Безглутенови рецепти

  • 184 035
  • 320
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 1 849
Да предупредя, че в обикновената майонеза има глутен, правих този Сладкиш с майонеза, но с домашно приготвена майонеза или с майонезата на Олинеза Домашна - за нея сме питали - не съдържа глутен, но тя има леко лимонов вкус и се получава малко по-различен сладкиша  Simple Smile
т.е. има леко кисела жилка. Иначе наистина е много хубав и става за блат за торта.

Добавих яйцата на Сладкиша със сладко от ягоди.

Вчера правих Хрупкава баница: http://ilrai.blogspot.com/2010/06/blog-post_16.html
дететето излапа поне 2 парчета! Малко стана възтвърдичка (от оризовото брашно), май по-малко трябва да се пече (аз към 30 минути), но пък невероятно вкусна. Задължително я напръскайте - поне 2 пъти с вода и завийте. И докато се пече, да има купичка с вода във фурната.

# 61
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Здравейте дами!

Макар че нямаме в къщи алергии към глутена, знам колко усилия трябват, за да пригаждате ястията.

В Коледната тема бях писала, че наскоро си купих едно списание с рецепти за меденки и там имаше рецепта за безглутенови меденки, която може би ще е от полза за някоя от вас:

Безглутенови меденки:

Продукти:

200гр царевично брашно
200гр соево брашно
170гр пудра захар
50гр. масло
2 яйца
1 с.л ром
3 с.л течен мед
1 ч.л сода за хляб
1 ч.л готова смес от подправки за меденки или може да си приготвите - става и за щрудели и сладкиши с ябълки и круши:
Цитат
1 супена лъжица канела
се смесва с 1/2 супена лъжица от следната смес подправки - джинджифил,4-5 карамфилчета, едно зрънце бахар, едно-две зрънца черен пипер, едно-две семенца анасон, но може и без него, че е силен).

Приготовление:

Първо се смесват всички сухи суровини(брашно, захар, сода, подправки) в голяма купа. Прибавя се мекото масло нарязано на кубчета или филийки, яйцата, рома и меда. Омесва се гладко тесто, което се увива във прозрачно фолио и се оставя в хладилника да престои около час (може и повече). На набрашненна повърхност се разточва около 5-7 мм кора и се изрязват различни формички, които още преди печене се намазват с разбито яйце, за да останат лъскави. Пекат се в тавичка покрита с хартия за печене в предварително загрята фурна на 170-180 градуса. Украса по желание.


Желая ви приятни приготовления за празниците!   bouquet

Последна редакция: чт, 25 ное 2010, 12:05 от natalyna

# 62
  • Мнения: 836
Безглутенови меденки:

Продукти:

200гр царевично брашно
200гр соево брашно
170гр пудра захар
50гр. масло
2 яйца
1 с.л ром
3 с.л течен мед
1 ч.л сода за хляб
1 ч.л готова смес от подправки за меденки или може да си приготвите - става и за щрудели и сладкиши с ябълки и круши:
Цитат
1 супена лъжица канела
се смесва с 1/2 супена лъжица от следната смес подправки - джинджифил,4-5 карамфилчета, едно зрънце бахар, едно-две зрънца черен пипер, едно-две семенца анасон, но може и без него, че е силен).

Приготовление:

Първо се смесват всички сухи суровини(брашно, захар, сода, подправки) в голяма купа. Прибавя се мекото масло нарязано на кубчета или филийки, яйцата, рома и меда. Омесва се гладко тесто, което се увива във прозрачно фолио и се оставя в хладилника да престои около час (може и повече). На набрашненна повърхност се разточва около 5-7 мм кора и се изрязват различни формички, които още преди печене се намазват с разбито яйце, за да останат лъскави. Пекат се в тавичка покрита с хартия за печене в предварително загрята фурна на 170-180 градуса. Украса по желание.


natalyna , сърдечно благодаря за рецептата!  Hug
изключително полезна ще ми бъде и ще зарадвам доста хора.
само искам да питам дали от това тесто би станала и джинджифилена къщичка?

# 63
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Есме, не знам - не съм я пробвала. По принцип повечето медени теста са подходящи за къщички, ако съотношението на содата в тестото е добро (иначе се обезформят). Пробвай първо с меденките и ще видиш, дали повърхноста не се изкривява.  Hug

# 64
  • Мнения: 186
Страшно вкусна и лесна бъркана баничка от Рози!!!
 
  • 1-2 яйца
  • 2-3 с.л. кис.мл.
    • натрошен хляб
    • настърган кашкавал-на ситно ренде,да е повечко
    • малко чисто масълце


     Разбиваме яйчицата,прибавяме кис.мляко,натрошения хляб и настъргания на ситно кашкавал,добавяме и чистото масъце -объркваме всико и изсипваме в намаслена малка тавичка Печем на 210 гр.                                                                            

# 65
  • България
  • Мнения: 4
И в къщи няма причини да се избягва глутена, но тези домашни шоколадово-кестенови трюфели са неустоими.

Последна редакция: пн, 29 ное 2010, 21:15 от BorislavaK

# 66
  • Мнения: 1 849
Каша от пиле
Сложих 1 гл. ситно нарязан лук, задуших в олио, добавих 3-4 с.л. безглутеново (не царев.) брашно и 2 ч.ч. топла вода по малко с бъркане, почаках да покъкри 10 минути и добавих пилето (сварено или остатък от грил) накъсано на конци + сол+ малко черен пипер и инд. орехче (малко). Стана много вкусно и го харесаха много повече от оригинала (с яйца или кис. мляко). Може и лимонов сок да се сложи, за киселко (аз заради малкия не сложих).

Меденки
1/2 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 1 яйце, 3 с.л. мед, 1,5 ч.ч. брашно - до меко тесто с 1 ч.л. бакпулвер, канела, джинджифил (щипка), карамфил.
Омесва се, като може и повече брашно да отиде. Правят се топчета или се разточва на 5 мм и се режат фигурки (коледни).
Могат да се топнат фигурките наполовина в разтопен шоколад с олио (за 5 секунди в МВ). Или да се слепят с мармалад.

Торта Гараш
Една лесна рецепта на Давид от Часът на мама:
Продукти:
6 яйца
2ч.ч.пудра захар
50гр.какао
200гр.масло
300гр.смлени орехи
ванилия
орехи за украса

Отделяте жълтъците от белтъците. Жълтъците разбивате на гъст крем заедно със п.захар,какаото и размекнатото масло. Част от този крем отделяте, за да намажете готовата торта накрая /около1/4/.
Към останалия крем прибавяте орехите, ванилията и разбитите на сняг белтъци. Разбърквате добре и изсипвате в намаслена и покрита с хартия за печене тавичка!
Пече се в загрята до 130гр. фурна около 1час и 15-20 мин. След като изстине напълно я намазвате с останалия крем и украсявате както искаш. Също те съветвам крема,който си оставяш за глазура да пуснеш да се завърти за 2-3 мин. в микровелето, за да не са съвсем сурови жълтъците!
Единственото бавно е печенето, иначе е много лесна и вкусна. Предвиди си около 2 часа и още 2-3 да престои в хладилника!
Тази торта е с един блат и се спестява печенето на 4 блата поотделно.
Мисля, че ако се остави повече крем и се раздели на 2 части блата (като се сложи крем и в средата) - тортата ще е по-сочна


Ето тук има подобна торта, да добиете представа за вида й - Виенска орехова торта с шоколадова глазура
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=356542.msg10043977#msg10043977

Торта Гараш - 2
Ете и варианта на Пруданс, пак от Часът на мама
4 яйца
200гр. - захар
1 пак (125гр)масло
4 суп лъжици безгл. брашно
4 суп лъжици какао
1 чаена чаша орехи
Разбват се яйцата, добавят се последователно и останалите продукти в реда, в който са написани. Пе4е се в предварително загрята фурна, в намазнена и набрашнена тави4ка или форма за торта

ЗАЛИВКА
5 суп лъжици какао
масло колкото кибритена кутия
5 суп лъжици захар
прясно мляко за сгъстяване

Залива се тортата, когато е напълно изтинала....

Последна редакция: чт, 09 дек 2010, 11:51 от M_Nik

# 67
  • Мнения: 1 849
Страта
Когато ви е останал сух хляб и се чудите за какво да го използвате - ето идея. Запича се леко хляба и се начупва - около 2-3 филии (нормални).
Нарязва се шунка или бекон/луканка на парченца, сирене се натрошава и се слага настърган кашкавал. Може да се сложи задушен кромид лук или печена/сурова чушка. Добавя се малко олио и подправка (чубрица сложих), щипка сол. Разбърква се хубаво и се запича за 5-10 мин. да се разтече кашкавала. (Може тостерен кашкавал, че се топи по-лесно и става като топено сирене). Залива се с 2 разбити яйца с малко прясно мляко и пак се запича до розово.
Става като гювече, но хляба дава интересен вкус. Може да се направи и с варени картофи (останали) или макарони или елда/ориз - предварително сварени.

# 68
  • Мнения: 1 849
Канелен сладкиш
1 ч.ч. захар се разбива с 2 яйца с вилица. Добавя се 1 ч.ч. прясно мляко и 1 ванилия. Постепенно се добавят и 2 ч.ч. безглут. брашно+1,5 ч.л. бакпулвер. Разбърква се и се слага в наслена тавичка. Поръсва се със смесени захар и канела, а отгоре се залива с 1/2 малко пакетче разстопено масло. Отгоре се поръсва с начупени орехи. Пече се на умерена фурна около 30 минути.

Сладки с амарант - от Щастливата
1 чаша амарантово брашно
3 супени лъжици мед
3 супени лъжици масло (заменяш с кокосово масло)
Разтапяш маслото на котлона. Прибавяш меда и бъркаш, докато получиш еднородна смес.
В един съд изсипваш амарантовото брашно и го заливаш с приготвената смес от масло и мед.
Разбъркваш (омесваш) до получаване на хомогенна смес, веднага отбелязвам - не става въпрос въобще за някакво реално месене, то става почти веднага. Не добавяш нищо друго! То се получава една интересна смес, която по рецепта се разточва с точилка и се реже на формички. Аз правя така - получената смес я пльосвам върху тавата с хартия за печене отгоре и там я ръце я разстилам. Може и с точилка де, ама на мене ми е по-неудобно, а и сместта е една такава, че ми е по-лесно с ръце да я разстеля. Не мога да кажа колко точно тънко, половин сантиметър някъде и после с чаша отгоре правя самите бисквити (а с формички ще стане още по-красиво Love), пъхам в загрята фурна отгоре и отдолу и след десетина минути са готови. Ще ги усетиш веднага как ухаят, то всичко започва да мирише страхотно.

Последна редакция: вт, 14 дек 2010, 00:18 от M_Nik

# 69
  • България
  • Мнения: 4
Дами, ето ви още една интересна идея за засищаща безглутенова супа. Лесно може да стане постна - аз ще я приготвя за Бъдни вечер.

# 70
  • Мнения: 1 849
Сладък салам
1 пакет безглут. бисквити или останали домашни бисквити се натрошава. Аз имах останали 3 бисквитки и една кутия вафлени корички (които малкия не хареса). Добавя се 0,5-1 ч.ч. начупени орехи, около 1/2 пакетче разстопено масло с 3 с.л. какао и 3 с.л. прясно мляко + 1 с.л. захар /по желание/ - разбъркано предварително. Добавя се и 1 ванилия. Всичко се разбърква добре с лъжица /при мен поседя 15 минути отвън - да поемат вафл. корички/ и се загъва в пекарска хартия във формата на салам. Слага се в хладилника поне за 2-3 часа. Реже се на парчета по диагонал. Много ни хареса  Simple Smile
Може да се добавят и сушени плодове, накиснати в ром или вода, например стафиди или кайсии, сини сливи, а също и други ядки.

Мисля да пробвам покрай празниците и този
Немски плодов хляб:
http://alia.tropot.net/2010/12/07/%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D1%81%D0%BA … 0%BB%D1%8F%D0%B1/

Пълнена тиква с плодове - печена:
1 тиква средна големина /от кръглите жълти/ се рязва откъм капачето, което се запазва. Изчиства се с лъжица хубаво от семките и се пълни със следната смес:
нарязани на кубчета ябълки/дюли; стафиди; мед - поне 5 с.л. и захар - на вкус; сушени плодове - нарязани /кайсии, фурми, сини сливи, череши, боровинки.../, поляти с ром евентуално; ядки /орехи, бадеми, лешници.../; канела; джинджифил; карамфилче... Всичко се слага на вкус и наличие на продукти. Разбърква се всичката плънка и се слага отгоре капака. Пече се във фурната за около 2 часа /зависи от тиквата/ с 2 чаши вода в тавата, долива се евентуално. Ухае чудесно! Поднася се нарязана на триъгълни парчета със плънката отгоре  Simple Smile

Последна редакция: чт, 16 дек 2010, 00:55 от M_Nik

# 71
  • Мнения: 1 849
Сладкиш „Савската царица” - правен от bisi.s
(източник: списание Femme Actuelle, оригинално име La reine de Saba)
Рецептата е за двама, т.е. доста малко количество. Може да се изпече в 2 малки формички (за мъфини или крем – карамел), за да стане по-дебел блатът. Аз използвах уж малка форма (18 см.), но пак стана доста тънък.
За блата:
65 гр. натурален шоколад
2 яйца
50 гр. пудра захар
60 гр. масло
1 с.л. млени бадеми
1 с.л. царевично брашно
щипка сол
За пълнеж:
100 мл. течна сметана
1 с.л. кристална захар
няколко листенца прясна мента
Разтопете шоколада на водна баня заедно с маслото и пудрата захар. Оставете да се охлажда. Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Жълтъците заедно с бадемите и царевичното нишесте добавете във вече охладения шоколад. Разбийте белтъците на твърд сняг с щипка сол и внимателно ги разбъркайте с другата смес. Изпечете в намаслена форма или формички за около 12 минути в предварително загрята на 180º фурна. Оставете да изстине.
Разбийте сметаната със захарта и нарязаните на дребно листенца мента.
При печене блатът се издува, но като изстине спада и се образува лека вдлъбнатина, която напълвате със сметаната, украсявате с цели листенца мента. От себе си добавих и настърган шоколад за украса.

Сочен цитрусов сладкиш - правен от bisi.s
(източник: Joy of Baking, Clementine Torte)
Уникален (поне за мен) на вкус сладкиш с интересен състав (няма нито брашно, нито масло).
4-6 клементини (за който си има Mr. Green) или около ½ кг., аз сложих 2 портокала и 3 мандарини (по принцип клементината е кръстоска от горчив портокал и мандарина)
6 големи яйца
1 ч.л. есенция ванилия
1 ч.л. бакпулвер
250 гр. кристална захар
250 гр. бадемово брашно или млени бадеми (аз си смлях съответното количество бадеми)


Измийте много добре цитрусите (кората ще се яде!), сложете ги в тенджера, залейте ги със студена вода. Когато заврят, намалете огъня и ги оставете да къкрят около 2 часа. След това ги отцедете и ги оставете да изстинат напълно.
Разрежете ги на половини и внимателно махнете семките, ако има такива. Сложете ги в кухненския робот (с кората и всичко), добавете яйцата и разбийте много добре. Аз нямам голям кухненски робот, но ги мелих в блендера горе-долу по 1 цитрус с 1 яйце, въпросът е всичко да се смели добре. Добавете и ванилията.
Отделно смесете захарта с млените бадеми и бакпулвера, добавете към сместта с плодовете и яйцата и разбъркайте добре.
Излейте в намаслена откопчаваща се форма с диаметър 23 см. (аз ползвах 26 см., пак стана доста висок) и печете от 45 минути до 1 час в предварително загрята на 190º фурна. Можете да проверявате с клечка за зъби дали сладкишът е изпечен. Оставете напълно да изстине и чак тогава извадете от формата.
Добре е да може да го оставите някой и друг ден да отлежава, за да влязат в хармония различните вкусове. Аз го оставих 2 дни.

# 72
  • Мнения: 168
Хляб с тиква
380-400 мл вода/топла/
2 яйца/предварително разбити/
40мл масло/разтопено/ или зехтин/олио/
1 с.л. сок от лимон
1 ч.л. сол
1ч.ч.тиква /предварително сварена/
500 гр брашно/безглутеново/ аз си правя смес от 350 гр квалитет и 150 гр . /царевично,нахут,амарант,киноа/
11/2 ч.л. мая/Йоткер/
2ч.л. ксантан гума
Всичко слагам в реда който съм описала ,слагала съм и 1/2 ч.л. бакпулвер и повече се надига ,но и така си става перфектен и най - важното не изсъхва на следващия ден. Peace

http://myoncheva.snimka.bg/?album;aid=503695;pid=22333564
http://myoncheva.snimka.bg/other/recepti.503695.22333565

Последна редакция: пн, 07 фев 2011, 00:32 от Мarieta

# 73
  • Мнения: 1 849
Идея от магазин Здравословен за Коледни сладки:
http://www.-spam112-/recepti/deserti/koledni-sladki-218.html
Могат да се направят с безглут. брашно вместо с чисто царевично, че се ронят повече.

# 74
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Момичета, да сте ми живи и здрави и и нека мир и любов да цари на святата вечер днес и в бъдеще!

Stille Nacht, Heilige Nacht

Общи условия

Активация на акаунт