Аюрведична медицина

  • 65 705
  • 213
  •   1
Отговори
# 15
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
newsm78 , може ли да ми дадете инфо за определяне типа  Peace виждам, че си говорите с терминология присъща за темата, но аз не схващам. Та въпроса ми е как да определя дали съм вата или нещо друго Peace предварително благодаря

има въпросници, потърси из нета и си направи тест  Peace

аз също съм вата, но зимата ме мори много  Tired
постоянно съм навлечена, все ми е студено, все съм гладна...

сега лятото се чувствам прекрасно  Mr. Green

за каква зелена соя говорите? мунг боб ли? newsm78

# 16
  • Мнения: 620
asyalein , благодаря , намерих  Peace

# 17
  • Мнения: 561
Аз съм вата (основно)+пита. pharm74, сподели към какви принципи се придържаш в храненето и как се справи със студените крайници. Хапваш ли месо-това е доста противоречив момент, защото някои автори допускат месо само за вата, но традиционното аюрведично хранене е без месо.
Моето хранене е хаотично и нередовно (като на истинска вата  ooooh!), поне сънят ми е по-редовен напоследък-откакто родих и нощният живот стана невъзможен или поне по-труден  Grinning.

# 18
  • Мнения: 0
Всъщност и аз съм вата с малко пита. Основни проблеми при вата дисбаланс са студени крайници, заради не добро оросяване, запек, метеоризъм, колит, ставни проблеми, нарушен сън, лесна загуба на концентрация, изсъхване на кожата на места (например крака, ръце). Вата се разпознава лесно по това, че не може да стой без да прави нещо, постоянно бърза, нетърпелив и припрян. Типичните качества на вата са сухо, студено, застояло. Затова храната трябва да бъде мазна, топла и течна. Под мазна храна се разбира сготвено с достатъчно растителна мазнина. Добро е маслото от гроздови семки. Топли супи, топло мляко, задушени зеленчуци, ориз. Трите вкуса, които балансират вата са сладко, солено и кисело. Аз лично ям пилешко и риба от месата. Пия чай с канела и джинджифил. Чудесен е - затопля.

# 19
  • Мнения: 0
И още, за вата е хубаво да си прави масажи на стъпалата със затоплено сусамово масло, преди лягане - отпуска, затопля. Въобще, масажите с топло масла, особено сусамово за много добри за вата. Също, топлите чайове, леко лютиви ( с джинджифил, черен пипер, канела).

# 20
  • Мнения: 0
Четох някъде, че в края на юли ще идва професор по Аюрведа да прави пулсова диагностика и да лекува раюлични заболявания. Да знаете нещо по-конкретно?

# 21
  • Мнения: 561
Аз си взимам чай за балансиране на ватта от Веда хаус-мисля, че в него има канела, джинджифил, портокалови кори. Пия много чайове, за съжаление не откривам тук чайове в пакетчета, съдържащи канела (обожавам). Донесла съм си от чужбина един Липтън с канела, но като го свърша не знам какво ще правя  Confused

# 22
  • Мнения: 585
И аз съм ватта +каффа/по-скоро,имам мн малко питта в себе си/, топлината,топлото въоб6те ми идва мн добре!  Рharm74,благодаря за инфото Flowers Rose! Относно посе6т. на професора в офиц.айурвед. сайт няма ли не6то? Thinking

# 23
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
pharm74 ,
когато чета нещо за вата и все си викам: пак тайно са ме надблюдавали  hahaha

зимата се храня с много лютиви ястия, пия постоянно джинджифилов чай, за да се стопля.
кожата ми дори и лятото в жегите е много суха  Rolling Eyes

преди години се интересувах много от аюрведа, все още правя вкъщи йога, но за себе си установих, че по-лесна за прилагане и по-точна ми е системата за хранене в ТКМ (традиционна китайска медицина).
там според симптомите се дават храни и се преотвратява разболяване.
аюрведа и ТКМ имат общ корен и не се различават много като схващания, просто ТКМ е по-диференцирана и оттам по-детайлна.

# 24
  • Мнения: 0
Asyalein, а какви храни употребяваш според ТКМ за успокоение на вата?

# 25
  • Мнения: 0
Аз си взимам чай за балансиране на ватта от Веда хаус-мисля, че в него има канела, джинджифил, портокалови кори. Пия много чайове, за съжаление не откривам тук чайове в пакетчета, съдържащи канела (обожавам). Донесла съм си от чужбина един Липтън с канела, но като го свърша не знам какво ще правя  Confused

Има такива чайове във Чайната на Бенковски (малко след пресичането с Дондуков надолу) - Jogy Tee е марката. Страхотни са - аз си взех с канела и джинджър. Преди като теб много търсих по магазините и никаде не намерих.

# 26
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Asyalein, а какви храни употребяваш според ТКМ за успокоение на вата?

ами в ТКМ няма вата... пак има типове, но да кажем има превъзходство или недостиг на Ян или Ин, отделно се гледа дали си сух или влажен тип (потене, сухота/омазняване на кожата).
та храните се взимат спрямо тяхната енергия, за да се балансират Ян и Ин.

аз например се концентрирам супер бързо, чак забравям, че ми е топло, че съм гладна, че времето минава... спя като пън, само да полегна и съм заспала, нямам запек...
концентрацията ми се подобри след 10 дни на житен режим на Дънов.
житен режим се препоръчва на пролет от ТКМ. аз март го правих и съм супер доволна.

имаше преди тема за ТКМ и там сме писали. Peace
аз съм лаик, само чета оттук-оттам... Blush

и за да не съм напълно ОФФ. сега си направих масаж на стъпалата с ленено масло Mr. Green

# 27
  • Мнения: 0
О, мерси. Ще прочета за житния режим.

# 28
  • Португалия
  • Мнения: 4 289
записвам се при вас,че е интересно  Grinning
правила съм няколко пъти тестове-все съм питта,ама с почти равни точки от трите доши съм,а питта доминира само с някакви си 8-9 точки Rolling Eyes
дайте линк,някакво инфо да чета за такъв типаж като мене Mr. Green

# 29
  • Мнения: 585
 тук има информация- избери твоята :
Хранене според Аюрведа    [/b] (http://www.wecarelife.at/uploads/tx_wecarelifeartikel/DT_indisch_190x150.jpg)

Аюрведа означава „наука за дълъг живот“. Храненето в тази система спомага за поддържане на пълно физическо, психическо и душевно здраве.    Предлага начин на живот в хармония и баланс с околната среда.  

Подходът към храненето в Аюрведа е базиран на това, към кой телесен тип (доша) принадлежите. Основните типове са 3 (вата, пита и капха), но има и смесени. Ето най-общо, кратко описание на всеки от тях:


Вата: Жилави хора с дребни кости и тънка, мургава кожа. С фини, тъмни и чупливи коси. Малки очи, тесни устни, тънък или гърбав нос.

Пита: Хора със средно телосложение и добре развита мускулатура. Светла кожа, често обсипана с бенки и лунички, меки светли или червеникави коси. Чертите на лицето са умерено изразени, очите най-често са светли, а носът - прав.

Капха: Едри, пълни хора с големи крайници. Кожата е светла, често – мазна, косата – гъста, с дебел косъм. Лицето е обло, с големи очи и нос. Устните са плътни, зъбите – бели и големи.

Основният принцип на храненето в Аюрведа е, че храните, които са подходящи за един тип, са отрова за друг:
Вата – най-подходящи храни: зърнени и бобови – пшеница, зеленчуци – всички, освен суров лук и картофи, плодове – всички, освен ябълки, круши и пъпеш, ядки – орехи, бадеми, кедрови ядки, масло – сусамово, млечни продукти – всички млечнокисели, особено кисело мляко, сладкиши – всички освен шоколад. Най-подходящ вкус на храната – сладък, кисел и солен.

Пита – най-подходящи храни: зърнени и бобови – всички освен царевица, зеленчуци – всички сурови зеленчуци освен лук, плодове – всички освен цитрусови, ядки - не се препоръчват, млечни продукти – всички освен млечнокиселите, сладкиши – мед. Най-подходящ вкус на храната – сладък, горчив и стипчив.

Капха – най-подходящи храни: зърнени и бобови – царевица, соя, зеленчуци – всички, но не сурови, а задушени, плодове – ябълки и круши, ядки – не се препоръчват, масло – слънчогледово и царевично (ограничено), млечни продукти – не се препоръчват освен козе мляко, сладкиши – мед. Най-подходящ вкус на храната - лют, горчив и стипчив.

                                               Хранене според вкуса


Според Аюрведа всеки от шестте вкуса влияе различно на човешкото тяло. Естествено, съвременните продукти често са със смесен вкус.

Киселият вкус (земя и огън) е полезен за сърцето и храносмилането. Излишъкът на храна с кисел вкус може да доведе до слабост, отпадналост, бледост, треска, световъртеж, нередовен стомах.

Сладкият вкус (земя и вода) дава прилив на енергия и положителни емоции. Излишъкът на храни със сладък вкус води до затлъстяване, диабет, злокачествени тумори.

Соленият вкус (вода и огън) засилва храносмилателната активност, отделянето на пот, слюнка и сълзи. Излишната употреба на храни със солен вкус може да предизвика ранно побеляване на косата и поява на бръчки, кожни болести.

Лютивият вкус (огън и въздух) засилва апетита, облекчава храносмилането, загрява, възбужда сексуално. Излишъкът на люто предизвиква жажда, болки в гърба, треперене на ръцете.

Горчивият вкус (въздух) улеснява изхвърлянето на токсините от организма и изгарянето на мазнините, лекува кожни заболявания. Горчивите храни рядко се приемат в излишък, но ако това се случи, водят до изтощение и слабост.

Стипчивият вкус (въздух и земя) прочиства кръвта, ускорява затварянето на раните, изгаря мазнините. Прекаляването със стипчивата храна води до запек и болки в сърцето.

източник (http://dieti.rozali.com/populiarni-dieti/p8165.html)      Simple Smile






Общи условия

Активация на акаунт