НВ-ВМХ, част 93 - за здравословното хранене

  • 40 609
  • 736
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 6 347
Сложих линкове към филмите в Тубата до момента.

# 16
  • n/a
  • Мнения: 3 341
Новата тема винаги е радостна.
Дано и тук има добрини всякакви  Hug
Благодаря, Cioccolata  bouquet

Преди около две години мой познат бе
по спешност приет в болница поради
дефицит на В12. При него причината
е ясна - изрязана част от тънкото чер-
во. Имал е късмет с доктора, който го
е видял (изглеждаше ужасно преди да
го постъпят в болница, без никакви си-
ли), защото веднага е направил тези
изследвания. Темата ми е особено ин-
тересна и важна, не само заради този
ми познат. Благодаря и за нея.  Hug

# 17
  • На брега на реката
  • Мнения: 7 750
Кам, не съм Тонтонева, но описвайки при мен как е, тя потвърди, че при нея усещането е същото.  При мен е почти постоянна през деня. Когато съм легнала я няма. Трябва да се изпъча от ляво като, че ли да направя място на залепнало балонче  с въздух да излезе. Извинете за описанието, но е такова усещането.

# 18
  • SA
  • Мнения: 3 196
Бобулина, а оригваш ли се след това, олеква ли ти?

# 19
  • На брега на реката
  • Мнения: 7 750
Не, не се оригвам, нито имам газове. Всичко друго е ОК, само неприятното подпиране под пребрата. Sad

# 20
  • SA
  • Мнения: 3 196
Бобулина, понеже пишеш, че периодично правиш плодувания, а вероятно и между тях не си наблягала на по-високо протеинова храна, едно от нещата, които си мисля е, че е възможно стомахът ти все още да не се е нагодил към новото хранене и да не произвежда достатъчно количество солна киселина за усвояването на по-големи количества протеин. Обикновено при намалена стомашна секреция симптомите са такива - на тежест, подуване, понякога оригване, болки в горната част на корема. Ако това е причината, може би ще помогне по-плавно преминаване към това хранене. Може също да се пие преди ядене по една малка чаша вода с разтвотен в нея ябълков оцет, или лимонов сок.
Ако симптомите са от жлъчката ( но тежестта по-скоро би трябвало да е в дясно), то може тя да реагира с по-силни контракции на повишения прием на мазнини. Това също е възможно ако преди това човек се е хранил нискомазнинно. Решението е също мазнините да се увеличават постепенно. За начало например може да не се ядат чисти мазнини като сланина, масло на резенчета, сметана в големи количества, а само такива, които са включени в цялостна храна.
Разбира се, това са само предположения, които могат да имат връзка с преминаването на ВМ-НВХ. Не мога със сигурност да твърдя, че точно такъв е случая при Бобулина и Тонтонева.

# 21
  • На брега на реката
  • Мнения: 7 750
Благодаря Кам,
Ще изчакам още малко и ако не отшуми проблема, ще посетя лекар. Зимата ми се получи при плодуването, но при лятното плодуване нямаше никакъв проблем. Появи се на третата седмица, откакто почнах режима. Явно проблема е в преминаването зимата от хранене с месо и мазнини, към плодуване и обратното сега лятото от плодуване към хранене с месо и мазнини. То по скоро е неприятни и постоянно напомнящо за себе си, отколкото болезнено.  Дано премине по-скоро.

# 22
  • Мнения: 2 576
Благодаря за новата тема   bouquet

И аз от вчера съм с такава болка от ляво. Не мога хубаво да обясня какво е усещането. Тъпа подуваща се болка. От преди малко  я усещам и от дясно.

Днес ходих на гастроентеролог, че много ме боли стомаха. Утре ще ходя да правя кръвни изследвания и ехография на стомаха..

# 23
  • Мнения: 6 347
Алекс, ти каза, че съвсем наскоро (преди дни) си се върнала към НВ-ВМХ. Може просто да минаваш през адаптационен период, както Камелот обясни - да не произвеждаш достатъчно солна киселина. Дано да няма нищо опасно! Hug

Бобулина и tontoneva, дано и при вас всичко да се оправи! Hug

# 24
  • Мнения: 2 576
Алекс, ти каза, че съвсем наскоро (преди дни) си се върнала към НВ-ВМХ. Може просто да минаваш през адаптационен период, както Камелот обясни - да не произвеждаш достатъчно солна киселина. Дано да няма нищо опасно! Hug

Благодаря Шоки  Hug, дано  Praynig

Да възможно е да е и от това болката. Между другото казах на лекаря за тази болка и той нищо не каза..ще видиме изследванията и ехографията какво ще покажат.

# 25
  • Мнения: 958
Благодаря за темата Шоки, връщам се назад да чета.

# 26
  • Мнения: 11 768
tontoneva, много правилно мислиш. Извинявам се, но съм прочела, че в дясно имаш проблем. Объркала съм се  Embarassed
За този вид болки, както Кам е описала, според местонахождението, може да става въпрос за дебело черво, панкреас, а може причината да е в гръбнака, както не веднъж се е случвало при мен.
Особено ако е само подпиране, без болка, къркорене, газове, коликообразна болка, спазми.
Хубаво е гастроентеролог да види, но докато изключвате храните, опитайте да включите желатин. Може на пакетче от магазина, разтваряте в студена вода да набъбне, после леко затопляте на водна баня да се разтвори и изпивате.
Друга опция са ензими, пробиотици, пектин.
Понякога газове се събират и не излизат. Трудно се определя, че това са газове точно, след като човек не пръцка  Laughing, но те издуват там и подпират.

# 27
  • Мнения: 6 347
Нещо любопитно да споделя: започнах да гледам (но издържах само към 50 минути от общо 129) дебат между Нина Тайшолц и Джон Маккий - той защитава тезата, че хранене с 90% растителни храни, макар и без рафинирани въглехидрати, е по-здравословно от нисковъглехидратно хранене с висок процент животински храни. Тя съответно оспорва това твърдение. Какво ме удиви? Маккий представи една таблица, според която най-богати на хранителни вещества са растителните храни, а животинските са далеч назад. Shocked Къде е уловката обаче? Тези данни са на базата на съдържание на количество, съответстващо на 1 калория. Laughing Растителните храни са доста по-нискокалорични и човек се наяжда (т.е. напълва му се стомахът) с количество, което има доста по-малко калории, отколкото ако се консумира същото количество животински храни. Съответно ако вземете количество растителни храни със същата калорийна стойност като една пържола например, наистина съдържанието на вещества няма да е малко, но ще трябва да изядете мнооооого растения. Например калориите от една пържола се равняват на калориите от около 1 кг сурови броколи. Кой ще изяде 1 кг сурови броколи със същата лекота като 1 пържола? Rolling Eyes Но ако се гледат нормалните количества, които човек изяжда, животинските храни са далеч по-богати на хранителни вещества.

О, и още нещо любопитно: по повод на намалената секреция на солна киселина ми попадна, че един признак е изчезване на желанието да се яде месо. Тогава много хора решавали, че организмът им сам им посочва, че трябва да спрат месото. Rolling Eyes А всъщност проблемът е недостатъчно производство на стомашни сокове.

# 28
  • София
  • Мнения: 385
Тонтонева, аз като плодувах преди около 10 г. много отслабнах, но се сдобих със силна болка в областта на стомаха. Мислеха, че е язва или гастрит, затова ми направиха фибро гастро скопия(голям "кеф") и се разбра, че стомаха ми е ОК. Тогава направиха ехография и се оказа, че жлъчката ми се е напълнила с много камъни. Имах силна постоянна болка в стомаха и причината беше в жлъчката. Като я махнаха, ми мина. Според мен трябва да отидеш на лекар, ако не ти мине до след празниците, за да се види какво е. Hug

# 29
  • Мнения: 5 713
Къде е уловката обаче? Тези данни са на базата на съдържание на количество, съответстващо на 1 калория.
Като тази подвеждаща снимка:
https://www.facebook.com/gorgeouslygreen/photos/a.19271424412037 … 591282970/?type=1

Горе-долу трябва да се изядат 400-500гр броколи, за да се постигнат тези количества калории и протеин.
А около 30гр телешко се равняват на 100 калории.

Общи условия

Активация на акаунт