Странни готварски рецепти, на които сте се натъквали

  • 8 879
  • 116
  •   1
Отговори
# 75
  • Бостън
  • Мнения: 13 608
Нахут, спанак и тиква (или сладък картоф) е също супер комбинация Simple Smile - дали на гъста супа или  на яхния или на къри (а каква е разликата между яхния и къри!?)





[img]

# 76
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 378
Кенгуру се продаваше и в София 90-те.
До неотдавна в кварталната месарница продаваха екзотични меса, но по едно време казаха, че не били гледани екологично и изчезнаха. Имаше разни антилопи, зебри, крокодил, ему, нищо особено, само крокодила е по-различен и готин, другото си е като телешко и дивеч. По-скоро по местата където ядат такива меса имат по-интересни рецепти и там дори да замениш месото с вестник пак е вкусно 😁

В Тайланд имат една манджа "яйцата на зетя", представлява варени яйца, които после се пържат цели и се сервират със сладко-кисел сос с тамаринд, лук и подправки. Рецептата е интересна, защото съдържа всякакви вкусове, има сладко, солено, кисело, люто, а всъщност са едни прости яйца, от нищо нещо общо взето. Според легендата, една тъща забелязала че зетят не се държи добре с дъщеря й и като предупреждение приготвила две такива яйца с бележка "твоите ще са следващите в тигана" Sweat Smile

В Пакистан правят къри от овчи мозък Hands V
(а каква е разликата между яхния и къри!?)[img]
Подправките и честотата с която се посещава WC след това Satisfied

# 77
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 488
😀вчера и аз експериментирах с нахут + спанак , но по- скоро като яхния.

В Испания много се готви така. Боб със спанак също. Скоро ядох боб с морски дарове. Не беше лошо, ама не съм му свикнала.

# 78
  • Sofia
  • Мнения: 26 519
През ‘92-93год.в месарски магазин на Кр.село/в блока на сладкарница Неделя/ продаваха кенгурско,щраусово и....от делфин 🥺

В селата около Банско готвят боб с коприва.

# 79
  • София
  • Мнения: 13 485
Нахут със спанак (и картофи) и боб със спанак на мен са ми познати от дете, защото едната ми баба ги приготвяше.
Както и всякакви комбинации от варива и листни зеленчуци.

# 80
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 378
Боб с риба е супер, пържен боб със скумрия става, с други морски дарове не си го представям, ама сигурно върви. Ще пробвам със спанак, мога да си представя че ще паснат. И с коприва ще пробвам, като тръгне да расте на двора 😁В индийския ресторант съм забеязала, че има манджа с нахут и панак, но там като добавят лютия сос и то вече не можеш да различиш какво друго има вътре Satisfied
Неотдавна ми попадна рецепта как се прави "веганска шунка" с нахутено брашно, мисля да пробвам някой ден. Вземала съм и се чудех защо има вкус на боб, а то било от нахут Smile

Едновремешните стъргали нахут ли са били? Едни такива печени като фъстъци, но по-твърди и ситни.

# 81
  • София
  • Мнения: 13 485
Да, стъргалите са леблебия. Т.е. нахут. Както и "кафето" от леблебия.

# 82
  • Sofia
  • Мнения: 1 059
Страгали и нахут/леблебия са различно нещо много си приличат но не са. Яла съм страгали навремето. Сега ги няма или може би са били неузряла леблебия не знам, но са различни на вид и вкус.

# 83
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 488
Абсолютно едно и също нещо са страгали, нахут и леблебия.

# 84
  • Пловдив
  • Мнения: 2 136
Едно и също са, но приготени по различен начин.
Страгалите и леблебията се пекат по различни начини.
Нахута е просто сухото семе на растението, както боба е сухото семе на фасула.
Алтернативното кафе Леблебия е силно изпечено до прегаряне сухо семе на нахут.
Нахута е едногодишно растение, което дава малки шушулки, в които има 1-2 семенца. Шушулките му са покрити с фини влакънца и най-странното е, че като ги оближеш са кисели, като лимон Satisfied /знам това защото дядо ми имаше в двора насято/.

# 85
  • Мнения: 173
В Бразилия, имат и разновидности на бонбоните бригадейро. Кръстени са на свекървите и се наричат 'окото на свекървата'. Правят се с продукти за бригадейро, но слагат и по една сушена синя слива, обикновенно като пълнеж и ги овалват в кристална захар, но някои по-креативни дами оформят бонбоните така, че да изглеждат като змийско око.

Десерт малко по 'гурме' е опушен крем Англез с карамелизирани пуканки от свински крака.

Свинските пуканки се приготвят като в тенджера под налягане се сваряват краката за 40 минути. Сред това се обезкостяват и се накълцват на парченца, които се посоляват на вкус. Овалват се в царевично нишесте и се пържат в сгорещено олио. След това се приготвя и карамела в които се слагат свинските 'пуканки' и се разбърква. Поднасят се с опушения крем Англез.

Последна редакция: чт, 05 яну 2023, 22:01 от Dresly

# 86
  • Мнения: 6 895
Както си пътувахме една година през Унгария видяхме край едно езеро заведение с готина тераса и решихме да спрем за обяд. Имаха рибена супа и решихме да опитаме - такава ужасна рибена супа не си представях че може да се сготви. Беше нещо като рядък гулаш, рядка супа почти без нищо вътре освен червен пипер, но вместо месото  шайба шаран. Никой не успя да го изяде . Пържената риба обаче беше ок Simple Smile

# 87
  • Русе
  • Мнения: 1 859
Водата от нахут се разбива чудесно и изглежда като истински лъскави белтъци. Не ми се правеха целувки, не открих рецепта за сладкиш с нахутена вода, а бях решила в нещо постно сладко по време на пости да вложа и се получи някаква не особено сполучлива импровизация. Експериментирах без точни рецепти с едни бонбони с разбита на сняг нахутена вода, бисквити, лъжица кокосово брашно и пудра захар


и сладкиш пак с нахутена вода и брашно от лимец


Някой спомена за свинско с ябълки, на мен не ми е странно. От време на време комбинирам вратни пържоли с лук и ябълки, веднъж и със сини сливи. На мен ми харесва.



Скрит текст:

# 88
  • Мнения: 6 895
Есента събирам доста ябълки и докато имам слагам почти навсякъде като зеленчук готвен или суров дори за салатите. Не ми е странно.
За нахутената вода и брашно мога само да кажа на хора, които имат чувствителност на стомасите и получават много газове от бобени и пр. От нахутени вода и брашно също се получават много. Аз я имам тази непоносимост и съм се заблуждавала , че като не ям директно нахут няма проблем ... ама има. Само да си знаят потребителите го пиша Simple Smile

# 89
  • София
  • Мнения: 13 485
Аз слагам ябълки в салати и туршии. Много ги обичаме осолени и кисели.

Общи условия

Активация на акаунт