Какво повече НЯМА да купя - 25

  • 38 287
  • 413
  •   2
Отговори
# 75
  • Мнения: 156
Аз съм купувяла дървени яйца от манастирите- Бачковски, Троянски

# 76
  • Пловдив
  • Мнения: 3 315
В магазините за сувенири също се предлагат дървени яйца, декорирани.

# 77
  • Sofia
  • Мнения: 4 100
Аз съм разочарована от ябълките в повечето супермаркети - усещам остра миризма на препарат и не мисля да купувам повече.
Пармезан от Лидл - странна миризма - нищо характерно за пармезан.

# 78
  • софия
  • Мнения: 25 771
Как мислите, че се съхраняват, за да ги има по това време?

# 79
  • Мнения: 10 739
Особено ябълки на промоция от Кауфланд отбягвам. Не само миризма на препарат, но и като консистенция ябълките са като трева понякога.

# 80
  • Мнения: 269
Сладолед магнум. Някога ми беше един от любимите, днес ми се стори тотално безвкусен. Съжалявам че си го причиних, ама кой да знае че е съсипан.

# 81
  • Мнения: 12 236
Как мислите, че се съхраняват, за да ги има по това време?
В хладилни камери, при специални условия. Друг начин няма.

# 82
  • софия
  • Мнения: 25 771
В домашни условия вероятно няма, но всъщност има други начини. Само не ми казвайте, че в хипераркетите няма мазни ябълки.
Цитат
На ябълките се втрива тънък слой восък преди съхранение – смес от парафин, восък и сорбинова киселина. Това покритие придава на плода лъскав блясък и ви позволява да го съхранявате за почти две години.  За да се отървете от восък, трябва да закупите специални почистващи препарати за плодове и зеленчуци, или да ги почистите с мека четка с гореща вода за няколко минути или да обелите кората или обвивката им. Също така, ябълките се напръскват с дифенил. Дифенил – въглеводородът е продукт на рафиниране на нефт, забавя процесите на гниене на плодове и зеленчуци, е силен алерген, забранен е в САЩ и страните от ЕС заради канцерогенността си.      
Дифенил няма цвят, мирис или вкус, поради което хората не го виждат или чувстват и поради това често не мият плодове. Дифенил полепва по ръцете ни и попада в тялото ни заедно с плода. Обработените плодове изглеждат свежи, но вътре в тях може вече да са започнали гнилостните процеси, което означава, че в тях вече е наличен опасния токсин – патулин. Патулин – микотоксин, произведен от различни видове плесени, има мутагенни свойства, при животни и хора може да предизвика остра токсикоза.
Ако кората на ябълката е лепкава и хлъзгава при допир, това означава, че плодът е третиран с дифенил. Дифенилът не се измива с вода, като тези плодове трябва да се измият със сапун и да се обели кората им преди консумирането им. Така се третират и цитрусовите и други наши плодове.
Но дори ако в плодовете и зеленчуците не се втрият или напръскат с нищо, то в складовите бази се запалват специални димки. Изпускащият се дим съдържа фунгицид, който предпазва плодовете и зеленчуците от патогените, предизвикващи гниене, краста и мана. В проветриво помещение фунгицидът се изпарява бързо и остатъците се измиват с вода, така че не е съвършенно опасно за здравето на хората.
...
ОБРАБОТКА С БОРДОЛЕЗОВ РАЗТВОР
Съхранението на плодовете става по-продължително, ако те се потопят за 5-10 минути в 1%-ов бордолезов разтвор. Така обработените ябълки не бива да се консумират поне 15 дни.

Последна редакция: чт, 04 апр 2024, 21:52 от zvаnchе

# 83
  • Мнения: 4 808
Ядем последните домашни ябълки от есента. Леко мазни, естествено восъчно покритие си правят, без да ги мажа с нищо. Като пресни са, само кожата е леко спаружена. Някои имат потъмнели петна, но има напълно гладки и здрави. Не пръскаме дърветата, освен при крайна нужда.

# 84
  • Мнения: 41 633
То здравите (без загниване), но спаружени ябълки даже са по-вкусни, защото са загубили вода и концентрацията на захари и аромати става по-висока.

# 85
  • Мнения: 3 587
То здравите (без загниване), но спаружени ябълки даже са по-вкусни, защото са загубили вода и концентрацията на захари и аромати става по-висока.
Съвършено вярно, само по-трудно се белят.
В къщи ги съхраняваме (също домашни, непръскани) в дървени касетки, подредени в талаш, без да се допират една в друга. Даже една година бяха малко и увивах всяка в хартия, после в талаш - идеално се съхраниха през цялата зима, дори не бяха увяхнали. И действително си образуват естествен предпазен слой, не знам от какво вещество е.

# 86
  • Мнения: 716
Соленки "Перун". Жесток съюз на маргарина и палмата.
Киселините в стомаха ми бяха "без аналог" и ще ги запомня завинаги.

Последна редакция: пт, 05 апр 2024, 06:31 от кехлибаровка

# 87
  • софия
  • Мнения: 25 771
Ядем последните домашни ябълки от есента. Леко мазни, естествено восъчно покритие си правят, без да ги мажа с нищо. Като пресни са, само кожата е леко спаружена. Някои имат потъмнели петна, но има напълно гладки и здрави. Не пръскаме дърветата, освен при крайна нужда.
Какво се обсъжда? Домашното производство, което да речем е около 20 кг, или земеделие с пазарна цел?
Дори на самите кашони пише за тези, които искат да четат.
Аз съм разочарована от ябълките в повечето супермаркети - усещам остра миризма на препарат и не мисля да купувам повече.

# 88
  • Мнения: 4 808
Говори се колко са намазани ябълките в магазина и как не могат да стоят пресни - внасяма уточнение. Никога не съм попадала на ябълки, миришещи на препарат. Купувала съм от про-маркет, от Лидл, от Фантастико. Съвсем нормални. Никога не купувам най-големите и лъскави.

Понеже е градинарско време за цветя - никога повече измишльотини като "декоративен слънчоглед, мини-слънчоглед" и пр. Две години отглеждам слънчоглед, който е същият като на полето, пити за семки да береш, а пари давам за уж "цветни" семена.

# 89
  • софия
  • Мнения: 25 771
А аз съм попадала. И изобщо не става въпрос за "най-големите, най-лъскавите" и т.н.
Никъде не съм "говорила", че не могат да "седят пресни" без химична обработка в домашни условия, но се коментират ябълки от магазина, а не от мазето.
Всеки е свободен да вярва в това, което иска. Също така е свободен да се зачете в кашоните, в които са плодовете и зеленчуците. Както и да потърси информация в нета. На клик е.

Общи условия

Активация на акаунт