За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 5 777
  • 219
  •   2
Отговори
  • Мнения: 9 144
Добре дошли в новата тема  Simple Smile
Старата е тук, Ако някой е забравил питане там
https://www.bg-mamma.com/?topic=1635524

# 1
  • София
  • Мнения: 11 745
Благодаря!

# 2
  • Мнения: 34
Здравейте! Имам нужда от съвет. Започнах да правя целувки, но докато разбивах белтъците малкият ми палавник изсипа малко вода вътре (много малко, няколко капки). Добавих захарта, но белтъците се втечниха и сега не знам какво да ги правя. Ясно, че вече за целувки не стават, но поне някакъв крем да направя или нещо друго ако се сещате?

# 3
  • София
  • Мнения: 7 967
Здравейте! Имам нужда от съвет. Започнах да правя целувки, но докато разбивах белтъците малкият ми палавник изсипа малко вода вътре (много малко, няколко капки). Добавих захарта, но белтъците се втечниха и сега не знам какво да ги правя. Ясно, че вече за целувки не стават, но поне някакъв крем да направя или нещо друго ако се сещате?
Пусни едно търсене в гугъла от сорта „крем с белтъци“ и готово!

# 4
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 585
Като се прави домашна паста трябва ли да се остави тестото да отлежи преди да се оформи? Питам защото правих и не стана гладка текстурата и се чудя защо, май не го домоомесих, обаче не го и оставих да стои, малко бързах и после трябваше да варя пастата мноооого дълго време.

# 5
  • София
  • Мнения: 11 018
Здравейте! Имам нужда от съвет. Започнах да правя целувки, но докато разбивах белтъците малкият ми палавник изсипа малко вода вътре (много малко, няколко капки). Добавих захарта, но белтъците се втечниха и сега не знам какво да ги правя. Ясно, че вече за целувки не стават, но поне някакъв крем да направя или нещо друго ако се сещате?

Колко белтъка са? Можеш да направиш десертни топчета, като добавиш смлени бисквити, орехи или др. ядки, подправки, сушени плодове и т.н. След това ги слагаш в хладилника.

# 6
  • Мнения: 9 144
Като се прави домашна паста трябва ли да се остави тестото да отлежи преди да се оформи? Питам защото правих и не стана гладка текстурата и се чудя защо, май не го домоомесих, обаче не го и оставих да стои, малко бързах и после трябваше да варя пастата мноооого дълго време.
Оставям поне 30 минути , да, в хладилника, завито.

# 7
  • Мнения: 9 593
Оставя се, да. Аз извън хладилник. Но тестото трябва да е гладко.

# 8
  • In transit
  • Мнения: 11 988
Като се прави домашна паста трябва ли да се остави тестото да отлежи преди да се оформи? Питам защото правих и не стана гладка текстурата и се чудя защо, май не го домоомесих, обаче не го и оставих да стои, малко бързах и после трябваше да варя пастата мноооого дълго време.
Не си го доомесила, било е малко по-сухо тестото или си ползвала едросмляна твърда пшеница (семола). Тогава става по-грапава текстурата. Иначе са ти писали вече, че се оставя да се отпусне тестото. Аз също го оставям на стайна температура.
Това с варенето ми е малко странно, защото няма отношение към горните неща. Независимо дали е било грапаво или не тестото, винаги увира за 2-3 минути.

# 9
  • Мнения: 34
Здравейте! Имам нужда от съвет. Започнах да правя целувки, но докато разбивах белтъците малкият ми палавник изсипа малко вода вътре (много малко, няколко капки). Добавих захарта, но белтъците се втечниха и сега не знам какво да ги правя. Ясно, че вече за целувки не стават, но поне някакъв крем да направя или нещо друго ако се сещате?

Колко белтъка са? Можеш да направиш десертни топчета, като добавиш смлени бисквити, орехи или др. ядки, подправки, сушени плодове и т.н. След това ги слагаш в хладилника.
6 белтъка с 36 лъжици захар

# 10
  • In transit
  • Мнения: 11 988
Здравейте! Имам нужда от съвет. Започнах да правя целувки, но докато разбивах белтъците малкият ми палавник изсипа малко вода вътре (много малко, няколко капки). Добавих захарта, но белтъците се втечниха и сега не знам какво да ги правя. Ясно, че вече за целувки не стават, но поне някакъв крем да направя или нещо друго ако се сещате?

Колко белтъка са? Можеш да направиш десертни топчета, като добавиш смлени бисквити, орехи или др. ядки, подправки, сушени плодове и т.н. След това ги слагаш в хладилника.
6 белтъка с 36 лъжици захар
Яйчният белтък съдържа 88,5% вода, която действа като разтворител на захарта,  така, че няколко капки вода в белтъка не е проблем, за да се разбият и да станат на сняг. По-скоро ми се вижда много голямо количеството захар...по мои сметки 36 с.л. захар х 20г = 720г захар...а 6 белтъка са приблизително около 200-210г. Съотношението белтък : захар трябва да е 1:2 за целувки, при вас е над 1:3

# 11
  • София
  • Мнения: 11 018
Miki454545, ако добавиш нужното количество смлени орехи, ще си направиш ореховки.

# 12
  • Мнения: 6 910
Miki454545, а пробва ли да продължиш да ги разбиваш и да видиш дали няма да почнат да се сгъстяват?

Освен ореховки можеш да направиш и кокоски.

# 13
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 585
Благодаря на отзовалите се за пастата, следващия път ще чета и инструкциите освен съставките, отдавна не бях правила паста, предния път също не беше идеална и ме отказа за дълго време Satisfied Сега имам излишък яйца и ще потренирам скоро пак, на вълна равиоли съм, но с тестото е борба Smiley
Не си го доомесила, било е малко по-сухо тестото или си ползвала едросмляна твърда пшеница (семола).
Правих го с 00 брашно, на което пишеше, че е за паста и по 1 яйце на 100г брашно което видях в няколко рецепти все същото. Обаче четох и рецепта, където се добавя вода, затова реших да питам знаещите 😁Може би ги направих и по-дебелички, но варих половин час докато станат за ядене Stuck Out Tongue Winking Eye

# 14
  • Sofia
  • Мнения: 21 728
1 яйце и 100г брашно е 1 порция и както само паста от твърда пшеница купувам, така и домашната си я правя с твърда и не съм имала проблем.
Ако пастата ще е без яйца, тогава е брашното и вода, до твърдичко тесто.

Общи условия

Активация на акаунт