Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 7

  • 52 239
  • 567
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 384
#На мен с тези стоманени тигани ми е много трудно почистването, пържа ли нещо, задължително залепва, и после не го ли мина с тел, няма махане. Последно взех на Луиджи Фереро, не смея да го мина с абразив или тел, и се чудя какво да го правя.#


Аз в инокс готвя така - първо нагрявам много тигана без олио (на индукция става много бързо и на 5 степен) ,като пръснеш с вода и капките да танцуват и после махаш от котлона  слагаш олио и пържолата примерно и намаляваш котлона и готвиш.
Купих един малък тиган Zwillingen   наскоро и не беше с най - хубавото дъно, по базов модел е ,но станаха и американски палачинки с малко олио в сместа. Пърженото ми яйце малко залепна ,но на клипа с оребрен тиган на същата марка ставаше идеално.  Вижте и видеа има.
Другите ми тигани са на WMF  и пак по този начин правя .

И след това още като е горещ тигана сипвам вода да постои и се чисти много лесно. На горещ тефлон не се сипва студена вода.

Последна редакция: нд, 18 дек 2022, 09:31 от candela

# 76
  • София
  • Мнения: 337
Аз в инокс готвя така - първо нагрявам много тигана без олио (на индукция става много бързо и на 5 степен) ,като пръснеш с вода и капките да танцуват и после махаш от котлона  слагаш олио и пържолата примерно и намаляваш котлона и готвиш.

+1, аз така процедирам с моите стоманени тигани и никога нищо не ми е залепвало по дъното, включително яйца. Задължително не се готви на най-високата температура на котлона. Знам, че при стоманата трябва да се изчака храната да се отлепи сама, т.е. ако пробваш да обърнеш пържолата и изглежда залепнала, значи, че й трябва още време. След готвене веднага слагам топла/гореща вода в тигана и като изстине вече мога да измия без да се съсипя от търкане.

# 77
  • Мнения: 6
Здравейте, здравомислещи:),
Имам сериозна дилема по отношение да две мои 10 годишни тенджери от чугун le creuset. И двете са с нарушено покритие на дъното. Чета и умувам дали да ги поддържам с правилно омазняване ,за което омазняване още не съм сигурна как и с какво се прилага или да си купя нови , но по-бюджетни.
Честно да си кажа, тези не ми се хвърлят .... толкова верни приятелки ми бяха Simple Smile
Ще се раздвам да споделите какво мислите - отделят ли мн. опасни вредности и при сухранението на сготвеното какво се случва в този случай. Както и как да ги омазнявам и колко често .
От както един ориз ми се оцвети в кафяво от мястото на липсващо покритие на ги използвам.

# 78
  • Мнения: 6 945
За отлюпен емайл ли става дума?

# 79
  • Мнения: 6
За отлюпен емайл ли става дума?
Точно така. То е нещо като смес керамика с емайл.

# 80
  • Мнения: 6 945
За съжаление сигурно ще продължат да се отлюпват парченца и не е приятно поглъщането им. Иначе чугуна отдолу не е вреден. Кафявото по ориза е било малко ръжда, която не е фатална. Предполагам, че си го оставила да престои известно време в тази тенджера и затова е тръгнала ръждата. Предпазният слой който се прави с омазняване ще пада когато готвиш неща отделящи киселини като домати и лук. Ако те устройва да готвиш в тях, а после да прехвърляш в други може да си ги ползваш, няма нищо вредно, което да се отделя. По-бюджетни са на Lava, а и са с различен емайл, един матов, който ми се струва по-издръжлив от лъскавия. Струва ми се по-тънък, което го прави по-устойчив на напукване и отлюпване, но може би е по-податлив на издраскване ако имаш неблагоразумието да го стържеш с метални неща.

# 81
  • Мнения: 6
За съжаление сигурно ще продължат да се отлюпват парченца и не е приятно поглъщането им. Иначе чугуна отдолу не е вреден. Кафявото по ориза е било малко ръжда, която не е фатална. Предполагам, че си го оставила да престои известно време в тази тенджера и затова е тръгнала ръждата. Предпазният слой който се прави с омазняване ще пада когато готвиш неща отделящи киселини като домати и лук. Ако те устройва да готвиш в тях, а после да прехвърляш в други може да си ги ползваш, няма нищо вредно, което да се отделя. По-бюджетни са на Lava, а и са с различен емайл, един матов, който ми се струва по-издръжлив от лъскавия. Струва ми се по-тънък, което го прави по-устойчив на напукване и отлюпване, но може би е по-податлив на издраскване ако имаш неблагоразумието да го стържеш с метални неща.
Много благодаря за разяснението. Аз определено не ги щадя при почистване и в миялна ги пускам. Но ще започна с омазняването и прехвърляне на сготвеното , пък да видим какво. При тях покритието също не е лъскаво и светло.
 

# 82
  • Мнения: 7 856
Като гледам, не малка част от емайла на дъното липсва, най-вероятно сте си хапвали по малко стъкло...
За мене не е разумно да продължи да се ползва тази тенджера.

# 83
  • Мнения: 6 945
От омазняването няма смисъл. То се прави на тигани без емайл в които се пекат пържоли за да се образува незалепващо покритие. Тук като започнеш да готвиш някакво ядене считай, че омазняването е заминало. Като гледам как е паднал емайла бих се опитал да сваля целият емайл от дъното. Така или иначе е заминал и поне да не попадат още парченца в храната. Любопитно ми е метален привкус усеща ли се в яденето?

# 84
  • Мнения: 6
От омазняването няма смисъл. То се прави на тигани без емайл в които се пекат пържоли за да се образува незалепващо покритие. Тук като започнеш да готвиш някакво ядене считай, че омазняването е заминало. Като гледам как е паднал емайла бих се опитал да сваля целият емайл от дъното. Така или иначе е заминал и поне да не попадат още парченца в храната. Любопитно ми е метален привкус усеща ли се в яденето?
Никак не се усеща нещо различно във вкуса на храната. Аз съм уникално доволна от тези тенджери. Нищо че тежат по 5 кг всяка.
Това е и другата ми скопосана: 

# 85
  • Мнения: 6 945
Чугунените тенджери по начало са добри за готвене заради свойствата на самият чугун независимо от производителя. Как стои въпросът с гаранцията? Някои производители дават доживотна гаранция на съдовете си. Емайлът по принцип е здраво покритие и е странно така да се повреди. Обикновено става при удар от твърди предмети или топлинни шокове като да налееш студена вода в нагрята тенджера или обратното. Иначе самият емайл не е вреден, той е като порцелана и не отделя нищо, единствено има малка вероятност да причини механично нараняване.

# 86
  • Мнения: 6
Чугунените тенджери по начало са добри за готвене заради свойствата на самият чугун независимо от производителя. Как стои въпросът с гаранцията? Някои производители дават доживотна гаранция на съдовете си. Емайлът по принцип е здраво покритие и е странно така да се повреди. Обикновено става при удар от твърди предмети или топлинни шокове като да налееш студена вода в нагрята тенджера или обратното. Иначе самият емайл не е вреден, той е като порцелана и не отделя нищо, единствено има малка вероятност да причини механично нараняване.
Спомням си за оранжевата случая , че правех пуканки в нея. Беше без течност а само с останалите зърна - негърчета. И когато започнах да я мия , понеже имаше и нагар ,това в средата остана черно и по малко започна да се отлепя. Нагряло се е много и то без почти нищо в него.

# 87
  • Благоевград
  • Мнения: 2 875
Здравейте! Днес видях този вид в Метро. Марката ми е непозната. Може ли някой да даде отзиви дали са добри? От Тефал вече съм много разочарована. Пазя ги много, и винаги много бързо се надраскват.

# 88
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 507
Днес видях този вид в Метро. Марката ми е непозната. Може ли някой да даде отзиви дали са добри? От Тефал вече съм много разочарована. Пазя ги много, и винаги много бързо се надраскват.
Скрит текст:
Да, добри са, от рециклиран алуминии и растителни материали, няма никел и други гадости, съвсем нова технология е. Имам подобен, не залепва, не личи да се драска засега, изглежда доста стабилно покритието. Може би дори може да се работи с метални прибори в него, не съм му чела инструкциите защото у нас ползвам само дърво и пластмаса.

# 89
  • Мнения: 145
Здравейте, да попитам и аз за този тип тигани от Метро с незалепващо покритие от маслиново масло и вода.. какво мислите за това покритие?

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт