15-минутни ястия - идеи и рецепти

  • 209 667
  • 772
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 2 199
Бу, споделих че предварителната подготовка улеснява и разнообразява  Wink
Не оборвам Джейми  Peace

Видях, че той също ползва консервирани боб, нахут и подобни, доматено пюре Simple Smile
Това имам предвид предварителна обработка. Дали ще си сваря боб сама или ще го купя консервиран...

Допълвам. Сотиран спанак с яйца.

Последна редакция: сб, 09 яну 2016, 14:04 от Суха Мащерка

# 46
  • Мнения: 1 402
И аз да добавя - Яйчена каша на която ме научи мама и яйца с домати на фурна.
За яйчената каша - запържваме в малко олио 3-4 суп. л. брашно, доливаме вода, да се получи по-редичка каша и сипваме вътре 4-5 разбити яйца и бъркаме няколко минути да се досгъсти, поръсваме с малко червен пипер и по желание натрошаваме сиренце - това е, максимум 15 мин.
За яйцата с домати, задушаваме малко лук да омекне, сипваме домати от консерва - пасирани, да поврат докато им поизври водата, подправяме, сипваме в тавичка, чукваме няколко яйца и ги пускаме върху соса и запичаме във вече загрятата фурна, колкото да се сготвят яйцата.
Признавам си, че прочетох темата отгоре отгоре дано не се повтарям с някого.

# 47
  • Мнения: 9 904
като говорим за бързи ястия, е важно не толкова рецептите, защото те често се видоизменят според вкуса на семейството, а най-вече знание за продуктите и времето за тяхната обработка. За съжаление любимите ми картофи са от по-бавните и не се вместват в 15 минути.

най-бързи за мен си остават ястията на тиган/уок.

Добра гарнитура е кус-кусът(арабски, от този, дето се залива с вряла вода 1:1 и готово, може да се овкуси със зехтин, черен пипер, парченца туршия или нещо друго, или с нищо)

не варя никакви пилета предварително. Пилешкото месо е от най-бързо приготвящите се, нарязано на жулиени или кубчета.


на границата на 15те минути са арпа(фиде) с ориз - равни части се запържват заедно до промяна на вида(цвета) и се заливат с вряща вода, после на тих огън доувират. Обикновено 2 минути след завирането на ориза се намалява силно огънят, още 3 минути така, после се слага капак, котлонът се изключва и се оставя оризът да си поеме останалата вода.

например, пилешкото месо на жулиени се слага в тигана, лъжица зехтин/олио, полято със соев сос(и малко мед по избор) и се запържва-задушава в тигана докато изври соса и се карамелизира леко. Макс 10 минути!
 по същото време на съседния котлон половин кило моркови на клечки се задушават в друг тиган, поръсени със зехтин, сока на един лимон и сока на един портокал. оставят се 3 минути повече от пилето  Laughing и 2 минути предварително за накълцване.
даже за по-бързо първо се нарязват морковите, слагат се и след това на другия котлон пилето. Моровите имат малко повече вода да изври, затова искат повече време.

друга бърза манджа е корейското Телешко с краставици:
взимаш (при нас са на тарелки около 250-300г) телешко на жулиени или за бьоф строганоф. Докато го запържваш в тигана, нарязваш на кръгчета 4 малки краставици(или поне тънки, дебелите са много водни), посоляваш, може би подсушаваш леко, и сипваш при почти готовото изпържено телешко. Посипваш с пипер, чесън на прах, сусам или малко сусамово олио и малко соев сос. Води се stir-fried така че бъркайте. Би трябвало за 3-4 минути да е готово.

калмарите са бърза храна, ако ги купите нарязани и почистени. не се варят, защото стават жилави. Пържат се по 2 минути от двете страни.

Nile perch/нилски костур става бързо - айде 20 минути да са, зависи колко голям е тиганът и какво оличество има да се пържи. Нарязват се филетата както ви се харесва, овалват се бързичко само в брапно и се мятат в тигана. Докато се пържат, се приготвя сос(става и за калмарите) от равни части майонеза, кисело мляко, мое лъжичка горчица, и 1-2 кисели краставички, настъргани ситно. Сол, черен пипер и това е.

# 48
  • Варна
  • Мнения: 52
Много хубава тема. И аз през седмицата нямам време, за това винаги имам заготовки във фризера или си подготвям нещата от предишната вечер или сутрин докато си пия кафето.

Ето някои бързи неща от мен.

Вариация на "Хепи Късчета"

Пилешко филе се нарязва на хапки. Хапките се овалват в брашно и се запържват хубаво. Слага се соев сос, обърква се, сипва се топла вода и се готви докато соса се сгъсти. Могат да се сложат и гъби. Отнема точно 15-20 мин.

Пиле с чеснов доматен сос

Пилешкото се приготвя по горния начин, но след като се запържи, слагам да се запържат 2-3 с.л. доматено пюре. Разреждам с топла вода пак и варя до сгъстяване. Накрая слагам скълцани скилидки чесън.

Сеага се сетих и друго бързо ядене, ако имам останали сварени картофи.
5-6 глави лук /може и повече/ се нарязват на полумесеци и се запържват до златисто. След това се добавят нарязани на кубчета варени картофи. Като се позапържат и те се наръсва яденето със сол и червен пипер. Обърква се и е готово.

# 49
  • Мнения: 22 036
Моите две 15 минутни (зависи и от пъргавостта де Simple Smile).
1. Сьомга с гарнитура от талиатели с броколи и сирена. (винаги ползвам прясна паста).
 - ползвам два или три котлона. На единият сапичам котлетите сьомга с малко сол, масло и лимонов сок. (трябват им под 10 минути)
 - Едновременно с това бланширам броколите и варя талиателите (между 3 и 8 минути).
 - Разтапям синьо сирене, бри и/или камембер и добавям сметана (2-3 минути).
 - Добавям към разтопените сирена броколите и талиателите и разбърквам.
 - Сервирам.

2. Пилешки филенца със сос от сирена (като горния е).
 - В тиган запичам нарязаните на ивици филета с малко масло (трябват им 2-3 минути). Отделям ги в купа с капак и прявя сос от наличните сирена и сметана в същия тиган.
 - Заливам филетата и ги оставям да поемат от соса за около 10 минути.

# 50
  • Варна
  • Мнения: 1 366
Олее,страхотна тема !!
Моето бързо готвене е мързеливи шницели ....е стават за 20мин не за 15,но пак си е свръх бързо за мен !
И понеже има страхотни идейки  тук ,смятам да изненадам семейството си с 2- 3 неща по 15 мин.,.събота е все пак мога да си го  позволя Laughing

# 51
  • София
  • Мнения: 16 080
Може ли по-подробно за мързеливите шницели.

# 52
  • Варна
  • Мнения: 1 366
Кайма,газиран вода ,яйце и малко брашно/слагаш си подправки на вкус/става малко по гъсто от каша.Няма как да се оформят с ръце ,използваш лъжицата.....точно 20 мин .от началото до края

# 53
  • София
  • Мнения: 22 845
Еееее, лигите ми потекоха.....много вкусотии!  Hug

# 54
  • Мнения: 2 674
Не знам колкото  е реалистично за България и дали се намират продукти, но ще споделя за бърза супа-спасител от глад.


Взима се мисо (соева паста, аз купувам в японски магазин, предполагам всеки азиатски супермаркет би разполагал с този продукт), слагам около една супена лъжица в малка тенджерка (мах 3 порции), след като почне да кипи добавям зеленчуци, с каквито разполагам в момента. Зеленчуците само се попарват, не като в българската кухня да станат на кашичка от варене. Аз слагам броколи, моркови на жулиени или кръгчета, суров домат назарязан на парченца, малка царевица (бейби царевица), пресен лук.

Ако разполагате с оризови спагети или специалните японски спагети  може да добавите от тях, ако ли не, то тогава може да сложите традиционните спагети, но варенето се удължава. Laughing тогава специалитетът се пробутва като удон. Ако имате замразени морски дарове, може да пуснете няколко парченца в супата. Супате не трябва да е с много продукти, от всичко по-малко и да не е преварено, а хрупкаво!

# 55
  • Мнения: 31
Сирене по шопски - 5 мин в микровълновата

Спагети болонезе, карбонара и т.н. с готови сосове от магазина

Месо на грил/скара с гарнитура

Чийзбъргър - плоски кюфтета със топено сирене и малко маруля - до 15 мин да се опече каймата

Jacket Potato - печен картоф с обелката на фурна, разрязан на половина по дължина, с малко бутер и готова салата от магазина, шунка и всякакви салами, отгоре с царевица и настърган кашкавал

Мързелива баница, принцеси с кайма и някаква салата за гарнитура

Като цяло, доста продукти може да се приготвят от предния ден - измиване, обелване, нарязване, или пък да се замразят и при нужда да се ползват като сварен ориз, кюфтета, сосове  chef

# 56
  • Мнения: 143
Прекрасна тема! Много добра идея!
Вече прочетох страхотни идеи и ще продължа да следя. Аз обикновено имам не повече от 30 мин за готвене, ама за 2 дена да остане ядене! Като печенето във фурната не го броя.
Но такива 15-мин ястия са ми в голям плюс.

Това с пилето в бурканите много ме впечатли! Страхотно изглежда! А колко време може да стои така в буркани в хладилника?
За мен бързото готвене и много важно, ползвам за всички видове рязане ел.чопър имам и ел.ренде, което пести мноооого време за подготовка на продуктите или за приготвяне на салата.

Аз много обичам миш-маш, като добавям и моркови, т.е. запържвам лук, морков, чушка (зелена, червена), зеленчуците ги оставям леко да хрупат, добавям синере, яйца, подправки на вкус и накрая магданоз.

Предлагам и един сос за всичко - запържвам гъби с масло, сол и чер.пипер, добавям моркови и лук, като се позапържат заливам със сметана за готвене, подправки на вкус и готово - ползвам го за сос за спагети, за месо или картофи, които докато правя соса се пекат във фурната... а става и само така за ядене. Днес го направих без гъби, пак става.

Гъби на фурна с масло и кашкавал - гъбите се измиват, махат се пънчетата, слага се масло във всяка гъбка, малко кашкавал и в загрята фурна се пече до готовност. Отнема малко повече от 15 мин, но докато се пекат може да се направи салата, да се сервира масата.... пак е доста бърза и засищаща рецепта.

Успех с готвенето и благодаря за прекрасните идеи.

# 57
  • Варна
  • Мнения: 1 366
Аз пък така се амбицирах ,че спретнах бързите добружанки от стр.1...…...идеааални,много вкусни !!!

# 58
  • Мнения: 6 753
Страхотна тема!  bouquet Ето и моите предложения:
С кремвирши (три много любими рецепти, които правех често в ученическите си години, сега по-рядко, защото не попадам на хубави кремвирши):
Кремвиршът се цепва и в процепа се слага кашкавал, запича се.
Кремвиршът се срязва по дължина като в единия край двете парчета остават съединени, прави се сърце и се забожда с клечка за зъби, вътре се чуква яйце и се запича (вариант - на филия хляб се маха средата, да остане само кората, слага се в тавичка, парче кашкавал във филията, отгоре се чуква яйце и се запича).
Кремвиршът се реже на парчета, цепват се от двата края на кръст и се варят във вряща вода (кремвиршът се разтваря като цвете и се изважда в чиния).

С яйца: моят вариант на яйца по панагюрски: слага се подсолена вода в тиган да заври, в нея се чукват яйца и се забулват. Изваждат се в чиния, в която се разбъркали кисело мляко със счукан чесън. Полива се със запръжка от олио и червен пипер.

Паста: и аз правя тази рецепта, за която е писала змия на първа страница, в къщи много се харесва. Друга, която правя: сварявам паста, загрявам готов доматен сос (понякога слагам и нарязани маслини), поливам пастата, наръсвам с кашкавал.

Сиренето по шопски го правя като Как`Сийка.  Peace
Прочетох темата малко по диагонал, дано не се повтарям с някой. Като се сетя за още рецепти, ще допълвам.
Сетих се за качамак: ползвам царевично брашно за качамак. По указанията на пакета - във вряща вода сипвам брашното, бъркам непрекъснато, готово е за минути. После в чиниите, отгоре сирене и червен пипер.
И още: каша със сирене: в тенджера запържвам брашно с олио и червен пипер, добавям гореща вода, да стане гладка каша, слагам натрошено сирене, малко да поври и готово. Grinning

Последна редакция: сб, 09 яну 2016, 19:16 от Fortuna

# 59
  • Мнения: 2 199
Олия , пилето в буркани при мен максимум 4 дена е престоявало в хладилник. Не съм пробвала дали издържа повече Simple Smile


Общи условия

Активация на акаунт