Подправки в саксии 3-та тема

  • 41 580
  • 718
  •   2
Отговори
# 585
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 888
Терасата ми е доста ветровита и имам само едно дървесна ружа, която хваща въшки. Когато я забележа, че е "нападната", пръскам с един турски универсален препарат за инсектициди.
Принципно, да не казвам голяма дума, до сега съм нямала проблем нито с подправките, нито с цветята. А методите, които използвам са: мляко, масло от нийм, и ги торя с накисната коприва, накиснати обелки от банани, разреден лимонов сок и разни подобни (докато живеехме в Хюстън, заради високата влажност и температури имах доста проблеми с растенията, та доста четох и от там са тези органични методи).

# 586
  • София
  • Мнения: 639
На мен ми го подариха с комплек от различни растения. После пробвах с нормални семена, изникват, но стават малки, не като другите.
Комплектът дойде с босилек. Сега се чудя дали да не пробвам обикновени семена, но почти съм сигурна, че просто така няма да ми се получи. Мисля, че са нужни допълнителни торове, за които не съм спец.
Обмислям го още, ще споделя ако стане с бюджетно решение.

# 587
  • Мнения: 10 634
Титина, благодаря за споделеното. Аз си изсуших една обелка от банан уж да я смеля на прах за тор, не знаех, че се киснат във вода и с нея се полива, това даже е още по-лесно, пък и коприва често готвя, като я попаря, водата не съм се сетила да охладя и полея цветята, винаги я изхвърлям.

# 588
  • София
  • Мнения: 338
За малко да забравя за грахта Grinning Не е сорта, който харесвам, липсват ми типичните завъртулки на Афила, но и така е забавно да го видиш в чинията Confused



Има един вариант, при задържане на тъмно на малко по-ранен етап, листата остават по-малки, цвета става жълтеникав и самото растение е хрупкаво. Но зависи кой как го харесва и за какво. Зеления вариант става чудесен за декорация, жълтия за добавка към сандвичи и салати.
Още една хубава декорация и вкус прибавя червения босилек Дарк опал. Мисля него не съм показвал досега



Исках да напиша нещо и за осигуряването на светлината, когато нямаме възможност за пряка светлина. За тези, които не могат да осигурят на саксийките достатъчно светлина и място до прозореца, в скрития текст ще покажа мястото им в тъмната част на моята кухня Blush

Скрит текст:
В случай като моя, когато нямаме достатъчно място със пряка светлина, можем да обособим и тъмно място за отглеждането на растенията. Има и специални лампи за тази цел, но няма да превръщаме кухнята си в лаборатория Grinning
Затова използвам наличното диодно осветление, което съм предвидил за стандартно осветление на кухнята:





Светлината е достатъчна, може да се оставя да свети в по-голямата част от денонощието, консумацията мога да я сметна, но е стотинки. А осветеността на растенията е достатъчна, което се вижда и от тази снимка отгоре:

# 589
  • Мнения: 5 516
Не се ли завъждат мушички от толкова много саксии? Много ми харесва идеята, но като знам колко мушички извират от саксиите с цветя, не смея да пробвам.

# 590
  • София
  • Мнения: 338
Зависи от почвата и от микроклимата, който създавате. В идеалния вариант няма откъде да влязат, създали сте стерилна среда, с комарници и т.н. Почвата обаче остава фактор. Има 2 начина на третиране:
1. Инсектицидна лампа е по-бюджетния и по-лесния вариант;
2. Третиране на новата почва с озонатор- в контейнер слагате почвата и пускате маркуча на озонатора в кутията и затваряте. Този вариант обаче е по-скъп.
С тези варианти обаче се изчерпва опита ми, ако някой знае други, ще се радвам да сподели  Blush

# 591
  • In transit
  • Мнения: 11 985
Не е точно подправка, но да ви покажа как лесно може да си отгледате манголд (спаначено цвекло).

Купувате си спаначено цвекло от Лидл (или другаде, ако продават), срязвате листата с нож, като оставите основата с дължина 3-4см. Слагате я в малко вода за няколко дни и вижте как започва пак да растат листенца.


Не е задължително да си пусне корени, но може да го преместите в саксия и да си късате листа манголд, като порастнат.

# 592
  • Мнения: 5 516
Това става с всякакви салатки, които се продават с кочанче. Също така с горната част на моркови, ряпа, цвекло - пускат свежи листенца които са чудесна добавка за салати.

# 593
  • In transit
  • Мнения: 11 985
Флокс, пробвала със салатите с коренчета, ама не ми се получи. А манголда е като троскот, лесно се захваща и няма оттърване от него после. Grinning

# 594
  • Мнения: 72
Здравейте, дами! Отглеждате ли чери доматки в саксия и ако да, кажете ми, моля, какви са базовите стъпки, които Вие следвате. Правите ли разсад, кога ги пресаждате след това в голямото сандъче, на колко време се поливат и тн.

Сърдечно Ви благодаря и Ви желая слънчева неделя!

# 595
  • Мнения: 13 415
За чери домати саксията е по-скоро като кофа, а не като сандъче за петунии... Растението не е малко, а трябва и плод да отхрани тая саксия. Имаше някъде отделна тема точно за зеленчуци на балкон, ами пак забравих точното заглавие, там и снимки имаше немалко и ще се ориентираш по-лесно.

# 596
  • In transit
  • Мнения: 11 985
Pippi03, миналата пролет съседката ми даде разсад на оранжеви чери домати. Бяха два стръка около 15 см високи. Пресадих ги в голяма саксия, 25см диаметър и 25-30см висока. Станаха около 2 метра високи, укрепих ги с бамбукови пръчки. Поливах ежедневно и на две седмици леко наторяване. Даваха черита до декември, октомври ги преместих на остъклена тераса, но като паднаха температурите под 0 и измръзнаха стеблата. Тази година съм насадила три вида чери домати, но още са малки разсадите.

# 597
  • Мнения: 72
Благодаря Ви за насоките!

# 598
  • Мнения: 10 634
Мики, какъв е рандеманът от тези 2 корена?

# 599
  • Мнения: 5 516
Сако ще добавя, от чери доматите някои стават големи храсти, има и сортове джуджета, където самото растение остава малко. Те са подходящи и за малки саксии, но и реколтата е по-малко.

Общи условия

Активация на акаунт