За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 26 622
  • 774
  •   1
Отговори
# 735
  • Русе
  • Мнения: 5 264
Скрит текст:
Търся рецепта за сочни пилешки пържоли от бяло месо на фурна.

По тази рецепта можеш да си направиш пилешки пържоли. Оформяш пържолите и леко ги начукваш в найлонова торбичка.

# 736
  • София
  • Мнения: 8 594
Може ли препоръка за хубава марка зелеви листа за сарми?
По принцип взимаме от една жена на пазара в Младост-1 (цяла голяма сергия с туршии, точно на проходчето). Тази година зелето й е доста добро за моя вкус (продава и отделно сок). 
Последно обаче взех ето това сръбско зеле и беше също окей (малко по-кисело, отколкото солено). На ММ му хареса много, защото дори след 2 часа готвене не беше съвсем меко, а имаше останала хрупкавост (баба ми каза, че било признак, че е добро зелето). На лелята от пазара ми харесва повече, но и това беше добра опция в случая, когато нямаше как за една зелка да се разкарваме през два квартала Simple Smile

# 737
  • In transit
  • Мнения: 11 985
Търся рецепта за сочни пилешки пържоли от бяло месо на фурна.

Сочни на фурна не знам как ще станат. Пилешкото филе не обича дълго готвене. Сочни стават на тиган. Срязваш ги през средата на две, по-тънки пържоли. Овкусяваш ги със сол, пипер и мъничко мазнина (олио, зехтин). Овалваш ги леко в брашно и ги пържиш на средно силен огън в смес от масло и зехтин, но не трябва да станат твърде златисти или пържени, съвсем леко. Така се запазват вътре сочни.
После в същата мазнина може да приготвиш гъбен сос(примерно) и да ги залееш.

# 738
  • Sofia
  • Мнения: 21 728
Търся рецепта за сочни пилешки пържоли от бяло месо на фурна.
Сочни на фурна не знам как ще станат. Пилешкото филе не обича дълго готвене. Сочни стават на тиган. ...
Tочно! Те се готвят за 1/3 от времето, за което ще загрее фурната.
Аз готвя цялата гърда, но начуквам малко дебелата част или  пък я нарязавам на ромбове по повърността ѝ и не много дълбоко от едната страна, или пък само отрязвам долната тънка част (не я хвърлям - пържа я по-малко). овкусявам само със сол и п-р (черен) и др. подправки  и пържа... по около 2-3 мин. на страна, важното е при натиск в най--дебелата част  да прожинира, ако не - препържено е месото/няма сочност.
Ако се нарежат на две хоризонтално - на две тънки пържоли - се пържат за 2-3 мин. общо двете страни.

# 739
  • Русе
  • Мнения: 5 264
Това са пилешки шницели. Разрязани на две филета, начукани и  овкусени с подправки. Панирани и изпържени по 2 минути от всяка страна. Пържат се на висока температура, за да не поемат много мазнина и остават крехки.

# 740
  • In transit
  • Мнения: 11 985
Пейч, твоите са панирани и пържени в много мазнина. Затова са шницели.
Това, което предложих са филета, леко оваляни в брашно и запържени в малко мазнина, на дъното на тигана. Морена ме е допълнила с времето за приготвяне. Kissing Heart

# 741
  • Мнения: 6 956
Кюфтетата пак се разпадат Sad Всичко сложих както беше описано. Само бира не, заместих с газирана вода. Вече имах едно отворено червено вино и бирата не ни се допиваше. Може да прекалих с водата Sad

мама-ени предполагам ги искаш диетично и без много мазнина и т.н. ? На фурна на мен ми изсъхват. Като гледам другите какво пишат май няма как . На тиган за да не ги пържиш до готово и да рискуваш полуготово , можеш първо да ги минеш и филенцата и зеенчуците за гарнитура  в Dampfgarer и после подушаваш филенцата, капка зехтин или каквото вие ползвате , мини сол и черен пипер или самардала или каквото ползвате и само ги обръщаш на много силен тиган. Това на мен ми се е получавало за разлика от кюфтетата. Просто ужасна работа., Всеки може да направи кюфтета само аз не мога Sad ето какво стана от моите
 

Последна редакция: сб, 28 яну 2023, 13:25 от bella-ciao

# 742
  • Sofia
  • Мнения: 21 728
За по-диетично (готвене на пил. филе) - на грил тиган...  намзва се с малко мазнина (щото самото месо е без мазнини), подправки и в тигана.
За сочност като става дума... тя и двойна термична обработка са неъсвместими понятия в този случай... точно заради краткото готвене.
А пърженето в повечето случаи е в добре загрята мазнина (каквото и количество да е тя).

# 743
  • Мнения: 3 166
Белла, ти така и не каза каква е всъщност твоята рецепта. Яйца сложи ли? А хляб или брашно? На мен тези кюфтета ми изглеждат като да са правени само от кайма, и то не достатъчно мазна. Каква кайма ползваш - свинска, телешка, готова или си я мелиш?

# 744
  • Мнения: 6 956
GG_BG в случая е само свинска, смелена в магазина, но не от лично избрано парче. Има 1 кг кайма, 2 яйца, лук както пише, галета и газирана вода. И оваляни в брашно преди тигана.  Друго няма Sad

Последна редакция: сб, 28 яну 2023, 13:26 от bella-ciao

# 745
  • Русе
  • Мнения: 5 264
Скрит текст:
Кюфтетата пак се разпадат Sad Всичко сложих както беше описано. Само бира не, заместих с газирана вода. Вече имах едно отворено червено вино и бирата не ни се допиваше. Може да прекалих с водата Sad

мама-ени предполагам ги искаш диетично и без много мазнина и т.н. ? На фурна на мен ми изсъхват. Като гледам другите какво пишат май няма как . На тиган за да не ги пържиш до готово и да рискуваш полуготово , можеш първо да ги минеш и филенцата и зеенчуците за гарнитура  в Dampfgarer и после подушаваш филенцата, капка зехтин или каквото вие ползвате , мини сол и черен пипер или самардала или каквото ползвате и само ги обръщаш на много силен тиган. Това на мен ми се е получавало за разлика от кюфтетата. Просто ужасна работа., Всеки може да направи кюфтета само аз не мога Sad ето какво стана от моите
 

Слагаш ли каймата във хладилника поне за час, след като я омесиш с другите продукти?

# 746
  • Мнения: 3 166
Първо - струва ми се, че каймата е доста едро смляна и второ - че е от по-сухо месо (примерно някакво филе, котлети и др.подобни). Аз когато си поръчвам в магазин да ми я смелят, купувам примерно 2/3 врат и 1/3 гърди. Ако основната част не е врат, а бут или нещо по-сухо, може даже и чиста сланина да се добави. Пробвай някога така и поръчай в магазина да ти я смелят още по-ситно - наполовина на това, което стандартно мелят. Останах с впечатление, че не живееш в България, възможно е във вашите магазини да е малко по-различно разбирането за  кайма.
Друг момент - тези галета навсякъде ги правят по различни рецепти, от остатъци от продукти с различно съдържание - има от бисквити, солети и каква ли не бракувана продукция. Тяхната цел (както и добавянето на хляб или брашно в тестото) е точно да хомогенизират сместа. Възможно е от галетата да идва проблемът. Пробвай класиката с добавяне на накиснат хляб (във вода, в мляко, в бира), като на 1 кг месо сложи поне 3 дебели филии хляб.

# 747
  • София
  • Мнения: 11 016
Търся рецепта за сочни пилешки пържоли от бяло месо на фурна.

Пияни пилешки пържоли със суам

# 748
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 570
За да са крехки филенцата може да ги мариноваш предварително за сочност, просто слагаш в голяма купа хладка вода и сол колкото да се усеща на  вкус, оставяш филенцата да се накиснат 15мин, после мажеш с олио, подправки по избор и печеш на 200С за около 15-20мин, пробват се като ги боцнеш дълбоко и сокът който изтича трябва да е безцветен. Ако са без мариноване трябва да се пекат отгоре с фолио или с капак само накрая се откриват да хванат коричка, най-добре стават на 180С за около половин час.

Кюфтаците ми се вижда че 1) не са оформени равномерно, трябва не просто да загребеш каймата, а хубаво да оформиш топче в ръка така че да се пресова плътно и най-накрая оформяш сплесканото кюфте като потупваш краищата навътре иначе там обикновено се пука. Оформят се с мокри ръце да не лепне. Преди да го пуснеш в тигана трябва да е с перфектна гладка форма. 2)брашното ми се вижда че е много и неравномерно, трябва да се отупа и отстрани, не просто да се поръси, а да се притисне. Може би виж някое видео в ютюб за техниката на самото оформяне. 3) ако е много мокра каймата също ще се разпадат, според мен консистенцията на каймата е била твърде водниста. Ако галетата са били вътре, вероятно не са поели водата и затова. Според мен това не е сполучлива рецепта или е за по-напреднали.
Довечера ще извъртя едни кюфтета, ако станат сполучливи ще издемонстрирам 😁

# 749
  • Велико Търново
  • Мнения: 7 724
Моля помогнете!
Вдъхновена от една рецепта на Мики... Искам да ми се получи нещо като гювеч с нахут, но нямам почти никоя съставка Simple Smile
Имам лук. Нахут в буркан, гювеч в буркан и... Нз нищо друго май.
Дали ако сложа лук на дъното на тава с малко зехтин да се по карамелизирам във фурната, после сложа гювеча от буркан и нахутените зърна и Пека би станало нещо вкусно...? Ще правя и едни домашни телешки Наденички, но тях ще ги дам на ММ на грила, а аз да си забъркам манджата във фурната?... Ще ме откажете ли от моята кулинарна идея или да бъркам Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт