Трапезата за Бъдни вечер

  • 53 979
  • 316
  •   1
Отговори
# 30
  • Sofia
  • Мнения: 9 789
Аз приготвям следните неща (съвсем традиционни, но някак си не съм склонна точно на Бъдни вечер да експериментирам):
1.салата от кисело зеле (ако намеря домашно, защото не правя) или зелена салата с краставици
2. селски хайвер (накисната среда на черен хляб, мед, чесън, орехи, сол, олио - всичко се пасира)
3. постни лозови или зелеви сарми
4. пълнени сухи чушки с боб или боб чорба (според желанието на домашните)
5. постна питка с късмети
6. тиквеник
7. ошав
Гледам да не прекалявам с готвенето на Бъдни вечер, че у нас освен мен никой друг не яде постно, всичко ми остава, а на Коледа вече съвсем никой не ще да го яде. И обикновено 1 седмица след Бъдни вечер дояждам постни манджи.  ooooh!

# 31
  • Мнения: 14 493
сарма е нещо за ядене.
сърма е златист или сребрист конец за везане.

Ей такъв един пост ми оправя деня Hug Mr. Green Stop

# 32
  • Мнения: 300
Като всяка година и тази ще има туршии, лозови сарми, боб, чушки с боб, питка с късмет, ошав и плодове. От баба ми знам, че задължително ястията на масата трябва да са нечетен брой. Simple Smile

# 33
  • Мнения: 1 699
А зелевите сарми с каква постна плънка ги правите?Никога не съм правила/постни/ и ще се радвам да споделите  Hug

# 34
  • Мнения: 746
Момичета да попитам  салатата от картофи с праз и сухи чушки как я правите?

Моята майка правеше, но не съм сигурна дали помня точно. Тя вареше картофите заедно със сухите чушки. После им махаше люспите и слагаше само месестата част при картофите и праза и я подкиселяваше като че ли със зелев сок. Това към Кюстендилския край.

Ще ми бъде интересно да споделите вие как я правите.

# 35
  • Мнения: 678
За постните зелеви сарми задушавам повечко лук, след това добавям малко гъби на ситно, настърган морков, ориза и 1-2. лъжици домати от консерва. Добавам сол, червен, черен пипер, чубрица и малко джоджен. Всичко това се задушава. Може да се добави малко вода, за да понабъбне оризът и да се сготви по-лесно. След това пълниш зелевия лист и вариш както си знаеш.
Знам, че някои ги правят с ориз и стафиди, може и кредови ядки (както в Турция и Гърция), но до сега не съм експериментирала, защото не съм сигурна дали ще се хареса на цялото семейство.

# 36
  • Sofia
  • Мнения: 21 673
А зелевите сарми с каква постна плънка ги правите?Никога не съм правила/постни/ и ще се радвам да споделите  Hug
Ето моите постни сарми.

Вместо зелева салата понякога слагам домати (най-добре с домашно консервирани, ако не с пресни) минати в блендера, но да има малко парчета, не да са смлени съвсем, праз на ситно, олио и сол. По желание и черен пипер. 

# 37
  • Мнения: 1 794
 Hug

Чудна темичка,благодаря!
На Бъдни вечер сме си само ние,семейството.Правя украса в ъгъла на трапезарията.От една ферма получавам торба със слама,имам си и "дежурен"пън,свежи елхови клони и няколко дървени ангела.Оформям нещо като огнище и до него ясли.Тази година си купихме и дървени фигури:Девата,бебето Исус,Йосиф и няколко животни.Цялата вечер сме на свещи.Храната само постна и нечетен брой.Питката е с паричка,която пазим цялата година.Сармите са с ориз,чушките с боб,а баницата с тиква.Всичко,което остане става гарнитура за следващите дни.Жито варя много малко,че само аз си го ям.Слагам доста ябълки и круши на масата.Също чесън и лук.

# 38
  • Мнения: 814
А знаете ли какво се прави с първото парче от питката което е за богородица?

# 39
  • Мнения: 1 794
 Hug

Оставям го пред иконата и след Коледа го давам на птиците.Нали са Божии създания.Също и остатъците от житото.

# 40
  • Мнения: 837
Точно вадя от фурната един експеримент и се оказа сполучлив  chef, та тази година го добавям към трапезата на Бъдни вечер. За първа година постя, сладкото много ми липсва и ще добавя и този десерт към малкото позволени неща  Embarassed Crazy Mr. Green

http://www.bonapeti.bg/recepti/Yabalkov-krambal1448620239/

# 41
  • Мнения: 1 176
А като изтече годината, какво правите с паричката от питката?

# 42
  • Мнения: 814
Аз паричката си я харча.

# 43
  • Варна
  • Мнения: 736
На Бъдни вечер обикновено правя зелеви сарми с боб, питка, лозови сарми, ошав, жито, тиквеник, баклава, печени кестени, сушени плодове, пресни плодове, орехи, туршия и салата с печен пипер. Готвя по малко, но обичам да ми е разнообразно. Иначе като седнем на масата и включваме фурната на бавно да се готви капамата за другият ден Simple Smile

# 44
  • Sofia
  • Мнения: 21 673
Аз за Коледа все още не съм готвила... все ходим при родителите ни на гости - младите при старите. Simple Smile  Да са, сме живи и здрави, пък и моето време да посрещам ще дойде. Simple Smile
За Бъдни вечер бобът ми е на яхния или чорба (боб чорба  Simple Smile), и сарми, другото са плодове, печена тиква с мед и орехи, салата (каквато писах по-горе), дипове/разядки, зеленчукови солети, ядки, чесън, мед...

Общи условия

Активация на акаунт