Суровоядство

  • 58 746
  • 740
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 8 163
Атланта, кисна в буркан, ако целта е само кълнове.

Ако целта е поници, кисна в буркан за една нощ, след което прехвърлям в Sproutbags за ден-два.

После разстилам семките/семената/зърната в поднос за зеленчукови снакове.

През първите ден-два (зависи от семето) покривам с кухненско фолио (от прозрачното) и пръскам с вода сутрин и вечер. После махам фолиото и само пръскам. Дотогава семената са пуснали корени във водата.

Водата сменям всеки ден.

Ето слънчогледовите поници, както изглеждат на третия ден, откакто ги активирах:

Последна редакция: ср, 25 сеп 2013, 04:22 от Фея Кръстница

# 691
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 889
Ако нямате такива подноси става и с две пластмасови кутии сложени една в друга. Горната е пробита, а между двете има вода.

# 692
  • Мнения: 56
Здравейте момичета! Големи красоти показвате! Simple Smile
Аз моите слънчогледови поници ги правя в тавичка с пръст. И дори да не се сложи найлон върху тях в първите няколко дни пак поникват без проблем. Явно има много начини!
Относно хапването вечер и аз го правя, но аз вечерям в 16-17 часа и в 20 часа хапвам някой друг суров бонбон или банан и ми е напълно достатъчно.

# 693
  • Мнения: 1 709
Днес смлях малко сурово, киснато кашу и стана като крем. Вкусно, но не знам как да го ям. Сещам се само за суров десерт евентуално с някакъв плод. А аз си падам повече по соленичко.
Правила съм солен вариант - към сместа се добавят лимонов сок, сол, копър, /може и чесън/ - пълнила съм тиквички, изглежда по този начин.
Сместа може да се подправи и с други подправки /черен пипер, магданоз .../, също става за мазане върху крекери. Въпрос на вкус Simple Smile

# 694
  • Мнения: 5 713
Вери, гости приемаш ли?
Приемам, идвайте те. Simple Smile

За кашуто - сирене/пастет както и Impatiens е писала; твърдо сирене (отлежало);
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=479854.msg24055743#msg24055743
4-та снимка е солен вариант и има леко ферментирало кашу.

# 695
  • У дома
  • Мнения: 1 741
Благодаря за всички идеи  Hug Страхотни сте!

Охо, Вери, внимавай, че на мен малко ми трябва и се вдигам  Grinning

# 696
  • Мнения: 5 713
Сериозна съм. Simple Smile

# 697
  • Стара Загора
  • Мнения: 527
Здравейте, момичета! Страхотна тема! За 3-4 дни изчетох всичко дотук с голямо удоволствие. Аз също се опитвам да докарам колкото се може по-голям процент от храненето да е със сурови зеленчуци и плодове, още повече, че имаме село на 15 км. от града и си отглеждаме почти всичко. Кълнове правя от доста години много успешно, особено зимните месеци, когато пресните зеленчуци са ограничени (като видове) и ги добавяме към салатите от зеле, цвекло, моркови и ряпа.

Опитвала съм да правя и крекери по описаните рецепти, но имам проблем със смилането на покълналите семена. Имам кухненски робот, но в него почти не се смилат. Опитвала съм и с по-голямо количество, смесени с друг зеленчук - останалите неща се смилат, а покълналите семена остават почти цели. Нещо да ме посъветвате?

А за покълването на семената използвам буркани, като отгоре с помощта на ластичета захващам парче от 2 слоя марля - много лесно става измиването - просто изсипвам водата през марлята, пак през марлята сипвам вода, за да изплакна семената, а след 12-ч час след като махна водата, държа бурканите в тава, обърнати надолу с капачките и подпряни на стената на тавата, за да не са съвсем вертикално (около 45 градуса).

# 698
  • Мнения: 8 163
Валя, добре дошла!

Моят съвет е да си купиш нов кухненски робот, било то по-високо оборотен или с по-остри ножове.

***

Снощи си направих вълшебна салата от пресни бейби салати, домати, пресен лучец, поници от грах и от слънчоглед. Поръсих с кашкавал пекорино романо.

# 699
  • Пловдив
  • Мнения: 692
Вчера си направих първото смути с магданоз, ябълки и праскови. Има ли някъде в форума тема само за смутита  Laughing , където да са сложени различни комбинации, би ми била много полезна.  Grinning

# 700
  • Мнения: 3 743
Да се оплача, блендерът ми се счупи Sad
Замислям се за инвестиция като VitaMix или Blendtec, но ще видим дали семейният съвет ще одобри. Вие, ако ползвате подобни уреди, откога ги имате Thinking

Ние напоследък също сме на течна закуска, не съвсем сурова, но: ядково мляко или кисело мляко, плод, семена и овесено брашно. Освен това всеки ден щерката ми поставя условие, например днес искам оранжева закуска, на следващия ден зелена закуска 999 hahaha
Днес бяхме на банан, кокосово мляко, чия, конопено семе, спирулина за зелен цвят и няколко листенца босилек от градинката.
За утре, изненада Joy

# 701
  • Мнения: 5 713
Галче,
с Vitamix сме от 4.5 години.
Blendtec го гледам в Костко - 350 кан преди таксите, но нито знам кой модел предлагат, нито каква му е цената онлайн.

# 702
  • Мнения: 0
Здравейте !
Има ли някаква специфика (или нещо,което трябва да се съобразява)  при консумацията на кълнове ( купешки от магазина ) ?  Blush

Бях чела ,че кълновете могат да доведат до проблем , но тъй като не намирам въпросната тема да си припомня информацията , реших да попитам тук   bouquet

# 703
  • Мнения: 5 713
Гледай да са свежи; да няма тъмно и загнило.
Иначе по принцип може да се развият плесени; това може да постигне  Simple Smile и в домашни условия.

За бобовите е имало и сигурно има все още спор, че не се ядат сурови, защото са токсични; трябва да са бланширани или варени.

За пониците елда - не се прави сок от тях, тъй като големи количества от нея (а един такъв сок вече е голямо количество) са токсични.

За друго не се сещам....

# 704
  • Мнения: 9 908
Вери, а кълнове от боб мунг? Азиатската кухня е пълна с рецепти за салати с боб мунг. Не съм чела да се обработват допълнително.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт