Подправки в саксии 3-та тема

  • 39 513
  • 650
  •   1
Отговори
# 600
  • In transit
  • Мнения: 11 917
Мики, какъв е рандеманът от тези 2 корена?
Трудно ми е да кажа, не много според мен, по една шепа на 10-тина дни.


Флокс, единия от новите разсади трябва да е точно сорт джудже, ще видя какво ще излезе. Simple Smile

# 601
  • Бургас
  • Мнения: 16 333
Шафрана ми е само листенца,като трева.
Цвят няма,чудя се защо 🤔

# 602
  • Мнения: 5 421
Шафран не цъфти ли есента? Или бъркам.

# 603
  • Мнения: 10 563
Как на листенца, дай снимка, Карз?

Описание
Отглеждане

Скрит текст:
Шафранът се събира от цветовете на Crocus sativus, по познат като Шафранов минзухар. Минзухара израства от луковица. Всяка луковица се дели и произвежда други луковици, по този начин се размножава. Шафрановите минзухари цъфтят през есента и се берат заради техните червени близалца, които след като се изсушат се превръщат в подправката шафран. Всеки цвят съдържа три близалца, които се отделят внимателно от цвета. Цветовете трябва да се берат до обяд , защото те бързо повяхват. Това е трудоемък процес и поради тази причина шафрана е толкова скъпа подправка или така нареченото червено злато.
Шафрановият минзухар се адаптира лесно към почвата където е засаден. Той расте добре в сухи почви и полу сухи. Луковиците се адаптират добре в варовити почви или глинести. Нормалното Ph за развитие на растението е между 6 и 8 Ph. Също растат добре в канелени горски, глинести и песъчливи почви богати на органична материя. Истински важното е почвата да е рохкава за да могат корените да израстват надълбоко и с добра дренация за да се предотврати гниене и заразяване. Шафрановият минзухар не понася прекомерното количество вода, климата в България е богат на дъждове в края на зимата и през пролетта, когато реално луковиците имат нужда от влага. Това прави поливането ненужно и дори противопоказно. Площите в които ще изграждате вашите полета трябва да са с наклон с цел да отводняват при валежи и да не се задържа влага в редовете.

През есента цъфти, както Флокс написа.

# 604
  • Мнения: 575
Здравейте , възможно ли е да си взема коренчета мащерка от Природата и да си ги засея в саксия ,на южна тераса . Дали ще се чувства добре растението така  или да купя семенца ?

# 605
  • Мнения: 5 421
Не пречи да опиташ, но по мои наблюдения което е расло на свобода, трудно свиква в саксия. Мащерката се отглежда много лесно от семена, аз правих разсад и така си озелених градината с нея, че се наложи да я скубя миналата есен Grinning Плъзва като бурен, но поне като плевя ми мирише на хубаво.

# 606
  • под тепетата
  • Мнения: 9 378
По мое мнение  - тази от природата ползвам за чай, а тази от семена или разсад от пазара- за готвене. Тази от природата не расте целогодишно - излиза на пролет и след цъфтежа се загубва.

# 607
  • Бургас
  • Мнения: 16 333
Коте, благодаря ти за изчерпателното инфо. Утре ще кача снимка.
Луковичните ги бях купила лятото. Забравила съм ги на терасата в торбичката. Преди месец -два, случайно ги видях,че са покълнали и реших да ги бучна в пръст. Сега са дълги тревички!
Утре ще ги видите.

# 608
  • Бургас
  • Мнения: 16 333
Ето го шафрана. От тежеста явно,така му увиснаха листенцата, много дълги.

# 609
  • София
  • Мнения: 323
Пробвайте с повече светлина, ако му е било тъмно са се удължили листата да търсят светлина и са натежали Blush

# 610
  • Мнения: 10 563
Плитко ли му е, че така е виснал надолу? Аз мислех, че е със значително по-къси листа... Явно много се е форсирал, как ще изкара това до есента? С интерес ще следя развитието му и за резултати Simple Smile

# 611
  • Бургас
  • Мнения: 16 333
Идея си нямам Коте. Ще взема да му разровя корена,да видя колко е голям.
Но си мисля,че ще увехне и на есен пак ще се покаже.
Преди време бях качила снимка,как ги намерих покарали в найлоновото пликче.

# 612
  • In transit
  • Мнения: 11 917
Шафранът е от едно семейство с минзухара. Странно е да е толкова избуял.


Ако расте на принципа на пролетните грудкови цветя, трябва грудките му да престоят заровени в пръста за 60 дни, за да може да цъфне. В началото на декември ги покривам с велпапе и отгоре с черен найлон. Като мине времето, отварям и започвам да поливам, докато цъфнат. Сега се замислих, че е с нормалните минзухари също процедирам така.

# 613
  • Бургас
  • Мнения: 16 333
Дано да му хвана цаката,преди да го уморя 😂
Ако не,пак ще си взема грудки.

# 614
  • Мнения: 5 421
С това поникване в торбичката му се е объркал жизнения цикъл. Няма са загине ако го оставиш засаден, най-късно след зимата ще се усети кога какво да прави. Не съм внимавала май, но нали не го гласиш за стайно растение? Минзухарите си искат навън, или поне на открита тераса. Зимата трябва да поизмръзнат, за да цъфнат следващия сезон.

Общи условия

Активация на акаунт