За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 400
  • 753
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 1 463
Здравейте,
Набелязала съм тази торта за личен празник и бих искала да сведа до минимум рискът от гафове,понеже никога не съм приготвяла торти.

Удачно ли е да се приготви от предния ден?
Сметаната е обикновена готварска сметана или сладка?
Ако яйцата не са Л размер,а М,проблем ли е?

Благодаря предварително!

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_545.html?m=1

# 331
  • софия
  • Мнения: 25 774
Ще правя баница със спанак/+яйца и сирене/,но видях че нямам кисело мляко.
Ще се получи ли без него?
Да слагам ли пак сода?
Ще стане и без кисело мляко.
И в момента пека по рецептата на JustMila. Разкошна става. Без сода е, с газирана вода.
Имам 2 рецепти за баница, които не сменям: на Морена със сирене и на Мила със зелении.


Доп. Ако ще слагаш сода, трябва да я загасиш с някаква киселина. Не съм сигурна дали това ще се отрази положително на вкуса. Бих я пропуснала, но вероятно баницата няма да се надигне много. Но тя и тази, която се надига при печене, после спада. Поне при мен и не е фатално.

Последна редакция: нд, 14 апр 2024, 10:05 от zvаnchе

# 332
  • Мнения: 3 587
Здравейте,
Набелязала съм тази торта за личен празник и бих искала да сведа до минимум рискът от гафове,понеже никога не съм приготвяла торти.

Удачно ли е да се приготви от предния ден?
Сметаната е обикновена готварска сметана или сладка?
Ако яйцата не са Л размер,а М,проблем ли е?

Благодаря предварително!

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_545.html?m=1
Марчева ще си каже за конкретната торта, но аз да си кажа само за сметаната - използвай само животинска сметана, а не разни "сладкарски" и "за готвене", те не са точно сметана. Разликата и на консистенция, и на вкус е осезаема, в каквото и да я вложиш.

# 333
  • Мнения: 6 956
Doli бих добавила малко прясно мляко и може би малко сол. сода в баниците не слагам и ми стават супер баници. Даже имам една вкуснотия от вчера мога да я снимам и аз Simple Smile

# 334
  • Мнения: 9 593
По принцип тортите се правят поне ден предварително, освен ако не е някоя специфична рецепта (Павлова). Тази нещо сухичка ми се вижда.

# 335
  • Мнения: 600
Каква животинска сметана купувате? Че аз само "за готвене" намирам 20 % макс със състав млечна мазнина..?

# 336
  • Мнения: 2 515
От Лидл винаги взимам сметаната. 35%.

# 337
  • Мнения: 3 587
Аз вземам Президент и още една, чието име не помня, от Фантастико.

# 338
  • Варна
  • Мнения: 734
  Doli, вероятно вече си я опекла, но да спомена, че содата може да се разтвори в малко вода, да получим домашна газирана. Simple Smile

# 339
  • Мнения: 600
Точно в Лидл търсех и имаше само 1 на Pilos 20%, при това сложена при ядковите млека. В състава пишеше млечна мазнина, а не сметана и се чудех фалшива ли е, каква е.

П.С. може да е била Milbona, не Pilos.

Последна редакция: нд, 14 апр 2024, 12:34 от Velma125

# 340
  • Мнения: 13 415
От Лидл и малките кутийки които са 30% стават за разбиване, и големите по половин литър които са 35%.

# 341
  • Мнения: 39 612
Баницата със спанак я правя без кис. мляко. Задушавам спанак с масло. Като се сгъсти добавям и сметана(30%). Отделно задушавам извара и към нея също добавам малко сметана. После обърквам двете смеси.

# 342
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
  • Мнения: 4 504
Моля ви да ми обясните как се получава сгъването на тези банички на втората снимка.

           ОБЯСНЯВАЙТЕ КАТО ЗА БЛОНДИНКА 100%   Yum
 ...........
Веднага ти показвам нагледно със снимков мат`риял , разликата е единствено, че при теб плънката се слага между свивките на корите -
Скрит текст:
БАНИЧКИ С ТИКВА И КАФЯВО МАСЛО и само пример да видиш за представа




https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2023/11/blog-post.html
дала съм подробно обяснение и тук -
БАКЛАВИЧКИ С ЯДКИ И МАСКАРПОНЕ
 https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2022/12/blog-post_30.html
и тук, но е малко по различно, но се получава много красиво
ГЮЗЕЛ БАНИЧКА С ЯБЪЛКА
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_991.html - има и показване от
https://www.youtube.com/watch?v=Mk9cWZE0MvM[
[/quote]
marchеva14, от мен ОГРОМНО


Пеева, питах за сгъването на ВТОРАТА снимка. Благодаря и на Вас.
Не разбирах, обаче, огромното Ви желание да ме направите по-руса отколкото съм чрез
възклицанието  "Олеле, колко сложно.."  
Защо се учудвате, при нас блондинките е така.....не сме сложни, да не кажа т*пи......Stuck Out Tongue Winking Eye

Последна редакция: нд, 14 апр 2024, 20:06 от tutulina

# 343
  • Мнения: 2 783
Моля за помощ.
Трябва ми сайт изчисляващ количеството мазнини (наситени и ненаситени), въглехидрати, белтъчини, протеини, влакнини, сол  и т.н в 100гр или 1000гр  продукт. Търся нещо като този сайт, но с по-голям обхват.....в този не намирам брашно, например както и някои важни за мен подправки.

# 344
  • София
  • Мнения: 11 745
Здравейте,
Набелязала съм тази торта за личен празник и бих искала да сведа до минимум рискът от гафове,понеже никога не съм приготвяла торти.

Удачно ли е да се приготви от предния ден?
Сметаната е обикновена готварска сметана или сладка?
Ако яйцата не са Л размер,а М,проблем ли е?

Благодаря предварително!

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_545.html?m=1
Рецептата е моя и предлагам да сложиш по още едно яйце, също така ,както е споделила Кубратова да се ползва само  животинска сметана. Освен това винаги пиша, каква сметана да се ползва, защото обявявам процент в този случай съм писала 30%, това говори, че сметаната е за разбиване, нека  написаните проценти  да са ти  ориентир и за бъдеще Когато е изписано - "готварска сметана" - означава, че е 22 % и не става за разбиване. Никога не ползвай сметана изкуствена, било спрей, или със захар, тя не е добра . Може да се направи предварително.

За баницата със спанак -
На НАЙ - ДОБРАТА ГРЪЦКА СПАНАКОПИТА не добавям сода никога , това си е баница със спанак
1 кг - бейби спанак нарязан грубо
6 стр. - зелен лук
500 г - сирене Фета
500 г - рикота или гръцката mizithra
1 ч . л - смлян черен пипер
1/2 ч . л - сол
1/2 връзка - корър
4 с . л - зехтин Екстра Върджин
3 - яйца L
и още
340 г - разтопено масло
1 кг - кори  на стайна температура
галета
и т . н . https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2021/05/blog-post_17.html

tutulina!!!!  за мен беше удоволствие!!! Благодаря!

По принцип тортите се правят поне ден предварително, освен ако не е някоя специфична рецепта (Павлова). Тази нещо сухичка ми се вижда.
Как реши, че е суха, не си чела рецептата, не си видяла, че блатовете се навлажняват, не си я правила ,не си я опитвала, а това е една много добра торта, ама реши, през компа, че е суха...хм...хм..

Последна редакция: нд, 14 апр 2024, 17:46 от marchеva14

Общи условия

Активация на акаунт