НВ-ВМХ, част 93 - за здравословното хранене

  • 40 613
  • 736
  •   1
Отговори
# 690
  • SA
  • Мнения: 3 196
detelistna.4etirilinka , много свеж постинг! Смях се, докато те четях.  Hug
Мъжът ти като те гледа как си хапваш месо, риба, яйца сигурно си мисли, че даже ще качиш килограми и затова не взема отношение.  Joy
Сега сериозно. Добре дошла в темата!
Кафето спокойно може да си го пиеш със стевия. Стевия може да използваш и за други неща, които искаш да подслаждаш, стига да ти харесва вкуса й.
Добре е да ядеш предимно естествени храни - различни видове месо, вкл. и субпродуктите, особено черен дроб, риби, яйца, млечни ( тях евентуално в по-ограничено количество, предвид, че си с автоимунно заболяване), всякакви надземни зеленчуци, по-ограничено количество плодове - най-добре берита, или по 1 друг плод на ден. Не е добре да се ядат хляб и тестени произведения, ориз, картофи, различни зърнени храни, растителни масла в големи количества (с изключение на зехтин, кокосово, авокадово, натурално палмово масло), маргарини, преработени меса от типа на пастети, салами, кремвирши и подобни, освен ако не си сигурна, че са направени от месо; всякакви калорични подсладители - захар, мед, агаве, кокосова захар и всевъзможни там варианти. Естествено, не е казано, че от изброените храни не може да се яде никога и при никакви обстоятелства, но е добре да не се консумират често и в големи количества.
Заради факта, че имаш Хашимото, бих те посъветвала няколко неща:
- Да изключиш напълно всякакви глутен-съдържащи храни, както и други зърнени от типа на царевица, овес, елда, амарант и подобни.
- Да намалиш значително млечните ( даже и пълно изключване някои препоръчват, но не мисля, че е нужно да правиш толкова много драстични промени в храненето си още в самото начало).
- Да не целиш крайни въглехидратни ограничения с цел поддържане на дългосрочна кетоза.
Ако от време на време ти се хапва нещо сладко, има много рецепти за подходящи десерти, които може да си приготвяш.
Ако пиеш алкохол - също може от време на време, най-добре вино, твърд алкохол в неголеми количества. Бира, ликьори, коктейли не са много подходящи.
За готвенето - печене на фурна, скара, варене, пържене за кратко време, задушаване са подходящи. Добре е да се готви с наситени мазнини - мас, масло, лой, ГХИ от животинските.
Това е съвсем накратко казано. Питай, ако имаш други неясноти.
И да, права си, че така отслабваме тук, без глад и без големи усилия.  Simple Smile Другото нещо е, че бюста не намалява значително както при диети с гладуване. Да кажат и другите момичета какви впечатления имат по този въпрос,че аз определено сред иранците няма да се котирам добре в това отношение hahaha.
За спорта - идеално си решила за начало да играеш хоро. Това си е чудесна аеробика. А по-нататък може и други идеи да ти дойдат за спортуване.
Ще ми е много интересно, ако разкажеш повече за Иран. Какви са хранителните навици на хората там, каква е традиционната им кухня, какви храни има по пазари, магазини? Имат ли някакви типични десерти? Абе, всичко за тази страна всъщност ще ми е интересно.  Hug

# 691
  • Пловдив
  • Мнения: 1 744
detelistna.4etirilinka,добре дошла и от мен!Развеселих се и аз доста докато ти четях поста,тук си на правилното място, kameloth ти е обяснила всичко най-общо,така че успех ти пожелавам!

# 692
  • Мнения: 20 224
detelistna.4etirilinka , много свеж постинг!
+1

Мъжът ти е голям сладур.   Grinning

# 693
  • София
  • Мнения: 2 092
Хора, много сбъркахте. Мен само ме бутни с пръст на тема Иран, и нямам спиране! Ще ви оцвъкам и оспамя темата, само да ме оставите!

Сериозно:

1. Няма нищо, ама нищо общо с това, което средностатистическия българин има представа за Иран. Това е една много мирна и спокойна страна, с невероятно добри хора, много приветливи и усмихнати. Дотолкова, че като се върна в Бг, първите дни направо ме подтиска намръщеното и кисело население. Тук (в Иран в момента) направо се шашкаш колко са готови да помогнат в какъвто  и да било аспект. Да ти помогнат да пренесеш нещо тежко (абсолютно непознати хора), или да ти дадат телефон да се обадиш на някого, ако в момента нямаш свой, или да те заведат някъде, ако не знаеш как да намериш мястото... Ей така, зарязват си работата, и те водят. За да не сбъркаш случайно. Абе в каквато и нужда да изпаднеш, насреща са.

2. Ядат ориз. Ама в промишлени количества. С всички яденета. Нали сте чували за пилаф. Имат неописуеми вкусотии, дето като тръгнеш да ядеш, изпадаш в нирвана. И като свършиш, не ти се иска да се върнеш в реалността. За сладкишите няма да почвам изобщо, че ще си скапя ентусиазма за диетата. Че само като си помисля...  #2gunfire #2gunfire #2gunfire А ориза си го кльопат вместо хляб, че и заедно с него си набиват и хляб. Понеже имат един ама божествен хляб, който, навсякъде из страната има пекарни на всеки ъгъл, го пекат и продават току-що изваден от фурната. Нещо като пидето, но поне 300 пъти по-вкусен. Със сусамче... отгоре... и как хруска... ох, той ще ми е най-голямата мъка !!! А пък един златист на цвят !!! Казва се барбари кунджи.

Окапах се с плюнки.

Европейския хляб го нямат за нищо. Тяхното разбиране е, че хлябът трябва да е тънък, за да няма средичка. В тази връзка, имат един друг вид хляб, който е като голяма палачинка или мекица, кой както го разбере. Прави е от едно тесто, което е почти течно, много меко, и като го сложат на фурнаджийската лопата, леко накланят и движат настрани, и тестото изтича на дъното на фурната, което е с някакви кафяви кръгли камъни, колкото лешници. Изпеченият хляб е около 70 см дълъг, около 30 широк, и абсолютно тънък. И хрупкав бе, хора! Подло хрупкав! И понеже понякога остават от камъчетата, има си специални кофи и четки, с които си ги събират обратно. Наричат го сангак, от ''санг'', което значи камък.

Точно утре се каня да сготвя едно ястие, наречено ''хорешт фесенджан''. Готви се с пилешко или патешко, или гъше месо. Сосът се прави от запечени орехи, смлени ситно, и пюре от нар. Нещо като нашето пюре от домати, само че вместо тях варят наров сок (от кисел нар) до сгъстяване. Слага се и канела, и шафран, и кардамон. Сосът на вид е отвратителен, тъмнокафяв с лилав оттенък, ореховата мазнина изплува отгоре, но е божееествено вкусен! Бай дъ уей, дали би станал за нв вм хранене? Без ориз де...

Ще си кажете, при това плюскане всички трябва да са дебели като плондири. Няма такова нещо! От това, което виждам, дебелите са по-скоро от по-светлите. По-тъмните са слаби, особено младите жени са като моливчета. По-тъмничките са с много грацилна структура, слабички и с фини кости. Точно те са персийците, другите, по-светлите, са азари. Има нещо генетично, та не могат да дебелеят, струва ми се. И не мога да повярвам, че набиват толкова ориз. Порцията ориз, която се слага на едно ядене за един човек, е сигурно 500 грама! И си го изяждат, не се шегуват! А и другото, което се сервира. Обаче нямат навик да ядат десерт след хранене, но пък пият чай. Отново в промишлени количества. И лапват една бучка захар, и така пият чая. Не го подслаждат в чашата. И пият по 15 пъти чай през деня. Та правете си сметка 15 пъти на ден по няколко бучки захар... А вечер, след  вечеря, се отдават на сладки приказки и пиене на чай, този път придружени със сладкиши.

Мен ме порази един техен ориз, самият той като царско ястие. Бял ориз, с ''корона'' от жълт ориз, сготвен с шафран. Обаче белият орис на пластове, като всеки пласт се ръси с:

  -портокалови корички, рязани на тънки тесни пластини, свити като охлювчета
  -стафиди
  -глазирани моркови, нарязани на сламки
  -запържени кедрови ядки
  -печени ядки шам фъстък
  -глазирани годжи-бери
  -едни техни дребни плодчета, сухи
  -познатите нам кайсии, сухи и нарязани на ситно

Всичко това, като го аранжират в огромна чиния, поливат с наров сироп. Хора, можете да се спукате от ядене, но няма да ви се спира! Вкусово съчетание между сладко, солено и киселичко... Ама това се явява като гарнитура към една пъстърва, която е овкусена с някакви билки, от които ми е познат само шафранът, другите са ми абсолютно неизвестни. Панират пъстървата в оризово брашно, пържат в зехтин. Господи, още ми е на езика...

Изпортих ли ви диетата? Ако да, казвайте, да не описвам поетично подобни вкусотии следващия път.

Имат интересен начин на приготвяне на патладжани и тиквички, мисля, че може да си ги  готвим и ние, за нашата диета. Патладжаните ги варят както са с кората, до омекване. Имам предвид точно патладжани, не сини домати - ония дългите и тънки, не дебелите такива. Дебелите са горчиви. Даже имат един сорт бели патладжани - мисля, че и в Бг съм виждала. Та след като омекнат, но не да се сварят напълно, ги вадят и нарязват на четири по дължина, и после на кубчета. Някои ги белят преди това, но след като са сварени. Нареждат в тавичка, плътно един до друг, поливат яко мазнина и ги пекат докато станат златисти. Стават като пържените, но сто пъти по-вкусни. С тиквичките процедират по същия начин, но понякога не ги нарязват след сваряване, а ги издълбават и пълнят с мляно овче месо, нарязват един техен лук, дълъг като чушка, треви и млени орехи. Както и подправки, от рода на кимион, пресен кориандър, куркума.

И патладжаните, и тиквичките ги сервират с доматен сос, които подправят с кимион и запържен чесън. Разбира се, всичко това с порция ориз.

Правят една невероятно вкусна туршия от малки патладжани, пълнени със ситно нарязани дюли, чесън, всякаква зеленина - целина, пресен кориандър, магданоз, имат едни листа като лимонова трева, но са по-различни, ядки шам фъстък. Слагат в подсолена вода с оцет и оставят да втаса. Убийствено вкусно!!!

А сега, аз имам малко въпроси. Как си приготвяте рибата? Понеже не мога да си представя живота без пържена риба отвреме-навреме. А тя нали се панира с брашно. Аз изтръсквам хубаво, за да не пада брашното в мазнината за пържене и да прегаря и смърди, но все пак си остава.

Вторият ми въпрос е, как изчислявате съотношението на храните? Мазнина, протеини, и прочие.

Какво количество салата ядете? И каква? Тук му е мястото да обменим рецепти за салати, ще е от полза на всички.

Увлякох се да пиша, да му се не види. Хайде за сега да спирам, пък ако съм ви досадила, да не питате повече за Иран. Пък ако питате, пада ви се smile3534

# 694
  • София
  • Мнения: 10 858
Леле, Детелистна Четирилинка, мисля, че искам веднага да отида в Иран  Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Какви постове, какви мъже  Joy  Hug

На мен ми беше адски интересно да прочета за кухнята им, всъщност би ми било интересно всичко, обичам да чета за други култури  Hug

Относно рибата, мисля, че не е чак такъв проблем да си я овалваш в малко брашно. Но ако наистина искаш да махнеш брашното/глутена, то може да си я овалваш в някакво ядково брашно например.

И като последно да те помоля да пуснеш една снимчица на истински патладжан  Praynig Защото аз под патладжан разбирам ето това:
Скрит текст:

...но ти казваш, че не е това, а искам да опитам онова с варенето и запичането  Heart Eyes
СТрахотна скица си, сладурка!  Hug

# 695
  • SA
  • Мнения: 3 196
Леле, толкова увлекателно разказваш, че направо се пренесох в Иран.Искам още много подробности за това чудесно местенце!  Hug
А този ориз с ядки, плодове и всевъзможни неща определено бих го опитала.  Simple Smile
Бели патладжани има в БГ, майка ми отглеждаше такива преди много време. Много ги харесвам.
И на мен ми се приходи в Иран  Simple Smile

# 696
  • София
  • Мнения: 10 858
Да, бели има, но по-скоро ми беше интересно какво точно има предвид  Детелистна Четирилинка под истински патладжан, а не син домат  Embarassed

# 697
  • Мнения: 1 571
Четирилинке, бе аз отдавна се цаня да те питам- чувала съм, че и гостоприемни тези хора, та да идвам?  Mr. Green

# 698
  • SA
  • Мнения: 3 196
Забравих да отбележа и че явно е правило на българите да им прави впечатление мило и любезно отношение на непознати хора. Мен и до днес ме трогват много подобни неща , докато виждам, че за други хора това си е начин на живот и нищо кой знае колко особено.

# 699
  • Мнения: 2 275
detelistna.4etirilinka Hug
ммммм,хареса ми как описваш
тъкмо правя списък на държавите за екскурзия,като се пенсионирам Grinning
и всичко за ядене ще опитам
я давай зеленчуковите рецепти,а и тия с месото
ориза и хрупкавия хляб ще бъдат за там,когато идваме Mr. Green
за хората Thinkingкато дойдохме във ФР бяха усминати,доволни,добри ,а сега германците ми се струват много по-щастливи,усмихнати,услужливи

# 700
  • Мнения: 20 224
Ааа, аз за Иранското ядене няма да чета повече. Гледала съм Антъни Бурдейн какви деликатеси ядеше по тези земи и завиждах,сега пък съвсем ми идва в повече  Mr. Green hahaha

# 701
  • Мнения: 2 199
detelistna.4etirilinka  Joy здравей и добре дошла, да разбирам те за какво говориш особено споменавайки персийската кухня : )
Скрит текст:
много харесвам Иран и Сирия  Cry, харесвам и Турция и изобщо доста от нещата свързани с близкия и далечния изток : ) Започнах да уча персийски език  Flutter Crazy, но се преместих в Италия и се наложи да прекъсна.


Смях се на твоят хабиби  Laughing
 bouquet

За изчисляване на калории и проценти аз ползвам cronometer.com в профила съм си задала съотношението на В, П, М.

Аз може би съм последният човек в тази тема, който може да даде някакви съвети за хранене по режима (ако на някой не му допада, може да ме коригира  Hug ), но все пак от моят опит:
Скрит текст:
Този редуциран сос/сок от нар (ако говорим за pomegranate molasses) не знам дали е много подходящ за използване, сока от нар се вари до сгъстяване, та е доста въглехидратен в 1 с.л има около 12 грама въгл, за овкусяване на салата може и да става, ако ще я споделяш с някой : ) Та имай го предвид и за маринатите за месо в което се ползва.
С патладжани и тиквички има наистина много варианти, но май по-скоро като гарнитури, че трябва и протеин  Whistling Патладжан с тахан пробвала ли си  Crazy (нещо като хумус, но с патладжан(пушено - печен) вместо с нахут). Има едно ястие mirza ghasemi, та мисля, че може да е и подходящо за режима (патладжани, яйца, домат)  chef
kuku sabzi (персийска фритата с магданоз, копър и др. зелени подправки, може да пропуснеш брашното, аз никога не слагам ). Всички кебаби и кюфтета (kefta) могат да се ядат  thumbsup
Агнешкото мисля, че става под всякаква форма  Crazy. Пилешкото с шафран и масло  Simple Smile

За пържена риба (каква риба пържиш? ) пробвай вместо да пържиш да печеш рибата овалена в сусам например  Laughing

Изобщо доста варианти има Simple Smile  bouquet

# 702
  • Мнения: 6 347
Четирилинке, много увлекателно разказваш. Simple Smile Но като се спомене Иран, аз винаги се сещам за една моя позната, която е наполовина иранка, но родена и израснала тук, много отракано и независимо момиче. Та едно лято, вече като студентка, отиде на гости на роднините в Иран и била твърдо решена да не се забулва. Излязла първия ден на улицата незабулена и започнали да я замерят с камъни. От следващия ден вече излизала само забулена. Та на мен това ми е любопитно - как свиква с това жена, която не е възпитана по този начин?

# 703
  • София
  • Мнения: 2 092
Ааааа намърдах си д-то баш където трябва! Мацки, адски сте ми полезни! Мн благодаря за идеите, и се юрвам да ги практикувам!

Скрит текст:
А за момите - има един приятел на ММ, човека е бизнесмен, разведен, с 13-годишен син - голям сладур. Та именно този ага е голям мераклия на българка! Много пъти ме е молил да го запозная с българка, ама моите приятелки са все на моите години (52) та не му вършат работа. Айде, ще правим конкурс коя да бъде избрана Joy Joy Joy

Сериозно, начинът им на живот е доста различен от нашия, така че мисля, че трудно европейка би се прихванала на местна почва. Няма например барове, кафета, нощен живот, и прочие европейски сладости. На мен характерът ми е много различен от обикновено, аз съм маниакална домошарка, имам хобита, които 24 часа в денонощието не ми стигат да свърша, и затова не страдам за свободния живот в Бг. Но друга жена мисля, че ще й бъде трудно.

[imghttp://prikachi.com/images/418/8399418O.jpg][/img]

Ако се отвори снимката, онези тънките са патладжани. Интернета тук е проблемен, така че  не знам дали съм успяла да кача каквото искам.

Суха мащерка, мерси за идеята със сусамчето! Много ме възхити. За пюрето от нар, те го правят от див нар, който е яко кисел, не може да се яде от киселина. Ама все пак в готов вид си има някаква сладост, не е без хич.

Говориш за ония патладжани, пълнени с тахан и после печени, и после в марината да ферментират, нали? Да, опитвала съм, но не тук, а в Сирия едно време. Преди да я разпопърцат горката страна. Какво нещо беше само... В Иран не съм срещала такива, но може и да има.  Не съм от тия, които казват - такова животно нЕма.



Скрит текст:
А за туризъм Иран е страхотен, такива местенца има, че да ти се завие свят... Обаче тук им куца материята, понеже едно, че за да се дойде тук, се иска покана от иранец, и второ, тук задължително жените трябва да си покриват косата с шал и да са с туника върху панталона, която закрива дупето, и с ръкави до под лактите. Като сложим в сметката горещото време, и на кандидат-туристките лееекинко им се отщява.

Едно време, след ислямската революция, е било нещо кошмарно. Ако видят на улицата момче да говори с момиче, са ги задължавали да се оженят, или - бой с пръчки. Сега изобщо не е така, даже мога да кажа, че младите момичета са по-свободни даже от европейките. Както се изрази една моя позната, твърде дълго са били във фередже, затова сега наваксват... Слагат количества грим, направо китосват с шпаклата. А мъжовете са, хъм, големи ценители на женската красота Joy Аз на местна почва се чувствам като например Анджелина Джоли да се разходи по Витошка. То не би блещене, не би коли да спират и да ми предлагат да ме закарат където съм тръгнала... Ако можех да търпя фередже, бих си сложила, толкова ми е втръснало да ме заглеждат. Ама за тяхно щастие не мога Mr. Green Нали съм си русичка и беличка, на общия фон се откроявам каот въшка на гол корем Joy

Айде следващия път ще ви разкажа нещо мн интересно, което лично съм видяла. Но засега да спирам, че май моите постове окупираха темата, ще взема да засегна модераторите, да ме баннат Mr. Green

Пък мойто хабиби е една душичка, на филийка да си го мазнеш! И е с адски широки разбирания, ако го сравня с първия ми съпруг, ориенталецът определено е бившият #2gunfire

Cioccolata, не знам, аз не съм виждала замеряне с камъни, а иначе има нравствена полиция, ако те видят без шал, те водят в най-близкия магазин да си купиш и сложиш, и те глобяват. Но не те замерят с камъни. Мисля, че твоята позната е поукрасила разказите си, за по-интересно. Аз веднъж забравих да сложа, но като излязох навън, хората идваха да ме подсетят, съвсем любезно, и добронамерено.
,

# 704
  • Мнения: 6 347
Беше доста уплашена, не ми се вярва много да е преувеличила, но все пак е било преди 16-17 години. Обаче аз пак не мога да си представя как се свиква, след като не си израснала и възпитана така. Peace

Общи условия

Активация на акаунт