Комбуча

  • 107 824
  • 289
  •   1
Отговори
# 135
  • Kazanlak
  • Мнения: 24
Стават си добре, поне при мен. Просто им трябва повече време. Ако през лятото ги държиш около седмица, при по-ниски температури са нужни поне две... За Ули 3-4  Grinning

# 136
  • Мнения: 1 274
Ако тази гъба е толкова древна, както се твърди, с какво са я правили в миналото? Захар до преди 1-2 века не е имало. Четох, че със суров мед не трябва да се прави. Някой прави ли гъбата с нещо различно от захар?

# 137
  • Мнения: 1 274
Първата ми партида комбуча е напът да стане (благодарение на човек от форума), но става бавно, понеже е хладно.
Явно никой не е правил комбуча с друг подсладител, но да попитам, имате ли наблюдения върху ефекта върху здравето ви?
Научих, че има друга гъба, която става най-добре с мед и зелен чай при малко по-ниска температура - jun на английски
http://nourishedkitchen.com/how-to-make-jun-tea/
По принцип комбуча не виреела много добре с мед, но юн се чувства добре с мед. В САЩ може да се купи, но тук не намирам нищо за тази разновидност.

# 138
  • Kazanlak
  • Мнения: 24
Meдът не е подходящ поради антисептичните си качества. Явно тези вещества в него, които унищожават бактериите действат по този начин както на вредните, така и на полезните бактерии. Стевия не е подходяща, защото тя няма хранителна стойност,а гъбата има нужда от "храна". Същото се отнася и до изкуствените подсладители. Може евентуално да се използва меласа или кленов сироп, които имат достатъчно калории. Не съм наясно как се дозира в такъв случай, пък и сигурно става доста мътна напитката. Не знам съвсем и дали кленовия сироп е подходящ, де (само гадая за него), може и той да влияе по някакъв начин на полезните щамове. Захарта в момента просто излиза най-евтиния и достъпен вариант.

# 139
  • Мнения: 5
Здрaвейте, търся комбучa зa Гaброво или Севлиево. Aко може пишете нa лични или мейл: cenito_mail@abv.bg

# 140
  • Мнения: 1 274
Ако не успеете да намерите някой в региона ви, може сама да си я развъдите от бутилка с жива напитка. Продават и гъби, но са прекалено скъпи. Това е адрес за Габрово
Велмар 2010 ООД
Град Габрово
Адрес ул. Орловска 35
А продуктите са тези -
http://kombucha.bg/%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D0%B7%D … 1%83%D1%87%D0%B0/
За кратко успях да развъдя и гъба от течност, освен че имам и стандартна гъба, която се развъжда.
Адресът го намерих на същия сайт.

# 141
  • Бургас
  • Мнения: 890
На някой да му се намира камбуча за подаряване? Simple Smile
Моля ви, пишете ми на ЛС.
Мерси Simple Smile

# 142
  • Мнения: 1 274
Момичета, понеже много ми хареса да пия комбуча направих доста сериозно разследване.
Според мен това е вид оцетна гъба. Поне оцетната гъба изглежда по същия начин. На английски оцетна гъба е mother of vinegar, ако някой се интересува.
Също намерих интересна рецепта как сами да си създадем комбуча гъба с помощта на шипки
http://saveti.framar.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D … D0%B2%D0%B8%D1%8F
Цитат
Комбуча може да прорасне и сама, а ние ще ви кажем какво да направите, за да се случи това.

Необходими са ви термос (чиято вътрешност не е метална) и плодове от шипка (може да използвате сушени).

Старателно измийте и изплакнете термоса с вряла вода. Изплакнете и шипката с вряла вода и я сложете в термоса. Залейте я с вряща вода, като за 20 - 30 плодчета използвате 1/2 литър вода. Затворете плътно съда и не го отваряйте 2 месеца.

След 2 месеца ще сте получили собствена гъба комбуча с диаметър колкото на термоса (прозрачна и не много плътна). Но тя все още няма да е готова да произвежда чай. Измийте я със студена преварена вода и я преместете в стъклен буркан. Залейте я обилно със сладка вода (вода със захар). Така гъбата ще прорасне и ще се уголеми до диаметър колкото този на буркана. За по-нататъшната грижа за чаената гъба, както и за това как да си приготвите напитка от нея може да прочетете тук.
Отделно от това, смятам да започна да правя ябълков оцет. Тогава той сам си образувал оцетна гъба.
Хареса ми тази рецепта
http://www.zemianazaem.com/archives/213/comment-page-1
Когато човек има оцетна гъба, новият оцет ставал по-бързо. Може да пробвам и да направя напитка от оцетна гъба по рецептата за комбуча. От любопитство.

# 143
  • Мнения: 10 909
Аз правя в момента ябълков оцет, вчера извадих ябълките. Ще кажа след месец дали се е получила гъба.

# 144
  • Мнения: 15
Днес привършва изложението в Интер Експо центъра. Ако имате път, можете да си купите тези напитки на промоционални цени. Шишенцето от 500 мл струва 2.50 лв. (Аз си купих, но не съм сигурна, че ми хареса).
Безплатна покана, за да не плащате вход, има ето тук:
http://dox.abv.bg/files/dw?a=2059ad77e2

# 145
  • Мнения: 1 274
Аз правя в момента ябълков оцет, вчера извадих ябълките. Ще кажа след месец дали се е получила гъба.
Нещо може ли да се направи с ябълките като се отцеди оцетът? Или просто ги хвърляш?

# 146
  • Мнения: 10 909
Аз правя в момента ябълков оцет, вчера извадих ябълките. Ще кажа след месец дали се е получила гъба.
Нещо може ли да се направи с ябълките като се отцеди оцетът? Или просто ги хвърляш?
Аз ги хвърлих, защото бяха като остатък след изцеждане на сок, но аз ги държах повече от 10 дни и се бяха размекнали много, а и ги изстисках доста, та не остана много от тях.
Но съм чела идеи за разни мъфини с остатъците след изстискване на сок, така че предполагам това би бил вариант (макар и не много приемлив Simple Smile)

# 147
  • Мнения: 3
Здравейте, дали има някой, който да подарява гъба комбуча в София?

# 148
  • Бургас
  • Мнения: 890
Здравейте,
Вече си имам гъба и днес е 7-ми ден в чайчето, но.... На повърхността на буркана (на течността) има тънка бяла пелена  newsm78
Как да разбера какво е?
Четох много по въпроса и накрая се обърках- плесен, винен цъфтеж...нова гъба?!

# 149
  • Мнения: 1 274
Всеки път се образува нова гъба по цялата горна повърхност. Първо е прозрачна, после става бяла. Като я ползваш по-дълго време става по-плътна и става кремава.

Общи условия

Активация на акаунт