Предходните теми, в които мрънкахме през месеците на 2020, 2021 и 2022
Съдържание:
Белгийските гофретите на 💜 Clo 💜
Солена баница-пица на wind and fog
Телешко с критараки от Сирос
Гювеч с дробчета и пилешки сърца от Eliff, подкрепен със снимков материал
Кекс от Sissy, на снимката изглежда божествен
Зеленчукови мъфини със сирене на Sissy
Козунак от mystic woman
Козунак по рецепта на Ренко
Хрупкави картофки на фурна по форумна рецепта от 💜 Clo 💜
Дупени картофи от demmy
Телешки ребра с Гинес, в мултикукър от Reunion и допълнено от Philomena
Суджукакя, предложение от Сирос
Домашен течен шоколад от Thewishmaster
Сладкиш с извара и сметана от Eliff
Рецепта на Уишмастърова за пилешко, мариновано в майонеза, печено в корнфлейкс
Солени мъфини от Eliff
Сладки/солени бухти от Anyyyone
Макарони на фурна от Anyyyone
Огретен с картофи от Birdflower
Рецепта за мъфини с всякаква плънка на 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Пълнени чушки, вкл. печени и пълнени с кайма от wild poppy
Невероятен сладкиш със смокини от Anyyyone
Супа от тиквички от Сирос
Негърче от 💜 Clo 💜
Паниране на кашкавал и топено сирене от Баба Яка
Готвено с манатарки от Salilinda
Вкусна сьомга (сьомгова пастърва) с кашкавал, на фурна от Salilinda
Бухтички на фурна със сирене от мързелче
Marillenkuchen mit joghurt (Кайсиев сладкиш с кисело мляко) от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Рогчета от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Топла салата от thewishmaster и от Сирос
Пърленки от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Шипково вино от Salilinda
Класическа рецепта за млечен крем с ванилия от Salilinda
Лаваш с яйце от thewishmaster
Паниран карфиол от Pandachina
Канелони с кайма и доматен сос от wild poppy
Пържен черен дроб от thewishmaster
Крем карамел от 💙 Clo 💙
Милинки от Баба Яка
Тайландско от JACKLIN*
Соленки от Birdflower
Ябълков сладкиш от vaychka
Соленки с кашкавал и семки от Eliff
Катми без яйца от mystic woman
Палачинки от Ули
Крекери със семена и здравословни бисквитки от st. Dobri
Добруджански бюрек от Сирос
Шоколадов сладкиш с майонеза от wind and fog, с помощта на Eliff
Маслени бисквити с шоколад от wind and fog
Телешко с дюли от Reunion
Сладки картофи от thewishmaster
Пастет от пилешки дробчета от Сирос
Пастет от Ули
Фламбиран пастет от thewishmaster
Пълнена патица с гъби от wild poppy
Бътър чикън от Ули
Пилешки пържоли от бут с топено сирене, сметана и гъби от 💙 Clo 💙
Сладки пурички от umi zoomi
Крем карамел за 7 минути от Сирос
Топла салата с цвекло от Сирос
Домашни бургери от Anyyyone и допълнен
И пак бургери от wild poppy
Милинки по препоръка на st. Dobri
Сладки балеринки (корекомки) от Anyyyone
Бисквити с течен шоколад "Нутелоти" от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Мариноване на пилешко от Сирос и бъръльо-бъръльо
Хапки 'kfc' от demmy
Ризото от Сирос
Зелеви постни сарми от Reunion
Пилешко филе с гъби, сметана и пушен бекон от Сирос
Пържен шаран от 💙 Clo 💙
Детска кулинарна книга от Лидъл , снимки, благодарение на Ренко
Маслени бисквити от Ренко
Яхния със свинско, царевица и зеленчуци (тиква) от Salilinda
Гръцка спанакопита от Sissy
Спаначена яхния с нахут от Salilinda
Пилешко със сос от праз и синьо сирене от Salilinda и допълнение от thewishmaster
Печена тиква с мед и орехи от 💙 Clo 💙
Гевречета от тесто за пица от thewishmaster
Френска лучена супа от Ули и Sunshine-rainbow-lollipop
Ореховки розички от Тарталета
Коледните сладки на st. Dobri
Памук погача , изпитано отAnyyyone
Пържоли на фурна от Сирос
Содена питка за Бъдни вечер - колективен труд
Пълнени сухи чушки с боб от Баба Яка
Портокалови курабийки от mystic woman
Яйчна салата от Сирос
Не ги обръщам аз, само затварям плънката вътре.
Като почне да се запича отдолу, да хване коричка, със шпатула надигаш отдолу, прегъваш през средата (става като калцоне). Аз с две шпатули си играя да го въртя и от двете страни
1 ч.ч орехи ( може да се пропуснат)
1 ч.ч захар (може да се намали)
2 ч.ч настъргана тиква или моркови (ако е по водна тиквата, може да добавиш една, две лъжици галета, грис или оризово брашно)
½ ч.ч олио
1 ч.ч топла вода
1 бакпулвер (или 1 ч.л сода, загасена в 1 с.л оцет)
Канела
Пече се до готовност на 200°
1 ч.ч захар ( аз слагам ½)
300 г брашно
2 с.л лимонов сок
2 с.л олио
1 бакпулвер
Настъргана лимонова кора от 1 лимон
2 настъргани ябълки за тестото
2 нарязани на тънки филийки ябълки за нареждане от горе.
Пече се в загрята фурна на 200° за около 40 минути
Тестото не е много сладко,та може и със сирене да се направят. Синеочка така ги обича,не със сладка плънка. 😃
https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/a35421563/baked-feta-pasta-tiktok/
Кг и половина-2 риба 🐟🎏(може да стане с всякаква риба,но днешната рецепта е с горните два вида риба. Бакалярос е нещо като хек,а кокинопсаро...нямам представа всъщност)
1 кг картофи
2-3 моркова
2-3 тиквички
2 стръка целина
2 глави лук
1 лимон 🍋
Малко шафран
Сол и черен пипер
Зеленчуците и рибата ги режете на едри парчета. Слагате тенджера с вода да заври на котлона и като заври слагате рибата за 7-10 минути. Изваждате рибата и прецеждате бульона да няма кости. Слагате от отново прецедения бульон на котлона и добавяте зеленчуците. Варите до омекване на картофите. Изваждате една част от зеленчуците (най-красивите парчета) ,а останалата част пасирате с бульона. Връщате обратно красивите зеленчуци,заедно с обезкостената риба и лимоновия сок. Щом заври махате от котлона и сервирате.
Оригиналната рецепта е без застройка от жълтък и лимон. Аз обаче всеки път си правя такава, повече ми харесва. Може да се добави и малко ориз ,ако обичате по-гъсти супи или да увеличите картофите смлени в бульона.
Да ви е сладко,любими мои! ❤️
После зимаш два моркова, два картофа, ма не ги сееш, ми ги режеш на ситничко... обезкостяваш кокаляците от копитцата, зимаш месото; ушите режеш на хапки;
слагаш в тенджера месото и хапковидните уши, + прецедения бульон, в който са врели + наситнените зеленчуци, вариш още малко, да се сварят моррковите...
сваляш от котлоня, сипваш в купа голяма и дълбока, ръсиш щедро отгоре лютив червен пипер, може и черен да сложиш, оцет, чесън пресован или накълцан също може, наливаш червено вино и ядеш и рИвеш...
и после спите гръб до гръб, щото лице до лице не е мноу хууву
Аз си харесах ето тази рецепта и мисля да я пробвам в най-скоро време: https://evelinacooking.com/2021/10/04/%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D … 0%BB%D1%83%D0%BA/ Много апетитно ми изглежда.
1,5 кг телешко месо се нарязва на едри парчета /хубаво е месото да имам мазнинки и жили. Стопяват се от дългото готвене и дават плътност на соса/. Слага се месото в голяма тенджера и се залива с бутилка червено сухо вино. Добавят се 4-5 дафинови листа, 5-6 зрънца бахар, клончета розмарин, няколко стръка мащерка /при мен беше суха/,4-5 скилидки необелен чесън, 3-4 зрънца карамфил и 1 супена лъжица горчица, сол, черен пипер.
Нарязват се на едри парчета 4 стръка целина, 5-6 моркова, 1 голяма глава лук на 4. Всичко се разбърква, покрива се съда и се оставя хладилника. Аз го правя предния ден за следващия.
Изважда се месото, подсушава се на домакинска хартия, овалва се в брашно и се запечатва в тиган на силен огън в масло и зехтин. Не бива да се препълва тигана, за да не почне да се вари месото. В това време на другия котлон, се слагат да се задушат отцедените зеленчуци. За кратко, докато стане месото.
Накрая пак смесваме всичко в съда, в който ще печем /при мен гювеч/- месото, зеленчуците, маринатата и добавяме литър бульон или вода. Покрива се с хартия за печене, като тя се изрязва малко повече от големината на съда. Покриваме с нея, като правим капак. Слага се във фурната за час на 250 гр, после намалявам за час на 200 и още 2 часа на 100 гр. Към края поглеждам, дали добре се е редуцирала течността. Трябва да е гъсто сосчето, ако не е - махам хартията, може и да увелича малко градусите.
И за да е пълен разкошът - запържва се в масло и зехтин малка глава лук на ситно нарязана, пушен бекон на лентички, няколко листенца розмарин и гъби 500 гр /кладница, печурки, ако има и манатарки ехеее/. Слага се сол, черен пипер, малко сок от лимон и като останат на мазнина - магданоз.
Сервира се яхнията и отгоре се слага от запържените гъби и бекон.
Моите пет стотинки - с това количество се хранихме 5 човека два пъти. Много е.
Може да се добавят още зеленчуци, но не бих сложила картоф.
Мисля, че може и без да се запържва месото, а всичко да се сложи във фурната, но сосът няма да е така плътен.
Гъбите и беконът също не са задължителни, но пък с тях е по - вкусно.
1 яйце, 1 супена лъжица оцет, 2 супени лъжици олио, щипка сол и чаена чаша вода със стайна температура се сипват в кладенче от брашно и се замесва меко тесто. Оставя се да почине, след което се разделя на три топки. От двете топки се прави въпросното многолистно тесто. Разтопява се масло /около 200 гр. + 2 супени лъжици качествена свинска мас/, съвсем спокойно може да се ползва само масло, със съвсем малко добавено олио. Та с двете топки се почва, разточват се на кръг, с диаметъра на тавата, след което се маже с маслото, разрязва се с нож във форма слънце, като в центъра остава кръг, с диаметъра на малка чаша. Сгъват се триъгълниците един върху друг и се оставя да почине в хладилник, докато процедурата се прави с втората топка. Така се въртят, докато всяка една топка се мине три пъти. Следва разточване на долната кора, вече се поставя на дъното на тавата, започва редене на баницата със стандартната плънка от яйце, сирене и кисело мляко, от третата топка се разточват много тънки кори, поне 5, между тях - освен плънката, обилно се ръси с маслото, най-отгоре втората сложна кора, наредената баница се разрязва с остър нож на поне 8 парчета и се изсипва остатъка от маслото. Ако е свършило, разтопява се още малко. Пече се на умерена фурна /стандартни реотани, без вентилатор/ - 180°, поне 40 минути.
На ръка това тесто не бих месила,ужасно лепнещо е.
Друга разкошна идея е да налееш пастета в купички за крем карамел до половината и, като стегне, да долееш портокалов сок, смесен с желатин. После на препечени филийк, мням.
Мярката ми е обикновена чаена чаша.
1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко с лъжичка сода, 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. какао, 1 1/2 ч.ч. брашно.
Това е за малка тавичка. Аз го пека обичайно във фраера за 43 мин на 150 градуса. Във фурна предполагам ще стане за около 20-25. Стои леко влажен отвътре и много мекичък.
Съставки:
460 гр захар; 5 яйца, добре разбити; 1 с.л. мед; 350 гр. тъмен шоколад; 250 гр масло; 210 гр брашно; 1.5 ч.л. бакпулвер; 3/4 ч.л. сол; 80 гр орехи.
За топинга от крема сирене
360 гр крема сирене; 90 грама меко масло; 130 гр захар; 3 яйца, леко разбити.
За поръсване 180 гр орехи
Загрейте фурната на 180 градусам намаслете форма 24 х 32 см (аз ползвам тавата на фурната).
Добавете захарта към добре разбитите яйца и разбийте, добавете меда.
Разтопете шоколада и маслото и охладете. Тази смес се прибавя към яйцата и захарта и се разбърква с телена бъркалка.
Добавете брашното, бакпувера и сол и разбъркайте колкото да се смесят добре съставките. Отделете 560 гра от тази смес и добавете орехите.
След това разбийте с миксер на ниска степен крема сиренето, маслото, захарта и яйцата.
Изсипете в тавата шоколадовата смес с орехите, отгоре сместа с крема сиренето и отгоре на няколко места сложете с лъжица от заделената шоколадова смес, след това с шишче или нещо остро разнесете двете смеси, за да се получи мраморен ефект. Отгоре поръсете с останалите орехи. Печете 40 минути.
Брауни и от SkyBlue
1 ч.чаша захар
2 с.л какао
3 яйца
1 ч.чаша брашно
125 г разтопено масло, но не горещо
Сместа е по-гъста от кексова, отгоре ръся щедро орехи, но може и без тях.
Тавичка, хартия за печене, 180 гр. за около 35 мин.