Необходимите продукти са:
8 к.ч. ситно смлян шамфъстък
2 к.ч. захар
1 к.ч. масло
2 к.ч. брашно
7 бр. яйца (по-големи)
щипка сол
За сиропа:
3 ч.ч. захар
2 1/2 ч.ч. вода
3 с.л. лимонов сок
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Захарта се разбива с жълтъците до побеляване. Добавя се разтопеното масло.
Белтъците и щипка сол се разбиват на сняг. Брашното се смесва с шамфъстъка и се добавя към жълтъчената смес.
Разбърква се добре и на два пъти се добавят белтъците. Бърка се внимателно, докато се обединят двете смеси.
В тава или форма с диаметър 25 см, предварително намазнена, се изсипва тестото. Пече се 20-25 минути в умерена фурна.
Веднага, след като се извади, сладкишът се залива със студения сироп.
Сиропът се приготвя, като захарта и водата се слагат на котлона да заврят. След 15 минути, сиропът се дърпа от огъня и се добавя лимоновият сок.
1 к.ч. = 80 мл
1 ч.ч. = 250 мл
Това е крайният резултат:
Да ви е сладко!