Тема за обсъждане на всичко, свързано с гестационния диабет. По-надолу съм публикувала основна информация за заболяването. Ще си позволя да споделя и своя опит и най-важните неща, от които аз се ръководех по време на своята бременност, така че да бъдат от полза на сблъскващите се тепърва с тази диагноза.
Разказ на sarajj относно нейния личен опит с гестационния диабет:
Първо ГД не е толкова страшен, стига да се грижите добре за себе си и да спазвате подходящ хранителен режим. В моя случай имах инсулинова резистентност преди да забременея и се изследвах още в 6-7 седмица за гестационен диабет, но в повечето случаи изследване се прави около 20-та седмица. Диагнозата се поставя след обременяване с глюкоза. Изследването представлява трикратна проверка на кръвната захар - на гладно, както и на 60 и 120 минута след изпиване на пакетче глюкоза от аптеката. Ако се окаже, че имате ГД се налага да промените начина си на хранене - никакво сладко и мазно, ограничаване на бялото брашно и нищо, което може да се купи в пакетче от магазина. Намаляване на картофите и ориза. Може да ядете всякакви зеленчуци и месо, черен хляб, но умерено. Бобовите храни също не вдигат толкова много кръвната захар. Позволени са и плодове, но не в огромни количества и най-добре като самостоятелно хранене, например междинна закуска. Може да се ориентирате за менюто си като избирате предимно храни с нисък гликемичен индекс. Много добър и подходящ по време на бременност хранителен режим е Зоната, защото се базира точно на контрол на инсулина, а включва всички групи храни.
Задължително си купете глюкомер, с който да следите кръвната си захар. Важно е на гладно стойностите да са под 6, а 1 час след хранене да са под 8. Някои ендокринолози искат захарта да се мери и 2 часа след хранене, като тогава трябва да е под 6.6.
Ако не успеете да се справите само с диета и движение, се минава към лечение с инсулин, което трае до раждането. Някои лекари препоръчват прием на метформинови препарати вместо инсулин, други го отричат. Аз пиех метфодиаб в последния триместър по препоръка на специалист по фетална морфология и се чувствах много добре.
Резултатът при мен: добър контрол върху килограмите - родих толкова, колкото забременях и най-важното - абсолютно здраво бебе с тегло 3230 гр., нормална кръвна захар и жълтеница, която не беше по-тежка от тази на другите бебета.
Надявам се моят опит да ви бъде улеснение и да ви вдъхне спокойствие, че нещата могат да се държат под контрол. А това е информация за гестационния диабет, която съм копирала от сайта http://www.invitro-plovdiv.com
“Какво представлява гестационният диабет? Това е заболяване, което се проявява за първи път по време на бременност. Както и при другите форми на диабет е засегната способността на клетките в организма да използват въглехидрати. Това е едно от най-честите метаболитни заболявания по време на бременност, предизвиква повишено ниво на кръвна захар /глюкоза/ в кръвта и може да има сериозни краткосрочни и дългосрочни неблагоприятни ефекти върху бебето и майката.
Причини
Все още не е съвсем ясен точният механизъм на развитие на гестационен диабет. Известно е, че хормоните на бременността се отразяват на способността на организма да преработва въглехидратите. Плацентата е временен орган, който е хормонално активен, а произвежданите от плацентата хормони помагат за правилното развитие на плода. Но една голяма част от плацентарните хормони блокират или силно възпрепятстват функцията на инсулина в майчиния организъм, предизвиквайки инсулинова резистентност. Този проблем затруднява метаболизма, като нуждата от инсулин се завишава до три пъти в сравнение с периодите извън бременност. За голяма част от бременните това не е проблем, защото панкреасът е в състояние да произведе нужното количество инсулин. Гестационен диабет се развива тогава, когато панкреасът не може да отговори на повишените нужди, а при недостатъчност на инсулин се повишава нивото на кръвната захар в кръвообръщението.
С напредване на бременността се повишава нивото на произвежданите хормони, като ЧХГ, пролактин, прогестерон, естроген и кортизол, което предизвиква резистентност на клетките към инсулин. Гестационният диабет се проявява обичайно във втория триместър, между 20 и 24 гестационни седмици. В допълнение плацентата произвежда ензими като инсулиназа, която разгражда инсулина. Повишено количество кръвна захар преминава в плода и стимулира неговия панкреас да произвежда инсулин.
Рискови фактори
Много голяма част от бременните, които развиват гестационен диабет, нямат нито един рисков фактор, както и много малък брой бременни могат да бъдат причислени към нискорискова за развитие на гестационен диабет група, поради което в нашата практика сме възприели да предлагаме скрининг за гестационен диабет на всяка бременна жена, която се обръща към нас за консултация. Някои от известните рисковите фактори са:
- наднормено тегло /БМИ над 30/
- силно напълняване в хода на бременността
- фамилна анамнеза за диабет
- гестационен диабет при предишна бременност
- родено дете с тегло при раждане над 4 кг
- спонтанни аборти с неизяснена причина
- родено дете с малформации
- възраст над 25 години
- инсулинова резистентност преди бременност
- ПКЯС /доказан поликистозен яйчников синдром/
- хипертония /високо кръвно налягане/
- глюкозурия /наличие на глюкоза в урината/
Диагноза
При първото посещение ще ви бъде направена оценка на рисковите фактори за развитие на гестационен диабет, ще ви бъде измерено кръвното налягане и ще ви бъде изчислен БМИ, както и ще ви бъде предложено изследване на урина /седимент, уробилиноген, кетони/ и кръвна захар според действащата в момента програма „Майчино здравеопазване“.
Ако нямате рискови фактори, ще ви бъде предложен скрининг за диабет през втория триместър – между 24-та и 28-ма гестационна седмица.
Диагнозата се поставя при ниво на плазмена глюкоза на гладно ≥ 7.0 mmol/l или случайна плазмена глюкоза ≥ 11.1 mmol/l.
При венозна плазмена глюкоза > 6.0 mmol/l в хода на бременността се провежда ОГТТ (75 g глюкоза). Счита се, че има диабет
при плазмена глюкоза на гладно ≥ 7.0 mmol/l или
при плазмена глюкоза на 120 минута при ОГТТ ≥ 7.8 mmol/l
В последния триместър на бременността се препоръчва по-стриктно проследяване при бременни с гестационен диабет. Допълнителните тестове зависят от тежестта на заболяването и наличието на други медицински проблеми.
Изследвания и тестове във връзка с гестационния диабет
HbA1C – изследването за гликиран хемоглобин дава ретроспективна информация за състоянието на плазмената глюкоза в предходните 3 месеца. Чрез този тест не се поставя диагноза, но може да се използва като маркер за степента на гликемичен контрол.
Кръвно налягане – ежеседмичен контрол върху артериалното кръвно налягане в домашни условия и измерването му при всяка визита /поне 1 път месечно/ от медицинско лице.
Оценка на пикочната система – микробиологична посявка от стерилна урина, евентуално ултразвуков преглед и консултация с нефролог, ако има съмнения за инфекция на пикочните пътища. Ежемесечно изследване на урина за наличие на кетони и глюкоза.
Детски движения - след 28 г.с. е желателно да следите и броите детските движения и при промяна да информирате незабавно наблюдаващия ви лекар.
Биофизикален профил - това е изследване, което се препоръчва на всички бременни след 34 г.с., но ако имате гестационен диабет е възможно вешият лекар да ви посъветва да започнете в по-ранен срок на бременността, още от 28 г.с.
Ултразвуков преглед – освен стандартната оценка на плода, желателно е да се оценява състоянието на бебето чрез доплерова сонография, особено в периода близо до определения термин, за да се прецени подходящата дата на раждане.
Консултация с офталмолог – преглед на очни дъна и препоръки за раждане.
Фетална ехокардиография – ако вашият диабет е диагностициран рано, особено в първия триместър на бременността, е възможно заболяването ви да се е развило преди бременност и да е останало неразпознато. В тази ситуация се препоръчва оценка на сърцето на бебето заради рисковете от сърдечна малформация при бременни с висока кръвна захар през първите 8 гестационни седмици.
Непосредствено след раждане, а също и след 6 до 12 седмици, ще се провери отново нивото на кръвната захар, като се очаква тя да бъде с нормални стойности. Желателно е на всеки две години да оценявате здравословното си състояние заради риска от развитие на диабет”.
тема 3
тема 2