За ресторантите в България от гледната точка на една рускиня

  • 10 076
  • 49
  •   1
Отговори
  • Мнения: 514
Здравейте, мамите! Предполагам, че сега ще ме оплюят, ама все пак реших да споделя мнението ми по въпроса. За какво, а де  да знам... Едва ли ще се промени положението, просто си мрънкам.
Живея на курорт и си имам доста наблюдения относно заведенията тук, а и не само тук. Много от ресторантьорите се оплакват, че нямало клиенти, ама какво очакват, когато не знаят да готвят? Не знам за вас, а ние, руснаците, все пак очакваме на ресторанта да ядем нещо по- изискано от това, което си готвим вкъщи всеки ден, или това, което сложно се прави. Що пък руснаците? А просто защото на морето много се надяват руснаците да им правят оборота, а и все пак не съм българка, рускиня съм, така че това е моето субективно мнение, нищо лично. Още един път да отбележа, че в никакъв случай не искам да обидя българите, като народ, възможно, трябваше да напиша това не тук, а в темата, където споделят, какво учудва българите в чужбина и чужденците в българия...
И така, какво ме учудва. Учудва ме, когато ми предлагат нещо от магазин, което само си го стоплили, без да вложат капка труд, ама цената е като за ресторант. Например картофено пюре от пакетче, замразени и размразени в микровеле зеленчуци, растворимо капучино, обикновено сирене и кашкавал, което не е никакво особено, не е от някаква там уникална мандра, а съвсем си обикновено от Метро, просто е нарязано. Или пък защо един домат или краставица, които са просто нарязани, гордо се наричат салата и струват, като кило и половина домати? Защо, когато искам десерт, ми предлагат само палачинки и сладолед? Разбирам, ако е домашен сладолед, но не, пак е нещо готово, от магазина... От магазина и аз мога да си го взема... А, да, има понякога бисквитена торта. Да- да- да, спомням си, когато при нас имаше криза, правихме си такова вкъщи, от бисквити и готова опаковка крем с нишесте, ставаше, когато няма нищо друго, но да го предлагаш на гости, или чак в ресторант... Хм. Несериозно ми изглежда. Някой може да каже- обичам бисквитена торта! Но и вафлички "Морена" много хора обичат, това не означава, че трябва да ги предлагат, като десерт в ресторант, или, примерно, попара, пак е вкусно нещо, но не за ресторант някакси... Нима няма други вкусни десерти, толкова много рецепти има в интернет, ама не- палачинки, сладолед и бисквитена торта, винаги и навсякъде!
Или ето, пържени яйца. Толкова ли обичат тук хора тези яйца, че чак на заведението ги поръчват?  Mr. Green
Качеството на ястията е отделна болка. Спомням, си когато за пъви път дойдох тук, в един доста скъп ресторант с морска гледка си поръчах зелева салата. Много обичам зелева салатка, знаете, такава, когато зелето е смачкано хубаво, листенцата стават сочни, прозрачни, нежни, от тях изтича сок, да има и морковче малко там, и тук- там магданозче... Ама донесоха ми просто сухо, нарязано зеле. И когато казах на сервитьора, че да не съм магаре, да дъвча такова нещо, той ми отговори, че никъде в България няма да намеря смачкано зеле! Да бе... Намирала съм, много вкусни зелеви салати съм намирала. Ама не на морето.
Или рибена чорба. Все пак на морето се яде риба, нали? Обаче, малка купичка мътна течност, половин от която не може да се яде, защото е пълно с дребни кости, и, фактически, даваш 3,50 за малко бульон- ми да, за отслабващи мацки това е обяд, ама за един нормален турист, едва ли. Или таратор, в който има почти само вода, 2 чаени лъжици краставица и количество минимално мляко, за да придобие бял цвят тази вода... И.т.н.
А и туристите вече са умни, щото и тях ги е пипнала кризата, не искат да дават пари за боклуци, по- добре да си сготвят вкъщи или от магазин да си вземат. А кръчмарите оплакват ли се, оплакват... Ама да подобрят менюто- тц! А някои от българите, с които съм говорила по въпроса, са ми казали, че не идват на заведение да се наядат, а само заради общуването, демек все им тая, какво да си поръчват.
Извинявам се, ако има грешки, не ми е роден българския и кажете ми, моля, какво мислете по въпроса?

Последна редакция: вт, 31 май 2016, 08:18 от Редактор*

# 1
  • Мнения: 6 993
Аз лично на море не съм ходила от десетина години, мога да ти говоря за заведенията в София само.
Има и такива, каквито описваш, около офиса ми са масово такива и се ядат точно манджи като от вкъщи. Колегите ходят, защото е достатъчно евтино, а и излезаш от офиса да се разнообразиш. Аз напоследък реших, че не ми се дават пари за това и си нося от вкъщи или си купувам сандвич. Laughing
Има и друг, малко по-скъп клас ресторанти, обикновено етническите такива - суши, индийски, френски, италиански (под италиански нямам предвид квартална пицария) - които стават повече като качество на храната или може би зависи на кой точно ще попаднеш. И разнообразие в десертите има, и в самото меню. Без китайски, китайските са зле, не съм попадала на такъв без 3 тона олио в ориза  Rolling Eyes
Има и много скъп клас ресторанти, в който не стъпвам и не знам как готвят, но се надявам да е добре  Laughing

# 2
  • 42°37'41.83N 23°21'53.29E
  • Мнения: 3 074
В София - да.
Но Черноморието е пълна скръб! Там важи максимата "Ден година храни" и ако може, това да стане на принципа "От пръдня-боя"  ooooh!

# 3
  • Мнения: 25 620
Какво да кажа? То проблемът не е само по морето. И е много добре показан в предаването "Кошмари в кухнята".  Laughing
С две думи – проблемът е в собствениците.
Едно, че не разбират от готвене, не са готвачи, не се интересуват от кулинария, нямат желание да се научат, за тях са важни само печалбите.
Второ, наемат евтина работна ръка, без нужната квалификация, плащат малко, съответно и работещите за тях не са достатъчно мотивирани да работят съвестно и да предлагат качествена храна. Дори да има истински готвач в заведението, той е безгласна буква – каквото шефът каже. А шефът, вече казахме, хал хабер си няма от готвене и от бизнес като цяло. Изкарал отнякъде малко пари и ги вложил в ресторант, защото отстрани изглежда много лесно. И разчита на бързи печалби с минимум инвестиции.
Трето, навсякъде, където има сезонна заетост, мотото е "ден година храни", или "да одрусаме крушата". Те нямат интерес да завъдят постоянни клиенти, разчитат на множеството туристи, така че дори да си тръгне възмутен клиент и да не стъпи повече, да дойде нов, който още не им е сърбал буламачите.
Четвърто, все още подценяват съвременните средства за комуникация и не си дават сметка, че излезе ли му лошо име на едно заведение, мълвата се разпространява бързо чрез социалните медии и много скоро въпросният собственик ще псува мързеливия си персонал, капризните туристи, международното положение и кривината на космоса, но няма да се сети да помисли дали грешката случайно не е в неговия телевизор.
И т.н., и т.н.
Предполагам, че хората, които работят или са работили в такива заведения, могат много да допълнят.

# 4
  • Nice
  • Мнения: 946
Само ще кажа, че един много добър приятел тъкмо го одобриха да работи лятото в Поморие в един ресторант като главен готвач. Споменавам факта, че е учил в хранителновкусовия университет в Пловдив, но откакто е завършил преди 6 години няма и ден стаж по специалността и все се шегува, че единственото което знае да готви са пржени яйца  Grinning
Та той ще е готвач някъде на морето, при това главен.
Не знам как да си го обясня, липса на персонал, пълен непукизъм на управителя или нещо друго....

# 5
  • Мнения: 25 620
Че в Хранително-вкусовия има ли специалност "Готвачи"? Те оттам излизат технолози.
Та този главен готвач и машинно инженерство да беше завършил, все тая...  Laughing

# 6
  • Мнения: 6 993
Че в Хранително-вкусовия има ли специалност "Готвачи"? Те оттам излизат технолози.
Та този главен готвач и машинно инженерство да беше завършил, все тая...  Laughing
В студентските си години моят мъж от ТУ със специалност приложна математика е работил като главен готвач в някаква софийска квартална пицарийка  Mr. Green Може и единственият готвач да е бил, не съм питала с подробности.  Laughing Но прави страхотни пици сега  Laughing

# 7
  • Nice
  • Мнения: 946
Че в Хранително-вкусовия има ли специалност "Готвачи"? Те оттам излизат технолози.
Та този главен готвач и машинно инженерство да беше завършил, все тая...  Laughing

Неее, излезнал е със специалност Туризъм.
Но от завършването до сега работи във фирма за дограма. Не знам какво му стана, явно е решил да се преквалифицира това лято  Laughing
Готвач-специалист по дограми.

# 8
  • Мнения: 25 620
То няма лошо човек да се преквалифицира, стига да го направи като хората – да учи, да чете рецепти, да се развива, да гледа какво правят майсторите, ако ще и клипчета в нета.
Ама на база "що пък да не работя като готвач, то е фасулска работа, аз от първи клас мога да пържа страхотно яйца" или "знай'ш к'ви яки сандвичи правя, ще си оближеш пръстите" най-много да я докара до това, което е описано в първи пост.  Laughing

# 9
  • Мнения: 514
Благодаря за отговорите, честно казано си мислех, че сега ще ми кажете нещо от рода- кат не ти се трае, прибирай се в Русия. А вие ме подкрепихте. Аз този пост написах не с цел да оплюя всичко тук, обратно,  много държа кухнята в заведенията тук да стане на някакво ниво, между другото преди години, когато съм идвала на морете само като турист, сякаш по- вкусно беше.
Не че съвсем няма добри готвачи, ето вчера, например, си облезах пръстити в едно заведение, където собственика готви. Всъщност точно това ме накара да напиша днеска всичко това, можело, значи.

# 10
  • Мнения: 25 620
Може, разбира се, винаги може, стига да има желание.  Laughing
Да, има места, където готвят много вкусно, слава богу. Ама хората си държат на добрата кухня и на името.

# 11
  • Мнения: 6 993
Благодаря за отговорите, честно казано си мислех, че сега ще ми кажете нещо от рода- кат не ти се трае, прибирай се в Русия.
Аа, не се притеснявай, аз в неделя заминавам за една седмица в Москва, после като се върна и ще пооплюя московските кръчми/ресторанти и ще сме квит  Joy
Шегувам се.
Ти си си написала истината, как да не те подкрепим, и ние имаме вкусови рецептори, и ние знаем как се прави туризъм в България Confused (макар че моето мнение дори не беше за туристически места).

# 12
  • Мнения: 514
Благодаря за отговорите, честно казано си мислех, че сега ще ми кажете нещо от рода- кат не ти се трае, прибирай се в Русия.
Аа, не се притеснявай, аз в неделя заминавам за една седмица в Москва, после като се върна и ще пооплюя московските кръчми/ресторанти и ще сме квит  Joy
Шегувам се.
Ти си си написала истината, как да не те подкрепим, и ние имаме вкусови рецептори, и ние знаем как се прави туризъм в България Confused (макар че моето мнение дори не беше за туристически места).
 Поздрави на Москва и ще чакам мнението ти за нея.  Simple Smile Аз не съм патриот, така че няма да се обидя, ако... Между другото, понеже кръчмите  там никак не са евтини, ако искаш да хапнеш по- бързо и по- демократично, има една верига, казват се "Му- му". Нещо от рода на вашата "Бърза кухня". Ако мога да съм полезна с нещо, обаждай се.

# 13
  • Paradise
  • Мнения: 3 103
В БГ заведенията масово са пълна скръб.
За София положението е приблизително следното:
В заведенията менюто е едно и също - всичко се върти около модната тенденция към момента, напр. нахут, киноа, рукола, домашна лимонада и подобни.
Интериорът и той един и същ - икейско-винтидж с привкус на селски обор.
Отвсякъде ни заливат с био, органик, "на баба" манджите.
Цените са 100 лв. за 100 грама (образно казано) и наистина човек няма къде да яде нормална ресторантьорска храна.
Италианските заведения/пицарии/бистра вече са по три на ъгъл. Цените в повечето са над средните, защото "ние си внасяме всичко от Италия"  Rolling Eyes
Бургерджийниците се въдят като гъби след дъжд. И там цените са солени за едното няма нищо. Бургер за 2 залъка е 10-15 лв., а собствениците ни убеждават, че месото е от най-крехкото теле порода блек ангъс/кобе отсам Екватора.
В общи линии масово искат с трици маймуни да ловят.

# 14
  • София
  • Мнения: 8 114
Аз останах потресена когато разбрах, че една позната са я наели в някакво заведение на морето като главен готвач. И тя две седмици преди да замине четеше как се прави рибена чорба и пълнени чушки.  Shocked  Как ги наемат в заведенията? Все си мислех, че има нещо като тест ли, изпит ли, не знам точно.
Та какво да очаквам? Мога само да се надявам да не сядам в заведение, където работи тя или някой друг "готвач" като нея.

Общи условия

Активация на акаунт