Рецепти за православни пости - 2024 година

  • 3 086
  • 45
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 6 724
Gorg0nzola пробвай на картофите да слагаш джоджен или смлян кимон . С чубрица и за мен не върви.

# 16
  • Мнения: 598
Привет! Чудесна темичка си имате, включвам се с удоволствие 😊

От мен за днес сармички лозов лист и салата от бланширано цвекло, кисели краставички, копър, чесън,орехи и мазнина по желание.

# 17
  • София
  • Мнения: 6 182
За ниско въглехидратни и високопротеинови постни храни много обичам една засищаща салата от: маруля, краставици, нарязани маслини без костилки, варен нахут и скариди. Подправена красически с олио, оцет и сол. Нахута предполагам може да се замени с по-ниско въглехидратни, но по-мазни семена или ядки, но на мен ми харесва да не са толкова хрупкави и затова предпочитам варен нахут. Скаридите също сварени или бланширани разбира се, аз ги купувам готови.
В голяма купа за салата, на практика се пада около шепа нахут, така че никак не са много въглехидратите, а целулозата и скаридите засищат.

# 18
  • Мнения: 1 418
В събота брах левурда и вчера се занимавах с нея. Припомням една солена "торта"- Пролетна торта с левурда, която много си обичам. Просто я обожавам тази чеснова трева! Набрах си листа от липа, глухарчета и разни други треволяци за ядене. Днес за втори път правя песто от левурда- за обяд- паста с пестото, а за вечеря грах с магданоз, объркан с песто. Обичам чеснов аромат, но чесънът не ми се отразява добре. А левурдата е с деликатен аромат и се чувствам добре. А и не мирише зверски около теб.
За десерт- и в гората бях взела- Бонбони "Морковена торта"

# 19
  • Мнения: 317
Благодаря много за новата тема! Следя и чета с интерес! Нещо от Лидл кипихте ли тази седмица? Чета много веган оферти.

# 20
  • Мнения: 5 075
Благодаря много за новата тема! Следя и чета с интерес! Нещо от Лидл кипихте ли тази седмица? Чета много веган оферти.
Купих кокосовите млека-чисто и плодови и веган сметана за готвене. Сладолед исках също, за да му погледна поне състава, ама не го открих.

# 21
  • Пловдив
  • Мнения: 198
Не съм ходила до Лидл още, дано да е останало от замразеното Чили син карне, много го уважаваме ☺

# 22
  • Мнения: 3 137
Рецепта за сладолед да ви кажа - с блендера се разбива лед на сняг и отгоре се полива с някакъв неразреден плодов сироп или по-течно сладко. Получава се като тези скрежини, дето ги продават по улиците. Много освежаващо!

# 23
  • София
  • Мнения: 6 182
Те ги вадят периодично. Че и в различните магазини ги слагат на различни места, но като цяло са разхвърляли веганските продукти из целия магазин.
Сладоледите са сорбе (тип скрежина при другите сладоледи) в кутии с различен вкус. Но фунийките с карамел на база на оризово мляко са много добри. Аз не намирам разлика с невеганските. Те са в хоризонтален фризер с други спец. вегански храни - чирозо, някакви пилафи и т.н.

Последна редакция: ср, 10 апр 2024, 20:18 от Gorg0nzola

# 24
  • Мнения: 5 075
В магазина, в който бях днес, точно при веган нещата във фризера го нямаше този сладолед. Не ми се питаше и служител, защото в Кауфланд си имат два вида веган сладоледи в постоянния асортимент.
И за да не е само извън темата, обядът днес беше спирали от червена леща от био лидълските със зеленчуков сос.

# 25
  • Мнения: 3 137
Постни банички с маслинова паста


Продукти:
кори за баница - 1 пакет
олио - 150 мл
газирана вода - 100 мл
куркума

Плънка:
паста от зелени маслини - около 100 г /има едни малки бурканчета по около 135г, но не използвам цяло бурканче/
По желание - 4-5 стръка зелен чесън или зелен лук, самардала

Олиото се смесва с газираната вода. С тази смес се маже обилно всяка кора, като се използва четка. Ако се ползват по-тънките кори, баничките се правя от две кори една върху друга - т.е. маже се едната кора, върху нея се слага втора, маже се и тя, разстила плънката на тънък пласт върху част от кората и се завива. Ако се ползват по-дебелите, ръчно точени кори, които се продават - тогава се баничката се завива само от една кора.
Плънката - основата е зелена маслинова паста. Важно е пастата да е зелена, защото черните и кафявите пасти са по-стипчиви и с по-натрапчив вкус. Към нея може да се добавят няколко стръка накълцан на ситно зелен чесън или зелен лук, малко самардала или други подправки по вкус. Но и само маслиновата паста е достатъчна като плънка.
Баничките се нареждат в тавичка върху хартия за печене. Намазват се отгоре с останалата смес от олио и газирана вода (ако не е останала, се забърква още малко), към която се добавят 2-3 щипки куркума, за да се оцвети и да изглеждат по-апетитно  баничките.
Пекат се в предварително загрята фурна на 220 градуса, само долен реотан + вентилатор (програма за пица, ако имате) или стандартно, на каквато програма си печете баниците вкъщи.

# 26
  • София
  • Мнения: 6 182
На 9 март Православната църква чества Св. Четиридесет мъченици от Севастия. Тази година честването съвпадна със задушница и наши румънски съседи ни раздадоха печиво, което те наричат "мученици". Казаха, че то традиционно се приготвя от всички румънци за 9-ти март. Но в различните краища на страната рецептите били много различни.
Предтсвляваше нещо като леко сиропирани козуначени "осморки". И отгоре поръсени със счукани орехи. Стори ми се невероятно вкусно, но реших че е правено с блажно козуначено тесто и ще го пробвам като свършат постите.
Днес обаче попаднах на тази рецепта и се замислих, че тази година постите започнаха късно, но често 9-ти март е във великия пост.
После пуснах търсачка налучквайки изписването на латиница "mucenici food" и еврика излязоха ми доста рецепти. Визулано най-близко до това, което ядох е това, но тази рецепта е блажна.
Не издържах и попитах съседката как ги приготвят ако 9-ти март се падне по време на пости и тя ми посочи примерна веган рецепта (с маргарин и соево мляко).
И аз сега се чудя с коя да експериментирам Rolling Eyes Лакомия съм!

# 27
  • Мнения: 3 137
Въпрос към софийската група в темата - къде в центъра на София може да се яде нещо постно? Нещо по-непретенциозно - бързо хранене, готвени ястия, стрийт фуд, закуски ...
Благодаря предварително!

# 28
  • София
  • Мнения: 6 182
За специално излизане ли става дума или просто за хапване от различни места в движение?
Скрит текст:
Аз знам "Слънце и Луна" на малките 5 кюшета като типичен вегански ресторант. Но във всяко заведение тип "Хепи" има пържени картофи и гриловани зеленчуци, спагети с доматен сос, салати. Там където предлагат обедно меню може да има и някоя постна бобена чорба или леща (със следи от месо - доколкото може да не са измили тенджарата след пилешката супа Wink ).  Във всеки мол има някаква "домашна" храна и все се намира нещо постно. В дюнерджийниците понякога има фалафели, но имат навика да потапят питката или пържените картофи в мазнината капеща от месото. Така че фалафели от тях само отделно в кутийка - без да са в питка. Китайците предлагат ориз със зеленчуци, като трябва да се внимава и пита, че понякога слагат и яйца. В карето около Халите От "Мария Луиза" до "Хр. Ботев" има доста арабски непретенциозни ресторантчета и се намират и постни неща и най-вече постни десерти като баклава и кадаиф, както и магазинчета за ядки и сушени плодове. В началото на "Пиротска" има една леля, която винаги предлага печена на скара или варена царевица. Закуските са с повишена трудност - обикновените варени гевреци са постни, бисквитките Орео - също, в супермаркерите разните хлебчета им се четат алергените или локумени вафли от магазинчета за кафе. Това се сещам.
Преди няколко дни нали се чудех пулпата от овесени ядки, оставаща след оцеждане на млякото какво да я правя. Ей на такива бисквитки я слагам (първата рецепта). Както е останала влажната пулпа с един банан, една ябълка и две пакетчета ванилена захар ги пека.
https://www.youtube.com/watch?v=ZW1apwHpAV4

Последна редакция: чт, 11 апр 2024, 20:38 от Gorg0nzola

# 29
  • София
  • Мнения: 203
Въпрос към софийската група в темата - къде в центъра на София може да се яде нещо постно? Нещо по-непретенциозно - бързо хранене, готвени ястия, стрийт фуд, закуски ...
Благодаря предварително!

Аз мога да предложа Еджи Веджи и Ловинг Хът. И двете са многократно използвани .

Общи условия

Активация на акаунт