Машина за хляб - 68 тема

  • 26 517
  • 491
  •   1
Отговори
# 60
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 10 821
3 гр мая за бърз хляб е прекалено малко. За бърз хляб, когато нямам време и бързам, слагам цял пакет от 7 гр. Става по-пресен на вкус, но е достатъчно навдигнат и не е клисав. Може би е една идея по-плътен, но в никакъв случай не е суров.

# 61
  • Добрич
  • Мнения: 5 459
Подкрепям горните коментари.

За първи опит е най-добре основна програма и основна рецепта.
Бързата програма изисква  повече мая, защото времето за втасване е по-малко.

Ползвам по-голям модел на Горение и хлябът става чудесен. Рецептите от книжката към уреда не ми харесаха, като пропорции и никога не съм правила хляб по тях.

# 62
  • Мнения: 1 445
Вела,моля те дай ми рецепта за хляб,който се получава в твоята хлебопекарна.

# 63
  • Добрич
  • Мнения: 5 459
Вела,моля те дай ми рецепта за хляб,който се получава в твоята хлебопекарна.

Рецептата е за 1500 г. За по-малко количество трябва да се намали пропорционално.

Обикновен бял хляб, основна рецепта

г. л. - голяма лъжица  (15 мл)
м. л. - малка лъжица (5 мл)

750 г. брашно
2  г. л. захар
2 1/2 м. л. сол
4 г. л. олио
1 г. л. оцет
400 мл. вода
12 г. прясна мая ( когато е топло 10-11 г)
или 2 1/2 м. л. суха мая

Основна програма (1) 3 ч. и 5 мин.
Втора степен на коричката ( от 4 възможни).

Снимката на корицата на темата е от хляб по тази рецепта, печен в хлебопекарна Горение 1600.

# 64
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 301
Натка,на Панасоника правя хляб само на кратката програма (2 ч), затова реших и тук да е така. Но ще опитам дългата
м/у 2ч програма и 1.40ч на която сега си правила има разлика - поне 20-на мин повече втасване.
нищо чудно ако си оставила втасването още 20 мин.  да се получи хляб и на тази кратка програма. Smiley

# 65
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 263
Изчетох инструкции и сложих, в следната последнователност 270 мл хладка вода, 2 супени лъжици зехтин, захар, сол, 3 гр суха мая и 380 гр бяло брашно. Пуснах програма за бърз хляб (1.4 часа). Гледах я докато меси (ако трябва да добавям нещо), видя ми се много рядко тестото и добавих допълнително около 50 гр лимецово брашно
А рецептата правила ли си я в другата хлебопекарна или въобще преди това? На мен още на пръв поглед ми изглежда че водата и олиото са твърде много, освен това лимецовото брашно е с много нисък глутен и спомага още повече резултатът да е клисав. А и в тая машина пише ли течностите да се слагат първи?  Късата програма затопля продуктите, така че количеството мая за толкова малко брашно може и да е добре, но ако не е спазен редът в който се слагат това вече може да наруши технологията и резултата. Проблемът е в рецептата, не в машината.

# 66
  • Мнения: 1 445
Ефибуш,правила съм рецептата,но не в такова малко количество. Демек не съм я правила точно такава Joy . Количеството брашно и вода в случая взаимстват от книжката на горенье. Иначе аз използвам 500 гр брашно, 320 мл вода
Но редовно правя подобна и винаги на кратката програма. Прав е Бонго (ако така се чете),че има разлика между времетраенето на програмите,но реших,че са го измислили от Горенье.
И сега да споделя любимата рецепта на гостите ми за хляб. В панасоника са в тази последователност. 7 гр. Суха Мая, 500 гр било брашно, 2 лъжици зехтин, 1/2 чаена сол, 1 чаена захар,4-5 нарязани на ситно люти чушки, 150 гр настърган кашкавал и 330 мл хладка вода. Както разбрахте,правя на бърза програма Simple Smile

# 67
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 13 301
Ефибуш,правила съм рецептата,но не в такова малко количество. Демек не съм я правила точно такава Joy . Количеството брашно и вода в случая взаимстват от книжката на горенье. Иначе аз използвам 500 гр брашно, 320 мл вода
Но редовно правя подобна и винаги на кратката програма. Прав е Бонго (ако така се чете),че има разлика между времетраенето на програмите,но реших,че са го измислили от Горенье.
И сега да споделя любимата рецепта на гостите ми за хляб. В панасоника са в тази последователност. 7 гр. Суха Мая, 500 гр било брашно, 2 лъжици зехтин, 1/2 чаена сол, 1 чаена захар,4-5 нарязани на ситно люти чушки, 150 гр настърган кашкавал и 330 мл хладка вода. Както разбрахте,правя на бърза програма Simple Smile
дори и тук се забелязва различие Smiley

пп. направи сполучлив хляб няколко пъти по една и съща рецепта. след това започвай с експериментите.

# 68
  • Мнения: 1 445
Еее,кажи честно,че се хвана за това. Грешка е станала. 320 мл използвам.

# 69
  • Пловдив
  • Мнения: 2 798
Е то това 10мл разлика не е нещо от което да се получи грешка според мен

# 70
  • Мнения: 3 735
Здравейте, до сега винаги правих хляба с 50/50 вода/ прясно мляко и лъжица кисело, олио  и другите съставки. Онзи ден направих  само с вода и олио ,т.е. постен и ми се струва, по- вкусен и не ронлив, стои като купения ,еластичен ,възможно ли е , брашното е същото както преди

# 71
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 263
Ефибуш,правила съм рецептата,но не в такова малко количество.
Ами на мен ми изглежда че са объркани пропорциите при намалянето на количеството.
Здравейте, до сега винаги правих хляба с 50/50 вода/ прясно мляко и лъжица кисело, олио  и другите съставки. Онзи ден направих  само с вода и олио ,т.е. постен и ми се струва, по- вкусен и не ронлив, стои като купения ,еластичен ,възможно ли е , брашното е същото както преди
Ами млякото дава голяма разлика.

# 72
  • Мнения: 1 445
Направих и по рецептата на Вела на нормалната програма за бял хляб, само че намалих продуктите на половина. Ами не става хубав хляб и това е,може би машинката има някакъв проблем. Не беше клисав като предишния,но не беше и хубаво бухнал като този,който правя с моята хлебопекарна. 
Ето така изглежда хлябът с машината горенье

# 73
  • Мнения: 3 735
Как се отразява присъствието ин липсата на млякото , мислех си ,че с мляко трябва да е по- хубав Simple Smile

# 74
  • Пловдив
  • Мнения: 1 382
Аз винаги правя хляб с вода и сухо мляко,само с вода не ми харесва.

Общи условия

Активация на акаунт