Безглутенови рецепти

  • 185 069
  • 320
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 1 849
Тирамису за деца
1 пакет безглут. бишкоти на Шаер се напръсква с 1 ч.ч. мляко с какао /Йоткер/; или само какао сварено с вода и малко захар; или кафе еспресо с малко ром /за деца над 10 год./.
Отгоре се нанася следния крем: 1 голяма кофичка сирене Маскарпоне се разбива с 2/3 ч.ч. захар /на вкус, може и повече/ и накрая се разбърква с 1 кофичка заквасена сметана /Бор-Чвор, Мегле, да не е Данон/ - голяма и 1 ванилия. Заквасената сметана може да се замени с малка течна сладкарска сметана Хопла, предварително разбита. А сиренето Маскарпоне със сирене Филаделфия или извара - 400 грама. За българското крема сирене не съм сигурна дали е без глутен. Така крема е по-течен, ако искате може сметаната да е малка заквасена, тогава е по-гъст.
Върху крема се настъргва натурален шоколад или се поръсва с цедка какао на Йоткер. Да престои в хладилника поне 6 часа  Simple Smile
Може да се направи и на 2 реда бишкоти и крем. Аз го правих в правоъгълна йена тавичка, но може и в откопчаваща се тавичка за торта.
Оригинала е и с 4 жълтъци, които се варят на водна баня със захарта и се смесват с крема, но малкия толкова яйчни кремове не обича.

# 76
  • Мнения: 613
Солен кекс
3 яйца
4-5 с.л. к.мляко
1 бакпулвер
1и 2/3 ч.ч. оризово брашно
олио за задушаване на спанака /или праз, тиквички - по желание и сезона/
около 200-300 гр. спанак или 1бр. праз или 1-2 настъргани тиквички.
сирене според вкуса ви и подходящи подправки. /към спанака слагам джоджен, а за праз и тиквичките - чубрица/
 

В малко олио задушаваме зеленчука. Разбиваме яйцата, прибавяме млякото, бакпулвера, брашното, задушените зеленчуци и накрая сиренето. Изсипваме в намазнена и набрашнена тавичка и печем около 30-35 минути на 200 градуса.

Кекса може да се направи и без зеленчуци, тогава слагам около 60гр. разтопено масло и могат да се добавят по желание някакви колбаси , маслини... Друг път слагам на дребно нарязани чушки и 3 лъжици лютеница. В този случай не слагам никаква мазнина, защото в лютеницата има.

# 77
  • Мнения: 1 849
Вкусотии с НАХУТ от блога В кухнята на моето семейство на Даниела:
http://vkuhniata.wordpress.com/category/%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D1%8 … 1%85%D1%83%D1%82/
Единствено рецептата с паста изисква безглутенови макарони.

Последна редакция: ср, 05 яну 2011, 18:16 от M_Nik

# 78
  • Мнения: 144
Фокача от нахут
продукти за една питка около 30 см
2 чаши вода
1 ч. л. сол
300 гр брашно от нахут (или счукан на ситно такъв)
3 с. л. зехтин
1 с. л. нарязани листа пресен босилек или 1 ч.л. сух
няколко нарязани черни маслини
едра сол за поръсване
Сипете водата, солта и брашното в купа. Добавете 2 с. л. зехтин и разбъркайте добре с вилица. Оставете на стайна температура за 4-6 часа. Предварително загрейте фурната до 190 градуса. Добавете маслините и босилека към сместа, която трябва да е доста рядка. Намажете форма за пица с останалия зехтин. Изсипете тестото във формата и поръсете със едрата морска сол и пипер. Печете 40 мин., докато краищата станат златисти. Извадете от фурната и нарежете на триъгълни парчета.
Със подобно тесто (но малко по-твърдо)от счукан нахут залят с гореща вода, малко зехтин, могат да се направят питки или гевречета за най-малките, като спестите маслините и едрата сол отгоре  Някога този хляб се е наричал слънчев хляб или сладник.

Тортиля: от царевично брашно
бакпулвер
сол
1-2 с.л. олио
топла вода.
омесва до еластично тесто. разточвам на тънки питки и се пече в сух, добре загрят тиган.
Стават много вкусна, като чипс. Топлички, със сиренце и салатка са супер!

# 79
  • Мнения: 1 849
Запеканка с извара на Лабрекс
250 гр. извара, 50 гр. захар, 1 яйце, 30-50 гр. размекнато масло (олио) и 50 мл. пр. мляко се разбива с миксер. Слага се 1 ванилия и 50 гр. безгл. брашно по малко, като се доразбива. Може да се добави настъргана 1 ябълка (аз сложих), орехи, стафиди и порток. кори. Аз добавих и малко канела (заради ябълката). Разбърква се хубаво и се пече на 170 градуса до златисто.
Много приятен мек и ароматен сладкиш!

Царевично-нахутен хляб от готвача на вегетар. ресторант Братя Грийн
3/4 ч.ч. царевично брашно се обърква с 1/4 ч.ч. нахутено брашно и щипка бакпулвер. Добавя се 1 яйце, малко вода, сол, олио/зехтин - 1 с.л. Разбира се с миксер и постоява 30 мин. Пече се в тефлонов тиган, намазан с масло/зехтин на сухо до леко покафеняване отдолу, после се обръща.

Пица с полента на Йоли
Продукти
3 ч.ч.прясно мляко
3/4 ч.ч.царевичен грис за качамак
2 с.л.масло
сол на вкус
любимите ви продукти за гарниране на пица
Приготвяне: В тенджерка кипнете млякото и маслото. Овкусете със сол. Сипете качамака и бъркайте енергично с бъркалка или дървена лъжица за 1-2 минути на по-слаб огън. Сипете качамака на плота върху хартия за печене и го оформете на кръгла топка. Разточете го с точилка на тънък кръг като с шпатула оформяте краищата да са гладки. Качамакът е много пластичен докато е топъл и лесно се оформя. Пренесете кръга заедно с хартията в тава. Гарнирайте според вашия вкус с любимите си продукти за пица и изпечете в загрята фурна  на 200* до зачервяване. Да ви е сладко! Ако предпочитате направете качамака с вода, но на мен ми е по-вкусен с мляко и масло.Понякога го правя с равни часни вода и бяло вино.
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,3866.msg144737/ … opicseen.html#new

Соленки с парено тесто пак от Йоли
http://yoli-www.blogspot.com/2010/05/blog-post_17.html
Много вкусни!!! Направих и трите вида, със сирене, с кашкавал и със шунка и кашкавал.

Последна редакция: чт, 13 яну 2011, 12:20 от M_Nik

# 80
  • Мнения: 1 849
Чийзкейк
Блата е натрошени/смлени безгл. бисквити финно (1 пекет обикновени на Шаер) с 1/2 пакетче малко масло - размекнато. Тази смес се намачква добре, като може да се довави и 1/2 ч.ч. чаша смлени ядки (орехи, бадеми...). Разбърква се хуваво и се слага в тортена форма на дъното като се притиска с пръсти или на пекарска хартия в тавичка. Бисквитите могат да бъдат и какаови или просто да се добави 1-2 с.л. какао на Йоткер.

Крем 1 Разбива се 250 гр. безсолна извара (меко сирене тип Филаделфия/крема) с 2/3 ч.ч. захар и се добавят едно по едно 2 яйца, като се доразбива с миксер, да стане гладко. Добавя се 1 ч.ч. заквасена/течна сметана и 1 ванилия, разбърква се добре отново.
Ако искаме да е какаов крема слагаме 2-3 с.л. какао, ако искаме да е кокосов - кокосови стърготини, ако искаме да е лимонов/портокалов - сока от 1 лимон/портокал (още в началото).
Крема се сипва върху блата, заравнява се и се пече в загрята фурна за 40 минути на 170 градуса.
Отгоре след изстиване може да се намаже с
Глазура: 1 разстопен шоколад с 30 гр. масло/олио или 2-3 с.л. какао с 30 гр. масло, 30 гр. пр. мляко и 30 гр. захар
Или пък със сладко от ароматни плодове: ягоди, боровинки.

Аз поради липса на бисквити направих само крема в тавичка във варианта с какао - много се хареса и излапа бързо-бързо. Стана си самостоятелен шокосладкиш в тавичка 20/40 см.

Крем 2 Ако не ви се ползва сметана, варианта е:
2-3 яйца се разбиват с 2/3 ч.ч. захар (по рецепта 1 ч.ч.), добавя се 50 гр. размекнато масло и 300 гр. извара (безсолна), разбива се до гладко. Накрая се налива 500 гр. прясно мляко с 1 разтворен в него пудинг Йоткер (може шоко). Добавят се екстри по избор - какао, кокос, плод - разбит...
Слага се върху блата и пак се пече така.

Крем 3 - без варене Разбива се с миксер 300 гр. извара с 2/3 ч.ч. захар и 1 ч.ч. закв./течна сметана. Отделно се разбиват 300-500 гр. пресни меки плодове - ягоди, малини и др. Смесват се и се нанасят върху блата. Стои поне 3 часа в хладилника. Може да се добави към крема и 1 желатин, размит в студена вода (за по-голяма твърдост).

# 81
  • Мнения: 199
Току-що записах много апетитна рецепта за мързелива тортичка   Wink-крем карамел с блат.
Нужен е един поизсъхнал козунак.Количества не споменаваха,така че аз също ,на око.
Карамелизира се захар,толкова че да покрие обилно дъното на тортената форма.Отгоре се нарежда козунака,нарязан на дебели филии,по около 3-4 см.,хубавичко се запълват всички дупки,като блат за стане.Отгоре се изсипва сместта от яйца,прясно мляко,захар и ванилия(като за крем-карамел),обилно количество.И така приготвената торта се пече на водна баня,пак като крем-карамела.Подозирам че ще е много вкусна!

# 82
  • Мнения: 613
Току-що записах много апетитна рецепта за мързелива тортичка   Wink-крем карамел с блат.
Нужен е един поизсъхнал козунак.Количества не споменаваха,така че аз също ,на око.
Карамелизира се захар,толкова че да покрие обилно дъното на тортената форма.Отгоре се нарежда козунака,нарязан на дебели филии,по около 3-4 см.,хубавичко се запълват всички дупки,като блат за стане.Отгоре се изсипва сместта от яйца,прясно мляко,захар и ванилия(като за крем-карамел),обилно количество.И така приготвената торта се пече на водна баня,пак като крем-карамела.Подозирам че ще е много вкусна!

Да, тази торта е много вкусна, но какво и е безглутеновото Rolling Eyes

# 83
  • Мнения: 836
Торта с моркови  Mr. Green

1 банан
2/3 ч. захар
1/3 ч. олио
1 и 1/2 ч. настъргани моркови
1 и 1/4 ч. оризово брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1/2 ч. стафиди
1/2 ч. кълцани орехи
канела, ванилия, инд. орех (подправки по желание)

глазура
1 и 1/2 ч. пудра захар
1 с.л. масло (маргарин)
ванилия

Бананът се намачква, добавя се захарта, олиото и морковите.
Отделно се смесват брашното, стафидите, орехите, бакпулвера и подправките. Добавя се банановата смес и се пече за около 30 минути на 200°С (или докато забодена клечка в центъра на сладкиша излезе суха).

След като изстине се намазва с глазурата.

# 84
  • Мнения: 199
Току-що записах много апетитна рецепта за мързелива тортичка   Wink-крем карамел с блат.
Нужен е един поизсъхнал козунак.Количества не споменаваха,така че аз също ,на око.
Карамелизира се захар,толкова че да покрие обилно дъното на тортената форма.Отгоре се нарежда козунака,нарязан на дебели филии,по около 3-4 см.,хубавичко се запълват всички дупки,като блат за стане.Отгоре се изсипва сместта от яйца,прясно мляко,захар и ванилия(като за крем-карамел),обилно количество.И така приготвената торта се пече на водна баня,пак като крем-карамела.Подозирам че ще е много вкусна!

Да, тази торта е много вкусна, но какво и е безглутеновото Rolling Eyes

Ами като си направиш козунака в хлебопекарната(има си специална програма даже),защо да не е базглутенова!?

И в тази връзка ,да ви питам момичета,като правите безглутенов козунак,програмата за козунак ли ползвате или безглутеновата програма?Аз още не съм правила,но сега,заради тази тортичка ще направя.

# 85
  • Мнения: 186
Картофи *Фантазия*

Сваряват се картофи,обелват се и се нарязват на хапки,напръскват се с олио или зехтин,посоляват се.Отделно се приготвя сос Бешамел,като се запържва безглутеново брашно в малко мазнина(2 сл брашно на 500 мл прясно мляко),залива се със студено прясно мляко,като се бърка непрекъснато.Сгъстява се на котлона,прибавят се 2 жълтъка и се вари още 2 минути,прибавят се и 2 скилидки ситно нарязан чесън,накрая се посолява на вкус.Заливат се картофите.Отгоре се наръсва обилно с настъргано или натрошено сирене и нарязан магданоз.

Последна редакция: чт, 10 фев 2011, 14:33 от poxy 80

# 86
  • Мнения: 1 849
Ей, момичета пишете - безглут. брашно, че мамите се объркват.

iren5, Рози е искала да каже - домашен козунак с безглут. брашно.

Рози, козунак правя вече 2 пъти, но в тава и в печката, не става точно на конци (те са от глутена), но е същият на вкус, даже мъжо го предпочете пред свекиния Simple Smile Иначе го правя по стандартна рецепта:

Козунак - доза за малка тавичка
1 с.л. суха мая се смесва с 1/2 ч.ч. топло пр. мляко, 1 ч.л. захар и малко безгл. брашно да шупне. В 300 гр. безгл. брашно се прави кладенче и вътре се сипва шупналата мая, щипка сол, около 1 ч.ч. захар, 2 разбити яйца и 1/2 пакетче стопено масло (малко). Разбърква се, добавя се 1 ванилия, настърг. лимонови корички (портокалови) и др. подправки по избор (аз сложих малко джинджифил и кардамон). Замесва се и се оставя да втася до увеличаване на обема двойно. По принцип се бие в масата, ама нали ще му излезнат всички шупли  Thinking Слагат му се орехи или стафиди по избор. Навива се на плитка или на топки или на руло. Намазва се с жълтък и се ръси със захар. Пече се в леко загрята фурна на 170 градуса, като не се отваря, около 45 минути.

Май скоро ще започваме с козунаците? Ако станат успешни - споделяйте!!!

Есме, много вкусно звучи туй с морковите  Peace Аз бях правила халва с моркови и приличаше все едно е с тиква.

# 87
  • Мнения: 199
И понеже се похвалвам при успехи,сега ще си призная неуспехът-моята торта с козунак не стана хубава Rolling Eyes.Не направих козунак обаче,а просто един обикновен кекс.Наредих филийките върху карамела,залях,но филийте ми изплуваха...абе не стана вкусна и това е.Аз си представях,че кексът ще си стои отдолу,а отгоре ще е крем карамела,но се получи така,че крем карамела е попил във филийките и го няма,не се усеща,при все че беше голямо количество.Нещо съм объркала сигурно.Кексът ми не беше сух,беше на 2 дена,но едва ли е това.Но мъжо,като разбра че вътре има 11 яйца и го изяде  Laughing,не обича да се хвърля храна.И аз не обичам,но стана много....

# 88
  • Мнения: 186
Рози да не би течността ти да е била много,трябва да е малко по-вече от нивото на козунака,кекса или каквото използваш,само колкото да го покрие леко -поне аз като го правих беше така.Използвах кроасани,дори не ги бях нарязала просто ги наредих плътно в тавичката и залях отгоре но не много течност ами съвсем леко да ги покрие ,да не се виждат  newsm78,абе то незнам какво да ти кажа,една и съща рецепта пет пъти да я правиш и петте ще е различен резултата,поне при мен винаги так се получава  Laughing

# 89
  • Мнения: 1 849
Рози, и аз щях да ти кажа, че би станало с кекс, ама ти вече си изпробвала. Наистина може да си сложила повече крем, щом са изплували кексчетата, режи по-дебели парчета евентуално, а идеята е да покрие мах 1 пръст. Ето виж и с бишкоти как изглежда:
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,610.msg13003.html#msg13003

Аз да похваля Царевичните бисквити на Мариета от 2-ра стр. Много вкусни и леко ронливи (точно това ни хареса) бисквитки  Peace Аз им добавих ванилия и на половината - канела. Дава също приятен вкус.

Общи условия

Активация на акаунт