За ресторантите в България от гледната точка на една рускиня

  • 10 092
  • 49
  •   1
Отговори
  • Мнения: 514
Здравейте, мамите! Предполагам, че сега ще ме оплюят, ама все пак реших да споделя мнението ми по въпроса. За какво, а де  да знам... Едва ли ще се промени положението, просто си мрънкам.
Живея на курорт и си имам доста наблюдения относно заведенията тук, а и не само тук. Много от ресторантьорите се оплакват, че нямало клиенти, ама какво очакват, когато не знаят да готвят? Не знам за вас, а ние, руснаците, все пак очакваме на ресторанта да ядем нещо по- изискано от това, което си готвим вкъщи всеки ден, или това, което сложно се прави. Що пък руснаците? А просто защото на морето много се надяват руснаците да им правят оборота, а и все пак не съм българка, рускиня съм, така че това е моето субективно мнение, нищо лично. Още един път да отбележа, че в никакъв случай не искам да обидя българите, като народ, възможно, трябваше да напиша това не тук, а в темата, където споделят, какво учудва българите в чужбина и чужденците в българия...
И така, какво ме учудва. Учудва ме, когато ми предлагат нещо от магазин, което само си го стоплили, без да вложат капка труд, ама цената е като за ресторант. Например картофено пюре от пакетче, замразени и размразени в микровеле зеленчуци, растворимо капучино, обикновено сирене и кашкавал, което не е никакво особено, не е от някаква там уникална мандра, а съвсем си обикновено от Метро, просто е нарязано. Или пък защо един домат или краставица, които са просто нарязани, гордо се наричат салата и струват, като кило и половина домати? Защо, когато искам десерт, ми предлагат само палачинки и сладолед? Разбирам, ако е домашен сладолед, но не, пак е нещо готово, от магазина... От магазина и аз мога да си го взема... А, да, има понякога бисквитена торта. Да- да- да, спомням си, когато при нас имаше криза, правихме си такова вкъщи, от бисквити и готова опаковка крем с нишесте, ставаше, когато няма нищо друго, но да го предлагаш на гости, или чак в ресторант... Хм. Несериозно ми изглежда. Някой може да каже- обичам бисквитена торта! Но и вафлички "Морена" много хора обичат, това не означава, че трябва да ги предлагат, като десерт в ресторант, или, примерно, попара, пак е вкусно нещо, но не за ресторант някакси... Нима няма други вкусни десерти, толкова много рецепти има в интернет, ама не- палачинки, сладолед и бисквитена торта, винаги и навсякъде!
Или ето, пържени яйца. Толкова ли обичат тук хора тези яйца, че чак на заведението ги поръчват?  Mr. Green
Качеството на ястията е отделна болка. Спомням, си когато за пъви път дойдох тук, в един доста скъп ресторант с морска гледка си поръчах зелева салата. Много обичам зелева салатка, знаете, такава, когато зелето е смачкано хубаво, листенцата стават сочни, прозрачни, нежни, от тях изтича сок, да има и морковче малко там, и тук- там магданозче... Ама донесоха ми просто сухо, нарязано зеле. И когато казах на сервитьора, че да не съм магаре, да дъвча такова нещо, той ми отговори, че никъде в България няма да намеря смачкано зеле! Да бе... Намирала съм, много вкусни зелеви салати съм намирала. Ама не на морето.
Или рибена чорба. Все пак на морето се яде риба, нали? Обаче, малка купичка мътна течност, половин от която не може да се яде, защото е пълно с дребни кости, и, фактически, даваш 3,50 за малко бульон- ми да, за отслабващи мацки това е обяд, ама за един нормален турист, едва ли. Или таратор, в който има почти само вода, 2 чаени лъжици краставица и количество минимално мляко, за да придобие бял цвят тази вода... И.т.н.
А и туристите вече са умни, щото и тях ги е пипнала кризата, не искат да дават пари за боклуци, по- добре да си сготвят вкъщи или от магазин да си вземат. А кръчмарите оплакват ли се, оплакват... Ама да подобрят менюто- тц! А някои от българите, с които съм говорила по въпроса, са ми казали, че не идват на заведение да се наядат, а само заради общуването, демек все им тая, какво да си поръчват.
Извинявам се, ако има грешки, не ми е роден българския и кажете ми, моля, какво мислете по въпроса?

Последна редакция: вт, 31 май 2016, 08:18 от Редактор*

# 1
  • Мнения: 6 998
Аз лично на море не съм ходила от десетина години, мога да ти говоря за заведенията в София само.
Има и такива, каквито описваш, около офиса ми са масово такива и се ядат точно манджи като от вкъщи. Колегите ходят, защото е достатъчно евтино, а и излезаш от офиса да се разнообразиш. Аз напоследък реших, че не ми се дават пари за това и си нося от вкъщи или си купувам сандвич. Laughing
Има и друг, малко по-скъп клас ресторанти, обикновено етническите такива - суши, индийски, френски, италиански (под италиански нямам предвид квартална пицария) - които стават повече като качество на храната или може би зависи на кой точно ще попаднеш. И разнообразие в десертите има, и в самото меню. Без китайски, китайските са зле, не съм попадала на такъв без 3 тона олио в ориза  Rolling Eyes
Има и много скъп клас ресторанти, в който не стъпвам и не знам как готвят, но се надявам да е добре  Laughing

# 2
  • 42°37'41.83N 23°21'53.29E
  • Мнения: 3 074
В София - да.
Но Черноморието е пълна скръб! Там важи максимата "Ден година храни" и ако може, това да стане на принципа "От пръдня-боя"  ooooh!

# 3
  • Мнения: 25 695
Какво да кажа? То проблемът не е само по морето. И е много добре показан в предаването "Кошмари в кухнята".  Laughing
С две думи – проблемът е в собствениците.
Едно, че не разбират от готвене, не са готвачи, не се интересуват от кулинария, нямат желание да се научат, за тях са важни само печалбите.
Второ, наемат евтина работна ръка, без нужната квалификация, плащат малко, съответно и работещите за тях не са достатъчно мотивирани да работят съвестно и да предлагат качествена храна. Дори да има истински готвач в заведението, той е безгласна буква – каквото шефът каже. А шефът, вече казахме, хал хабер си няма от готвене и от бизнес като цяло. Изкарал отнякъде малко пари и ги вложил в ресторант, защото отстрани изглежда много лесно. И разчита на бързи печалби с минимум инвестиции.
Трето, навсякъде, където има сезонна заетост, мотото е "ден година храни", или "да одрусаме крушата". Те нямат интерес да завъдят постоянни клиенти, разчитат на множеството туристи, така че дори да си тръгне възмутен клиент и да не стъпи повече, да дойде нов, който още не им е сърбал буламачите.
Четвърто, все още подценяват съвременните средства за комуникация и не си дават сметка, че излезе ли му лошо име на едно заведение, мълвата се разпространява бързо чрез социалните медии и много скоро въпросният собственик ще псува мързеливия си персонал, капризните туристи, международното положение и кривината на космоса, но няма да се сети да помисли дали грешката случайно не е в неговия телевизор.
И т.н., и т.н.
Предполагам, че хората, които работят или са работили в такива заведения, могат много да допълнят.

# 4
  • Nice
  • Мнения: 946
Само ще кажа, че един много добър приятел тъкмо го одобриха да работи лятото в Поморие в един ресторант като главен готвач. Споменавам факта, че е учил в хранителновкусовия университет в Пловдив, но откакто е завършил преди 6 години няма и ден стаж по специалността и все се шегува, че единственото което знае да готви са пржени яйца  Grinning
Та той ще е готвач някъде на морето, при това главен.
Не знам как да си го обясня, липса на персонал, пълен непукизъм на управителя или нещо друго....

# 5
  • Мнения: 25 695
Че в Хранително-вкусовия има ли специалност "Готвачи"? Те оттам излизат технолози.
Та този главен готвач и машинно инженерство да беше завършил, все тая...  Laughing

# 6
  • Мнения: 6 998
Че в Хранително-вкусовия има ли специалност "Готвачи"? Те оттам излизат технолози.
Та този главен готвач и машинно инженерство да беше завършил, все тая...  Laughing
В студентските си години моят мъж от ТУ със специалност приложна математика е работил като главен готвач в някаква софийска квартална пицарийка  Mr. Green Може и единственият готвач да е бил, не съм питала с подробности.  Laughing Но прави страхотни пици сега  Laughing

# 7
  • Nice
  • Мнения: 946
Че в Хранително-вкусовия има ли специалност "Готвачи"? Те оттам излизат технолози.
Та този главен готвач и машинно инженерство да беше завършил, все тая...  Laughing

Неее, излезнал е със специалност Туризъм.
Но от завършването до сега работи във фирма за дограма. Не знам какво му стана, явно е решил да се преквалифицира това лято  Laughing
Готвач-специалист по дограми.

# 8
  • Мнения: 25 695
То няма лошо човек да се преквалифицира, стига да го направи като хората – да учи, да чете рецепти, да се развива, да гледа какво правят майсторите, ако ще и клипчета в нета.
Ама на база "що пък да не работя като готвач, то е фасулска работа, аз от първи клас мога да пържа страхотно яйца" или "знай'ш к'ви яки сандвичи правя, ще си оближеш пръстите" най-много да я докара до това, което е описано в първи пост.  Laughing

# 9
  • Мнения: 514
Благодаря за отговорите, честно казано си мислех, че сега ще ми кажете нещо от рода- кат не ти се трае, прибирай се в Русия. А вие ме подкрепихте. Аз този пост написах не с цел да оплюя всичко тук, обратно,  много държа кухнята в заведенията тук да стане на някакво ниво, между другото преди години, когато съм идвала на морете само като турист, сякаш по- вкусно беше.
Не че съвсем няма добри готвачи, ето вчера, например, си облезах пръстити в едно заведение, където собственика готви. Всъщност точно това ме накара да напиша днеска всичко това, можело, значи.

# 10
  • Мнения: 25 695
Може, разбира се, винаги може, стига да има желание.  Laughing
Да, има места, където готвят много вкусно, слава богу. Ама хората си държат на добрата кухня и на името.

# 11
  • Мнения: 6 998
Благодаря за отговорите, честно казано си мислех, че сега ще ми кажете нещо от рода- кат не ти се трае, прибирай се в Русия.
Аа, не се притеснявай, аз в неделя заминавам за една седмица в Москва, после като се върна и ще пооплюя московските кръчми/ресторанти и ще сме квит  Joy
Шегувам се.
Ти си си написала истината, как да не те подкрепим, и ние имаме вкусови рецептори, и ние знаем как се прави туризъм в България Confused (макар че моето мнение дори не беше за туристически места).

# 12
  • Мнения: 514
Благодаря за отговорите, честно казано си мислех, че сега ще ми кажете нещо от рода- кат не ти се трае, прибирай се в Русия.
Аа, не се притеснявай, аз в неделя заминавам за една седмица в Москва, после като се върна и ще пооплюя московските кръчми/ресторанти и ще сме квит  Joy
Шегувам се.
Ти си си написала истината, как да не те подкрепим, и ние имаме вкусови рецептори, и ние знаем как се прави туризъм в България Confused (макар че моето мнение дори не беше за туристически места).
 Поздрави на Москва и ще чакам мнението ти за нея.  Simple Smile Аз не съм патриот, така че няма да се обидя, ако... Между другото, понеже кръчмите  там никак не са евтини, ако искаш да хапнеш по- бързо и по- демократично, има една верига, казват се "Му- му". Нещо от рода на вашата "Бърза кухня". Ако мога да съм полезна с нещо, обаждай се.

# 13
  • Paradise
  • Мнения: 3 103
В БГ заведенията масово са пълна скръб.
За София положението е приблизително следното:
В заведенията менюто е едно и също - всичко се върти около модната тенденция към момента, напр. нахут, киноа, рукола, домашна лимонада и подобни.
Интериорът и той един и същ - икейско-винтидж с привкус на селски обор.
Отвсякъде ни заливат с био, органик, "на баба" манджите.
Цените са 100 лв. за 100 грама (образно казано) и наистина човек няма къде да яде нормална ресторантьорска храна.
Италианските заведения/пицарии/бистра вече са по три на ъгъл. Цените в повечето са над средните, защото "ние си внасяме всичко от Италия"  Rolling Eyes
Бургерджийниците се въдят като гъби след дъжд. И там цените са солени за едното няма нищо. Бургер за 2 залъка е 10-15 лв., а собствениците ни убеждават, че месото е от най-крехкото теле порода блек ангъс/кобе отсам Екватора.
В общи линии масово искат с трици маймуни да ловят.

# 14
  • София
  • Мнения: 8 132
Аз останах потресена когато разбрах, че една позната са я наели в някакво заведение на морето като главен готвач. И тя две седмици преди да замине четеше как се прави рибена чорба и пълнени чушки.  Shocked  Как ги наемат в заведенията? Все си мислех, че има нещо като тест ли, изпит ли, не знам точно.
Та какво да очаквам? Мога само да се надявам да не сядам в заведение, където работи тя или някой друг "готвач" като нея.

# 15
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Пипинс,

искрено се забавлявах с поста ти. Не мога да преценя така ли е, твръде малко време прекарвам в България, за да имам поглед, но наистина - рукола, балсамова редукция, кресон и въпросната лимонада са направо във всяко заведение. И то с цени, които, според мен лично, не са оправдани.

По морето съм попадала и на много хубави заведения обаче - срещу съответната сума и на определените места. Но за мен основният проблем не е неквалифицираният персонал, а качеството на продуктите. Ако ми дадат идеалният телешки стек и аз поръчам медиум, а те донесат медиум реър, надали ще е чак такъв проблем. Но като извадят замразеното телешко и ми го представят за пресно, е тогава вече няма спасение  Sick.

Изключение правят груби грешки в кухнята, като да изсушат телешкото, да преготвят рибата, да не изчистят мидите, да не подправят добре - такива неща.

# 16
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 033
Това ми напомни преди години за един познат, който работеше като пиколо в хотел. Но, не щеш ли, един ден готвачката (щото нали в 99% от заведенията са с по един готвач) се разболяла... И шефа пита тоз въпросния младеж "Салата можеш ли да режеш?" "Мога..." "Айде тогава, днес си готвач!" Та почти цяла седмица беше с друго "назначение"  Joy И като има недоволен клиент - "Извинете, за компенсация десерта е от нас" като десерта винаги беше едни сто годишни замразени палачинки с най-евтиния възможен шоколад.

# 17
  • Мнения: 11 571
Работех в един китайски ресторант, барман, но бара ми беше до кухнята, нагледала съм се на какво ли не. Оттогава китайско не хапвам на заведение. Идва един човечец от хеи на проверка, всеки месец идваше- евтин излизаше на шефката- 100 гр. суджук и малка биричка, ни проверява, нищо.
В една пицария замесваха тестото в съблекалнята ни, при събутите обувки, да не би някой да открадне рецептата. Там и видях плъх да пълзи по стена. Видя го клиентка първа де.
Но говоря за преди доста години. Дано нивото на хигиена се е вдигнало, но е достатъчно да изгледаш един епизод на Кошмари- те, та да не си правиш илюзии.
И бира- само от бутилка.

# 18
  • Мнения: X
Благодаря за отговорите, честно казано си мислех, че сега ще ми кажете нещо от рода- кат не ти се трае, прибирай се в Русия.
Скрит текст:
А вие ме подкрепихте. Аз този пост написах не с цел да оплюя всичко тук, обратно,  много държа кухнята в заведенията тук да стане на някакво ниво, между другото преди години, когато съм идвала на морете само като турист, сякаш по- вкусно беше.
Не че съвсем няма добри готвачи, ето вчера, например, си облезах пръстити в едно заведение, където собственика готви. Всъщност точно това ме накара да напиша днеска всичко това, можело, значи.

Е, ти поне имаш къде да се прибереш, ако ти писне от ресторантски "хубавини" ......   Laughing
Ама аз съм родена тук, та дори няма къде да се пръждосам.
Свела съм храненето навън до абсолютния санитарен минимум, когато така или иначе не може да се избегне.На море-винаги ходим на места, където има кухня/бокс, за да мога да си приготвям сама храната.Обичам да готвя, не ми тежи, така или иначе не ходя на почивка, за да лежа по цял ден.    Simple Smile

# 19
  • Мнения: 2 760
Работих през студентските години по морето в ресторанти... не ми се разказва.
Показателен лаф от един репортаж за черноморския ол-инклузив - "Вчерашната салата е днешната супа"

# 20
  • Мнения: leet
Аз мисля, че въпросът е към каква клиентела се е насочил ресторантьорът. Посещавала съм страхотни ресторанти по морето, а и аз самата живея във Варна. На север има много добри комплекси със страхотни ресторанти. Но всичко опира до пари и възможности.

# 21
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
DV84,
май-май си права...
Ако човек е склонен да плати повече пари (или направо стъпи на цените не европейските ресторанти), ще получи и по-добри неща - било обслужване, продукти, начин на приготвяне на храната.

А пък Мишлен звезди и гурме-кухня за без пари просто при най-добро желание няма как да стане.
Вече кой и дали иска да ги отделя, колко често и т.н., е съвсем друга тема.

# 22
  • София
  • Мнения: 8 132
В България имаме ли ресторант със звезда Мишлен?

# 23
  • Мнения: 6 998
Гугълвам, ама не откривам да има. Предполагам ако имаше някой, щеше да гръмне интернетът от рекламни статии за въпросното място.  Laughing

# 24
  • Мнения: 642
Хайде и аз да се оплача Simple Smile  Кръчми и ресторанти по морето не мога да коментирам, че не съм стъпвала там от 100 години. Но за тези по градове Пловдив, Хисар, Павел баня и Баня Карлово мога ферман да изпиша. Повечето е казано вече- никаква хигиена, никаква култура на обслужване, завишени цени-занижени грамажи. Както и да е, за месец отпуск няма да предирям много . Всичко бих преглътнала, но не и измислените италиански манджи и специалитети + прословутото кафе Лаваца. Що скандали съм вдигнала в де що ресторант и кръчма или кафене съм седнала за пустата Лаваца. Върха на наглостта на един собственик ли управител ли беше не знам, е като ме пита аз всеки ден ли пия Лаваца' че съм твърдяла, че това е Нова бразилия трета цедка премесена с препечен боб.   Е ми това и чаках, и си му го рекнах, че всеки ден пия и то по няколко. Не платих разбира се въпросното подобие на кафе. Не плащам нещо, което не е това, което съм поръчала. Отказала съм се да сядам в случайни ресторанти и кафета, спестявам си много нерви и разочарования. Най-добре си прекарах миналата година в Асеновград в ресторант '' Чорбаджийска софра'' , в Пловдив в ''Даяна'' и в Карлово в ''Бялата воденица'' страхотни готвачи на българска национална кухня.

# 25
  • Paradise
  • Мнения: 3 103
Къде се намира в Карлово "Бялата воденица"?

# 26
  • Мнения: 68 942
Не са само готвачите такива "майстори"...всичко в БГ е на този принцип.

Като вземеш един майстор, който ми слага външни щори, та същия ми се яви три години след това-вече да ми слага климатик. Голям специалист, голямо преквалифициране...

Никой в БГ не си е на мястото, за което е учил.... Ама никой имам чувството...в банките служители, които хал хабер си нямат от банково право и администрация...например инженери...и мога още да изброявам Joy

# 27
  • Мнения: 514
Аз мисля, че въпросът е към каква клиентела се е насочил ресторантьорът. Посещавала съм страхотни ресторанти по морето, а и аз самата живея във Варна. На север има много добри комплекси със страхотни ресторанти. Но всичко опира до пари и възможности.
Не винаги е свързано, въпреки, че това изглежда логично. Понякога заведение може да е като клошарник, ама винаги е пълно с местните, защото готвят вкусно и цените са поносими. А понякога уж лукс отвсякъде, ама не става за ядене. Но това са крайности.
Между другото за средна класа заведения, харесвам Хепи, защото там няма изненади и знаеш, какво ще получиш срещу своите пари.  Като Макдоналдс, Икея и подобни. А и че бързо ти носят поръчката пак и от значение, понякога просто нямам време да чакам. Аз си правя сметката, че може би не готвят на момента, защото толкова бързо просто няма как, но все пак се получава вкусно и аз нямам претенции, когато идвам там. Даже скоро в Бургас им оставих хвалебен отзив, толкова ми беше вкусно. И напразно, явно съм урочасвала заведението  Laughing, защото след няколко дни, в София, поръчах си същите спагети дел маре и чай, чаках 40 минути, след което ми донесоха спагети, където нямаше никакви тези "маре" а беше полято с някакъв течен сос, и плуваше една самотна гъба.  Shocked А самите спагети изглеждаха сякаш от вчера стоплени в микровеле. След моето оплакване, сервитьорката се извини, взе ми яденето, после донесе същите спагети, но вече с морските гадове отгоре, за сметката на това ми прибра чинийката, където имаше лимон и захар.  Mr. Green
За мърсотията в кухнята. Преди години в една пицерия в София ми донесоха пица, в която вътре имаше парче от счупената чиния! Още веднъж, на морето, си поръчах шопска салата, и когато боднах сиренето, което беше, като шапка отгоре, оттам излетяха мухички! А за мухите изобщо не се стискат, да ви кажа, направо бесплатно месо, веднъж си поръчах пържени картофи, носят ми тези топли картофи, пресно направени, а в тях има 4-5 мухи. Тогава им казах че много съм благодарна, но все пак съм вегетарианка.  Grinning

# 28
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 300
Аз мисля, че въпросът е към каква клиентела се е насочил ресторантьорът. Посещавала съм страхотни ресторанти по морето, а и аз самата живея във Варна. На север има много добри комплекси със страхотни ресторанти. Но всичко опира до пари и възможности.

Подкрепям този пост.
Във Варна и на север от Варна има разкошни заведения.
Ресторантите ,които посещаваме предлагат прясна и добре приготвена храна.
Не е евтино,но си струва. Hug

# 29
  • Paradise
  • Мнения: 3 103
"Хепи" е франчайз верига. Затова има разминаване между отделните заведения.
Не съм му фен изобщо.

# 30
  • Мнения: 642
Съвсем случайно го открих ресторанта на път за водопада Сечурум, в близост до парка и паметника на Христо Проданов.  Може и да бъркам името, но беше в етнографски стил и останах много доволна.

# 31
# 32
  • Sofia
  • Мнения: 4 592

Скрит текст:
Не винаги е свързано, въпреки, че това изглежда логично. Понякога заведение може да е като клошарник, ама винаги е пълно с местните, защото готвят вкусно и цените са поносими. А понякога уж лукс отвсякъде, ама не става за ядене. Но това са крайности.
Между другото за средна класа заведения, харесвам Хепи, защото там няма изненади и знаеш, какво ще получиш срещу своите пари.  Като Макдоналдс, Икея и подобни. А и че бързо ти носят поръчката пак и от значение, понякога просто нямам време да чакам. Аз си правя сметката, че може би не готвят на момента, защото толкова бързо просто няма как, но все пак се получава вкусно и аз нямам претенции, когато идвам там. Даже скоро в Бургас им оставих хвалебен отзив, толкова ми беше вкусно. И напразно, явно съм урочасвала заведението  Laughing, защото след няколко дни, в София, поръчах си същите спагети дел маре и чай, чаках 40 минути, след което ми донесоха спагети, където нямаше никакви тези "маре" а беше полято с някакъв течен сос, и плуваше една самотна гъба.  Shocked А самите спагети изглеждаха сякаш от вчера стоплени в микровеле. След моето оплакване, сервитьорката се извини, взе ми яденето, после донесе същите спагети, но вече с морските гадове отгоре, за сметката на това ми прибра чинийката, където имаше лимон и захар.  Mr. Green
За мърсотията в кухнята. Преди години в една пицерия в София ми донесоха пица, в която вътре имаше парче от счупената чиния! Още веднъж, на морето, си поръчах шопска салата, и когато боднах сиренето, което беше, като шапка отгоре, оттам излетяха мухички! А за мухите изобщо не се стискат, да ви кажа, направо бесплатно месо, веднъж си поръчах пържени картофи, носят ми тези топли картофи, пресно направени, а в тях има 4-5 мухи. Тогава им казах че много съм благодарна, но все пак съм вегетарианка.  Grinning

Как пък ги нацелвате тези изумителни заведения?
През целия ми живот досега, а със сигурност съм повече години в България, щото съм си тук, откак съм се родила, не ми се е случвало да намеря муха, червей, паяк или част от съдове в храната.. Може пък и късмет да съм имала, знам ли...

Но на безвкусни и лошо поднесени ястия съм попадала. И може да се случи и в скъпо заведение, факт!
Всичко зависи от собственика, той наема служителите.
А най-добрата комбинация е собственикът да е готвач - в този случай не съм имала разочарования.

# 33
  • Мнения: leet
Разбира се, зависи и какъв тип ресторант търсим. Има някои кръчмета, които предлагат много приятни ястия. Лично аз, въобще не харесвам заведения тип закусвални. Ресторантите гурме са много добре, но са скъпички и разбира се, рядко си позволяваме на такива места да сядаме. Като цял, лятото избираме да сядаме на заведения по морето, които имат изглед и си поръчваме основно черноморска риба, защото шансът да е прясна е най-голям. За курортистите обаче си е руска рулетка, хората нямат идея кои заведения се славят с добро име и шансът да попаднат на долнопробна кръчма, никак не е малък..

# 34
  • Мнения: 514
Рибата предимно се лови есента, малко зимата и още малко пролет, и тогава се замразява за лятото.  Simple Smile Лятото няма много- много прясна риба, може да се намери, но но повечето неща в менюто са от замразени риби. Това вече го знам, защото живея на морето.

# 35
  • Мнения: 2 450
В Хепи някой познат разправяше, че нямали готвачи, а притоплячи - всичко се готвело в кухня-майка и се разпращало по заведенията в готов или почти готов вид и само изсипвали от пликчета и притопляли на място. С изключение на сушито естествено де, то си се прави на място. Имали няколко истински готвача, които разработвали рецептите и получавали бонус на включена в менюто. Нищо от което не ме спира да ям там де, но хепи си е малко всичко готвят ок, но нищо забележително добре.

# 36
# 37
  • Мнения: 1 355
В БГ заведенията масово са пълна скръб.
За София положението е приблизително следното:
В заведенията менюто е едно и също - всичко се върти около модната тенденция към момента, напр. нахут, киноа, рукола, домашна лимонада и подобни.
Интериорът и той един и същ - икейско-винтидж с привкус на селски обор.
Отвсякъде ни заливат с био, органик, "на баба" манджите.
Цените са 100 лв. за 100 грама (образно казано) и наистина човек няма къде да яде нормална ресторантьорска храна.
Италианските заведения/пицарии/бистра вече са по три на ъгъл. Цените в повечето са над средните, защото "ние си внасяме всичко от Италия"  Rolling Eyes
Бургерджийниците се въдят като гъби след дъжд. И там цените са солени за едното няма нищо. Бургер за 2 залъка е 10-15 лв., а собствениците ни убеждават, че месото е от най-крехкото теле порода блек ангъс/кобе отсам Екватора.
В общи линии масово искат с трици маймуни да ловят.
Отговор точно в десятката  bouquet
И какво правим ние сега, дето ни наближават отпуските и ще трябва щем не щем да се храним и навън?

# 38
  • Мнения: 514
Какво можем да направим ние, поне можем да говорим за това, за да научат повече хора за некачествени заведения и да не сядат там. Тук, в България, има още един проблем, всичко се премълчава. Помня, че имаше тук някаква тема, където обсъждаха, какво правят в случая, ако не им харесвала храната в заведението, и си спомням, че имаше много отговори, че нищо няма да кажат, дори и бакшиш ще оставят, сервитьора не бил виновен за грешките на готвача. Но, извинявайте, те не са ли един екип, и в края на краищата сервитьорите ще напускат това заведение, където никой не им оставя бакшиша, което може би рано или късно ще накара собственика да промени нещо, не е ли така?
Местните обикновено знаят, къде не се сяда, но никой няма да те предупреди, ако си турист.

# 39
  • Sofia
  • Мнения: 4 592
Говорете с имена и места тогава  Peace

# 40
  • Мнения: 514
Говорете с имена и места тогава  Peace
Аз съм готова. Единствено, аз съм отскоро в групата и не знам, може би има вече такава тема за черен списък на заведенията. Иначе, въпросното Хепи беше на Раковска.
И пак. Едното е на напиша в този списък за заведението с откровено некачествена храна, и другото- да посоча там такива, в които менюто им оскъдно, предлагат готови храни от магазин, но ястията им не са развалени.  Мисля че, това трябва да са две теми, и моята е точно за втори случай. Вие как мислите?

# 41
  • Мнения: 2 450
Аз проверявам отзивите във форксуеър за хотел/ресторанти, там си се оплакват ако има от какво. За чужбина трипадваизър, йелп и темподобните сайтове вършат същата работа.

# 42
  • Paradise
  • Мнения: 3 103
Говорете с имена и места тогава  Peace
Аз съм готова. Единствено, аз съм отскоро в групата и не знам, може би има вече такава тема за черен списък на заведенията. Иначе, въпросното Хепи беше на Раковска.
И пак. Едното е на напиша в този списък за заведението с откровено некачествена храна, и другото- да посоча там такива, в които менюто им оскъдно, предлагат готови храни от магазин, но ястията им не са развалени.  Мисля че, това трябва да са две теми, и моята е точно за втори случай. Вие как мислите?

Хепи на Раковска/срещу НАТФИЗ е отвратително място с отвратителна храна.

# 43
  • Мнения: 25 783
Аз мисля, че въпросът е към каква клиентела се е насочил ресторантьорът. Посещавала съм страхотни ресторанти по морето, а и аз самата живея във Варна. На север има много добри комплекси със страхотни ресторанти. Но всичко опира до пари и възможности.
Подкрепям с 2 ръце. Peace
 Има във Варна 1-2 заведения, където всичко е на ниво, но и цените там са такива, че не можеш да вечеряш всеки ден.
Аз лично съм като познатите българи на авторката, на заведения ходя, да се видя с приятели, не да се наям. Обичам да си ям вкъщи. Знам с какви продукти и от къде съм приготвила яденето, знам и колко е стояло. Все пак има значение пиперките със сирене от 3,50 ли са пълнени или със сирене от 9лв.

Хепи го обичах когато го държеше Орлин, сега ми е префърцунен ресторант от тип бистро.

# 44
  • Мнения: 1 541
Аз останах потресена когато разбрах, че една позната са я наели в някакво заведение на морето като главен готвач. И тя две седмици преди да замине четеше как се прави рибена чорба и пълнени чушки.  Shocked  Как ги наемат в заведенията? Все си мислех, че има нещо като тест ли, изпит ли, не знам точно.
Та какво да очаквам? Мога само да се надявам да не сядам в заведение, където работи тя или някой друг "готвач" като нея.

Мога да ти отговоря на как ги наемат.След като прогониха знаещите и можещите и не искащите да работят за 500лв. и да целуват ръка, останахме тези дето им теглихме по една майна /казвам останахме, защото съм готвач с над 10г. стаж по кухните, в заведение от среден и горен клас/ и не искаме да работим в кухня 5 кв м. по двама на смяна и на 100-120 места за клиенти.
Аз напуснах преди почти 2 години, и работата ми липсва много, но забелязвам проблясъци на промяна към добро.
Та така ги наемат, от села и паланки,хора без опит и понятие какво се случва в една кухня. Така туризъ не се прави,няма да стане просто.

# 45
  • Мнения: 1 541
В Хепи някой познат разправяше, че нямали готвачи, а притоплячи - всичко се готвело в кухня-майка и се разпращало по заведенията в готов или почти готов вид и само изсипвали от пликчета и притопляли на място. С изключение на сушито естествено де, то си се прави на място. Имали няколко истински готвача, които разработвали рецептите и получавали бонус на включена в менюто. Нищо от което не ме спира да ям там де, но хепи си е малко всичко готвят ок, но нищо забележително добре.
Абсолютно не те е подвел,точно ти е казал.В бранша им казваме "торбичковци"

# 46
  • Мнения: 679
знам ,че темата не е за Хепи, но тъй като те са най-голямата, най-рекламираната и най-посещаваната верига в страната, няма как разговорът да не се завърти около тях. Аз лично се учудвам, че са толкова посещавани. Храната им е отвратителна. Единствено, може би, сушито става. И салатите - ако ми ги донесат неовкусени. Дори се учудих, че са рекламирани в Мастер Шеф и те предоставят наградата. Името ти да стои на челно място в предаване за гурме кулинария с претенции за много висок клас е заявка за висока класа на спонсора. А то какво - заведени е с полу фабрикати, с цени неотговарящи на качеството, претоплена храна и оскъдно облечени сервитьорки, което като съвкупност е класи под заявката за класа.

Както и да е - по темата - добри ресторанти има, срещу съответната цена. Много ми е странно как ресторанти имат меню от по 10 страници, което не смогваш да изчетеш и след това да се заблуждаваш, че храната която ти поднасят е прясна и качествена! Невъзможно е да се поддържа толкова голям асортимент от продукти в отлично състояние. Бракът е голям.
А българинът, като седне на ресторантче с 5 неща в менюто си вика: е к'во, само това ли има?

# 47
  • Мнения: 2 962
За мен общото впечатление от ресторанта включва и сервизните помещения и кухнята/ ако може да се види/. Нафукано заведение с претенции , а като отидеш до тоалетната все едно си попаднала на друго място, веднага ми сваля оценката! Харесвам тоалетни, които са с отделен вход и имат предверие, където може да си оправиш грим, тоалет и дори да поседнеш на стол!

# 48
  • Мнения: 514
За мен общото впечатление от ресторанта включва и сервизните помещения и кухнята/ ако може да се види/. Нафукано заведение с претенции , а като отидеш до тоалетната все едно си попаднала на друго място, веднага ми сваля оценката! Харесвам тоалетни, които са с отделен вход и имат предверие, където може да си оправиш грим, тоалет и дори да поседнеш на стол!
За мен най- важното тоалетната да е чиста, всичко останалото после, ако тоалетната е мръсна, даже не ми се мисли каква им е кухнята. Иначе, за хубави тоалетни помещения,много ми харесва такова в мароканския ресторант в София, там направо можеш да живееш.  Simple Smile

# 49
  • Мнения: 3 750
Аз останах потресена когато разбрах, че една позната са я наели в някакво заведение на морето като главен готвач. И тя две седмици преди да замине четеше как се прави рибена чорба и пълнени чушки.  Shocked  Как ги наемат в заведенията? Все си мислех, че има нещо като тест ли, изпит ли, не знам точно.
Та какво да очаквам? Мога само да се надявам да не сядам в заведение, където работи тя или някой друг "готвач" като нея.

Мога да ти отговоря на как ги наемат.След като прогониха знаещите и можещите и не искащите да работят за 500лв. и да целуват ръка, останахме тези дето им теглихме по една майна /казвам останахме, защото съм готвач с над 10г. стаж по кухните, в заведение от среден и горен клас/ и не искаме да работим в кухня 5 кв м. по двама на смяна и на 100-120 места за клиенти.
Аз напуснах преди почти 2 години, и работата ми липсва много, но забелязвам проблясъци на промяна към добро.
Та така ги наемат, от села и паланки,хора без опит и понятие какво се случва в една кухня. Така туризъ не се прави,няма да стане просто.
3.50 на час за готвач на Златни пясъци,  какво да очакват клиентите. Както каза шефът,  10тина жени готвят там нещо, всичко имаме в менюто.chef

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт