КОЗУНАЦИ - сезон 2014 г. - тема 2

  • 40 824
  • 744
  •   1
Отговори
# 30
  • Sofia
  • Мнения: 21 717
Пипилота, в жълтъка капвам по няколко капки (4-6) пр. мляко и олио (то придава блясъка).

Щастлива, трябва да се усети тестото, грамовете брашно в рецептата са за ориентир. Брашната са разлини, яйцата също и ето разликите.

Според мен, каквото и да е брашното - италианско или бг, просто трябва да се направи меко, но и достатъчно твърдо в същото време тесто, за да не се разлива плетката, тарябва да се усеща, а послелдното идва с опита.   Grinning

Аз реших днес като правя хляб да снимам някои моменти - колко меко/как да се преценява, прегъването при месене.

Искам само да обясня и моето си усещане (зачитам и вашите) за биенето на тестото.
Всъщност с удрянето му в плота, месещият разпуска/отпочива от месенето и после, след удрянето продължавайки да меси вкарва въздух. Самото пльосване на тестото, изобщо не ми прилича на вкарване на въздух, а по скоро на изкарване. Та дори да не е съвсем така, определено не се и вкарва.
Ей тъй ги усещам аз нещата. Simple Smile

Уинди, и за рецептите за хлебопекарна да ти кажа виждането си... Simple Smile
 Която и да е рецепта може да се забърка в машината (особенно щом няма да се пече в нея), просто се следва правилото на машината - първо мокри, после сухи продукти. Това прави всяка рецепта подходяща/адаптирана  за хлебопекарна.  Grinning
Ако пък искате да печете която и да е рецепта в машината, освен основното правило, трябва да се съобразите само и да се вместят продуктите в контейнера и' (след като втаса и се изпече тестото).

    Аз писах неотдавна.... понякога омесвам тестото на ръка, за да го усетя и тогава вече го слагам в машината, да меси вместо мен. Simple Smile  
Но, които още нямат опит в преценката за мекотата на тесто, е добре да го меси от самото начало машината, та спрат да добавят брашно, когато не мажат бъркалките.

Ух какво се разсписах...  ooooh!
Благодаря за вниманието на изчелите ме!  Grinning



# 31
  • Мнения: 11 607
Ето козунаците на дневна светлина -




# 32
  • Sofia
  • Мнения: 21 717
Леле, Цоц, забравих да ти пиша... Страхотни, страхотни,... Поздравления, майсторе!   bouquet  
Ама как бре, останаха до сега неначенати?!  newsm78
Позната ми е плетката, ама я посочи коя е, молИМ!   Grinning

# 33
  • Мнения: 11 607
Това е сплитането, моите са с по 4 фитила.....
Как оцеляха - снощи като ги извадих всички спяха, тази сутрин - пак така, ваканция е, закусваме по обяд.......
Благодаря ти, Морена!

# 34
  • Мнения: 447
Ако пък искате да печете която и да е рецепта в машината, освен основното правило, трябва да се съобразите само и да се вместят продуктите в контейнера и' (след като втаса и се изпече тестото).[/color]

Именно тук е ключът - рецептата е с малки количества, та няма да се наложи да деля продукти и да смятам съотношения. Не че е чак такъв проблем, правя го постоянно с други рецепти. Но сега така реших - като за първи опит тази година, да се улесня максимално. Mr. Green
В тази връзка, Seengirl, погледни рецептата - мисля, че е точно това, за което питаш! Peace
Освен това съзнателно избирах рецепта без свинска мас, защото моята я чакам да пристигне, а не искам да променям оригиналните съставки. Като ще правя по нечия рецепта, ще правя с всичко нужно. Хем се надявам резултатът да е максимално близък до показания, хем от уважение към авторите, които са си направили труда да тестват, напишат рецептата и обясненията към нея. Hug

Мама Цоцоланка, ако някой ми направи такива красиви козунаци, и през нощта ще стана да ги опитам! Ама те твоите хора явно са свикнали... Laughing

# 35
  • Sofia
  • Мнения: 21 717
Няма за какво, Цоц! Simple Smile
Аха, ползвала съм я таз плетка, ама не я познах.  Laughing
Скрит текст:
ММ, а и големите, с мотаят до последно с мен, та колкото и късно да е, пробваме го... козунака де.  Laughing
Ние пък ставаме рано (е, не като за у-ще я  Wink), да не губим тренинг, с оглед на идващото топло и горещо време... Пък и не ми харесва малката (на 6г.) да обръща деня на нощ (като спи до късно сутрин) и обратното - като ми се мотае будна по нощите.

# 36
  • Мнения: 378
Цоп-пльок   bouquet

# 37
  • Мнения: 636
може ли малко помощ.
Мисля да замеся тесто за козунак от предния ден в хлебопекарната и да замразя .
Предстои ми пътуване за Великден и мисля, да ползвам готово тесто за козунака там.
Дали ще е удачно, в смисъл някой пробвал ли е и дали после ще се получи хубав козунак, след размразяването?

# 38
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
Козунакът на Пина за хлебопекарна е много хубав, правила съм доста пъти, като съм пекла и в машината.

И аз не виждам снимките на Госпожица лаленце.

А зайчетата се правят от маслено тесто, като ушичките се режат с ножичка. Peace

# 39
  • Мнения: 681
Извинявам се за въпросчето, но да попитам какво се добавяше към тестото за да се премахне дъха на мас?
Моята машина меси чудесно, не бих месила на ръка ( а и нали за това съм я взела, за да не се плескам аз  Mr. Green). Само, че цикъла на тесто ми идва кратък, последния път оставих още около половин час повече да втаса и тогава оплетох ...

# 40
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
Ванилията, ромът  и лимонената кора напълно премахват миризмата на мас.

# 41
  • Sofia
  • Мнения: 21 717
Аз виждам снимките на Лаленце през цялото време от снощи, та явно проблема е и при някои.
И съм пропуснала...  Confused  Лаленце, чудни са, поздравления!   bouquet

# 42
  • София
  • Мнения: 11 739
marchеva14, можеш ли да попиташ приятелката ти за рецепта, ако не е много нахално разбира се. Мъжът ми също е диабетик, а ми се иска да му направя и на него козунак за празника.
Питах, на 1 кг брашно - 5 сл. подсладител.

# 43
  • Мнения: 681
Ванилията, ромът  и лимонената кора напълно премахват миризмата на мас.
Благодаря, ще пробвам и рецепта с мас  Hug

# 44
  • Мнения: X
Спирам с пробите за козунаци, след три опита, да не им омръзнат на моите мъже до Великден, а и нещо днес трудно си закопчах дънките......     Mr. Green
Само ще ви следя и ще се радвам на вашите до празника.     Hug

Общи условия

Активация на акаунт