Козунаци 2024

  • 15 682
  • 281
  •   13
Отговори
# 105
  • Мнения: 2 846
От мен едно козуначено руло със сладко от боровинки:




Скрит текст:
Не питайте за рецепта, че ми скъса нервите! Ама аз съм си виновна, че не активирах маята, винаги го правя. Е, този път смело и безотговорно сипах директно от пакетчето. След като цял ден не мръдна тестото, го запратих да нощува в хладилника. На следващият ден го намерих такова, каквото го оставих. Оставих да се затопли тестото и наново активирах, и стана.
Пекох го късно снощи и изобщо не ми беше до снимки, а на сутринта заварих това, което успях да снимам, Мъжката част от населението късно снощи го е "опитала". Grinning

Но пък е разкошно! Меко, пухкаво и сочно.


# 106
  • Sofia
  • Мнения: 21 642
Има някакви и с още по-голям процент от това, но поне аз не бих се метнала на тях или бих смесила с някое по-слабо брашно.
Прекалено силно брашно пак не е оферта, особено ако човек е с малко по-малко опит. Тестото става прекалено еластично и трудничко се работи с него, то като ластик... то си става приключение да вкараш мазнината, а за плетенето пък е хептен весело.
Точно така... и после и конците в печивото са жилави (на мен не ми харесва), както и при печенето не може да се отвори добре, да бухне хубаво.   Ще има (и иска) дъълго втасване и  дори зреене в хладилника, което не е съвместимо с маята (за кваса е).
   Аз даже 13.4г протеин на пицата на СМ напоследък разреждам с по-нископротеиново (10г).

# 107
  • Мнения: 12 874
Мда, то става и с много силно, но наистина трябва да знаеш какво правиш и да се подготвиш за по-дълъг процес.
Просто го написах понеже се дискутира чат-пат кое брашно е с повече белтък, някой без много опит като нищо ще реши че "колкото повече - толкова повече", а то не е съвсем така.

# 108
  • Sofia
  • Мнения: 21 642
Сега се сетих.... брашното тип 650 на Родна стряха (Лидл) съм пробвала и е добро с неговите почти 12 (11.9г) протеин.

# 109
  • Мнения: 6 727
Сега се сетих.... брашното тип 650 на Родна стряха (Лидл) съм пробвала и е добро с неговите почти 12 (11.9г) протеин.
Миналата година, мисля беше, ти сподели за това. Пробвах, добре се получиха козунаците.

# 110
  • In transit
  • Мнения: 11 837
Написаните протеини на пакета на са 100% равни на количеството глутен. Обикновено глутена е по-малко, но почти никой производител не упоменава тази информация, освен, ако не става дума за професионални брашна.

# 111
  • Варна
  • Мнения: 1 200
Моите пробни козунаци ги правих с лидълското брашно на родна стряха 650. Аз от години ползвам суха мая - турска. Купувам я от Илчовски 94. До скоро беше в разфасовки по 100 гр. на цена 2 лв.,но последния път имаше само 500гр за 5 лв. Много е качествена маята и доста по евтина от френската.                                               

# 112
  • Мнения: 1 445
Обмислям да оставя първо втасване на терасата за през нощта (8-9 часа). Около 15 градуса е. Дали ще ми се получи?

# 113
  • Sofia
  • Мнения: 21 642
Обмислям да оставя първо втасване на терасата за през нощта (8-9 часа). Около 15 градуса е. Дали ще ми се получи?
Оставяла съм в хладилника (след като тръгне ферментацията) на 7 градуса и си е втасвало доста добре, после докато се отпусне на стайна температура за работа, си довтасва .  На двойно повече градуси не бих оставила толкова часове без контрол.

# 114
  • Мнения: 1 445
Обмислям да оставя първо втасване на терасата за през нощта (8-9 часа). Около 15 градуса е. Дали ще ми се получи?
Оставяла съм в хладилника (след като тръгне ферментацията) на 7 градуса и си е втасвало доста добре, после докато се отпусне на стайна температура за работа, си довтасва .  На двойно повече градуси не бих оставила толкова часове без контрол.

Благодаря,Морена!

# 115
  • Мнения: 2
Тази година ще опитам и аз да направя, ще ползвам някоя от вашите рецепти, момичета ❤️

# 116
  • Мнения: 5 362
Тази вечер ще замеся и аз първите, по традиция по рецептата на Морена с трите втасвания- много ми е удобна, защото разбивам добре течните съставки , те  чакат докато стартера се вдигне, а после  само добавям по лъжица от течната и сухата смес към стартера.  Накрая меся само добавяйки по малпо студено масло, а тази година - и мас.  Аз работя на миксер, и час и половина горе долу  ми е целия  цикъл заедно с първото втасване. Новото тази година е ,че ще се пробвам да оставя сместа в хладилника за цяла нощ, а утре сутрин да сплитам. Не си спомням да съм го правила преди, но щом квасът ми се храни и вдига за една  нощ в хладилника, смятам, че и тестото ще ми се надигне. Ако не, утре сутрин ще го оставя по дълго време на плота за да утрои. Ще работя рецептата в  двойно количество.  Ще ползвам суха френска мая, 18 грама за тази рецепта. Козунаците ще ми трябват за късния следобед, вярвам че до тогава ще съм успяла с изпичането. Аз практикувам третото втасване върху електрическа възглавничка, добре покрити отгоре- така се надуват най добре. Мисля да не слагам нищо вътре, защото ще ги нося на майка ми, а тя не обича плънки. Купих пакет ксилитол. Може ли помощ - при необходимо количество захар от 240 грама, в какво съотношение да я  заменя  с подсладител? И дали това би променило вкуса на печивото. По принцип работя с фруктова захар, но сега ми се искаше да пробвам в комбинация с подсладител.

# 117
  • Мнения: 1 546
Здравейте, моля за съвет, козунакът ми стана малко сух, на какво може да се дължи?

# 118
  • Sofia
  • Мнения: 21 642
Здравейте, моля за съвет, козунакът ми стана малко сух, на какво може да се дължи?
На печенето например, но и на конситенцията на тестото...

# 119
  • Мнения: 1 546
Здравейте, моля за съвет, козунакът ми стана малко сух, на какво може да се дължи?
На печенето например, но и на конситенцията на тестото...
Това ми е рецептата, Морена, не знам дали не беше твоя Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт