Рецепти за православни пости - 2024 година

  • 3 090
  • 45
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 3 268
За закуски в София - Ни-кай баничарниците имат постни банички със спанак, ръчно точени 😉 Правят и с праз. От сладките баници има едни с ябълка и канела, те са постни също, но са от тънкокорите (пак са вкусни).

# 31
  • Пловдив
  • Мнения: 198
Но фунийките с карамел на база на оризово мляко са много добри.

Благодаря за споделянето! Днес ги опитах, наистина са много хубави 😊

# 32
  • София
  • Мнения: 3 268
Направих ей този лучник
https://ipeychev9.blogspot.com/2024/02/blog-post_28.html
беше пуснат назад в темата и благодаря за рецептата Simple Smile
Част от кромида замених с гъби. Копърът както е по рецепта ми дойде много, явно ние не го обичаме чак толкова, за магданоза си знам и сложих малко. Следващото правене ще си го напасна като вкус и пропорции. Освен него готвих гъби с лук, ориз и грах.

п.с. Следващото, което съм харесала от този блог с лучника, са патладжаните по китайски с чили сос. Simple Smile

ъпдейт: Днес проверих Ни-кай, имаха банички със спанак и пресен лук. Тези с пресен лук са страхотни!

Последна редакция: нд, 14 апр 2024, 12:43 от Marisha*

# 33
  • Мнения: 1 840
Преди два дни направих постна мусака с кайма от грахов протеин (и без заливка) - много сполучлива стана. Предлагам също и идея за два десерта - единият е за прочутата торта на Тереза Маринова (с бисквити, настъргана ябълка, канела, малко захар, кокосовото мляко и черен шоколад) - в него замених сметаната с кокосовото кисело мляко от Лидл и постни бивскиви, отгоре настъргах черен шоколад, който също е постен. Черният шоколадов ковертюр в Лидл също е постен. Друг сполучлив постен десерт, което е и много вкусен, е следният: в чопърчето разбивам 3 оризовки, два по-малки банана (или един и половина банани, ако са по-големи), 20 грама какао и една-две лъжици захар. Разпределям в купички. След това на котлона на най-слабата степен разтопявам 60-70 грама черен шоколад с 1 супена лъжица кокосово масло и правя шоколадова заливка на разпределената смес в купичките.

# 34
  • Мнения: 5 075
Кой е постният шоколадов ковертюр в Лидл? Може ли снимка?

# 35
  • Мнения: 1 840
Кой е постният шоколадов ковертюр в Лидл? Може ли снимка?

# 36
  • София
  • Мнения: 3 268
Аз направих патладжаните по китайски.

Замених пресния лук с кромид, джижджифилът ми беше на прах, а сусамово масло скоро не съм взимала, сложих олио. Таа... Не се получиха кой знае колко добре, въпреки това половинът много ги хареса.

# 37
  • Русе
  • Мнения: 5 212
Скрит текст:
Аз направих патладжаните по китайски.

Замених пресния лук с кромид, джижджифилът ми беше на прах, а сусамово масло скоро не съм взимала, сложих олио. Таа... Не се получиха кой знае колко добре, въпреки това половинът много ги хареса.

Благодаря за доверието.
Има два варианта за да се получат така патладжаните - да не останат месести след пърженето. Първо сорта патладжани, второ да не са пресни, а престояли /презрели/. Тогава не стават сочни, а месестата част просто се "стопява" по време на пърженето.

# 38
  • София
  • Мнения: 3 268
Човек винаги може да научи нещо ново: ще внимавам за това на следващия пазар 👍🏻 Благодаря и за рецептата, и за обяснението! 🌺

# 39
  • София
  • Мнения: 6 182
Вчера изхвърлих 8 буркана със сварен нахут. Сърцето ме заболя. За първи път реших да си взема 1 кг. суров, накиснах, сварих в бързоварната тенджара и затворих врял в буркани. Много бях доволна, че ще ми е чистичка аквафабата, а не от някаква консервна фабрика. Бурканите разбира се се вакуумираха заради топлината, но сега като се замисля беше съвсем логично след това да направя допълнителна стерилизация за пине 15-20мин. Използвах 2 от бурканите по предназначение. Беше много хубав и водата чудесно се разпенваше при разбиване. Уж ги сложих така, че да ги следя да не бомбират, но ми се наложи 48ч. да отсъствам и като се прибрах в цялата кухня се носеше специфична миризма на шпек салам Simple Smile (Колко ли соя има в колбасите?)
Та ако има друга патка като мен да си знаете - ферментацията на нахут в буркан е експлозивна Wink

# 40
  • Мнения: 6 724
Китайците нямат ли някаква рецепта с ферментирал нахут?
Аз днес съм на тема постно суши. Имам корите и ориза и ще слагам хрупкава зелена чушка, краставица и от един буркан с останала туршия лентички морков, тиквичка с копър и пр. Т.е. експерименти.

# 41
  • Русе
  • Мнения: 5 212
Вчера си писахме тук за патладжани по китайски и днес не се удържах.

# 42
  • Мнения: 6 724
моето суши с дебела зелена чушка и краставица. като имате в предвид , че съм си съвсем аматьор, много вкусно стана Simple Smile

# 43
  • София
  • Мнения: 3 268
Една рецепта за постен сладкиш, която утре смятам да пробвам 😍
https://m.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg15365684;_gl=1% … wLjA.#msg15365684

# 44
  • В царството на игрите:)
  • Мнения: 4 004
Една рецепта за постен сладкиш, която утре смятам да пробвам 😍
https://m.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg15365684;_gl=1% … wLjA.#msg15365684
Един от любимите и този сладкиш и въобще в рецептите на Лабрекс има много постни предложения.

Общи условия

Активация на акаунт