Комбуча

  • 107 824
  • 289
  •   1
Отговори
# 150
  • Kazanlak
  • Мнения: 24
Вероятно е новата гъба. Просто и трябва по-дълъг период да се оформи в студеното време. Без снимки не мога да кажа повече. На мен за пръв път от година и половина ми се случи да ми мухлясат гъби - 3 от 4 буркана миналата седмица Thinking,така че се случват и неприятни неща с гъбите, но не толкова често. Почакай още седмица и ако се оформи гъба - всичко е наред. Един съвет - Оставяй си хубавите екземпляри като резервни гъби в малко течност ако се случи нещо с партидата.  Wink

# 151
  • Бургас
  • Мнения: 890
Благодаря ви за бързите отговори и добрите съвети   bouquet
Днес е 7-ми ден, в стаята е около 20 градуса.

Ето и снимките на гъбата Simple Smile

Скрит текст:


Според вас още колко време да изчакам?

Последна редакция: пн, 01 дек 2014, 17:25 от vessita

# 152
  • Kazanlak
  • Мнения: 24
По това, което виждам - прилича точно на нова гъба - още прозрачна, тук-там започнала да се уплътнява. Поне още една седмица изчакай. 20 градуса не ми се струва твърде ниска температура, за да става толкова бавно, но може да има и други фактори. Например гъбата - майка може да е стара и по-трудно да образува глюконова киселина. Ако е така в един момент изобщо ще спре да го прави. Затова при следващите партиди слагай от новите гъби, а тази я "пенсионирай"  Wink Все пак преди да го направиш, "отгледай" поне един хубав екземпляр - плътен и дебел поне 1 см. Като видиш, че се получава, ако се налага дай и още малко време.

Последна редакция: пн, 01 дек 2014, 18:00 от Vessy_666

# 153
  • Бургас
  • Мнения: 890
Ако изчакам още една седмица течността ще бъде ли годна за пиене?

# 154
  • Kazanlak
  • Мнения: 24
Ако изчакам още една седмица течността ще бъде ли годна за пиене?
Разбира се, че ще бъде. През зимата процесът протича по-бавно. Не ти ли обясниха като ти дадоха гъбата? Ферментацията продължава приблизително 7-14 дни в зависимост от температурата - Колкото по-висока е тя, толкова по-бързо протича процесът. Във всеки случай може да опитваш - ако напитката е още сладка, значи не си я изпуснала - ако това се случи - става на оцет. Това е другият пиниз - от около година не си купувам оцет - като видя, че готовият свършва - си нарочвам един буркан за тази цел Wink

# 155
  • Мнения: 1 274
Забелязала съм, че като престои ден-два в хладилника комбуча не е толкова кисела.

# 156
  • София
  • Мнения: 897
Подарявам гъба комбуча
  bouquet

# 157
  • Мнения: 1
Здравейте,
от скоро гледам комбуча и постоянно имам гъби в повече.
Ако някой се нуждае, мога безплатно да му дам гъба.
Живея в София
Пишете ми на: SLAVYSLB@ABV.BG

# 158
  • Мнения: 48 009
Комбуча, трети ден, напитката мирише на оцет и е леко кисела, а не сладка
Да хвърлям ли или е нормално? За пръв път правя. Не трябва ли 5-6 дена да ферментира

# 159
  • Мнения: 2 576
Комбуча, трети ден, напитката мирише на оцет и е леко кисела, а не сладка
Да хвърлям ли или е нормално? За пръв път правя. Не трябва ли 5-6 дена да ферментира

Така трябва да е,не я изхвърляй.Като си направиш чая и сложиш захар и се охлади до стайна температура,слагаш  гъбата и оставяш една седмица,след това вадиш гъбата,наливам в стъклено шише и оставяш в хладилника за още една седмица и след това пиеш.Не е сладка защото гъбата се храни със захарта.

# 160
  • Мнения: 48 009
Мерси, чакам тогава

# 161
  • Пловдив
  • Мнения: 337
Дали някой има в повече гъби комбуча . От Пловдив съм   bouquet

# 162
  • Мнения: 197
Здравейте, аз съм от Стара Загора и ако някои има гъба за подаряване ще съм благодарна.

# 163
  • Бургас
  • Мнения: 255
Имам няколко гъби  за подаряване,но само за Бургас

# 164
  • Мнения: 197
Благодарение на Musito  bouquet вече съм горд собственик на Комбуча. Веднага я заложих, сега съм в очакване.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт