Président търси вашите рецепти за вълшебни зимни празници!

  • 20 822
  • 719
  •   1
Отговори
# 645
  • София
  • Мнения: 582
За Нова година обичам да приготвя нещо ефектно, наред с традиционните вкусотии.
Ще Ви предложа рецепта за празнична картофена роза.
Картофи-1кг
Шунка-200гр
Кашкавал - 200 гр
Гъби мариновани
Топено сирене Президент, царевица, грах, кисели краставици - по желание и вкус
Кетчуп за декорация
Начин на приготвяне:

Сваряваме картофите, намачкваме ги като за пюре.
Слага се от картофеното пюре, като се разстила леко изсипва се в средата плънката, пак от пюрето и се оформя на купол (къртичина).
Взимат се топчета от пюрето.
С мокри ръце се оформят на питки и се залепят към конуса от пюре последователно, като леко се застъпват, а краищата се извиват леко навън.

# 646
  • Сливен
  • Мнения: 4 250
Кюфтета с картофи на фурна

1кг. Кайма с подправки
1кг.картофи
Олио
Сол

Както се вижда на снимката, много просто и семпло ястие, но за сметка на това уникално. Правим си кюфтета, нареждаме в тава, като редуваме с картофи. Наливаме 500мл.вода, отгоре посоляваме и съмсем леко намазвам с олио. Печем до готовност - аз лично обичам по препечено.



# 647
  • Мнения: 105
Щоленът е по-скоро традиционен за Коледа, но според мен е много ефектен и чудесно се вписва и в трапезата за Нова година.

Щолен

Необходими продукти:
200 мл прясно мляко
40 г прясна мая + 20 г захар +1 ч.л. сол
200 г захар
500 г брашно
2 яйца
1/3 ч.л. кардамон
1/3 ч.л. индийско орехче
½ ч.л. канела
Кората на половин лимон
200 г сушени плодове и ядки
120 мл ром за накисване на ядките
150 г Марципан
пудра захар за поръсване
80 г разтопено масло за намазване


1. Предварително накисваме ядките в ром.
2.Първо се приготвя маята. Към затопленото прясно мляко прибавяме солта, захарта, маята и около 150 г от брашното и оставяме да се надигне.
3. Пресяваме останалото брашно и към него прибавяме сухите съставки(захарта, подправите и кората от лимон), готовата мая и яйцата.


4. Замесва се меко тесто. Поставяме в намазнена купа и оставеме за 1 час да втаса на топло.

5. Към втасалото тесто добавяме отцедените сушени плодове и доомесваме. Може да е необходимо добавянето на още малко брашно.

6. Разделяме тестото на две. Всяка част разстиламе на правоъгълна кора и в центъра слагаме марципан и след това завиваме. Полученото руло оформяме, за да придобие формата на хляб.

8. Готовите щолени печем на хартия за печене без мазнина в предварително загрята фурна на 180 градуса.

9. Изпечените щолени надупчваме с клечка за зъби, намазваме с разтопеното масло за по-дълга трайност и поръсваме обилно с пудра захар.

Последна редакция: пн, 26 дек 2022, 23:07 от Ramona

# 648
  • Мнения: 641
Въздушен кекс
Необходими продукти:
130 мл прясно мляко
100 грама крем сирене
100 грама масло President
8 жълтъка
60 грама брашно
60 грам царевично нишесте
13 белтъка
130 грама захар
Начин на приготвяне:
В дълбок съд смесете крем сиренето и маслото President. Разбъркайте добре и добавете прясното мляко. Разбъркайте и сложете на бавен огън.
Гответе, като непрекъснато бъркате. След 5-6 минути свалете и добавете жълтъците един по един.Поставете във форма за печене.След това смесете брашното и нишестето и прибавете към сместа. Разбъркайте добре. Разбийте белтъците със захар. След това добавете към останалата смес лъжица по лъжица.
Покрийте форма за печене с хартия и сипете сместа. Поставете на водна баня и печете на 160 градуса. След това намалете температурата на 140 градуса и гответе още 30 минути. Изключете фурната и оставете десерта да се охлади напълно в нея (около 4-5 часа).
Да ви е сладко!

# 649
  • Сливен
  • Мнения: 4 250
Мини кюфтета с лук и домати

Необходими продукти :
1кг кайма с подправки
1кг лук
1кг.домати
5-6 моркова
Подправки:сол, черен и червен пипер, чубрика, дафинов лист, бахар, кимион
Магданоз

От каймата правим малки кюфтета, които пържим в олио или масло Президент . След което, в голяма тава слагаме :нарязният на полумесеци лук, настърганите домати, моркови и добавяме към тях подправките. Добавяме кюфтетата и част от мазнината, в която са се пържили. Оставяме да се пече във фурна, за 30-40 минути, загънато с фолио. След което отстраняваме фолиото и оставяме да ври, докато се изпари една част от доматите. Когато е готово, добавяме нарязният на ситно магданоз.



# 650
  • Мнения: 423
Празнично руло с кондензирано мляко
бутер тесто - 300 грама
масло  Président -125 грама
кондензирано мляко/подсладено/ - 200 ml
 есенция ром
Съвсем леко разточвате охладено бутер тесто.
Нарязвате бутер тестото на лентички около сантиметър и половина.
Печете ги на 200 градуса докато станат златисти и оставяте да изстинат.
Лентичките са с такава дължина каквато искате да ви е рулото т.е. преценете според съда за печене или там където ще я сервирате.
Докато лентите тесто се пекат и изстиват смесете размекнато (но не течно) масло с кондензираното мляко и есенцията.Трябва да получите гладък крем.
Слагате парче найлоново фолио или просто найлон или просто торбичка, каквото имате под ръка като отрязвате достатъчно количество, че да можете да навиете рулото.
В средата с лъжица намазвате от крема.
Върху крема лентички една до друга. Отново крем и отново  ленти.Пак крем.Ленти отново
Хубаво залейте с останалия крем от всечки страни и завийте фолиото като бонбон така че всичко да е добре стегнато и стягайки давате възможност на крема да се разпредели добре.Освен това всичко се намества като руло и после получавате този ефект като се разреже.
Слагате в хладилник да стегне няколко часа.
Отгоре може да се посипе с орехи или кокосови стърготини. Може с натрошени ленти от бутертестото

# 651
  • Сливен
  • Мнения: 4 250
Шоколадово руло "Коледна Мечта"

Необходими продукти:
6 яйца
1 1/2 ч.ч.захар
1 1/2 ч. ч. брашно
1пакетче ванилия
1 пакетче бакпулвер
5с.л.какао
1 пакетче масло Президент
1 бурканче конфитюр/мармалад/сладко/течен шоколад (по желание, каквото вие си изберете за пълнеж)

Разделяме белтъците от жълтъците. Жълтъците разбиваме с 1/2 (половин) ч. ч. захар, а с белтъците останалата 1ч.ч.( цяла чаша). Прибавяме разбитите белтъци към жълтъци, като бъркаме с дървена лъжица, за да не спадне сместа. Започваме да добавяме внимателно, пресятото брашно, към което сме прибавили ванилията и бакпулвера. След това добавяме и какаото.Печем на 170 градуса, като със шиш за барбекю, проверяваме дали е готово/щом не залепва по шиша, значи е готово/. Изваждаме и изчакваме да изстине малко. В купа изсипваме домашното сладко/конфитюр/мармалад/шоколад и добавяме разтопеното масло. Със тази смес, намазваме блата, след което навиваме на руло. По желание може да поръсите пудра захар отгоре.

# 652
  • София
  • Мнения: 11 047
Сладки с плънка от орехи и ябълка

• 50 мл олио
• 100 г масло
• 225 г брашно
• 1 ч.л. бакпулвер
• 4 с.л. захар
• 2 бр. яйца
За плънката:
• 1 ч.ч. орехи
• 3 с.л. захар
• 2 бр. ябълки

Смесват се олиото и маслото със стайна температура. Добавят се яйцето и захарта и се разбърква добре. Брашното се пресява с бакпулвера и също се добавя. Замесва се тесто.
Ябълките се настъргват. Към тях се добавя захарта и се задушават на котлона. Добавят се смлените орехи. След малко се дърпа от огъня.
Тестото се разточва с дебелина 3 мм. Изрязват се краищата, за да се получи правоъгълник. Върху тестото равномерно се разстила плънката. Навива се на дълго руло. Режат се ролки. Слагат се изправени върху тава, покрита с хартия за печене. Фурната се загрява на 180С градуса. Сладките се пекат 15-18 минути, до златисто.

# 653
  • Сливен
  • Мнения: 4 250
Питка

Тази рецепта е много сполучлива и винаги я правя за Нова Година. Когато питката е малко поизстинала/топличка/, като си откъсна парче от нея,намазвам с масло Президент и си поръсва от шарена та сол. Рецептата я имам на снимка, за това така я качвам.



# 654
  • Мнения: 423
Торта
Продукти:
5 яйца
250 гр. белени бланширани бадеми
350 гр. захар
150 гр. меко масло Président
2 ч.л. течна ванилия
100 мл. готварска сметана

Бадемите смилам в блендер и отделям 50 гр. от тях за украса. В купа, с миксер разбивам белтъците на сняг, прибавям 200 гр. захар на части към тях и отново разбивам на пухкав крем. Прибавям смлените бадеми и обърквам хубаво с шпатула. Намазвам с масло тавичка с откопчаващ се ринг и с диаметър 20 сантиметра и изсипвам сместа. Заглаждам и пека в предварително загрята фурна, на 170 градуса около 40 минути или до леко покафеняване. Изваждам и оставям да се охлади. В тенджера загрявам сметаната с останалите 150 грама захар и ванилията до разтопяване на захарта. Намалявам котлона на степен 4 от 9, изчаквам да достигне тази температура и прибавям жълтъците. Бъркам непрекъснато с телена бъркалка до сгъстяване и получаване на течен крем така, че лъжица да остава следа по дъното. Охлаждам и прибавям маслото. Разбивам с миксер до еднородна смес. Блата Изваждам внимателно и разрязвам на две половини. Едната връщам отново в тавата с откопчаващ се ринг, разпределям половината от крема, отгоре поставям другия блат и останалия крем. Поръсвам с отделените смлени бадеми и прибирам в хладилника за една нощ. Прокарвам нож по стените и откопчавам ринга

# 655
  • Мнения: 1 044
Домашни бонбони с шоколад

Общо взето всичко е на око- натрошени бисквити, ядки( орехи, лешници) сушени плодове ( стафиди, кайсии, череши), портокалови корички. Разбивам в блендъра, като ползвам меко масло Президент за оформяне. Разтопявам шоколадов кувертюр с масло и потапям бонбоните.Редя  на решетка и на студено за да се втвърдят

# 656
  • Сливен
  • Мнения: 4 250
Гъби с масло и поправки

Необходи продукти:
500гр.гъби
1 пакетче масло Президент
Подправки:сол, черен пипер, чубрика
Олио

Ако използвате гъби от буркан, сложете ги да се изливат за няколко часа във вода и им сменете водата 3-4 пъти. Ако използвате пресни гъби - първо ги бланширайте . След което нарязвате гъбите на полумесеци. В касерола се слага 1 пакетче масло Президент и 1 лъжица олио. Слагате гъбите да се пържат. След като започнат да получават лек загар, добавяте подправките. Допържвате до ваш вкус. Идеалното мезе за червено вино, в Новогодишната нощ.

# 657
  • Мнения: 258
Коледни кокосови сладки с белтъчен крем
брашно - 300 г
масло, - 100 г
яйца - 2 бр.
кокос - 200 г
вино - 50 мл
ЗА КРЕМА
белтъци - 2 бр.
захар - 2 с.л.
ванилова захар - 1 с.л.
сладкарка боя - за оцветяване /по желание/
Омесваме меко тесто с брашното, яйцата, маргарина, кокоса и виното. Оставяме за час да престои в хладилника

След това разточваме лист, режем различни форми и слагаме в тавичка върху хартия за печене.

Разбиваме белтъците и захарта до получаване на гъста смес. Добавяме от сладкарската боя и продължаваме да бъркаме.

Слагаме крема в пош и украсяваме сладките за Коледа, въпрос на избор и въображение.

Печем всички сладки в загрята до 180 градуса фурна за 15 минути.

# 658
  • Сливен
  • Мнения: 4 250
Горски гъби "Сърнела" с масло

Продукти :
5-6 гъби "сърнела"
1 пакетче масло Президент
Подправки:сол, черен и червен пипер, чубрика
1ч.ч.вода или вино

Почистваме гъбите и ги нарязваме на дълго.Добавяме подправките и маслото/както се вижда на снимката, съм го сложила на доста места, а не разтопено /. Добавяме 200мл вино или вода, покривам е със фолио и печем 40минути. След това махаме фолиото и запичаме. Идеалното мезе, за Бяло вино.🥂



# 659
  • Мнения: 11 730
Пиле с топено сирене.

•  пиле - 1 кг цяло
•  топено сирене - 300 г пушено
•  краве масло - 60 г
•  бяло вино - 100 г
•  черен пипер
•  сол


Измиваме пилето и го нарязваме на порции. Посоляваме ги и ги поръсваме с черния пипер, а след това подреждаме пилешките порции в съд от йенско стъкло.
Отгоре поставяме кръгчета от топеното пушено сирене и парченца от кравето масло.
Заливаме с бялото вино.
Похлупваме с капак и задушаваме ястието във фурна.

Общи условия

Активация на акаунт