Съществува ли национална кухня?

  • 4 684
  • 97
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 4 676
Коледният щолен също е близко до козунака и дори документално може да се проследи. Но то си е било сладникав хляб с ядки и сушени плодове. Старите български рецепти за козунак (края на 19 век ми е най-старата "домашна") включват сирене, често прясно. Мисля, че сега този козунак е запазен само в с. Асеново, Плевенско, поне другаде не знам да слагат сирене.

# 91
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 297
Сладките неща въобще не са традиционни за родната ни кухня, а бялото брашно е било лукс, няма как да стане във всеки дом козунак.

# 92
  • Мнения: 4 676
Съвсем традиционни са, даже повече, отколкото в много европейски кухни. В Ориента, т.е. Османската империя, са се купували и приготвяли много сладкиши, сладкото е като консервант. Още в първите векове на империята има официални регулации за цената на халвата например. Бялото брашно не е било чак толкова голям лукс, за повечето хора не е било ежедневие, но за празници са го ползвали. През 19 век захарта вече е доста по-евтина и достъпна и навлиза масово.

Ако искате традиционно - качамак, залят със захарен сироп. Рецепта от село на поне 100 години и повече.

# 93
  • Sofia
  • Мнения: 1 060
Просеникът си е типично национално, но в днешно време не се прави много много.

# 94
  • Мнения: 17
Просеникът си е типично национално, но в днешно време не се прави много много.

Какво е просеник

# 95
  • Мнения: 41 325
Просеникът си е типично национално, но в днешно време не се прави много много.

Какво е просеник

Същото като ръженик, ама не от ръж, а от просо Simple Smile

# 96
  • Мнения: 4 676
Просеник по Оряховско и по друи дунавски села казват на плосък хляб (питка) от царевично брашно. Има различни вариации - с добавка сирене, мляко и т.н.

В Ореш, Свищовско, му казват и малаеник (малайник). Опитвала съм се да правя, ама ужасно се получи. А ми го описваха като толкова вкусно нещо. Не знам заради брашното ли е, защото някога са го правили на огън или просто са били гладни Simple Smile

Казва се просеник, понеже първообразът му е от просено брашно. Царевицата идва по-късно. Гледам, че сега изобилства от модерни вариации, ама в оригиналния със сигурност не е имало бакпулвер, слънчогледово олио, че и зехтин по тоя край няма.

# 97
  • Мнения: 17
Просеникът си е типично национално, но в днешно време не се прави много много.

Какво е просеник

Същото като ръженик, ама не от ръж, а от просо Simple Smile

Е, аз и ръженик не знаех какво е, ама явно защото не съм от този край 🙂

Общи условия

Активация на акаунт