Комбуча

  • 107 845
  • 289
  •   1
Отговори
# 180
  • София
  • Мнения: 796
Здравейте!
Отскоро се опитвам да гледам комбуча, но нещо ми стават много тънки новите гъби... Като гледам по снимки в нета, те и старите не бяха толкова дебели, колкото са на снимките.... Та дали някой може да ми даде съвет...? Незнам къде бъркам.... Може би, че вкъщи е хладничко...? Особено нощем. Rolling Eyes

# 181
  • Мнения: 23
Вече имам Комбуча! Една мила жена, която е изключително доволна от Комбуча подари на мен и още няколко човека по една Комбуча. Жената ги е гледала изключително добре. Моята е бяла и пухкавичка. Вече съм заредила 3 литра чай и Комбучата е потънала. Нямам търпение да видя какво е произвела.

# 182
  • Мнения: 557
Здравейте!
Отскоро се опитвам да гледам комбуча, но нещо ми стават много тънки новите гъби... Като гледам по снимки в нета, те и старите не бяха толкова дебели, колкото са на снимките.... Та дали някой може да ми даде съвет...? Незнам къде бъркам.... Може би, че вкъщи е хладничко...? Особено нощем. Rolling Eyes
Колко точно хладничко е (градуси)? За да се образува хубаво целулозно тяло е необходимо да не се мърда много бурканчето. Ако гъбката изглежда добре, няма подозрителни петна и пр., опитай да я оставич на някой рафт, където няма да се пречка, да е далеч от пряка слънчева светлина, с една дума - да е на спокоствие. През следващия цикъл просто зареди хранителния разтвор и я остави да си ферментира 2-3 седмици; може да потъне (тогава бебето се формира на повърхността), а може и да изплува, и бебето пораства отгоре. Просто я остави известно време. Аз покривам с филтърна хартия или салфетка, но не и марля, които затягам с канцеларски ластик.

Между другото, ако някой не може да си намери, но иска бебе Джун или бебе Комбуча (но имайте предвид, че съм в Русе), мога евентуално да пратя по Еконт; тия дни ще "разсаждам", така че пишете тук или на лични. Струва ми се, че трябва да дам гъбка, издържала поне 2 цикъла при комбучките и 3-4 при джун, за да са достатъчно държаливи. Самата опаковка, ако е за разпращане по Еконт, мисля да е стъклен буркан с винтова капачка в плик и кашон с много вложка, за да не се счупи. Ако някой има опит за разпращане, моля да сподели.  Hug

# 183
  • София
  • Мнения: 22 867
fractal, може ли снимка на Джун и малко информация за тази гъба.

Благодаря предварително. Simple Smile

# 184
  • Мнения: 557
fractal, може ли снимка на Джун и малко информация за тази гъба.

Благодаря предварително. Simple Smile

Amiamo, писала съм на предната страница - виж поста от 5 януари. Simple Smile
Новото към момента е, че анорексичната ми Джунка престоя месец в бурканчето без да я закачам по съвет на приятел, който има доста по-солиден опит от мен със скобита от всякакъв вид, и в момента е една сладуреста бяла дебеланка, която, мисля, ще мога да разделя, и след седмица-две, като укрепнат бебоците, ще мога да разпращам, ако има желаещи.

# 185
  • София
  • Мнения: 22 867
fractal, може ли снимка на Джун и малко информация за тази гъба.

Благодаря предварително. Simple Smile

Amiamo, писала съм на предната страница - виж поста от 5 януари. Simple Smile
Новото към момента е, че анорексичната ми Джунка престоя месец в бурканчето без да я закачам по съвет на приятел, който има доста по-солиден опит от мен със скобита от всякакъв вид, и в момента е една сладуреста бяла дебеланка, която, мисля, ще мога да разделя, и след седмица-две, като укрепнат бебоците, ще мога да разпращам, ако има желаещи.


О, даже съм ти отговорила на 5 стр...... Joy Joy То е от възрастта на любовта...Simple Smile   Joy Joy bouquet

# 186
  • Мнения: 557
О, даже съм ти отговорила на 5 стр...... Joy Joy То е от възрастта на любовта...Simple Smile   Joy Joy bouquet
Споко!  Hug Вторичната ферментация ще я правим с гинко билоба и (за мен) капсацин, че май покрай мен всичко живо дебелее - и мъже, и скобита...  Joy И аз де! За съжаление!

# 187
  • Мнения: 23
Моята гъба съм я заредила от миналата събота с 3 литра силен зелен чай и 200 гр. захар. Буркана ми е два пъти по широк от размера на гъбата и тя е потънала на дъното. На хладно и тъмно място е и никой не я закача. Днес погледнах и видях някакво тънко подобие на моята къба на повърхноста на буркана. Реших, че е трябва да го изхвърля и го пуснах в кофата. Едва сега прочетох, че всъщност това е бебе комбуча, но типично за мен е, че първо действам, а после мисля и така си хвърлих първото бебе. Притеснява ме това, че майката лежи на дъното. Нормално ли е това? Не си е променила формата. Същата си е като тази на жената, която ми я даде и така дебеличка. Чудя се дали се храни добре? Днес е 7 ми ден. Кога ще имам комбуча елексир?

# 188
  • Мнения: 557
Моята гъба съм я заредила от миналата събота с 3 литра силен зелен чай и 200 гр. захар. Буркана ми е два пъти по широк от размера на гъбата и тя е потънала на дъното. На хладно и тъмно място е и никой не я закача. Днес погледнах и видях някакво тънко подобие на моята къба на повърхноста на буркана. Реших, че е трябва да го изхвърля и го пуснах в кофата. Едва сега прочетох, че всъщност това е бебе комбуча, но типично за мен е, че първо действам, а после мисля и така си хвърлих първото бебе. Притеснява ме това, че майката лежи на дъното. Нормално ли е това? Не си е променила формата. Същата си е като тази на жената, която ми я даде и така дебеличка. Чудя се дали се храни добре? Днес е 7 ми ден. Кога ще имам комбуча елексир?
Май да, изхвърлила си бебето без водата. Случва се. Нормално е майката да лежи на дъното; понякога на 3-4 ден изплува и тогава бебокът пораства отгоре, като слой; понякога застава на чомпи, но и това е нормално. Важно е да няма плесени и вредни бактерии; гъбата си знае работата.

Според мен, изчакай за елексира, докато не си развъдиш бебе, за да имаш резервен вариант със сигурност. Освен това, гъбата ти току що се е преселила, аклиматизира се. Сместа може би вече става за пиене (може да издърпаш малко с пипетка или сламка) и да опиташ на вкус. Ако ти харесва, отливаш внимателно в друг буркан и доливаш с предварително подготвения и охладен чаено-захарен разтвор. Ако вкусът не ти харесва, причината може да е в твърде високата концентрация на чая (или вида на чая - зеленият на Ахмад и един от Берьозка са ми любимите), даже може да е от аклиматизирането. Ако оставиш другия буркан на стайна температура, ферментацията, макар и по-слаба, ще продължи; затова не е зле 1-2 пъти на ден да отваряш капака, за да излезе въглеродният двуокис; иначе може да си имаш животворен фонтан по никое време.

# 189
  • Мнения: 23
Благодаря за информацията fractal! С Комбучата ми е много по-трудно да разбера какво става.  Понеже правя и кефир, там всичко е перфектно и много по-лесно. Чудя се какъв буркан да си купя или по-скоро буркани. Този който ползвам е 10 литров и в него си правя туршия, която наскоро изядохме. Понеже бурканът не е пълен до горе гъбата бебе е станала гигантска. Сигурно и тази ще изхвърля и като си купя подходящ буркан ще си направя малко бебе. Днес е 15-ти ден. Майката още лежи на дъното, но вече имам второ бебе. Пробвах кобуча чай. Леко е кисел, но е и леко сладък. На мен ми хареса. Дъщеря ми каза, че има странен вкус, напомняло и на оцет. Много и здраве, ще си пия сама комбучата. Simple Smile

# 190
  • Мнения: 557
Благодаря за информацията fractal! С Комбучата ми е много по-трудно да разбера какво става.  Понеже правя и кефир, там всичко е перфектно и много по-лесно. Чудя се какъв буркан да си купя или по-скоро буркани. Този който ползвам е 10 литров и в него си правя туршия, която наскоро изядохме. Понеже бурканът не е пълен до горе гъбата бебе е станала гигантска. Сигурно и тази ще изхвърля и като си купя подходящ буркан ще си направя малко бебе. Днес е 15-ти ден. Майката още лежи на дъното, но вече имам второ бебе. Пробвах кобуча чай. Леко е кисел, но е и леко сладък. На мен ми хареса. Дъщеря ми каза, че има странен вкус, напомняло и на оцет. Много и здраве, ще си пия сама комбучата. Simple Smile
За бога, не я хвърляй!  bouquet Нали е живичка и здравичка! Не се втелясвам, просто ми е жал за гъбетата, и те душа носят! Смятай, че си ударила джакпота - аз пък си търся такива големи буркани, даже да купя нещо и да го изхвърля, но засега не намирам.
Предлагам ти такова решение:
* вадиш едно бебе и го слагаш в буркан, примерно, 1.5 литра; то ще застане под ъгъл, но това не му пречи. Гледай да налееш чаенозахарния разтвор почти до горе, но все пак да има поне малко въздух; това ще даде възможност да се образува ново по-мъничко по размер бебе. Аз така съм заложила няколко от буркан Омния в буркан от средна лютеница, че ще са по-лесни за транспортиране. Поне първата доза в по-малкия буркан я отпиши, защото много бързо ще стане кисела, но твоята цел е да редуцираш размера на бебока.

* за излишните комбучки - имат толкова много приложения! В тия големи буркани можеш да долееш още разтвор и да ги оставиш да си ферментират на спокойствие - месец минимум. Става жесток оцет (е, то не е формално оцет, който е в резултат на ферментация на оцетената гъба братоведка на нашата), но даже е по-полезен. Става за коса, тоник за лице (разредено, естествено!), супермарината за готвене, особено ако си направиш вторичната ферментация с подходящи билки. Роман мога да напиша, но днес ми е под напрежение, така че някой път ще е. Има много идеи и в нета. Най-шантавите са за правене на бижута и Ната де коко (целулозни бонбони за отслабване)!

П.С. Понеже за ферментацията е нужен въздух, но ще наливаш почти догоре, гледай да няма никакъв, ама никакъв контакт на течността с филтъра, или салфетката, или марлята - иначе ще завъдиш плесен.

# 191
  • Мнения: 23
Много благодаря! Това е страхотна информация. Много полезна за мен, а може би и за други, които се интересуват от тази тема. Няма да хвърлям голямото бебе Комбуча, ще го сложа в друг буркан. Между другото майката изплува на повърхноста. Комбучата, която продават за пиене е газирана, а вчера като пробвах чая, беше леко кисел, но не газирен. Чудя се къде бъркам?

# 192
  • Мнения: 384
Газира се при вторичната ферментация - като извадиш гъбата, прецедиш и сложиш в бутилка в хладилника. След 2-3 дни е газирано. Пак тогава се добавят и допълнителните аромати - джинджифил, мента, плодове някакви пресни, кой каквото му е на сърце.

# 193
  • Мнения: 23
Мина известно време, през което не съм писала. Вече съм пристрастена към Комбуча. Днес приготвих нова доза. Заредих онзи голям буркан, за който бях писала преди, но до горе с 10 литра зелен чай и захар. Всичките бебета са там, заедно с майката. Имам вече 4 отделни комбучи. Имам и 5 бутилки от вино с Комбуча за газиране. Не ми стига. Успявам да я изпия съвсем сама преди да стане следващият разтвор. Време е да добавя вкусове. Дъщеря ми не иска да пие, защото й миришело на оцет. Ще пробвам да добавя плодови сокове към комбуча напитката и ще изчакам да се газират.

# 194
  • Бургас
  • Мнения: 614
Здравейте момичета, от Бургас съм и си търся гъба комбуча. Гледах цените в сайта, но да си призная ми е скъпичко да давам 20 лв за гъба. Иначе си пазаря от техните продукти понякога от магазина до нас и напитките им са много вкусни, но не ми стига Simple Smile Искам да си правя количество, струва ми се, че ще ми стане любимата напитка за лятото! Ще се радвам, ако някой има за даване, като съм склонна да платя за гъбата, но разбира се, по-разумна цена.
Благодаря ви Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт