Пълнени чушки "като на баба"

  • 4 846
  • 62
  •   1
Отговори
  • Мнения: 7 929
Уви, вече няма как да науча рецептата. Моля ви, споделете начина, който знаете от своите баби. Обещавам да изпълня всяка една рецепта стриктно с надеждата поне малко да се доближа до вкуса, който търся. Тази вечер отново правих чушки, в апартамента на баба, в нейната фурна, но... нищо общо с нейните.

# 1
  • София
  • Мнения: 1 255
Уви, вече няма как да науча рецептата. Моля ви, споделете начина, който знаете от своите баби. Обещавам да изпълня всяка една рецепта стриктно с надеждата поне малко да се доближа до вкуса, който търся. Тази вечер отново правих чушки, в апартамента на баба, в нейната фурна, но... нищо общо с нейните.
Ох и аз от години се опитвам да направя чушки като на баба, ама не стават като нейните

# 2
  • Мнения: 18 595
Че обяснете , нарисувайте ги с думи , район нещо...север ,запад, шопско.

# 3
  • Мнения: 216
Преди да се напълнят чушките се надупчват с вилица на няколко места.
Плънката-запържена глава кромид, прибавя се ориза и се пържи до прозрачност. Маха се от огъня и се прибавя каймата и подправките(сол,чер пипер, малко кимион). Разбърква се добре, пълнят се чушките, нареждат се в тавата, налива се вода и се пече.
Ако обичате гьозум и ако е сух се слага с останалите подправки. Ако е пресен се запържва с кромида. Може да се прибави към плънката настърган морков и/или домат.
Да добавя-ако ги предпочитате сухи се слага по-малко вода и обратно, за по-сочни почвечко вода.

# 4
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 210
Забрадка трябва да носиш, и престилка, и да си пуснеш Хоризонт на ВЕФа, иначе няма да са същите 🤣

Кажи поне с какво бяха пълнени чушките?

# 5
  • Мнения: 1
Тайната на пълнените чушки е в подправките.В каймата се слага задължително шарена сол или сминдух,който се съдържа в шарената сол.Аз лично също така не пържа каймата.Меся я с настърган лук,малко домат,ориз и подправки и я оставям да си поеме.Дупча чушките,пълня ги,поръсвам със сол,червен пипер,олио и наливам водата!Надявам се да съм Ви полезна.😋

# 6
  • Мнения: X
Аз задушавам лук, хубаво измит ориз, кайма размита с вода и парченца червена чушка нарязана на много ситно (оризът обича повече олио). Слагам накрая и малко домати. Подправки - сол, червен и черен пипер, джоджен, ситно нарязан магданоз. Наливам топла вода и варя на слабо докато оризът набъбне и водата се изпари. Опитвам на вкус, а оризът ми е полу готов. Пълня чушките и потапям отвора в брашно. Нареждам в тава, наливам върху чушките по малко олио, много малко вода на дъното, завивам във фолио и печа на слаба фурна до омекване на чушките. Махам фолиото, засилвам фурната и допичам докато чушките образуват отгоре леко черна коричка.

Последна редакция: ср, 20 яну 2021, 23:45 от Анонимен

# 7
  • Мнения: 4 350
Във всички рецепти в интернет които съм чела има и сос, пък който е от кисело мляко и яйце. Обаче не го правя така. Правя ги в тенджера, заливам  ги с вода в която съм промила малко пържен червен пипер и дом.пюре.

# 8
  • Мнения: 7 929
Забрадка трябва да носиш, и престилка, и да си пуснеш Хоризонт на ВЕФа, иначе няма да са същите 🤣

Кажи поне с какво бяха пълнени чушките?
С ориз и кайма, стандартните. Сосче от яйца и кисело мляко имаше отделно. Ще пробвам всички описани начини, пък все някоя рецепта ще ми допадне повече от моята дори и да не са като на баба Grinning

# 9
  • Мнения: 12 834
След като махнеше дръжките, баба ми срязваше върха на чушка по дължина на около 2 см, за да може водата да влезе в чушката и отпред.
Задушаваше лука с олио, ориза (добре измит, да излезе бялата вода) го слагаше при лука - да стане стъклен. Добавя се каймата - бърка се, докато не стане на трохи и си промени цвета. Тогава се слагат подправките. Баба ми готвеше с магданоз и чубрица. Раазбира се, и сол.
Като се напълнят чушките, дъното се натопява в брашно, за да не излиза каймата. Не трябва да са и прекалено пълни.

Баба ми ги подреждаше в дълбока тенджера. Доливаше вода, посоляваше и водата и отгоре слагаше чиния, за да не изплуват. 

Аз правя същото, без чиния, в тавичка във фурната. Водата не ги покрива. Във варианта с тавичка се обръщат един път.

Тайната според мен е в соса. 2 яйца, 2 с.л. брашно, 2 с.л. кисело мляко, 200 г прясно мляко се разбъркват на каша и се заливат чушките.
Аз понеже ги правя в тавичка, изваждам я от фурната, заливам и повече не слагам във фурната. Сосът се обработва термично от горещината на тавичката и чушките.

Вкусът става съвсем същия като на баба ми.

# 10
  • Мнения: 18 595
Моята рецепта се покрива  с малки разлики с последната
сега готвя малко, но преди за 6-10човека ще дам мерки

7-8 едри глави лук
2 чаши от 200 пл ориз
500-600 гр кайма(преди като бе наша каймата  и не тегля
с купата на лука  меря и каймата,малко надолу кайма)
подправки - чаена лъж сол, чубрица, чер пипер(сега риган заради стомаси
на това количество 2 сурови яйца омесва и червен пипер
пълня , топя в брашно  и нареждам
 в Тенджерата олио , не много ,да разствори същата чаена лъжичка сол и червен пипер
Леки са и  затискам с чиния да не изплуват ,наливам вода да покрие чинията(сега по малко , до средата  и най-много
Застройвам с 2 яйца  и почти  цяла кофичка кисело мляко(те все ги намаляват от 500 на нам си колко, а съм застройвала и със заквасена сметана)като добавям от водата дето са врели чушките да се стопли соса и да не се пресече.Яйцата и млякото са студени
Леко оставям да се  завари(почти да се завари)
Никой не се е отказал да си изяде двете чушки
когато сме само ние остава за хапване после, като са  и брата на мъжа ми  отиват.
Вече е спомен това.Сега не знам мерките, но наполовина  ги правя, дори по - малко.Или напълнени сурови деля в две тенджерки и едната замразявам. Вадя , вода и   така.Напълно са свежи ,пресни, докато сварени не стават за замразяване ,променя се вкуса.
Това се сетих  ,дано не съм забравила нещо  и дано  става на моята баба вкуса.

Правила съм също и като сложа нарязано кисело зеле на дъното на тенджерата , има друг вкус, но пак е хубаво.

# 11
  • Мнения: 25 677
Подправките на едно ястие са въпрос на вкус – всяко семейство си подбира такива, които всички или поне повечето членове харесват. Simple Smile
При каймата и ориза аз слагам пресен магданоз, сухи чубрица и джоджен, настъргани домати или доматено пюре, червен и черен пипер, сол. Може и домашна вегета да добавите, ако имате.
Другата тънкост е да се пълнят... чушки за пълнене. Вярно, става с всякакви, но вкусът се променя.

И накрая – още една тънкост. Когато махате дръжките от чушките, отстранете семките и това, което е под тях (прилича на дунапрен) го накълцайте на ситно и го добавете към сместа за пълнене. Прави плънката по-ароматна.

# 12
  • Мнения: 3 238
Ева, баба ти може да е слагала същите подправки, но не са били като сега от магазина.
Сигурна съм, че е използвала червен пипер и джоджен, каймата може да е била по-истинска.

Аз от години не правя чушки с кайма, само постни. В плънката добавям настъргана тиквичка.

Може нещо дребно и баба ти да е използвала за подобряване на вкуса и аромата.
Не знам дали ще успееш да повториш рецептата, но е хубаво, че помниш баба си. Успех!

# 13
  • Мнения: 18 595
Пропуснах - пресни чушки се пекат добре,  а варя  сухи - стават супер.Продават се сухи, малко прегорели са.Аз съм си консервирала, засъхнали домашни, в буркани, че пълното изсушаване не ми се отдава.И на вкус няма другари.

# 14
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 294
Баба ми ги печеше в глинен гювеч.

# 15
  • Варна
  • Мнения: 1 951
У нас не се слага джоджен на пълнените чушки - само чубрица и магданоз. Запържвам лука и ориза, слагам понякога морков, домат, също в соса добавям домати. След като изключа котлона добавям каймата. Режа връхчето на всяка пиперка, пълня и най-отгоре бодвам в брашно - да се запечата плънката и да не изпадва. Заливам с яйце и кисело мляко...

# 16
  • Мнения: 216
Сосът за чушките се прави с препечено брашно. Слага се малко мазнина в тигана да загрее, добавя се препеченото брашно, разбърква се и се налива водата, в която са печени чушките. Ако не е достатъчно количество, се добавя предварително кипнала вода. Сосът се вари до желаната гъстота. Подправя се със сол и чер пипер, като поизстине се застройва с яйце и кисело мляко.

# 17
  • Варна
  • Мнения: 1 951
Така правя соса за зелевите сарми - чудесен става, но за чушки не съм пробвала - ще се пробва като дойде сезона, благодаря Simple Smile

# 18
  • Мнения: 18 595
Забравих да кажа ,че лукът също влияе на вкуса, продава се сочен , почти воден, а аз работя с домашен, сух, сорт Пловдив беше, български.Миналата година беше малко, купувам  за готвене  и пазя за чушки домашния лук.Винаги имам по много, предната година издържа до нов, но 2020 си беше отвсякъде лоша.
Сетих се ,че съседка  искаше от моя, че купения   и разваля вкуса.Има нещо и в това.
Та вярно  е, дето се писа ,че трябва Веф, кърпа  и престилка на баба да стане вкуса като нейния.
Времето е друго, на купени неща.

# 19
  • волно калдъръмче
  • Мнения: 6 338
Пиша подробно, защото това е една от манджите, които съм довела до съвършенство.

За да стигне точно плънката, на всяка чушка (средна) с полага по една пълна супена лъжица ориз. Количеството варира спрямо големината на чушката. Сипвате ориза в съд, за да се съобрази количеството на течността после (на една част ориз се полагат две части вода или бульон, другото оризът ще си го вземе от чушките).

Предварително си подготвяте подправките (сол, червен пипер, пушен червен пипер - една идея, целина, черен пипер, кимион, чубрица, сминдух, мащерка, джоджен) и размита с вода или бульон кайма. Задушават се моркови и лук (по желание може да се добави и праз и чесън в началото или сух чесън с подправките). Оризът е измит и отцеден и се запържва до прозрачност при зеленчуците. Идва моментът на подправките. Обръщат се няколко пъти в съда, за да освободят аромата си, след това се сипва разтворената кайма и останалата течност. Сега е моментът да се добави и доматът. Плънката абсорбира течността и се отстранява от котлона. Чушките се пълнят и се нареждат в тава. Не ги дупча. Всяка се полива със струйка олио и се напудрят леко с брашно. На дъното на тавата се слага един пръст вода. Заминават във фурната. Фурната е на 180 градуса с горно и долно нагряване. След като горната част е изпечена, се обръщат внимателно с помощта на шпатула и вилица или друго подръчно средство, но внимавайте да не се разпаднат. Ако са останали на мазнина, може да се добави още вода, но много малко, защото чушките вече са достигнаи готовност и целта е да се запекат само отгоре. Можете да има дадете жега, но ги наблюдавайте.

Успех и да ме споменавате с добро!

# 20
  • Варна
  • Мнения: 1 951
Абе не знам какви са били "на баба чушките", ама като гледам всяка баба си е имала нейната си рецепта. Нормално - по вкусу и цвету товарищи нету.
Важното е да си намерм нашия вкус - сухи или със сос, с чубрица или джоден - всички можем да се обединим около идеята, че пълнените пиперки/чушки са едно от най-великите творения на Българската кухня.

# 21
  • Mars Hotel
  • Мнения: 4 874
Чушките на баба не ме впечатяват, защото могат само да дишат прахта на чушките на мама. Най-вкусните пълнени чушки на света! Съгласявам се, че подправките са най-важни - тя слага в плънката мащерка. Невероятен аромат и вкус!

# 22
  • Мнения: 8 948
Наскоро гледах пълнените чушки на Звездев. Изглеждат точно като на баба. Ако искате ти вижте.

# 23
  • Мнения: 1 000
Олио,лук,моркови, каймата и подправки по избор ( може и настърган домат). Аз слагам винаги чубрица. Запържвам ги.Завирам 3 чаши вода с малко олио и сол, после прибавям ориза (1ч.ч, който понякога запържвам, понякога не) и каймата. Махам от котлона, когато е почти готов ориза. През това време съм почистила чушките. Напълвам ги с още топлия ориз и ги слагам в загрята фурна, колкото да се запекат чушките, за да се белят.
Не слагам вода в тавата, а само мазнина. Но няма и нужда, защото са напълнени с готов ориз. Стават чудесни. Сервирам със сос бешамел или кисело мляко.

# 24
  • София
  • Мнения: 2 970
Тайната са доматите. Задължително Рома или други с истински вкус.

Запържваме/задушаваме до омекване лука, моркови и целина. Добавям каймата, ако ще има изобщо и кайма, запържвам смело каймата до златисто, добавям черен пипер, две скилидки чесън, сухи листа целина. В отделен съд запържваме доматите, поне една кутийка с масло, да пуснат цвят и вкус. Към каймата със зеленчуци добавям ориза, запържваме до стъклено, после добавям готовите  домати и сол. После постепенно доливам вода, на слаб огън. Накрая цяла връзка магданоз, нарязан, разбира се.

Пълним чушките, топваме в галета или брашно отгоре, за да стане коричка. Нареждам в тава. Сипвам малко вода, малко олио и масло, и сол де. И още една кутия домати. Печем.

Сос накрая ако искате още: 1 кофичка кисело мляко, с 1 жълтък и малко брашно, разбити с вода малко сол, варим и добавяме малко препържено масло с лъжичка червен пипер, може и пушен.

Мммм...

# 25
  • Мнения: 2 591
Едната ми баба ги запушваше с резен домат, също и на дъното на тавата редеше парчета домати, а другата запушваше чушките с лук. Не цял а един слой половинката или четвърт.
И двата начина ми допадат.
На една чушка, се слага, както някой е писал, по лъжица ориз.
От подправките слагам чубрица и черен пипер. Много лук. Всички ястия с  повечко лук са винаги вкусни.
Сосът е като застройка с кисело мляко и яйца. Аз ги Варя и добавям бульона от чушките.
Та от кой регион е баба Ви.
Например в северозападна България са с много червен пипер. Ако е и лют са перфектните чушки.

# 26
  • Мнения: 7 929
Белла, от централната част на България.
Много благодаря на всички за споделените рецепти Heart
Мисля, че ще изпробвам всички и ще намеря "моята".

# 27
  • Мнения: 25 677
Ако мислиш сега да ги готвиш тези чушки и то с пресни такива – няма начин да ти се получи, каквато и рецепта да използваш. Изчакай лятото и си купи сезонни от пазара.
Освен ако не готвиш със сушени. Simple Smile

# 28
  • Мнения: 18 535
Ева, понеже и аз търсих да подобря вкуса на пълнените чушки, сега ги правя по тази рецепта - https://www.bonapeti.bg/recepti/palneni-chushki-s-kayma-i-oriz-na-furna/ .

И една изключително сполучлива френска рецепта за пълнени чушки, която съфорумка преди време сподели. Без ориз е, ако някой избягва въглехидратите. https://www.youtube.com/watch?v=soNKRb_9LrI

# 29
  • София
  • Мнения: 2 970
Моята баба е от София. И е професионален главен готвач с обучение в Париж. Та рецептата ми вероятно е повлияна от не само регионални практики. Имам цяла библиотека с професионални рецептурници на всякакви езици от нея. И някои бг народни още най-ранни издания включително, някои с доста странни рецепти.

# 30
  • тук и там
  • Мнения: 11 600
И аз като Ева не мога никога да ги докарам като на свеки . Моите и всеки път различни стават на вкус.Хубави са и моите  ,но не са същите като нейните. Според мен зависи от чушките и подправките(и тяхното количество).
Аз не съм във Бг и тук се ползват ей такива,които леко сладнят.Но само предполагам че  е заради това де ..

А тя ги правеше с такива.

Слагам и същите подправки като нея ,ама не мога да ги докарам все още да са същите на вкус..Та едни и същи продукти (все чушки),едни и същи подправки,една и съща техника на приготвяне - накрая различни на вкус.
Същото важи и за пилето с ориз. Ама там търся онзи вкус от детството(от детската градина и училище).
Пробвала съм различни рецепти и с различни подправки-и пак не е същото.Та общо взето чушките не мога да ги докарам никога като нейните,ама мусака и пържени кюфтета пък тя не може да докара като моите..Stuck Out Tongue Winking Eye

# 31
  • Мнения: 2 283
По рецептата мна моята баба домати не се слагат на неща с ориз - никога, jamais, никогда в жизни! Simple Smile
Забелязала съм, че в някои краища на българия слагат на почти всички ястия домати. В нашата къща почти на нищо не се слагаше, изключение - доматена супа!
Другото което си спомням, че пълнени чушки се правят с такива чушки:

А, не с чушки "Капия". Това също може би влияе на вкуса!

# 32
  • тук и там
  • Мнения: 11 600
Точно вчера правих с такива чушки -не за капия .От Лидл ги взех. Не станаха добре  пак според мен.Твърде сладки са на вкус,мисля че това е проблема .Въпреки подправките и сосът към тях,на мен ми сладнят доста  и не ми харесват  сготвени по този начин.

# 33
  • Мнения: 7 848
Явно никогда в жизни не сте яли домати с ориз.
Но не оня дето го предлагаха по столовете. На пистил.
А добре приготвен, с достатъчно зеленчук и домат от градината. Не пластмасов.
А вие опитайте!
А също и постен славянски гювеч.
Иначе китайският ориз със зеленчуци е по, пО от нашенският.

Последна редакция: вт, 26 яну 2021, 08:53 от Билян@

# 34
  • Варна
  • Мнения: 1 951
Точно вчера правих с такива чушки -не за капия .От Лидл ги взех. Не станаха добре  пак според мен.Твърде сладки са на вкус,мисля че това е проблема .Въпреки подправките и сосът към тях,на мен ми сладнят доста  и не ми харесват  сготвени по този начин.
Честно казано никога не правя пълнени пиперки извън сезона им. По принцип съм привърженик на сезонността, но това между другото. И ги правя с нормални български пиперки - избирам малко по-късички и тумбести.
Но си мисля, че баба през януари също не е готвила такава манджа Simple Smile
А тези красиви, пъстри, лъскави еднакви по размер зеленчуци, които се предлагат във веригите..... Еми.... хм..... Grinning

# 35
  • Mars Hotel
  • Мнения: 4 874
Явно никогда в жизни не сте яли домати с ориз.
Но не оня дето го предлагаха по столовете. На пистил.
А добре приготвен, с достатъчно зеленчук и домат от градината. Не пластмасов.
А вие опитайте!
А също и постен славянски гювеч.
Иначе китайският ориз със зеленчуци е по, пО от нашенският.
На вкус и цвят... знаете приказката. И домати с ориз, и постен славянски гювеч съм яла твърде много като дете. С домашни зеленчуци. Толкова много съм яла, че сега не искам и да си помисля за тях. Не ми харесва комбинацията ориз с домати, въпреки че домати обожавам.

# 36
  • Мнения: 2 591
В пловдивско са ме гощавали пълнени домати с кайма и ориз.  Не беше лошо.
Но предполагам е трудоемко.

# 37
  • Мнения: 25 677
Майка ми редовно готви през лятото ястие с пълнени с кайма и ориз чушки, домати и тиквички. Нарежда ги в тава и ги пече.

# 38
  • Мнения: 216
Цитат
В пловдивско са ме гощавали пълнени домати с кайма и ориз.  Не беше лошо.
Но предполагам е трудоемко.

Не е трудоемко. Като остане плънка от чушките, се издълбават няколко домата, пълнят се и се слагат в тавата с чушките. Издълбаната част се ползва за салата- надробява се, слагат се няколко капки олио и натрошено сирене. Разбърква се и се топи с филийка хляб.

# 39
  • Мнения: 12 834
Точно вчера правих с такива чушки -не за капия .От Лидл ги взех. Не станаха добре  пак според мен.Твърде сладки са на вкус,мисля че това е проблема .Въпреки подправките и сосът към тях,на мен ми сладнят доста  и не ми харесват  сготвени по този начин.
Честно казано никога не правя пълнени пиперки извън сезона им. По принцип съм привърженик на сезонността, но това между другото. И ги правя с нормални български пиперки - избирам малко по-късички и тумбести.
Но си мисля, че баба през януари също не е готвила такава манджа Simple Smile
А тези красиви, пъстри, лъскави еднакви по размер зеленчуци, които се предлагат във веригите..... Еми.... хм..... Grinning
Мда. Вчера правих пълнени чушки. В Германия съм в момента. Тук нормалните чушки са им камби, а традиционни български пиперки изобщо нямат! Има едни дълги-предълги червени чушки, които направо ме хвърлят в Рейн. Wink Еми, пълнените камби наистина сладнят. Все едно захар съм сложила. Факт!
Може пък наистина най-добре този експеримент да се прави, га върже пиперо в България.

# 40
  • София
  • Мнения: 15 478
И аз не обичам готвени домати и не слагам никъде, освен ако не е на спагети миланезе или пържени чушки с доматен сос. На пълнени чушки и ориз никога не слагам. И не обичам тези, тумбестите чушки, гледам да са от по-дългите. И харесвам повече зелени, а другите у нас червени, щото били по-сладки.

# 41
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 210
Правих пълнени чушки с камби, е не стават. На "бабините" чушки май тайната беше в соса. Извън сезона се правеха пълнени сухи чушки, с боб, това пък въобще не мога да го докарам. За онези с ориза много е важен и какъв е ориза, щото сега има какви ли не сортове, едно време беше един, "Ориз" 🤣

# 42
  • Мнения: 4 350
Онзи ден направих. Използвам сорт Долма, за баба не знам, ама у дома откакто майка го  откри на пазара, само този използваме. Следвах съвета за сминдух, сложих и лъжица две дом.концентрат, много морков, ориз и кайма, лук. Единствената забележка бе, че не стигнаха за 6 хапвания. 😋 Станаха страхотни и смятам че съм подобрила рецептата си 🤗 Та Благодаря, че споделихте тайните си. При мен имаше ефект 😋

# 43
  • тук и там
  • Мнения: 11 600
Освен да пробвам със някакви чушки  от турския магазин тук... Тези които продават в другите магазини   са със много сладък вкус,макар на външен вид да докарват на този сорт"Долма". Моите деца ги хрупат като снакс-нарязани,и не се цупят-точно защото са много сладки..Ама за пълнени чушки с ориз не стават просто.Така ще ги изхвърля пак..

# 44
  • Мнения: 4 350
В София ги обичат пълнени със сиренце. Защо не ги направиш така? Сурови, представям си ги с едно овче сиренце... Мммм...вкусно...

# 45
  • Mars Hotel
  • Мнения: 4 874
Защо само в София? Пълнени чушки с яйце и сирене са популярни в цялата страна.

# 46
  • Варна
  • Мнения: 1 951
Само със сирене са сурови. Аз ги правя с мус от крема сирене, извара, обикновено сирене, малко олио, чесън, магданоз и изчезват много бързо. В момента са сочни и много си пасват за салата.
А с яйце и сирене печени във фурната... малеййййй - уникални стават. И камби правя така.

# 47
  • Мнения: 2 039
С яйце и сирене стават прекрасни.Аз добавям в сместа 1-2 скилидки чесън и копър.

# 48
  • Мнения: 216
С яйце и сирене, и малко масло. Като най-вкусни стават камбите, така напълнени.

# 49
  • волно калдъръмче
  • Мнения: 6 338
Целта не е да презентирам, а да се похваля. Извинете за бързото фото, лишено от всякакво чувство за естетика.

Тъй като в момента не е сезонът на пресните, пълних сушени. Напът съм да си изям пръстите.

# 50
  • Варна
  • Мнения: 1 951
Чудни са станали! Аз така и не съм се престрашила да пълня с ориз и кайма сушени. Само с боб на Бъдни вечер...

# 51
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 210
Вяра, кажи моля съставките за плънката на чушките, и вода слагаш ли в тавата, как става?? Иначе тука ближем пръсти на сухо 😁

За да не е празно, закуско-обядът ми беше пакет нудли с ролмопс, спанак и маслинки, чакам тутманик да се извърти, но по-късно ще стане, пък изгладняхме.

Последна редакция: пт, 29 яну 2021, 13:49 от Eфибуш

# 52
  • волно калдъръмче
  • Мнения: 6 338
Вяра, кажи моля съставките за плънката на чушките, и вода слагаш ли в тавата, как става?? Иначе тука ближем пръсти на сухо 😁
На втора страница са, мила.

# 53
  • Мнения: X
Дами, някоя от вас знае ли какъв е начинът да си изсуша сама чушки? Живея в чужбина, а тук такова животно няма. Никога не съм приготвяла/яла сушени чушки, защото в моят край не се готвят, а от тези на Вяра наистина ми потекоха лигите. Наскоро позната сподели и рецепта за пълнени сушени чушки с бял фасул и картофи и каза, че е много сполучлива. Аз оттук само точа лиги 😂

https://www.uhaena.com/2013/12/blog-post.html

# 54
  • Мнения: 18 595
Наистана са отделен сорт чушките за сушене.Непрекъснато търся , но посадени в градината се опрашват с дебелите  и се губи сорта. Също сушенето ,нанизани на конец за дръжките  е тегаво, случва се плъхове да ги нахапят, та мястото трябва да е проветриво и недостъпно.Не бера от тях , да се изчервят едрите плодове, те са  дребни по принцип сравнено с гигантите дебели.Съхнат по-бързо, но напоследък  имах плесен вътре  и предпочитам да засъхнат  и докато не са се "вдървили" от сухо, ги бутам в буркани с мъничко вода, заварявам като затискам отгоре ,че леки и плуват и са сигурни с години.Щом един буркан събира над 15 -20 чушки, значи стават.Наистина е чудно защо не е същото като преди години.
Сега съм намерила добри семена, с чушките ги взех за сигурно , ще видим какво ще произведа.
Но и  като не стигат си засушавам от другите, по-дребни и не толкова дебели и пак затварям, но ..десетина събирам в буркан, пиша за сравнение.Ако се справя , ще пиша как точно  е станало сушенето.

# 55
  • София
  • Мнения: 2 970
Има сушилки за плодове и зеленчуци. Стават и за домати, и за чушки.

# 56
  • Мнения: X
Има сушилки за плодове и зеленчуци. Стават и за домати, и за чушки.

Много ти благодаря, нямах представа, че и такова нещо има! Гугълнах за такъв уред и ги има в локалните магазини. Сега само и на него трябва да му намеря място в кухнята.

# 57
  • Мнения: 18 595
Което подсети и мен за решение.

# 58
  • София
  • Мнения: 2 970
Да, кофти е да трупаш уреди, които ползваш на високосна. Някои фурни с хубав вентилатор имат подобни функции с ниски температури. Сушила съм домати така преди.  Но отнема часове и трябва да наблюдаваш. А сушилката си има програми.

# 59
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 210
Вяра, мерси.
Извинявам се за нетематичната картинка по-горе, заплес съм и не погледнах в коя тема пиша Satisfied Но пък се сетих какви бяха подправките на баба за пълнени чушки - само чубрица и чер пипер.

Дами, някоя от вас знае ли какъв е начинът да си изсуша сама чушки?
Трябва да са от тези дългите, не камби, и червени. Вземаш игла и здрав конец, нанизваш ги през дръжките като гердан, и увисваш някъде на сухо и топло. Моите са на прозорец, и сладки и люти

# 60
  • Мнения: X
Благодаря ви, момичета. Ще пробвам с уреда за сушене, ако не ми се получат тогава ще опитам по по-трудния начин. Знам за кои чушки говориш, тук са по-месест сорт, та не знам. Ама няма какво да губя и ще опитам.

# 61
  • Варна
  • Мнения: 1 951
Сушенето не става навсякъде. Ако въздухът е влажен, всичко мухлясва Sad Иначе това с низите чушки съм го виждала по къщите във вътрешността на страната (софиянци биха казали “провинцията” Rolling Eyes), но при нас на морето  е се получава.... Добре, че има в Кауфланд Simple Smile

# 62
  • Мнения: 548
Вяра, мерси.
Извинявам се за нетематичната картинка по-горе, заплес съм и не погледнах в коя тема пиша Satisfied Но пък се сетих какви бяха подправките на баба за пълнени чушки - само чубрица и чер пипер.

Дами, някоя от вас знае ли какъв е начинът да си изсуша сама чушки?
Трябва да са от тези дългите, не камби, и червени. Вземаш игла и здрав конец, нанизваш ги през дръжките като гердан, и увисваш някъде на сухо и топло. Моите са на прозорец, и сладки и люти


Баба пълнеше само сухи чушки с ориз. В плънката запържваше повечко лук и праз. Подправките бяха червен, черен пипер, чубрица, сминдух и сол. Плънката беше абсолютно готова преди да пълни чушките. Нареждаше чушките в тава. Слагаше малко водичка в тенджерата, където е била плънката, един вид да я "умие", като добавяше сол и лимонтозу. Изсипваше всичко в тавата и я захлупваше с капак. Пекат се около час и към края махаше капака, за да се запекат. Сервираше ги с кисело мляко. Мога да кажа, че ги докарвам точно като нейните.
Другата ми баба сушеше много повори чушки. Имаше единични такива, които пожълтяваха. Та комшийката й каза тайната. След като ги наниже на повори да разтвори едно пакетче сода в една кофа с вода и да ги потопи по няколко пъти. След това ги слага на сенчесто и проветриво място да съхнат. И наистина имаше ефект, нямаше толкова пожълтели чушки. Имаше по една-две, а на някои повори изобщо нямаше.

Последна редакция: сб, 30 яну 2021, 20:18 от Jozepha

Общи условия

Активация на акаунт