кашкавал; гъби с лук; зеленийки; овкусена кайма и т. н.;

Поръсване или намазване:
за сладкиши - бяла или кафява захар на кристали
Вместо предварително поръсване с кристална захар, може след изпичане и изстиване на сладкиша да се поръси с пудра захар; канела; какао; течен шоколад; топинг;
за солен пай - едра сол, предпочитани подправки

       Хубави почивни дни!!!

# 40
  • Dope Reach
  • Мнения: 4 049
Благодаря за разясненията, Lunno momi4e и дядо хаджия!

# 41
  • Мнения: 2 545
Относно хранителната мая - купила съм си тази . Не се препоръчва термична обработка на маята, за да не загуби ценните си качества. Смятам да я ползвам като поръска за салати. Последно я добавих с малко бадеми към един ориз, който бях сготвила.

Относно писаното за поста, прави ми впечатление, че много често се смесват предписанията на двата Типика - Цариградския, който ползва нашата БПЦ, и Йерусалимския типик, който се ползва само в манастирите в България, а също и от някои поместни църкви - Руска, Сръбска и т.н. Не зная по каква причина се прави това - дали от незнание за това кой типик за кого важи или от преголямо благочестие, в сравнение с което нашият типик изглежда твърде лек. Но както от всяко нещо, което се прави по своеволие и без послушание, и от това не произлиза нищо добро.

# 42
  • по пътя
  • Мнения: 2 360
Да, личи си, че има проблем със смесването на нещата. Признавам, че не съм  навътре и благодаря, че разяснихте, преголямо благочестие при мен Wink няма-така, че спокойно ще си карам по календарчето в началото.

# 43
  • София
  • Мнения: 7 923
Относно хранителната мая - купила съм си тази . Не се препоръчва термична обработка на маята, за да не загуби ценните си качества. Смятам да я ползвам като поръска за салати. Последно я добавих с малко бадеми към един ориз, който бях сготвила.

Прочетох, че то е най-обикновена мая или бъркам нещо. Така и не разбрах каква е нейната роля в кулинарията?

# 44
  • София
  • Мнения: 565
 Гледах в някое от кулинарните предавания как ползват хранителната мая вместо пармезан- за поръсване върху паста, салата и т. н. Има и някакви ценни качества. А, ето- намерих инфо. Но досега не съм я срещала по магазините (то не ,че съм я търсила много старателно, де  Laughing ). Споделете, моля, къде се продава. Има ли я в хипермаркетите или само в специализираните магазини за биопродукти?

Общи условия

Активация на акаунт