За ресторантите в България от гледната точка на една рускиня

  • 10 073
  • 49
  •   1
Отговори
# 15
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Пипинс,

искрено се забавлявах с поста ти. Не мога да преценя така ли е, твръде малко време прекарвам в България, за да имам поглед, но наистина - рукола, балсамова редукция, кресон и въпросната лимонада са направо във всяко заведение. И то с цени, които, според мен лично, не са оправдани.

По морето съм попадала и на много хубави заведения обаче - срещу съответната сума и на определените места. Но за мен основният проблем не е неквалифицираният персонал, а качеството на продуктите. Ако ми дадат идеалният телешки стек и аз поръчам медиум, а те донесат медиум реър, надали ще е чак такъв проблем. Но като извадят замразеното телешко и ми го представят за пресно, е тогава вече няма спасение  Sick.

Изключение правят груби грешки в кухнята, като да изсушат телешкото, да преготвят рибата, да не изчистят мидите, да не подправят добре - такива неща.

# 16
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 033
Това ми напомни преди години за един познат, който работеше като пиколо в хотел. Но, не щеш ли, един ден готвачката (щото нали в 99% от заведенията са с по един готвач) се разболяла... И шефа пита тоз въпросния младеж "Салата можеш ли да режеш?" "Мога..." "Айде тогава, днес си готвач!" Та почти цяла седмица беше с друго "назначение"  Joy И като има недоволен клиент - "Извинете, за компенсация десерта е от нас" като десерта винаги беше едни сто годишни замразени палачинки с най-евтиния възможен шоколад.

# 17
  • Мнения: 11 568
Работех в един китайски ресторант, барман, но бара ми беше до кухнята, нагледала съм се на какво ли не. Оттогава китайско не хапвам на заведение. Идва един човечец от хеи на проверка, всеки месец идваше- евтин излизаше на шефката- 100 гр. суджук и малка биричка, ни проверява, нищо.
В една пицария замесваха тестото в съблекалнята ни, при събутите обувки, да не би някой да открадне рецептата. Там и видях плъх да пълзи по стена. Видя го клиентка първа де.
Но говоря за преди доста години. Дано нивото на хигиена се е вдигнало, но е достатъчно да изгледаш един епизод на Кошмари- те, та да не си правиш илюзии.
И бира- само от бутилка.

# 18
  • Мнения: X
Благодаря за отговорите, честно казано си мислех, че сега ще ми кажете нещо от рода- кат не ти се трае, прибирай се в Русия.
Скрит текст:
А вие ме подкрепихте. Аз този пост написах не с цел да оплюя всичко тук, обратно,  много държа кухнята в заведенията тук да стане на някакво ниво, между другото преди години, когато съм идвала на морете само като турист, сякаш по- вкусно беше.
Не че съвсем няма добри готвачи, ето вчера, например, си облезах пръстити в едно заведение, където собственика готви. Всъщност точно това ме накара да напиша днеска всичко това, можело, значи.

Е, ти поне имаш къде да се прибереш, ако ти писне от ресторантски "хубавини" ......   Laughing
Ама аз съм родена тук, та дори няма къде да се пръждосам.
Свела съм храненето навън до абсолютния санитарен минимум, когато така или иначе не може да се избегне.На море-винаги ходим на места, където има кухня/бокс, за да мога да си приготвям сама храната.Обичам да готвя, не ми тежи, така или иначе не ходя на почивка, за да лежа по цял ден.    Simple Smile

# 19
  • Мнения: 2 760
Работих през студентските години по морето в ресторанти... не ми се разказва.
Показателен лаф от един репортаж за черноморския ол-инклузив - "Вчерашната салата е днешната супа"

# 20
  • Мнения: leet
Аз мисля, че въпросът е към каква клиентела се е насочил ресторантьорът. Посещавала съм страхотни ресторанти по морето, а и аз самата живея във Варна. На север има много добри комплекси със страхотни ресторанти. Но всичко опира до пари и възможности.

# 21
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
DV84,
май-май си права...
Ако човек е склонен да плати повече пари (или направо стъпи на цените не европейските ресторанти), ще получи и по-добри неща - било обслужване, продукти, начин на приготвяне на храната.

А пък Мишлен звезди и гурме-кухня за без пари просто при най-добро желание няма как да стане.
Вече кой и дали иска да ги отделя, колко често и т.н., е съвсем друга тема.

# 22
  • София
  • Мнения: 8 114
В България имаме ли ресторант със звезда Мишлен?

# 23
  • Мнения: 6 993
Гугълвам, ама не откривам да има. Предполагам ако имаше някой, щеше да гръмне интернетът от рекламни статии за въпросното място.  Laughing

# 24
  • Мнения: 642
Хайде и аз да се оплача Simple Smile  Кръчми и ресторанти по морето не мога да коментирам, че не съм стъпвала там от 100 години. Но за тези по градове Пловдив, Хисар, Павел баня и Баня Карлово мога ферман да изпиша. Повечето е казано вече- никаква хигиена, никаква култура на обслужване, завишени цени-занижени грамажи. Както и да е, за месец отпуск няма да предирям много . Всичко бих преглътнала, но не и измислените италиански манджи и специалитети + прословутото кафе Лаваца. Що скандали съм вдигнала в де що ресторант и кръчма или кафене съм седнала за пустата Лаваца. Върха на наглостта на един собственик ли управител ли беше не знам, е като ме пита аз всеки ден ли пия Лаваца' че съм твърдяла, че това е Нова бразилия трета цедка премесена с препечен боб.   Е ми това и чаках, и си му го рекнах, че всеки ден пия и то по няколко. Не платих разбира се въпросното подобие на кафе. Не плащам нещо, което не е това, което съм поръчала. Отказала съм се да сядам в случайни ресторанти и кафета, спестявам си много нерви и разочарования. Най-добре си прекарах миналата година в Асеновград в ресторант '' Чорбаджийска софра'' , в Пловдив в ''Даяна'' и в Карлово в ''Бялата воденица'' страхотни готвачи на българска национална кухня.

# 25
  • Paradise
  • Мнения: 3 103
Къде се намира в Карлово "Бялата воденица"?

# 26
  • Мнения: 68 654
Не са само готвачите такива "майстори"...всичко в БГ е на този принцип.

Като вземеш един майстор, който ми слага външни щори, та същия ми се яви три години след това-вече да ми слага климатик. Голям специалист, голямо преквалифициране...

Никой в БГ не си е на мястото, за което е учил.... Ама никой имам чувството...в банките служители, които хал хабер си нямат от банково право и администрация...например инженери...и мога още да изброявам Joy

# 27
  • Мнения: 514
Аз мисля, че въпросът е към каква клиентела се е насочил ресторантьорът. Посещавала съм страхотни ресторанти по морето, а и аз самата живея във Варна. На север има много добри комплекси със страхотни ресторанти. Но всичко опира до пари и възможности.
Не винаги е свързано, въпреки, че това изглежда логично. Понякога заведение може да е като клошарник, ама винаги е пълно с местните, защото готвят вкусно и цените са поносими. А понякога уж лукс отвсякъде, ама не става за ядене. Но това са крайности.
Между другото за средна класа заведения, харесвам Хепи, защото там няма изненади и знаеш, какво ще получиш срещу своите пари.  Като Макдоналдс, Икея и подобни. А и че бързо ти носят поръчката пак и от значение, понякога просто нямам време да чакам. Аз си правя сметката, че може би не готвят на момента, защото толкова бързо просто няма как, но все пак се получава вкусно и аз нямам претенции, когато идвам там. Даже скоро в Бургас им оставих хвалебен отзив, толкова ми беше вкусно. И напразно, явно съм урочасвала заведението  Laughing, защото след няколко дни, в София, поръчах си същите спагети дел маре и чай, чаках 40 минути, след което ми донесоха спагети, където нямаше никакви тези "маре" а беше полято с някакъв течен сос, и плуваше една самотна гъба.  Shocked А самите спагети изглеждаха сякаш от вчера стоплени в микровеле. След моето оплакване, сервитьорката се извини, взе ми яденето, после донесе същите спагети, но вече с морските гадове отгоре, за сметката на това ми прибра чинийката, където имаше лимон и захар.  Mr. Green
За мърсотията в кухнята. Преди години в една пицерия в София ми донесоха пица, в която вътре имаше парче от счупената чиния! Още веднъж, на морето, си поръчах шопска салата, и когато боднах сиренето, което беше, като шапка отгоре, оттам излетяха мухички! А за мухите изобщо не се стискат, да ви кажа, направо бесплатно месо, веднъж си поръчах пържени картофи, носят ми тези топли картофи, пресно направени, а в тях има 4-5 мухи. Тогава им казах че много съм благодарна, но все пак съм вегетарианка.  Grinning

# 28
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 12 282
Аз мисля, че въпросът е към каква клиентела се е насочил ресторантьорът. Посещавала съм страхотни ресторанти по морето, а и аз самата живея във Варна. На север има много добри комплекси със страхотни ресторанти. Но всичко опира до пари и възможности.

Подкрепям този пост.
Във Варна и на север от Варна има разкошни заведения.
Ресторантите ,които посещаваме предлагат прясна и добре приготвена храна.
Не е евтино,но си струва. Hug

# 29
  • Paradise
  • Мнения: 3 103
"Хепи" е франчайз верига. Затова има разминаване между отделните заведения.
Не съм му фен изобщо.

Общи условия

Активация на акаунт