За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 26 656
  • 774
  •   1
Отговори
# 750
  • Мнения: 4 826
Резултатът ще е по- скоро зеленчукова яхния. Гювеч се готви с едно нарязани картофи , ако имаш. По желание може да добавиш и част от нахута, ако идеята ти е да го оползотвориш, а остатъка - в салата.

# 751
  • Русе
  • Мнения: 5 279
Скрит текст:
Моля помогнете!
Вдъхновена от една рецепта на Мики... Искам да ми се получи нещо като гювеч с нахут, но нямам почти никоя съставка Simple Smile
Имам лук. Нахут в буркан, гювеч в буркан и... Нз нищо друго май.
Дали ако сложа лук на дъното на тава с малко зехтин да се по карамелизирам във фурната, после сложа гювеча от буркан и нахутените зърна и Пека би станало нещо вкусно...? Ще правя и едни домашни телешки Наденички, но тях ще ги дам на ММ на грила, а аз да си забъркам манджата във фурната?... Ще ме откажете ли от моята кулинарна идея или да бъркам Simple Smile

http://treli-kardia.blogspot.com/2015/09/blog-post_23.html

# 752
  • под тепетата
  • Мнения: 9 507
Аз срамежливо ще се обадя за кюфтетата. Това е семейната ни рецепта. Не обичам да пържа, но на внука не мога да откажа. На 500гр кайма слагам 1 глава ситно нарязан лук, 1 яйце, черен пипер, кимион, 1-2с.л. кисело мляко със сода на върха на чаена лъжичка, магданоз, 1 филия стар хляб, накиснат във вода и изцеден. Ако корите са много твърди - без тях. Омесвам добре, като взимам по малко студена вода от купичка. Хубаво е да престои поне час в хладилника. По-нататък са казали - оформени, набрашнени и отупани, на среден огън се пържат в доста мазнина.

# 753
  • Благоевград
  • Мнения: 2 877
Здравейте! Имам 2 патешки гърди с кожа от домашна млада патица. Може ли да ми помогнете със съвети как да ги сготвя хем да останат сочни, хем вътре да са well done, че не понасям сурово или полуготово месо.

# 754
  • Русе
  • Мнения: 5 279
Пилешките гърди могат да се приготвят и по този начин. Стават много вкусни. Проблем е намирането на соевата паста. В Кауфланд се продава корейски сос и идеално приляга към филетата. Тук са без да е сложена соева паста. Само подправки и малко бяло вино.

 

Относно кюфтетата - не съм имал досега провал. Печени, пържени на скара - все се получават.
На скара


На фурна


Пържени, без да са оваляни с брашно


оваляни


Може би най добрата статия за кюфтетата сред блогърите.

# 755
  • Мнения: 9 756
Кажете някоя марка хубава галета. Аз където и да отида да пазарувам, все има само Елиаз, които са много гадни. Даже смляна найлонка съм намирала в тях.
Другият ми въпрос - знам, че туршията и киселото зеле са много полезни, дали това важи и киселите краставички Grinning

# 756
  • Sofia
  • Мнения: 21 731
Кажете някоя марка хубава галета.
Купувам сухар (гледам да имам винаги под ръка)  и блендирам. Галета не купувам.

# 757
  • In transit
  • Мнения: 12 023
skk, ливанската мусака ли искаш да направиш? Ако е за нея, ще ти се получи с наличните продукти. Задушаваш ги в тенжера или тиган с главата лук и ги слагаш да се запекат, докато поизври водата от гювеча и се запекат - 30-40 минути някъде.

# 758
  • Мнения: 9 756
За сухари пък хич не се бях сетила, благодаря Морена Simple Smile

# 759
  • Мнения: 13 640
Ако се случи да хартиса хляб бял хляб, запичам (по-скоро изсушавам а не да пека до много кафяво) и като изстине смилам и прибирам. Хем да не го хвърлям, хем и галета си имам.

# 760
  • под тепетата
  • Мнения: 9 507
И аз така, че в Била 4 лв за галета не ми се дават. Даже да не е бял хляб.

# 761
  • Велико Търново
  • Мнения: 7 726
Стана!!! Благодаря! Както и да се нарече, стана вкусен ароматен бъркоч, с много вкусове и най-важното отделих му само 10мин Simple Smile

# 762
  • Мнения: 6 924
Аз пък на кайма за кюфтета отдавна не слагам нито хляб, нито яйце.
В магазина искам да ми смелят плешка. Вкъщи на 1кг кайма, слагам 1суп.лъж сол, 1 глава лук (настърган на ситно) черен пипер, червен пипер, чубрица и кимион (не всеки път). И много хубаво омесвам. После оформям кюфтета, понякога овалвам в брашно и пържа в загрято олио, но намалявам степента на огъня на 4 степен от 6. Обръщам по няколко пъти.
Ако е сухо месото (телешко например или не е от плешка, или плешката не е достатъчно мазна) слагам газирана вода - 200мл на 4кг кайма.

# 763
  • Мнения: 1 341
Здравейте! Имам 2 патешки гърди с кожа от домашна млада патица. Може ли да ми помогнете със съвети как да ги сготвя хем да останат сочни, хем вътре да са well done, че не понасям сурово или полуготово месо.
Това е добра рецепта с подробно видео.

# 764

Общи условия

Активация на акаунт