Président търси вашите рецепти за вълшебни зимни празници!

  • 20 259
  • 719
  •   1
Отговори
# 660
  • Сливен
  • Мнения: 4 246
Запеканка с картофи, салам, топене сирене

Необходими продукти:
5-6 картофа
200гр.шпек салам
Топено сирене
300гр.кашкавал
Масло Президент

Сваряваме и обелваме картофите. Нарязваме на кубчета,както и шпека. Поставяме в съда-както се вижда на снимката. Топеното сирене и него добавяме, разбъркваме. Настъргваме кашкавала и поставяме отгоре. Печем до загар.След изваждане слагаме малко масло отгоре.






# 661
  • Мнения: 136
Празнична салата

300 г зеле
 100 г червени чушки
 100 г краставица
 200 г домат
 100 г шунка
 50 г лук
 100 г майонеза
 1 ч.л. горчица
70 г ориз
сол

Чушките се нарязват на ленти, краставицата - на кубчета, доматът - на кръгчета. Всичко се разбърква заедно със зелето, сварения ориз, нарязаната шунка, солта и горчицата. Поръсва се със ситно нарязания лук и се залива с майонезата.

# 662
  • Мнения: 940
Млечна салата

Разбърквам кисело мляко с висок процент масленост или цедено. Нарязвам на ситно краставици (пресни или кисели) и ги добавям в млякото. Нарязвам на ситно и чесън. Подправям с копър и магданоз. Накрая слагам съвсем малко олио, смесено с разтопено масло. Поръсвам със счукани орехи.

# 663
  • София
  • Мнения: 514
Памук погача

4 ч.ч. брашно, предварително пресято
1 пакетче суха мая, от по-големите
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. олио
2-3 с.л. захар
1 с.л. сол
Сирене и масло за пълнежа, по желание
Жълтък за намазване

В купа смесваме затоплените мляко и вода, маята, захарта и 1 чаша брашно, оставяме за 10 минути на топло, за да се активира маята. След като шупне добавяме останалото брашно, солта и олиото и замесваме меко тесто. Оставяме го да почине за 10-15 минути. Разделяме тестото на две равни части. Всяка част се разточва на правоъгълник и се реже на триъгълници по широката част. В широкия край на триъгълника слагаме парче сирене и люспа масло и навиваме като кифличка - може и да пропуснете плънката. Кифличките се нареждат в намаслена тава, покриват се с кърпа и се оставят да втасат докато удвоят обема си. Намазваме с разбит жълтък и поръсваме с малко сусам. Печем на 180 градуса с вентилатор за 40-50 минути.

# 664
  • Мнения: 1 521
Свинско месо с мед и картофи

Свинско месо на късчета
1 -2 лъжици мед
Картофи на кубчета
Червен пипер
Черен пипер
Сол
Гъби
Масло

Всичко във фурната под фолио на 200 градуса , като след това махаме фолиото да се запече .

Последна редакция: вт, 27 дек 2022, 23:11 от Мадлеeн

# 665
  • Сливен
  • Мнения: 4 246
Пилешко мезенце

Тук няма определен вид "необходими продукти" . Използвам кожата от пилето/кокошката + част от бялото месо/гърдите/. Като предварително съм ги сварила, почистила и измила. Нарязвам ги на ситно, добавям олио +масло /може да използвате маслото на Президент/. Единствената подправка която слагам е Сол! Уникално мезенце, което върви с всяко питие, но най-вече с Пелин. Наздраве! 🍷


# 666
  • Мнения: 108
Спомням си за историите, които моята баба ми разказваше, когато бях при нея през ваканциите. По нейно време готвенето ставало на огън, в обикновени бакърени и калайдисани тенджери и тави. Тогава нямало познатите ни днес електрически печки, а пещи. Когато съдовете се опушели, намокряли ги с вода, натърквали ги с пепел от изгорелите дърва в огнището и така ги почиствали. Пеща използвали за печене на хляб, баници, краваи... Дядо казваше, че милината, която баба прави, е най-вкусната! Как се подържа необходимата температура за печене, е все още тайна за мен. А печеното гергьовско агънце, прасенцето на Нова година и печената пуйка най-трайно са се запечатали в съзнанието ми. Предоволна от резултата, имам голямото желание да споделя с вас рецептата за печена пуйка и да се включа в кулинарната надпревара. Разбира се, тя може да се приготви и в електрическа готварска печка, но тук тайната за да се доближава максимално до печенето в пеща, е готвенето да става бавно – приблизително 2 часа на 180 градуса. Добре ще е самата пуйка да се сложи в пакетче за печене. Така резултатът е възхитителен! А ето и самата рецепта, придружена от снимков материал.

Продуктите са : 1 пуйка с дреболиите, 1 глава лук, 3-4 лъжици масло, 1 ч. чаша ориз, пилешки бульон, 1 к. чаша стафиди, 1 ч. л. черен пипер, половин ч.л. канела, ситно нарязан магданоз и сол. Пуйката се осолява отвътре и отвън. Дреболиите се сваряват в подсолена вода и се нарязват на ситно. Накълцаният на дребно лук се задушава в масло President до омекване. Сипва се оризът и се пържи, докато стане прозрачен, след което се залива с 1,5 чаша от пилешкия бульон. Добавят се стафидите, черният пипер, канелата, магданозът, дреболиите и сол на вкус. С тази смес се пълни пуйката, след това се зашива. Слага се в тава, намазана с масло  President, отстрани се сипва 1 чаша от бульона и се пече в умерена фурна. За да стане сочна пуйката, се полива често със соса. Можете също, докато се пече, да я покориете с листа от кисело зеле, за да не изсъхне месото.
Бъдете здрави и съхранете вярата си в доброто и чудесата!

# 667
  • София
  • Мнения: 10 946
Италиански сладкиш с праскови

• 3 бр. яйца
• 150 г захар
• щипка сол
• 200 г кисело мляко
• ванилия
• 100 мл олио
• 75 г пшенично нишесте
• 250 г брашно
• 1 ч.л. бакпулвер
• 100 г амарети
• 2 бр. праскови (може и от компот)
• 2 с.л. кафява захар

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Последователно се добавят солта, олиото и киселото мляко. Нишестето, брашното и бакпулверът се смесват и се добавят на няколко пъти. Амаретите се смилат. 2 с.л. от тях се отделят, а останалите се добавят в тестото. Изсипва се в намазнена и набрашнена правоъгълна форма. Отгоре се слагат нарязаните на кубчета праскови, поръсва се с отделените амарети и кафявата захар. Пече се в предварително загрята на 180*С фурна, около 1 час или докато клечка забодена в тестото, започне да излиза суха.

# 668
  • Мнения: 641
Новогодишно ястие със свинско месо
Необходими продукти: 800 г свинско филе, 200 мл бяло вино, 200 г кашкавал, 200 мл заквасена сметана, 50 мл олио, 2 с.л. брашно, суха мащерка, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Филето се запържва в сгорещеното олио. Прибавя се 300 мл вода и се задушава на слаб огън до омекване на месото. Когато е готово, месото се вади от соса, нарязва се на ленти и подрежда в чинии за сервиране, а отгоре се настъргва кашкавал. Всяка порция се запича в микровълнова печка или парти грил преди сервиране.

Сосът, останал от печенето се събира и към него се добавя бялото вино, в което е размито брашното. Вари се няколко минути, след което заквасената сметана се разбива и прибавя към соса. Прибавят се и солта, и сухата мащерка, стрита на ситно. С получения сос се заливат приготвеното печено свинско.

# 669
  • Сливен
  • Мнения: 4 246
"Кожички - мезе"

Сваряваме кожата от пилето /кокошката. Посоляваме, използваме клечки за зъби,завиваме. Пържим в  олио или ако искате да са по-меки в масло/масло Президент /. Мезенце за бирата. Наздраве.

# 670
  • Мнения: 8 481
Новогодишни пържоли с гъби в гърне

Необходими продукти
6 бр. свински пържоли от врат
200 гр. печурки
200 мл. млечна сметана
чубрица
6 бр. кисели краставички
6 бр. топено сирене
сол и смлян черен пипер на вкус

Пържолите се посоляват и подправят със смлян черен пипер и чубрица и от двете страни. На дъното на глинен гювеч се сипват 5-6 с.л. сметана и се слагат нарязаните на едро част от гъбите. Върху тях се редят пържоли, покриват се с топено сирене, нарязани на колелца краставички и гъби. Заливат се със сметана. Посолява се. Гювечът се затваря с капак и се слага в студена фурна. Пече се 150 градуса за около 2 часа и половина.

# 671
  • Плевен
  • Мнения: 602
Чийзкрем с авокадо и хайвер

Продукти: (за около 3 порции)

-          1 голямо узряло авокадо

-          около 150 гр крем- сирене

-          40 гр солени бисквити/крекери

-          1-2 суп. лъж.масло

-          1/2 лимон

-          2 суп.лъж.хайвер (червен или черен)

Начин на приготвяне:

Смелете бисквитите в блендер и добавете към тях разтопеното масло. Разбъркайте добре и разстелете сместа на дъното на подходящи чашки като я притиснете добре.

Пасирайте авокадото заедно с крем-сиренето, овкусете с малко сол, черен пипер и лимонов сок.

Разпределете сместа върху бисквитената основа, а върху нея сложете от хайвера. Добавете резенче лимон или зелени подправки по ваш вкус.

(За да запазите зеления цвят на авокадото, поръсете откритите повърхности с малко лимонов сок)

# 672
  • Сливен
  • Мнения: 4 246
Пилешки сърца на шиш

Необходими продукти :
1кг.пилешки сърца
1 ч.ч.вино
150мл Соев сос

Почистваме сърцата от артериите. Измиваме със студена вода. Оставяме да се мариноват в соев сос и вино,за няколко часа. Нанизваме на шиш и печем на барбекю с дървени въглища.

За първи път опитах тази рецепта, миналата Нова Година, когато моят брат и снаха ми, я приготвиха.Затова рецептата е в раздела ми "Новогодишни ястия".

# 673
  • Мнения: 619
Топящи се милинки за Новогодишното утро

Необходими продукти:
200 милилитра вода
1 супена лъжица олио
1 чаена лъжица захар
1 чаена лъжица сол
5 грама суха мая или 15 грама прясна мая
350- 400 грама брашно
20 грама разтопено масло President за потапяне на топчетата

Крем за мазане:
100 грама омекотено краве масло President
5 чаени лъжички брашно
5 чаени лъжици вода
1 чаена лъжичка сол
1 разбито яйце
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното. Направете малко кладенче. Изсипете сухата мая, сложете захарта, солта, олиото и водата. Омесете меко, еластично тесто. Оставете да втаса и удвои обема си.
За крема разбъркайте маслото Presidemt с брашното, водата и солта. Накрая добавете и разбитото яйце и разбъркайте.
От втасалото тесто оформете топчета с големина на лешник или по ваше желание. Потопете всяко в стопеното масло и подредете едно до друго в тава. Аз използвах тава с диаметър 25 сантиметра. Намажете ги с масления крем и оставете да втасат отново.
Изпечете милинките в загрята фурна на 180 градуса до златисто

# 674
  • Мнения: 2 670
Пълнени яйца с Крема Сирене
ПРОДУКТИ : яйца - 4 бр., крема сирене - 125 г, майонеза - 2 с.л., кисели краставички - 1 бр., червен пипер - за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сварете яйцата в посолена вода, изсипете водата им и ги залейте със студена вода. След като се охладят, обелете и разполовете внимателно. Извадете им внимателно жълтъците в купичка и намачкайте с вилица. Добавете майонезата, крема сиренето и ситно нарязаната кисела краставичка, разбъркайте до еднородна смес. Напълнете половинките белтъци с готовата смес и поръсете с малко червен пипер. С пълнените яйца, гарнирайте вкусните си пресни салати.

Общи условия

Активация на акаунт