Козунаци 2024

  • 24 702
  • 486
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 6 009
Момичета, какво ви е мнението за козунаците със заквасена сметана? Имате ли изпитана рецепта?

# 121
  • София
  • Мнения: 10 325
Тестото твърдо ли ви се получи? Не ви ли липсва сладост с толкова малко захар?

Момичета, какво ви е мнението за козунаците със заквасена сметана? Имате ли изпитана рецепта?
Намерих си записките от преди години, на мен този много ми харесваше.


3 яйца + мляко да станат 300гр.
100гр.захар
8-10гр. теч.подсладител зависи колко сладък го искате и каква плънка ще слагате.
50гр. заквасена сметана
100гр.масло за тестото и 30гр.масло за мазане на разтегленото тесто(само ако искаме козунака по-мек за по-дълго, ако ще се яде веднага, не мажем с масло)
щипка сол
ванилия, лимонова кора
580гр. брашно за баница(пресято) + още, ако трябва при месене, не го добавям в робота! Маслото  втвърдява тестото.
6гр. мая Dove Farm


Слагам всичко без маслото в машината за хляб, след първото измесване, тестото трябва леко да подмазва, слагам маслото на бучки и измесвам още веднъж. Тестото трябва да е лепкаво, но топката при месене да не се лепи по стените.Оставям в машината да удвои обема. През цялото време е затворено в машината, топлина няма нужда да се пуска допълнително. Оформям и оставям да удвои обема, затворено във фурната, ако тестото не е меко и еластично, може да се пусне фурната да загрее 50С и я изключвам, ще втаса по-бавно, ако е меко тестото, няма нужда от топлина.
Мажа с яйце или белтък(става тъмна хрупкава коричка), наръсвам обилно с кафява захар и пека по два съвършено различни начина. Ако тестото ми е станало хубаво то в загрята на 180С фурна за 10мин. и след това на 160С до готовност. Пека на най-долния ред с долен реотан и вентилатор.

Ако тестото ви е твърдо, мноооого трудно ще получите хубав козунак, но все пак ако се случи, че не ми е от най-меките и не втасва то намазавам козунака, връща във фурната и пека 15мин. на 100С, 15мин. на 150С и на 160С до готовност.

Последна редакция: нд, 21 апр 2024, 15:31 от nad_tab

# 122
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
Здравейте, моля за съвет, козунакът ми стана малко сух, на какво може да се дължи?
На печенето например, но и на конситенцията на тестото...
Скрит текст:
Това ми е рецептата, Морена, не знам дали не беше твоя Simple Smile
Рецептата е минала покрай моята. Simple Smile 
Въпросът е дали не си прекалила с брашното, която и да е рецептата. А и не стана ясно как е било печенето, но ти си го знаеш, дали не си го пекла дълго.  А и захарта наистина е малко.

# 123
  • Мнения: 5 379
Ето и моите от уикенда ;




Втасванията при мен бяха четири, защото след измесване тестото  напълни купата , прехвърлих го в по голяма и го прибрах в хладилника до сутринта , там беше напълнил новата купа, плетох и пак втасаха доволно,след което изпекох. Малко прецаках печенето, защото макар и с фолио отгоре , пуснах за малко вентилатор и той ги прегори отгоре . Но вкусът , конците ,  консистенцията  на готовото печиво са без забележка . За поредна година - отлична рецепта, Морена . Благодаря .

# 124
  • Мнения: 2 495
С тези четири втасвания не станаха ли твърди?

# 125
  • София
  • Мнения: 10 325
С тези четири втасвания не станаха ли твърди?

Каква връзка има между втасването и твърдостта? Стават твърди ако тестото е твърдо или се пече дълго.

# 126
  • София
  • Мнения: 11 732
Момичета, какво ви е мнението за козунаците със заквасена сметана? Имате ли изпитана рецепта?
Основно работя два вида козунаци, един със заквасена сметана и още един с маскарпоне. И двата вида са ми любими. Ще ти пусна рецепта пък ти си прецени ,коя ще вземеш
КОЗУНАК СЪС ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_724.html
КОЗУНАК С МАСКАРПОНЕ И ОРЕХОВО - МАКОВА - КАКАОВА ПЛЪНКА

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/04/blog-post_10.html
тук има и още - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%BA%D0%BE% … D0%BD%D0%B0%D0%BA

# 127
  • Мнения: 1 558
Добре ми беше тестото, не беше твърдо, на сладост са ок, заради плънката. Предната година пак с тази рецепта правих, бяха ок, може би съм ги пресушила малко при печенето.

# 128
  • Мнения: 5 379
С тези четири втасвания не станаха ли твърди?
Странното е, че станаха перфектни - меки, с конци, влажни вътре.

# 129
  • Sofia
  • Мнения: 21 704
Никак даже не е странно... васванетто е само от полза, както в случая и сръчкванията, така да се изразя.  Simple Smile
Точно така квасният козунак е ефирен, с дългата ферментация.
G..D.., приятно ми да се наслаждавате на рецептата. Simple Smile

# 130
  • Мнения: 2 495
Тогава защо Ваня Джорджевич казва, че от дългото втасване, козунака става на буца?

# 131
  • Мнения: 13 140
Това само тя може да каже...
Превтасал козунак може евентуално да загуби конците, но това е ако наистина вече е прекалено, а не че козунак не "носи" на по-бавно и дълго втасване.

# 132
  • Мнения: 5 379
Аз не съм специалист и не мога да дам адекватно обяснение . За първи път слагам в хладилник за нощно втасване . Но понеже Морена беше писала по напред, че слага  в хладилника след като тръгне процеса на втасване , аз го оставих на плота , а той взе че напълни купата бързо бързо. При прехвърлянето в по голям съд за втасване леко го преместих ( едно сгъване ), и бутнах градусите на хладилника от страх да не излезе от купата . Сутринта беше перфектен за сплитане, оставих го около час да се темперира , сплетох и чаках спокойно да напълни на две трети формата . Пекох първо на долен реотсн докато изпълни формите, после намалих и пуснах горе и долу, но реших да пека по бързо за да не се изсушат и пуснах вентилатор. Е, това ми развали перфектния светъл цвят.  Другия уикенд продължавам с козунакоправенето   и ще се постарая да пека по внимателно за да запазя цвета .
Днес разрязах единия у майка - е, няма такъв кеф, буквално ножа го дъвче, защото в леко влажен и с много конци. Тези форми са много практични, имат си не залепващ слой , но аз леко напръсках със спрей за всеки случай. Като се обели формата, изглежда като панетоне. И нещо друго. Тези форми са за 500 гр. тесто. Мерила съм с канарче всеки един , така полученото печиво е съразмерно на съда в който е печено.

# 133
  • Мнения: 2 495
На вентилатор пекох и аз, и поизгоряха миналата година. В сряда ще правя репетиция, ще дам отзиви.

# 134
  • Мнения: 1 445
G..D..,искам да помоля за линк към формите Hug

Общи условия

Активация на акаунт